icon

Ako zvládať prácu a dieťa pri zmene pracovného času?

25. sep 2025

Len tak informačné. Zeny co su samé na dieta, maju SKD od 6:30. Ako riešite pracu? Som vo firme kde pracujem od 7:15 no idu meniť pracovný cas na 6:00. Dieta nemoze chodoit samé do skoly. Je šanca neico najst s normálnym platom?

autor
25. sep 2025
@vladuska20

@anonym_autor skor ako das vypoved,si hladaj tu novu pracu cim skor,az nastupis prakt z 1 zamestnania plynule do dalsieho.Drzim moc palce.

@vladuska20 a ako to je? Musím si to pozisťovať. Ak odmietnem podpísať novú dohodu.. firma musí mne dat výpoveď ze nemá pre mna miesto ci?

april171
25. sep 2025
@melanta

Aký je dôvod zmeny? Máš v pracovnej zmluve uvedený pracovný čas? Pretože ak áno, môže prísť k zmene len s tvojim súhlasom.
Čo sa týka dieťaťa - otec dieťaťa, babka, kamoška ktorá nosí tiež dieťa do rovnakej škd?

@melanta tuto by sa nedal uplatniť paragraf 164 zákonníka práce ako osoba starajúca sa o dieťa? Žeby jej zamestnávateľ vyšiel v ústrety, podľa toho, čo píše, nerobí pri páse na zmeny ale v kancelárii.

vladuska20
25. sep 2025
@anonym_autor

@vladuska20 a ako to je? Musím si to pozisťovať. Ak odmietnem podpísať novú dohodu.. firma musí mne dat výpoveď ze nemá pre mna miesto ci?

@anonym_autor to sa uz musis opytat zien,co sa tomu venuju.Ja ked som teraz akoze chcela nastupit do svojej prace ale vedela som,ze firma konci no zeny na md,rd chceli riesit na komplet ako posledne.Som len napisala meil,ze chcem nastupit spet do prace a kedze sa uz nedalo,sme sa dohodli na ukonceni prac.pomeru a odstupnym 2m,plus vyplatenie dovolenky.
No ty mas iny pripad,tak sa skus na to popytat bab,ako to urobit.

autor
25. sep 2025
@april171

@melanta tuto by sa nedal uplatniť paragraf 164 zákonníka práce ako osoba starajúca sa o dieťa? Žeby jej zamestnávateľ vyšiel v ústrety, podľa toho, čo píše, nerobí pri páse na zmeny ale v kancelárii.

@april171 nepracujem v kancelárii ale vo výrobe

april171
25. sep 2025
@anonym_autor

@april171 nepracujem v kancelárii ale vo výrobe

@anonym_autor ok, čiže celá výroba prechádza zmenou pracovnej doby. V Tom prípade asi nebudú chcieť a môcť vyjsť ti v ústrety ako osamelému rodičovi.

kaca222
25. sep 2025

Nájsť prácu, kde ti bude vyhovovať pracovná doba so školou/družinou a kde ti budú tolerovať aj výpadky kvôli chorobám ako single mame je veľmi ťažké. Toť odpoveď na tvoju otázku.
Ak si chceš nechať toto zamestnanie čo máš, vidím len jednu možnosť, a to pohľadať niekoho kto ti bude dieťa vodiť do školy. Ak navštevuje školu v mieste tvojej práce, hľadala by som dôchodkyňu v jej blízkosti, kde dieťa ráno pred prácou vyložíš a ona ho odvedie do školy.

stvura
25. sep 2025

@anonym_autor ja som vo vyrobe (ako manazer) a pokial viem tak samostatne vychovavajuce matky s dietatom do 10r maju upravenu pracovnu dobu - vacsina chodi na poobedene alebo nocne (tiez mame od siestej pracovnu dobu). Skus oslovit vedenie aby ti vysli v ustrety, ak mate viacsmenku by s tym nemal byt problem. Alebo zmenis (to 6r by som nenechala ist same autobusom, ak by mala uz 9-10 tak hej)

autor
25. sep 2025
@april171

@anonym_autor ok, čiže celá výroba prechádza zmenou pracovnej doby. V Tom prípade asi nebudú chcieť a môcť vyjsť ti v ústrety ako osamelému rodičovi.

@april171 nie uz sa vyjadrili ze ich to nezaujima

autor
25. sep 2025
@stvura

@anonym_autor ja som vo vyrobe (ako manazer) a pokial viem tak samostatne vychovavajuce matky s dietatom do 10r maju upravenu pracovnu dobu - vacsina chodi na poobedene alebo nocne (tiez mame od siestej pracovnu dobu). Skus oslovit vedenie aby ti vysli v ustrety, ak mate viacsmenku by s tym nemal byt problem. Alebo zmenis (to 6r by som nenechala ist same autobusom, ak by mala uz 9-10 tak hej)

@stvura tu to bude inak. Jednoducho všetci pôjdu.. komu to nevyhovuje a nemôže tak ma smolu.

april171
25. sep 2025
@anonym_autor

@april171 nie uz sa vyjadrili ze ich to nezaujima

@anonym_autor
Ani skrátený úväzok by nepripadal do úvahy?

autor
25. sep 2025
@april171

@anonym_autor
Ani skrátený úväzok by nepripadal do úvahy?

@april171 nie tu je len na TPP.

anonym_028167
25. sep 2025

Pisomne, ze ziadas o skratenie pracovného uvazku z dovodu starostlivosti o malolete dieta si skusala? Musia sa potom aj pisomne vyjadrit. Ak by to Vasa vyroba samozrejme dovolovala ( posunutie prac doby alebo skratenie uvazku).

anonym_f640f2
25. sep 2025

@anonym_autor Ja som pracovala vo veľkej automobilke a napodiv kolegyni sa to podarilo vybaviť a prispôsobili jej čas kvôli dieťaťu. Keďže bola slobodná matka,pracovala dlho tam aj šikovná a ona si veru vybavila na personálnom jednosmenkya chodila neskôr.
Akurát,že ju preradili na iné oddelenie do výroby.
!AUE RIEŠILA TO PRIAMO S VEDENIM! A VYPLATILO SA.

anonym_e3008a
26. sep 2025

@anonym_autor sestre tak vysli v ustrety kvoli detom co sa dochadzky tyka v Lidli...ale pocula som qj o takych skusenostiach ze nechceli (v inom Lidli) vyjst v ustrety ..takze to bude asi skorno nahode ... ale za vyskusanie to vzdy stoji ... vela stastia

anonym_607209
26. sep 2025

@anonym_autor Aj mne vyšli v ústrety, pracovala som vo výrobe na jednu smenu od 6 do 14 a po RD mi dovolili pracovať od 7 do 15. Po druhom dieťati som dala výpoveď lebo sme sa sťahovali do iného mesta a tu som si našla prácu od 6,30 do 14,30 a ŠKD je od 6,30 tak dieťa nosím skoršej do školy a školník ho pusti donutra do školy a 6,30 dôjde druzinarka.

anonym_aaf2f6
28. sep 2025

Ja som sama, dcera je uz teraz stvrtacka, v dedine skolu nemame. Nic sa nedalo robit, okamzite som sa skamaratila s inymi ludmi, co chodili rovnakymi autobusmi a chodi sama. Na siestu ju zaveziem ako prvu do druziny (tu je od 6:00), utekam di prace, dochadzam hodinu a prichadzam pred 17stou, ona ide sama na 15tu autobus (posledny mozny, potom az o 20:00 vecer ide dalsi) a caka ma doma . Takto od prvej triedy. Inak sa nedalo, uzivit sa musime.

diablikovci
28. sep 2025

Veľmi mala šanca si nájsť prácu v dobrom pracovnom čase. Verím ti je to veľmi ťažké. Lebo na deti som ja a muz muz a ja.

lilke
28. sep 2025

@anonym_autor ak nechceš zmeniť prácu, tak skús sa dohodnúť dočasne na čiastočný úväzok, so začiatkom 7:00. A o rok-dva by si opäť naskočila na celý.

lulu0123
28. sep 2025

A vziat ju so sebou do prace a odtial nech ide do skoly?To by neslo?Ale tiez by som skusila vedenie ci nie je mozna vynimka.

autor
28. sep 2025
@lilke

@anonym_autor ak nechceš zmeniť prácu, tak skús sa dohodnúť dočasne na čiastočný úväzok, so začiatkom 7:00. A o rok-dva by si opäť naskočila na celý.

@lilke to nepôjde. Ide tak cela firma.. oni nebudú robiť zmeny kvôli par osobám. Ľahšie je prepustiť a nájsť ľudí.. som tam vyse 10 rokov. Nebude to jednoduché no nezmením to uz.

autor
28. sep 2025
@lulu0123

A vziat ju so sebou do prace a odtial nech ide do skoly?To by neslo?Ale tiez by som skusila vedenie ci nie je mozna vynimka.

@lulu0123 nie nezamestnaná osoba nemoze vstúpiť ani do areálu.

autor
28. sep 2025
@anonym_aaf2f6

Ja som sama, dcera je uz teraz stvrtacka, v dedine skolu nemame. Nic sa nedalo robit, okamzite som sa skamaratila s inymi ludmi, co chodili rovnakymi autobusmi a chodi sama. Na siestu ju zaveziem ako prvu do druziny (tu je od 6:00), utekam di prace, dochadzam hodinu a prichadzam pred 17stou, ona ide sama na 15tu autobus (posledny mozny, potom az o 20:00 vecer ide dalsi) a caka ma doma . Takto od prvej triedy. Inak sa nedalo, uzivit sa musime.

@anonym_aaf2f6 a ako to zvládla? Ako moja je strasne naviazaná. Rano este trosku poplakala ze chce byt so mnou. Nie je tak samostatná ze by šla sama. Preto som jej vybavila školu v mieste kde pracujem. Rátam s tym ze ako nebude môcť chodiť do SKD bude musieť cestovať..

petrooshka
28. sep 2025
@anonym_autor

@vladuska20 preto sa pýtam aka je šanca najst taky pracu.. a ako to riešia zeny co su bez pomoci samé na dieta

@anonym_autor u nas je SKD od 5:30,takze by som to mala vyriesene,ale teda nosi deti muz o 6:20,kedze ja robim tiez od 6. Ale mam pohyblivu prac.dobu. tak mozno hladat nieco take...kde ti vyjdu v ustrety. Keby nechodil muz,tak idem na siedmu alebo pol osmu do roboty,aby som ich zaniesla. Ale vyhovuje mi ist na 6,kedze uz 14:30 vypadnem a idem o 15 pre deti. Takze jedine v tvojom pripade sa asi porozhliadnut,ci v danommeste najdes takuto flexi moznost. Alebo sa znova skusit dohodnut,mozno podat ziadost pisomne,s vedenim.

ibrunova
28. sep 2025
@anonym_autor

@vladuska20 preto sa pýtam aka je šanca najst taky pracu.. a ako to riešia zeny co su bez pomoci samé na dieta

@anonym_autor do ktorej triedy chodí?

kikuska_wedge
28. sep 2025

@anonym_autor obaja s muzom sme mali taku pracu, ale aj nam to tak vyhovovalo, ze sme chodili na 6. Deti chodia do skoly do vedlajsej obce a naucili sme ich chodit autobusom. Pooobede sme ich uz zo SKD vyberali. Nepises ako stare je tvoje dieta a do akej triedy chodi. Nasi to takto zvladali tusim od 2 rocnika. Ale chodia tak aj prvacikovia.

autor
29. sep 2025
@ibrunova

@anonym_autor do ktorej triedy chodí?

@ibrunova do prvej

autor
29. sep 2025
@kikuska_wedge

@anonym_autor obaja s muzom sme mali taku pracu, ale aj nam to tak vyhovovalo, ze sme chodili na 6. Deti chodia do skoly do vedlajsej obce a naucili sme ich chodit autobusom. Pooobede sme ich uz zo SKD vyberali. Nepises ako stare je tvoje dieta a do akej triedy chodi. Nasi to takto zvladali tusim od 2 rocnika. Ale chodia tak aj prvacikovia.

@kikuska_wedge jasne aj mne by to vyhovovalo keby som mala staršie dieta alebo nemala ziadne. Skôr doma.. dieta chodi do 1 ročníka. Cestovalo by cca 50 minut. 6:05 by išiel autobus. Co ja by som bola uz dávno preč. Musel by prejsť pol dediny. Neviem si predstaviť ako sa skoro 7 rocne dieta nachysta a pojde samé. A este v tejto dobe.

pandusica
29. sep 2025

A keby si nasla nejaku pani tam kde pracujes, kde je aj skola, pocka ta pri aute, odovzdas jej pred 6 malu a ona ju na 6:30 odvedie do SKD. To by si ju ty vychystala a pani ju len odovzda do skoly.

gabikaa96
29. sep 2025

Ja som po skončení rodičovskej pracovala najprv v mekáči, teraz pracujem v Kauflande a na oboch miestách sú vhodné pracovné doby pre mamičky pri skrátenom úväzku. V Kauflande chodíme na 7 alebo 8 , takže skús sa pozrieť na to.

autor
29. sep 2025
@pandusica

A keby si nasla nejaku pani tam kde pracujes, kde je aj skola, pocka ta pri aute, odovzdas jej pred 6 malu a ona ju na 6:30 odvedie do SKD. To by si ju ty vychystala a pani ju len odovzda do skoly.

@pandusica ano len da sa nájsť taka pani? Kde..? Je to pekný nápad ale kto by to robil. Plus ochorie a co potoom spravim. Ja zdrava, dieta zdrave