Ako zvládnuť stúpajúce výdavky ako slobodná matka?
Uz fakt neviem ako mozem viac šetriť. Som slobodna matka mam dve deti (7 a 9) chodia uz do skoly. Od noveho roka to ale financne uz nezvladam aj ked robim na olny uvezok. Prijem mam zhruba 1000 eur uz so vsetkym aj od byvaleho co prispieva. 530 platim najom a to som este rada za taky lebo su tu drahe. Na dopravu do prace dam 60, telefon internet dokopy 30 eur. Vsetko islo hore aj najom aj telefon aj cesta. Poplatky detom tiez vyssie. O strave ani nehovorim. Nie že neviwm usetrit mne ani do stravy neviem vyst nie este ked treba kuoit deťom nejake veci alebo mne. Co mam robit
Žiadať o vyššie výživné a nájsť lepšie platenú prácu. Alebo druhú popri prvej. Bohužiaľ.
plat na plný úväzok je veľmi nízky, veď to nie je ani zákonné minimum. Takže to rieš.
vlastne v tých 1 000 € nevieme koľko je plat a koľko výživné. Kde treba pridať.
Ako ste zistili aký má plat a koľko z tých 1000€ je od bývalého?
Byvam v meste ale nieje tu vela prace. Ak nieco aj je tak len o trosku vyssi plat ale horsia pracovna doba, ze sa robi do vecera alebo vikend. Otec deti ma uz novu rodinu a nezaujima sa . Posielal viac kedysi viac ako urcil sud ale mal dost vazny uraz, asi nebude uz chodit a nie je na tom najlepšie. Tak neviem ci ho tahat teraz po sudoch
Určiť zmeniť prácu . Podľa mňa máte po odrátaní rodinného a daňového bonusu cca plat v čistom 750 mínus výživné,no veľmi nízky,viem že máte malé deti a nie je ľahké zmeniť prácu,ale určite by som nad tým pouvažovala. Prípadne nejaka nie moc častá brigáda. Možno upratovanie či niečo také. Mate to ťažké...
Obdivujem ženy, ktoré zostali s deťmi samy. Máte to naozaj veľmi ťažké. Keby sa tato vláda miesto dôchodcov starala radšej o takéto matky. Jediné čo ti viem poradiť -naozaj požiadaj o zvýšenie výživného. 100 € na jedno dieťa je strašne málo. Daj zvýšenie na každé dieťa minimálne 200 eur, aj tak je možné, že ti to nepriklepnú. Ale zacni s ovela vyssou sumou. Vyzivne na exmanzelku si nevies poriesit?
Exa nech ti nie je luto. O deti sa treba starat.
Byvas v meste a na dopravu das 60€? Nejako vela...
Z akého si regiónu?
Pytat si vysie vyzivne od manzela? Najst pracu s vysim prijmom, nic moc neporiesis
Zle som sa vyjadrila v tej doprave je aj to co deti prevezu do skoly. Nielen ja do prace
Chapem ta, zial asi neporadim... Tiez nam stupli vydavky ale to je tymi cenami. A to robime obaja a nemame zle platy, len... Vsetko slo hore.
@klotildabazarik no ja mam len maturitu (hotelovka) a sice som robila po skole vo fabrike na chvilu, potom ako predavacka, ale pri detoch teraz robim v kuchyni lebo je to pon -piaotk aj ked za slaby plat. Keby som isla robit predavacku zas az tak si nepolepsim zial
To si v podnájme?ako veľký byt?
Mne to nesedí veď len rodinné prídavky sú 120, daňový bonus plus výživné...tak neviem len skúsim hľadať oblečenie, ktoré deťom darujú, sledovať akcie, starí rodičia nevedia pomôcť?Prípadne ísť bývať k nim?je to ťažké verím..koľko teda platí muž?Tak či tak by som žiadala o zvýšenie pri najhoršom nezvýšia.O deti sa zaujíma kúpi im niečo do školy na oblečenie?
Minimálna mzda je 816 €, po nahodení do mzdovej kalkulačky s uplatnením daňového bonusu na 2 deti do 15 r. a uplatnením nezdaniteľnej časti na zamestnanca tam vyšla suma v čistom 863,50€. Plus 2x prídavok na dieťa, to vychádza 983,50€. To koľko teda platí ex výživné na tie deti? Či máš ešte nejaké zrážky zo mzdy?
Alebo sa muzovi pivyhrazaj so striedavkou.
Deti už mozu zostat doma samé, kým neprides z práce. Hladaj si lepšie platenu prácu. A tiez ziadaj o vyššie výživné. Alebo hladaj menší a lacnejši byt. Traja sa vleziete aj do 1+1.
Odkiaľ si?
Vela veci Ti nesedi.
Pises, ze otec deti posielal vyssie vyzivne ako mal urcene, ale mal uraz a predpokladam, ze prestal posielat nad ramec, pripadne prestal posielat vyzivne uplne a to je dovod, ze nevies vyjst s peniazmi. A nie "stupajuce vydavky" ako si uviedla v nazve temy.
Ano byvaly ma sudom urcene minimalne vyzivne ale posielal vzdy viac tak som to neriesila. Teraz po uraze zostal bez prijmu takze ledva posle to minimalne nie ešte naviac. Ale vzdy som nejako vedela vyst, aj ked poslal malo, teraz to zvladam len velmi tesne
aj ked mi to vobec nesedi co pises ... tak napisem asi tolko ... ak si v meste, kde si nevies nic dovolit a nie je praca ... otec deti sa nezaujima ...je cas hladat v inom meste a cim skor tym lepsie lebo pozistovat si kde by sa co dalo a vybavit vsetko bude na dlhe mesiace
Žiadosť o mestský byt nič? To si mala už dávno riešiť, aby si bola v poradovníku. Tie byty sú za facku. Ďalej cez víkend nájsť niečo na 4h, napríkad reštaurácie uvítajú vždy pomoc 🙂
@denkabemommy áno. Ten mestský byť je dobrý nápad.👍
@koniarovaja stále nechápem, prečo ľudia, čo nemajú čo pomaly do úst si platia drahé nájmy, miesto toho,aby dakde bývali dôstojne za 150-200€ v 2-3i byte. Na ich mieste som každý deň na úrade a pýtam sa, či sa dačo neuvoľnilo
@denkabemommy myslíš si, že každé mesto/dedina má desiatky nájomných bytov ?
a keby každý deň zbehla na úrad, kedy má pracovať, ktorý zamestnávateľ toleruje odbiehanie na úrady každý deň ? chápem že súúradné hodiny aj pred alebo po pracovnej dobe žiadateľov, ale keď byty nemajú, ani keby 3x denne chodila, nevyčarujú jej ho.
@denkabemommy na sociálne byty je poradovník, stačí so podať žiadosť. Ak by sa niečo uvoľnilo a bola by v poradí, tak sa jej ozvú z úradu, nemusí nič obiehať. Ale to je dosť utópia. Mestá nielen že týchto bytov majú minimum, ak vôbec, ale poradovníky sú nekonečné.
@cacianka
@tiezjedna
to bolo obrazne povedané 🤦♀️ zas sa nemusíme ťahať za slovíčka, nemáme 15. A síce nemá možno každé mesto desiatky ale byť aspoň v poradovníku už môže.. a áno, celkom často sa stáva, že sa byt uvoľní a ten poradovník sa dosť upravuje aj podľa toho, kto žiada. Takže áno, matka s 2 deťmi sa tam celkom skoro vie dostať 🙂🙃.

Napadlo mi ci by si nechcela poziadat o zvysenie vyzivneho alebo najst si lepsiu pracu... 500 eur je malo na plny uvazok..