icon

Ako si slobodné matky môžu dovoliť bývanie?

11. mar 2025

Ahojte sama som slobodna mamina a riesim otazku byvania. Momentalne som u rodiny. Zacala som si hladat prispevky ako to riesili ostatne maminy a narazila som na prispevok z roku 2013. Mlada mamicka sa v nom stazuje ze plati v BA najom 180 ale rodicak ma 220 a ze ako ma z toho vyzit. Zamyslela som sa ako sa situacia diametralne zmenila. Ja mam aj s pridavkami nieco vyse 400€ ale na najom v nasom meste treba 600€ a to nebyvam ani v BA. Ide mi o to ze kam v tomto state s cenami bytov spejeme. Ja uz mam chvalabohu dieta dost velke na to aby mohlo ist do jasli a ja do prace a snad to s odretymi usami dako zvladnem. Ale mozno o dalsich 10 rokov tu budu pisat mamicky ktore uz fakt nebudu mat sancu poriesit si byvanie lebo to bude tak drahe ze to nedokazu uplatit. Je to len tak na zamyslenie ze kam speju tie sumy najmov a nehnutelnosti je to strasne. Nechcem sa tu bavit o veciach akoze si za to mozme same ze sme slobodne matky - vam ktorym sa to nikdy nestalo tak budte radi a neurazajte ludi ktori sa v tejto situacii bohuzial ocitli a to uz je jedno ze preco. Skor sa chcem bavit o tom ako zacina byt nedostupny normalny zivot pre ludi co su vo financnej tiesni.

Strana
z4
lion777
16. mar 2025

@colsami to bude o tom, ze niektori nevedia pracovat s peniazmi. To je jedno, aj keby mal 5000 euro, vsetko sa rozflaka.

atinkaa
16. mar 2025

@autorka neviem, ci sa to da takto porovnavat ako to pises, ludia radi vytrhnu z kontextu jeden ukazovatel a snazia sa pritom zachytit nejaky jav v celej jeho komplexnosti a to sa takto neda, resp. da ale nie je to ani zdaleka presne. Situacia pred rokmi - socik, na co maju mnohi spomienkovy optimizmus bola taka, ze casto ziadne byty a uz vobec nie len tak volne domy, ci pozemky neboli a to ti tu nebudem pisat, ze casto ani ak aj bola chut, nebolo z coho stavat, pretoze tie jednotlive materialy neboli....alebo boli ale chcelo to neraz vela "vynaliezavosti", ktora je vidiet v starych filmoch a ktoru mnohi chcu praktikovat aj na terajsiu dobu. Potom zrazu naraz boli aj domy dokonca aj v centre na predaj (9Otky)....ale bolo to vcelku nebezpecne a neiste cele. A teraz je podla mna az na nejake detaily doba najviac podobna tomu, co je v zahranici - teda mas aj podmienky, jasne, aj pravidla, relativne jasne a aj vsetko akoby predpripravene na to, aby si mohla mat, co potrebujes. Nemyslim, ze my sme prave krajina, kde sa to neda. Byvas u rodiny, snad hadam ti nemusim ani hovorit, ze malokde su ludia tak nastaveni pomahat rodine, mladym ako u nas. Vacsina rodicov a drviva vacsina aj starych rodicov druhej strany, teda tvojho ci uz ex manzela, partnera. Jasne, ze sa mi vie ozvat aj tisic vynimiek, ktorych sa to dotkne a ktore mi na dalsich 20 stranach zdokladuju ako mimo som. No nie som, pretoze ta drviva vacsina sa bud ako babicka, stary rodic, svokra alebo aj konk. mlady clovek potesi a pousmeje a nenapise ani tuk, alebo minimalne. Pretoze k tomu co mame sme zvyknuti nevazit si to a "pindat" a tiez preto, ze doma ti telefon na barsjakej socke (FB, Insta..) ukazuje, ze mas mat viac. Ma to byt blystivejsie, ma to byt aspon v Bratislave alebo Chorvatsku, ma to byt znackove, ma to byt z Dubaja a netusim co. No nema a nemusi. A kazdy to ma plus minus take, ako sa o to postara, ze to bude mat. Ak cakas, ze ti stat zabezpeci dom a auto a netusim co, tak nezabezpeci a to prosim pekne nikde, vsade treba pracovat a ano. U nas nie je system najomnych domov, ak by aj boli, bola by situacia ako viz vyssie - socik a teda garantujem ti, ze by neboli, pretoze by bolo tolko kreativnych rieseni ako tam nastahovat kohokolvek koho tam chcem ja, ze dovidopo. Jednoducho chce to teba - pracu a idealne ak nemas partnera pomoc niekoho. A jedine co mne na tom "prekaza" a kde mas pravdu je nerovnost postavenia este aj v tomto tisicroci u nas pre zenu a pre muza, teda nezarobis tolko na rovnakej pozicii a je to vsetkym jedno. Nik nejak nema guraz na peticiu tohto druhu, v ziadnom sektore - myslim raz bola jedna reklama kde to bolo explicitne vidiet, kolko zarobi pan a pani za prepazkou v banke, kolko na vyssej pozicii a vzdy to bola oproti kolegovi o fest nizsia suma ale nevadi nam. A tiez co by malo vadit zenam, mamam a to bars aj vydatym, je nemoznost upravy pracovnej doby, teda minijoby, uvazky aj 0,2 ci 0,4 pre dobu ako je materska, ktore by jednak dovolili byt v kontakte a jednak mat slobodu a viac vlastnych penazi. Toto je chyba, ktora nie je priamo byt do vrecka ani regulovane najomne ale riesilo by to mnohym zenam mnohe. Ale asi to nechceme , vacsina, kedze vacsina je veky ticho. Ostatne by s ohladom na kreativitu obyvatelov obchadzat cokolvek neklaplo. Aj veci, ktore pises su take, ze daj ked si zarobis - vlastny byt do najmu rodine, alebo slobodnej matke a ona ked sa rozhodne neplatit, tak ju dostan z tamatial, alebo jej vlastny byt nechas? Ak by si bola druha strana, tak by si pisala hned inak. A detto, ked uz sa Slovak k niecomu dostane, aby ti to prenajal a nezarobil na celu hypoteku este na cast svojej, a este stale musi mysliet na to, ze ty ho mozno aj tak "odrbes"viac, pretoze to znicis cele, pretoze ta z tamadial nedostane, pretoze....moznosti je x. Ak by sme boli spolocnost, kde platia veci, ktore sa dohodnu, ked by kazdy skusil pozerat na seba a aj na to, cim prispieva a nielen na to, co za to dostane, tak by to mohlo byt aj inak. No u nas nie je realne mat nejake prispevky, podpory, najomne byty tak aby to vsetkym prislo spravodlivo rozdelene medzi ludi, ktori to ozaj potrebuju, pretoze sme zvyknuti, klamat, podvadzat, zavidiet si a neodpustit. To vidis na zdravotnictve, tam sa naleje a pretecie cez to tolko penazi a je to najlepsi biznis pre nasich vsetkych velkopodnikatelov, lebo len tolko co dostanes tam, zdarma, by nedostali nikde. Teda toto by bolo rovnake, kedze sme taka skolka bez uciteliek, akurat vsetci v dospelom veku a hovorime tomu stat🙈.

pieksamaki
16. mar 2025

@atinkaa nedocitala som ....chcem si urobiť kávu....ale od začiatku suhlasim

atinkaa
16. mar 2025

@pieksamaki ☕☕ na zdravicko, davam si k tebe🙂

pieksamaki
16. mar 2025

@lion777 myslíš tie papierové obrázky? Alebo softwarové elektronické podpisy? 🙂

lion777
16. mar 2025

@pieksamaki neviem, o čom je reč

pieksamaki
16. mar 2025

@lion777 to si robím srandu......tak nejak sarkasticky...ked si písala ze niektorí nevedia pracovat s peniazmi, aj keby mali 5000 eur, všetko rozflakaju

marsmykkok
16. mar 2025

@atinkaa Zase poznám x ľudí čo tie byty dostali a úplne bežní ľudia za socíku a pol dediny si postavilo domy svojpomocne. Ako áno, na nejaké materiály sa čakalo, zháňali sa, ale išlo to, nemal človek napríklad v kúpeľni podľa predstáv biele obkladačky po strop, ale tmavohnedé do pol stien-lebo len také zohnal a v menšom množstve, ale to je jedno, mal kde bývať. Teraz naozaj je čím dalej tým viac ľudí čo nedosiahnú na hypotéku a nemáme rozvinutý trh so stabilným a cenovo dostupným nájomným bývaním a teda situácia je veľmi zlá, chýbajú hlavne nejaké mestké sociálne byty pre zťp, nízkopríjmových a tak.

atinkaa
16. mar 2025

@marsmykkok ja som netvrdila, ze nebyvali a nepostavili nikto, ano jednoznacne. Ale bolo to obcas rovnako narocne, pre niekoho viac, pretoze napr. nebol priatel statu a strany a pre niekoho menej....a ano, verim, ze boli malopercentne situacie, ze ani nemusel byt komunista, niekde cele dediny zili v relativnom "mimokomunistickom" vakuu, teda na oko cosi zdobili, akoze urobili a inak zili komunitne, spolu, pomahajuc si. A ano niektore mesta boli viac v kurze planovaneho hospodarstva a stavali, ine mali utrum. Ale stale podla mna tiez plati, ze sa neda jeden ukazatel vystrihnut a tvrdit, ze doba je zla, narocna - samozrejme ze sa ma jednorodic horsie ako dvojica, myslim, ze to platilo aj predtym a este bola ovela viac ostrakizovana, bolo bezne vysmievanie sa, prerusenie kontaktu...a k tomu ostatnemu som napisala, oni by neboli ani dnes najomne byty rozdelovane fer, rovnako ako mame nic v nemocnici napriek tomu, ze sa do nich naleje xyz zdrojov, vzdy je tam rovnake nic - v zmysle materialnom, ale aj v tom, co maju - dostanu zamestnanci ako platy - zdravotne sestry, nizsi personal ale aj kopa mladych doktorov, ved to je minimum, co sa im uhradi, vacsina tych penazi konci v rukach par ludi a presne tak by vyzeral nas regulovany trh s byvanim. Ved si len zober kolko penazi sem pride z EU a kde su? nie su vidiet vobec v nicom...kompletne rozpadavajuci sa stat ako ked mas rodinu, kde je jeden z rodicov alkoholik alebo gambler, chvilu to vies skryvat a akoze to vyzera funkcne, ale po rokoch to vyzera presne ako Slovensko, nefunguje docista nic a ak nahodou, tak zistis, ze je to hobby projekt, dobrovolnictvo, neziskovka, nadsenie par ludi a preto to ide....a to vobec nie je proti tvojej sprave, ze by nam tu cosi take nepasovalo, ze by sme sa nemali vediet o slabsie skupiny postarat alebo ze by sme mali nechat ludi napospas. Len vravim, ze je to pestrejsie ako bezny nazor, je to horsie ako kedysi....minimalne moznosti co robit, ma clovek ovela viac, ak chce a vie ich najst, kedysi to mal okliestene tym co smel a zas tak uplne slobodne sa nerozhodoval ani o tom, ze od zajtra byvam v Pelhrimove, natoz aby si mohol zaletiet a byvat bars aj v Thajsku, ak mu to tu pride too much.

ninuska36
28. okt 2025

@anonym_autor A ešte také pikošky, že prenajímateľ hádže polená pod nohy tým mamičkám pretože môže. Lebo zákony. Lebo sa boji že ich nebude môcť vyhodiť a podobné veci. Druhá vec sú tie strašné ceny.

anonym_0524ef
5. nov 2025
@anonym_autor

@marsmykkok ano presne single ludia mi vlastne ani nenapadli. Aj ked tam je skorej moznost najst si aj dve prace ale no smutne ze clovek 2 prace musi mat aby zarobil.
@marca12 ano jasneze stupli aj platy len bohuzial nie umerne tomu ako stupli ceny za byvanie. To je neuveritelne ze za par rokov sa vo vela mestach az strojnasobili ceny za byty
@silvike ano je to pravda da sa uskromnit ja som v zmazanom komente aj vysvetlila preco do 1i ist nemozem ale je to sukromna vec tak som to radsej zmazala
@zmrzlinka2021 vies no bola by som zvedava co by si robila keby ti panbozko nadelil horsie zivotne okolnosti a musela by si vykonavat tu ,,nekvalifikovanu pracu" ci by si sa potom na takych ludoch smiala. Co oni nemaju narok dostojne zit? Bez ich prace by sme mali co? Nic. Bordel, spinu, nenajedene deti v skole, nenaucene deti v skolke
@fairyy wau akoze extremne ta obdivujem toto neviem ci by som dala - hlavne teda s tym jedlom by som omdlela. Si xena. Inak skus len tak zo srandy hypotekarnu kalkulacku ze ci by aj dnes ti dali hypo na taky podobny byt pri dnesnych cenach bytov a pri dnesnom plate na takej pozicii aku si vtedy mala. To by ma zaujimalo

@anonym_autor ahoj, ako ste to zvládli? Mám podobnú situáciu. Mám 550eur mesačne, no byvanie, internet, TV, telefón, mi zhltne mesačne 480eur... a zaujímalo by ma ako to mamičky robia keď aj jasle niečo stoja... a síce ak by som išla do práce tak mam tak o 200-300eur viac, ale zároveň aj nie, lebo jasle to skoro cele zhltnú

stela8748
5. nov 2025
@anonym_0524ef

@anonym_autor ahoj, ako ste to zvládli? Mám podobnú situáciu. Mám 550eur mesačne, no byvanie, internet, TV, telefón, mi zhltne mesačne 480eur... a zaujímalo by ma ako to mamičky robia keď aj jasle niečo stoja... a síce ak by som išla do práce tak mam tak o 200-300eur viac, ale zároveň aj nie, lebo jasle to skoro cele zhltnú

@anonym_0524ef a rodicovsky prispevok neostava nahodou aj ked sa zena vrati do prace? ci sa mylim? bo potom by mohol ten pokryt jasle a mzda bezne vydavky ...

Strana
z4