icon

Ako zvládnuť financie po odchode s deťmi?

19. apr 2025

Prosim poradte ak bol niekto v podobnej situacii. Potrebujem odist od muza s 2 malymi detmi.
Podnajom aj s energiami stoji 500€.
Ratam ze by na dve deti platil cca 500€ takze najom by bol pokryty.

Este som na materskej 5 mesiacov s prijmom 1100€. Potom budem mat rodicak a pridavky 600€.
Plienky a mlieko stoja max 200€ ( s tym ze starsie dieta bude v lete odplienkovane a mlieko uz moc nepije ratam proste “horsi” scenar). Zvysok zostava 400€ strava a ine naklady.
Svoje uspory mam 10 tis€. Je realne ze budeme nejako slusne fungovat cca 2 roky kym pojde mladsie dieta do skolky a ja do prace?
Som v situacii ze bud budem drzat hubu a krok alebo odidem a uzijem si toto obdobie s malickymi detmi ako som vzdy tuzila a nebudem len spominat ako ma niekto pocas toho psychicky nicil.

elizabeth175421
20. apr 2025

Len aby muž nepožiadal o striedavku, keď píšeš, že čo sa týka detí, tak je normálny. A poznám veľa chlapov, ktorí nechcú žene platiť dostatok peňazí na deti, len aby to tej žene dali "vyžrať". Takže na tvojom mieste by som rátala výdavky bez výživného a hľadala nejakú prácu na doma 🙂. Ak schvália dobre výživne, bude to len plus.

bielasovicka
20. apr 2025

500 eur na 2 deti sa mi zdá nejak veľa. Neviem ci toľko dostaneš.

nelka93
20. apr 2025

Tak sa rozhyb, lebo majiteľ bytu na teba čakať nebude mesiace

janickacrazy
20. apr 2025

No tiež mi príde to výživné celkom vysoké, lebo teda neviem, koľko muž zarobí a čo bude robiť, keď zistí, že naozaj si odišla s deťmi. Niektorí sú špekulanti, zmenia zamestnanie, aby im vyšlo nižšie výživné alebo požiadajú naschvál o striedavku, aby nemuseli veľa platiť.

luccija
20. apr 2025

Zvládneš ved máš rezervu to je obrovské plus a máš rodičov blízko, ak niečo píšeš, že by pomohli.len to jeho výživné je otázne samozrejme platia musí aj viac, keď majú dobrý príjem, ale neraz sa stalo, že si papierovo niečo vybavia atď...podniká, alebo je zamestnanec?

martin96321
20. apr 2025

Ak sud uzna striedavu starostlivost,tak velmi nevychadzaju počty.

matkahelka
20. apr 2025

@mogaa na 2 male deti s kludom moze poberat aj tisic eur vyzivne, nielen 500. nie vsetci chlapi zarabaju 1500€ brutto, ak otec nadstandardne zaraba, ona dostane nadstandardne vyzivne. u nas v skolke je matka, ktora na 1 a 4 rocne deti pobera 800€ k rukam matky a 300€ otec povinne zasiela detom na vinkulovany ucet. neexistuje nic take, ako ty popisujes, ze na male dieta 150€, na stredoskolaka 250€. vyzivne je percentualne vyjadrenie z prijmu.

matkahelka
20. apr 2025

@elizabeth175421
@martin96321 mladsie dieta ma mesiac. ktory otec poziada o striedavku na mesacne dieta? a ktory sudca schvali striedavku na mesacne dieta?

martin96321
20. apr 2025

@matkahelka Podla zakona je matka rovnako rodič ako otec. Muž má mať rovnake prava ako žena. Pisal som to len pre to,ze s takou istotou pocitala s 500€ na byvanie......vyzivne je na deti,nie na matku,netreba si z toho robit zivnost

matkahelka
20. apr 2025

@martin96321 samozrejme, tak ako ma otec rovnake prava, tak ma aj rovnake povinnosti, ze ano. a to chcem vidiet ten huf otcov, ktori vstavaju kazdu noc 3-10x za noc k malemu dietatu a potom cely den dokazu fungovat v praci. vacsina otcov vidi len tie prava, povinnosti uz akosi idu bokom. a vacsina otcov si mysli, ze zo 150€ vyzivneho si matka nasetri na chanel kabelku a 3x rocne na maledivy.

martin96321
20. apr 2025

@matkahelka Prepac,ale mam nevlastneho syna,na ktoreho sa jeho matka vybodla.......a cudovala by si sa kolko zien si takto zariadilo svoj zivot,ze vyzivne je ich paradny prijem. Netreba kazdeho hadzat do jedneho vreca.

matkahelka
20. apr 2025

@martin96321 nakolko mam svagra pravnika a napocuvam sa vcelku dost ako sa zeny biju na sude o kazde euro, rovnako tu roky v diskusiach citam, ako chlapi zaplatia 150€ mesacne na dieta a dieta vidia 3x rocne, velmi tazko sa mi veri tomu, "kolko zien si zivot zariadilo, ze vyzivne je ich paradny prijem". na "paradny prijem" potrebujes mat dieta s niekym, ako je boris kollar a takych darcov spermii vela nie je. to len chlapi maju pocit, ze deti po rozvode ziju zo vzduchu a chodia sa na luku past a z tych drobakov, co zaplatia na dieta, si zena zije "paradny zivot". pri skolkarovi 1-2x mesacne ocr, vykryt vsetky prazdniny, to je fakt paradny zivot.

martin96321
20. apr 2025

@matkahelka Ak mas svagra pravnika a on o tom rozprava .........V kazdom pripade je to smutne. Je mi uprimne luto kazdej zeny a dietata ktore su v situacii ze nemaju z coho zit.V dnesnej dobe je 50% manzelstiev rozvedenych. Vies si predstavit to cislo ak by ludia viac zarabali,alebo keby u nas platili zakony ako v beneluxe? Bohuzial vela vztahov sa rozpadava bez snahy o zachranu,be, rozmyslania.......Ako sa rozvedie a bude zit par,ktory nema vysoky a ani priemerny prijem? Neprezije ani muz ani zena s detmi.....lebi nemaju z coho.......ja som sa tu len pozastavil nad tym,ze pani si je taka ista vyzivnym........nezastavam sa nikoho ani nikoho neodsudzujem

elizabeth175421
20. apr 2025

@matkahelka tak otcov kolega mal v stredavke trojmesačné dieťa. A nepíšem, že o obe, ale môže kľudne požiadať o striedavku na jedno - staršie. V dnešnej dobe je možné všetko. Samozrejme, to je najhorší možný scenár, ale ja by som rátala s každou alternatívou.

matkahelka
20. apr 2025

@elizabeth175421 na SR sa davaju deti do SS od 2 rokov, zarucene nikto mesacne dieta do SS neda. neviem, ako by otec dokazal plnohodnotne pracovat pri mesacnom dietati, kedze na SR su jasle az od pol roka. a rovnako nie je na SR bezne, aby sa jedno dieta dalo do SS a druhe do vyhradnej starostlivosti, pretoze sa tym narusaju vazby medzi detmi. a nie, v dnesnej dobe nie je mozne vsetko, v prvom rade je zaujem deti. a zase si nenahovarajme, ze sa hufne otcovia trhaju o SS, pri vecne zasoplenom skolkarovi, s kt. treba byt nonstop na OCR uz vobec. ani nahodou by som sa pri tak malych detoch nebala, ze otec bude chciet SS. na nete su dostupne udaje zverenia deti do starostlivosti, s tazkou prevahou su to matky, ktore maju deti zverene. otcovia chcu SS pri pubertiakoch, kde su deti uz samostatne a netreba im utierat ani sople ani zadky.

elizabeth175421
21. apr 2025

@matkahelka ale veď ja nikde nepíšem, že to urobí, ale že by som rátala s každou alternatívou. A že poznám takých, čo to takto mali, tak asi to možné je 🙂 nespoliehala by som sa na výživné.

autor
21. apr 2025

Prosim nechajte tu tieto dohady o SS a ako chce matka “na rozvode zarobit”. Ako som pisala co sa tyka deti je chvalabohu normalny.
Skor ma zaujimali skusenosti zien ktore realne vidia tie vydavky ze dietatu treba na kazde rocne obdobie nove topanky,ze kazdych par mesiacov prechadza na dalsiu konfekcnu velkost, ze ked mi zacne starsie dieta chodit do skolky ze necham pri chorobe v lekarni riadnu sumu za lieky atd.

martin96321
21. apr 2025

@matkahelka Pracoval by presne tak ako matka.......

matkahelka
21. apr 2025

@martin96321 ziadna matka pri mesacnom dietati nepracuje, materska je do 6 mes. jasle su az od 6 mes., pretoze matka ma MD ako nahradu prijmu.

martin96321
22. apr 2025

@matkahelka ale moze to mat aj muz ci nie?

martin96321
22. apr 2025

@matkahelka Nemyslim naraz s matkou dietata,ale ze si to mozu vymenit

matkahelka
22. apr 2025

@martin96321 po porode ma logicky zakonny narok na MD matka 6 mes. po skonceni MD, automaticky pobera RP. otec dietata, ak splna zakonom stanoveny narok na MD, moze SP o MD poziadat. matka dietata vsak musi zrusit poberanie RP, ak matka odmietne, nepodpise na UPSVaR ukoncenie poberania RP, SP otcovi nebude vyplacat MD, otec ma smolu.

martin96321
24. apr 2025
@matkahelka

@martin96321 po porode ma logicky zakonny narok na MD matka 6 mes. po skonceni MD, automaticky pobera RP. otec dietata, ak splna zakonom stanoveny narok na MD, moze SP o MD poziadat. matka dietata vsak musi zrusit poberanie RP, ak matka odmietne, nepodpise na UPSVaR ukoncenie poberania RP, SP otcovi nebude vyplacat MD, otec ma smolu.

@matkahelka Takze je mozne aby otec ostal doma s dietatom vsak? A matka sup suo do prace a platit otcovi dietata

mk22
24. apr 2025

On vie ze ty ratas s tým ze bude platiť 500e na dve deti? Vie vôbec ze odchádzaš?
Ci to len ty si si určila.
Teraz môže byť chrumkavý, sľúbi lebo veď ako otec je dobrý.
Nič z toho nemusí platiť za mesiac, dva..

matkahelka
24. apr 2025
@martin96321

@matkahelka Takze je mozne aby otec ostal doma s dietatom vsak? A matka sup suo do prace a platit otcovi dietata

@martin96321 MD otca je mozna do 3 rokov veku dietata. ako som pisala vyssie, iba v pripade, ze sa matka vzda RP. ak sa nevzda, otec na MD nemoze ist. to po prve. a po druhe. nerozumiem, preco by mala matka platit otcovi dietata. 2 a pol rocne dieta sud nezveri otcovi dietata do vyhradneh starostlivosti. jedine, ze je matka narkomanka a nejaky asocial. a pokial otec nema dieta zverene sudom do vyhradnej starostlivosti a nema sudom urcene vyzivne, matka dietata nema dovod otcovi nic platit. ale to je taky ojedinely, az priam sci-fi pripad.

martin96321
24. apr 2025
@matkahelka

@martin96321 MD otca je mozna do 3 rokov veku dietata. ako som pisala vyssie, iba v pripade, ze sa matka vzda RP. ak sa nevzda, otec na MD nemoze ist. to po prve. a po druhe. nerozumiem, preco by mala matka platit otcovi dietata. 2 a pol rocne dieta sud nezveri otcovi dietata do vyhradneh starostlivosti. jedine, ze je matka narkomanka a nejaky asocial. a pokial otec nema dieta zverene sudom do vyhradnej starostlivosti a nema sudom urcene vyzivne, matka dietata nema dovod otcovi nic platit. ale to je taky ojedinely, az priam sci-fi pripad.

@matkahelka Ide mi len o to,ze otec je rovnako rodic ako matka. Ma rovnake prava aj povinnosti. Matka nieje nicim nadriadena otcovi a tak to plati aj opacne. Ja osobne som velmi proti tomu,aby zeny boli diskriminovane ci uz koli detom,alebo platovo len preto ze su zeny. Ale vsetko musi platit aj opacne. Nieje mozne na jednej strane vyskakovat a vykrikovat ako je zena rovnopravna s muzom,ze uz vlastne neexistuju zenske a muzske prace,zenske a muzske role ,ale v zapati rozpravat ako ma muz povinnost sa starat a plafit a nemat narok na nic.......Tak trosku si treba vybrat stranu a nie vyberat z kolacika co mi aktualne vyhovuje

matkahelka
24. apr 2025
@martin96321

@matkahelka Ide mi len o to,ze otec je rovnako rodic ako matka. Ma rovnake prava aj povinnosti. Matka nieje nicim nadriadena otcovi a tak to plati aj opacne. Ja osobne som velmi proti tomu,aby zeny boli diskriminovane ci uz koli detom,alebo platovo len preto ze su zeny. Ale vsetko musi platit aj opacne. Nieje mozne na jednej strane vyskakovat a vykrikovat ako je zena rovnopravna s muzom,ze uz vlastne neexistuju zenske a muzske prace,zenske a muzske role ,ale v zapati rozpravat ako ma muz povinnost sa starat a plafit a nemat narok na nic.......Tak trosku si treba vybrat stranu a nie vyberat z kolacika co mi aktualne vyhovuje

@martin96321 zaujima ma, kolkokrat si vstaval k malemu dietatu za noc, KAZDU NOC, a potom si pri tom malom dietati cely den fical - varil, pral, upratoval, bol s dietatom vonku. kolkokrat si dietatu robil zabaly v horuckach, kolkokrat si bol za rok so skolkarom na ocr, kolkokrat na teba sef krivo pozeral, ze mas tych ocr-iek vela a ako dlho si si hladal vhodnu pracu s dobrou pracovnou dobou, aby si deti stihol odmiest rano do skolky a poobede ich stihol vybrat zo skolky. a ked prides z prace, ci ides domov rychlo varit, upratovat, dat prat. lebo toto robia bezne zeny. a sorry, mam dost rokov a poznam dost muzov, ale nikto ma nepresvedci, ze chlap-otec bezne zvlada to, co zena-matka. ak nejaky nestastnik ostane po smrti manzelky s malym dietatom sam, pomaha mu mama/svokra/sestra/cely regiment, lebo sam by nezvladol aj dieta, aj domacnost. tisice zien zostavaju po rozchodoch/rozvodoch s malymi detmi same, bez pomoci kohokolvek a zvladaju vsetko. a nejaky chudak zaplati 150€ mesacne vyzivne na dieta a ide sa po*rat z toho, ako vela plati a ako si zena z vyzivneho urobila biznis. a pritom, keby mu zena to dieta doniesla co i len na tyzden, nedokazal by sa on postarat.

martin96321
24. apr 2025
@matkahelka

@martin96321 zaujima ma, kolkokrat si vstaval k malemu dietatu za noc, KAZDU NOC, a potom si pri tom malom dietati cely den fical - varil, pral, upratoval, bol s dietatom vonku. kolkokrat si dietatu robil zabaly v horuckach, kolkokrat si bol za rok so skolkarom na ocr, kolkokrat na teba sef krivo pozeral, ze mas tych ocr-iek vela a ako dlho si si hladal vhodnu pracu s dobrou pracovnou dobou, aby si deti stihol odmiest rano do skolky a poobede ich stihol vybrat zo skolky. a ked prides z prace, ci ides domov rychlo varit, upratovat, dat prat. lebo toto robia bezne zeny. a sorry, mam dost rokov a poznam dost muzov, ale nikto ma nepresvedci, ze chlap-otec bezne zvlada to, co zena-matka. ak nejaky nestastnik ostane po smrti manzelky s malym dietatom sam, pomaha mu mama/svokra/sestra/cely regiment, lebo sam by nezvladol aj dieta, aj domacnost. tisice zien zostavaju po rozchodoch/rozvodoch s malymi detmi same, bez pomoci kohokolvek a zvladaju vsetko. a nejaky chudak zaplati 150€ mesacne vyzivne na dieta a ide sa po*rat z toho, ako vela plati a ako si zena z vyzivneho urobila biznis. a pritom, keby mu zena to dieta doniesla co i len na tyzden, nedokazal by sa on postarat.

@matkahelka Takto moja pekna. Platim 500 na jedno dieta. Vstaval som k dcere stale ked sa zobudila,alebo sme sa striedali. Nastastie bola malo chora. Ak mi aj sef v praci vycital,ze sa motam,tak som mu vysvetlil,ze zajtra nemusim prist vobec.....a bolo po vykrikovani. Je chory pohlad na to,ze muzi su menej schopni ako zeny . Je chore vozit sa po zene alebo muzovi v praci ak je hotovy z dirtata. Ale to vsetko je len debilna slovenska povaha,nepochopit a nedokazat sa vzit do pocitov a potrieb ineho

lujza123
26. apr 2025

Vyžiješ neboj.

Ale rataj s tými jaslami a pracu neviem co robíš, no ideálne keby sa ti dá čiastočne sa vrátiť do prace čím skôr a home office. Neboj deti si užiješ až až, v skolkarskom veku bývajú často choré takže si viac doma. Ako samozivitelka s malými detmi je najlepšie ak môžeš mať flexibilnú pracu, to je na nezaplatenie ked všetko môžeš prispôsobiť situácii. Pripadne mať aspoň skrátený úväzok, ze si aj s detmi aj v práci.

Výživné nemusíš mať, teraz je chlap normálny zajtra sa bude chciet pomstiť, občas to tak býva, treba rátať s každou možnosťou.

Najťažšie na tom aj tak niesu financie - lebo nejako bolo, nejako bude toto sa vzdy vyrieši, ale ta samota. Ta vie byt ťažká a smutná, ono to hrozne na človeka dolahne ked sa nema večer s kým porozprávať o takých bežných denných drobnostiach - co nového deti majú, ake pokroky ake vtipne slovíčka. Také tie veci co nadchnú len rodičov a ostatnych nudia. Človek je tvor spoločensky a potrebuje sociálne kontakty, deti aj ked ich miluješ úplne najviac ti nestačia. Preto ti radim, zajednaj si tie jasle alebo súkromnú skolku, možno sa budeš potrebovať vrátiť do prace skôr. Lepšie mať tu možnosť a za 1,5- 2 roky sa môcť rozhodnúť
Po rozchode je veľmi dôležitý kontakt otca s detmi, pri maličkých deťoch každe 2-3 dni (každý druhý víkend prec je pre nich ešte veľa, potrebujú častejší kontakt a kratšie, napríklad iba deň)
A pre teba to znamená samota x 10 . Jasne ked budú staršie tak si voľný víkend budeš užívať, ale pri takýchto drobcoch je to narocne

Samozrejme je ovela lepšie byt sama ako v nefunkčnom vzťahu a všetko sa časom utrasie, ale čakajú ta aj narocne chvíle. Narocne v smere kde to vôbec nečakas

feuille
26. apr 2025

Pracujem na súde, áno už od 2 rokov dieťaťa by mu mohol sudca schváliť striedavku keby veľmi ten chlap chcel a bojoval o to.