Ako zvládnuť stúpajúce výdavky ako slobodná matka?
Uz fakt neviem ako mozem viac šetriť. Som slobodna matka mam dve deti (7 a 9) chodia uz do skoly. Od noveho roka to ale financne uz nezvladam aj ked robim na olny uvezok. Prijem mam zhruba 1000 eur uz so vsetkym aj od byvaleho co prispieva. 530 platim najom a to som este rada za taky lebo su tu drahe. Na dopravu do prace dam 60, telefon internet dokopy 30 eur. Vsetko islo hore aj najom aj telefon aj cesta. Poplatky detom tiez vyssie. O strave ani nehovorim. Nie že neviwm usetrit mne ani do stravy neviem vyst nie este ked treba kuoit deťom nejake veci alebo mne. Co mam robit
@denkabemommy rozhodne by som netvrdila, že sa tam vie skoro dostať. Otázka je, či vôbec mesto, v ktorom žije, má nejaké socbyty. Ak áno, tak osamelá matka s deťmi síce šancu má, ale je tam x podmienok, ktoré musí spĺňať a určite aj x iných uchádzačov, ktorí ich tiež budú spĺňať.
@tiezjedna poznám toľko ľudí v soc. bytoch, že môžem povedať, že dostať sa tam nie je žiadna astrofyzika. Zas z toho nerobme niečo nedosiahnuteľné. Aj nájomných bytov je dosť, najmä v menších mestách..
@denkabemommy môže bývať niekde na dedine zase nepisme, že sociálne byty sú všade a všade dostupné.Okrem toho už niekde má deti v škole, ona prácu...a to nájomné tiež nie je lacné v soc.byte.Autorka vedia ti ich postrážiť starí rodičia či niekto aspoň pár hodín cez víkend?samých by som ich doma nenechavala
@luccija 🤷🏼♀️žiadosť si podať môže, možno jej tento nápad pomôže. A ak jej to vyjde, tak jej to pomôže ďaleko viac, než ktorákoľvek iná rada v tejto diskusii 😉
@denkabemommy najskôr musí zistiť, či mesto, v ktorom žije vôbec má takéto byty... A v nájomnom byte žije už teraz, píše to v úvodnom príspevku.
@tiezjedna píše že nájom platí 530€, takže nie. Nemá sociálny byt.
@denkabemommy taký príklad, pracujem na úrade mám na starosti aj nájomné zmluvy, keby sme mali dvojnásobne viac bytov, aj tak by sme nemohli upokojiť každého. Z našich bytov sa žiadne neuvoľnilo na uplynulých 2-3r
No len aby sa do sociálneho bytu dostala.. A keby menila miesto, väčšie mesto, rovná sa vyššie výdavky. Keď si zoberiem taký východ, ak by išla z menšieho mesta do KE s deťmi, tiež nezarobí o to viac, o koľko jej stúpnu výdavky. V celých Košiciach som našla na Bazoši až jednu! ponuku na garzonku, aj to za šialenú sumu, o väčších bytoch ani nehovorím, hrozne to išlo hore.
Autorka, nerozmýšľala si Lidl, či niečo podobné? Tam majú tuším lepšie platy a možno by si sa vedela dohodnúť na nejakom normálnom pracovnom čase, či tam to nie je také easy? Nejaká brigáda na pol dňa, napr. upratovanie? Čašníčka na pol dňa cez víkend, tam sa dá pekne zarobiť na tringeltoch. Odkiaľ si?
Zaujimave je to cestovne pre nu a 2 deti v ramci mesta. Teda byva v meste s MHD a cena mesacnika by mala byt 30€ pre dospelu osobu a 15€ pre dieta. Sa mi zda, ze aj v Kosiciach su mesacniky lacnejsie.
7 a 9 rocne baby budes musiet naucit samostatnosti pomaly ale iste a najst si lepsie platenu pracu, aj na ukor toho, ze budes menej doma. ZVysit si kvalifikaciu, nieco sa nove naucit. Lebo takto budes potom zivorit sama cely zivot= takze odporucam, kym si pri sile, mlada, zdrava proste si vymysliet nejakku strategiu a zlepsit svoj stav. V kuchyni ako nejaka neviem, pomocna sila sice si "v super case" ale nic ti to neda ani do zivotopisu, ani profesne, ani platovo.
Bolo by vhodne si zabezpecit aj viac ludi okolo seba, rodinu, kamaratky, kamosky s detmi, ktore v pripade nutnosti vezmu deti, deti sa prehraju urobia niekde ulohy. proste tazke situacie, vyzaduju aj harakiri riesenia niekedy.
otec nemal poistku, ked mal uraz? akoze, ked rodic ma uraz, tak deti maju umriet hladom?
Autorka, chceš radu, ale všetko treba z Teba ťahať ako z chlpatej deky. Už niekoľkokrát tu padla otázka, z akého si regiónu. Nikto nechce od Teba adresu z občianskeho, ale možno by kočky z okolia vedeli adresnejsie poradiť, keby bol známy ten región...
Pracuješ v kuchyni, kam v rámci mesta cestuješ a cestujú aj deti do ZŠ... Čiže zrejme v nejakej školskej jedálni, kam si do školy prihlásila aj deti, aby si ich mohla ráno nosiť do družiny a poobede vyzdvihnúť...(?)
Exmanzel/expartner bol SZČO, keďže po uraze už nemá žiadny príjem, či ako? A minimálne výživné, čiže cca 37€ na každé dieťa mu súd určil na základe toho, že v čase pojednávania vykázal zo živnosti v daňovom priznaní nulový alebo veľmi nízky príjem?
Vobec nerýpem, ale chcem trochu pochopiť súvislosti a tiež prečo sa moze matka "zodrať" pri plnom úväzku za minimálnu mzdu a plus dajme tomu brigády, aby mali deti kde bývať a čo jesť, plus venovať sa potom dvom deťom na 1.stupni ZŠ a otec má určené minimálne výživné...
Pokial ide o oblecenie, obuv je mozne vyuzit swapy ci vseliake burzy ... treba to sledovat..poplatky su tam minimalne a da sa zohnat slusne oblecenie ... v Trnave je napriklad ekosatnik ... za 2 eura si mozes odniest tasku oblecenia, za 4 eura velku tasku ... nedavno som tam niesla dojcenske oblecenie a kedze mam pre dcerku dost oblecenia, vzala som cosi pre synovcov ...nie je tam podmienka nieco doniest ..treba popozerat aj taketo moznosti ... drzim palce !!!
Ahoj autorka, mám po synovi (7,5 roka) oblecko veľkost 122/128 vo velmi dobrom stave (nohavice, tepláky, mikiny, pyzamá), niektore aj nenosené dokonca.. rada Ti aspoň takto pomôžem, ak máš záujem
Mňa zaujíma odpoveď na otázku @caramellka
@caramellka byvame v Presove lebo sa tu prestahovala sestra s muzom uz davno. Prisla som tu lebo som potreboavala pomoc ked boli deti male a musela som robit.povodne som ale z martina tam sa vsak nechcem vratit.
Presne tak byvaly nenal normalne zamestnanie preto mu dali minimalne vyzivne pred rokmi. On ale posielal niekdy okolo 300eur na deti tak som to neriešila lenze ostal bez platu a nema zncoh posielat
Tak ale vieš,si v meste kde máš vysoký nájom a minimálnu mzdu. Určite treba skúsiť zmenu. Viem je to náročné a nemusíš to urobiť hneď teraz. Ale skús sa poobzerať. Známa dlho robila upratovačku pre lepšie zabezpečených. Tiež ostala s deťmi sama. Ale vedel si to prispôsobiť časovo a dobre si zarobila. No proste jej to stačilo. Robila to načierno. Ale pomohla si
Skús osobné zájsť a spýtať sa v Lidli, či by ti vedeli upraviť smeny s ohľadom na deti, majú rôzne úväzky. Viem z vlastnej skúsenosti, že Lidl je otročina, ale sama som povedala, že ak raz pri deťoch iné nenájdem, možno sa tam vrátim. Mala som kolegyňu, ktorej vedúca vyšla v ústrety. Škôlka hneď vedľa predajne, začínala 7:00, končila 15:00 a víkendy volné.
som myslela, ze ste v nejakom meste panu bohu za chrbtom a vy ste v Presove, urcite vies zohnat jak brigady, tak aj lepsie platenu pracu...k sestre nevedia ist deti po skole ked budes dlhsie v praci? ked tak kruzky v skole a po skole, druzinu na plno vyuzivat... slobodne matky nemaju ten luxus ako ine rodiny, len aby dieta neboli v skole viac ako do tretej ... vlastna skusenost... drzim palce dobre bude len naozaj ta caka obdobie plne planovania dna na minuty
@123profil321 presne..sestra robi v ludli a tiez jej vysli v ustrety s dochadzkou kvoli detom ... narobi sa ale plat nie je zly a celkovo je spokojna
@denkabemommy má nájomný byt. Pokiaľ viem, tak už nič také "sociálne" byty neexistuje. Sú to štátne (mestské/obecné) nájomné byty s regulovanou výškou nájomného a je ich zúfalo málo.
@denkabemommy aj ja poznám osobne jednu v malom meste v jednoizbaku a teda 150 eur to nienje ani náhodou, ale viac ako dvojnásobok. A dostať sa tam síce nie je ako vravíš astrofyzika, ale ľahké to nie je 😉
Na ex sa nemozes spolahnut, kedze je PN. To ti vyzivne sud nezvýši. Ale Skus si dat inzerat napriklad na upratovanie, žehlenie, umyvanie okien alebo aj vybratie deti zo skolky skoly. Musis nieco vymysliet ako si zarobit viac.
Autorka, naozaj ako tu písali kočky, skúšala by som si nájsť lepšie platenú prácu, PO nie je nejaké malé mesto a ak už nič iné, tak fakt spýtať sa aspoň v tom Lidli, ako to bolo spomenuté, kde by Ti možno vedeli vyjsť v ústrety aj s pracovným casom a nebolo by to za minimálnu mzdu.🙏
Expartner by mal mať asi rok dávky PN, ak mal úraz, ktoré su len o niečo nižšie ako jeho posledná mzda (t.j. nie tá, z ktorej pred rokmi súd určil minimálne výživné). Čiže ak sa s ním nedá dohodnúť a platí Ti na 2 deti výživné dokopy 75 eur a Ty premýšľaš, čo im dáš jesť a ako kúpiš jarné topánky, asi by som aspoň skúsila dať návrh na zvýšenie výživného. Nič horšie ako to, že Ti ho zamietnu a zostane Ti minimálne, sa stať nemôže...
(P.S.; Ja žijem práve tam, odkiaľ pochádzas, som sama ale len s 1dieťaťom, tiež nemám VS, no mzdu inú, ale to nie je podstatné a je mi neskutočne smutno, ako musite žiť. Super je, že máš pri sebe rodinu, na ktorú sa vieš obrátiť a pomôže s deťmi, to je veľká pomoc. Držím moc palce...)
@stanulienkat ak mal ex úraz a teda logicky nižší príjem z PN či je id tazko bude platiť ešte exmanželke...aby sa nestalo že požiada otec súd o zníženie na deti i toho čo dáva teraz..veď ma napokon aj už inú vyživovaciu povinnosť..

No si v hroznej situacii verim ze ti je trapne natahovat exa po sudoch ale to inak nejde o deti sa treba postarat a z minimalneho vyzivneho to zial nejde. Keby si mu skusila zavolat a povedat pocuj Robo nevies dat viac? Nemam za co ani detom kupit topanky. Mozno mu samemu bude trapne. Ak nic tak uz si jedine budes musiet najst brigadu a deti trebars k starkovcom zatial