Keď manžel nepomáha
Dobrý deň,
veľmi by ma zaujímali názory a skúsenosti ostatných mamičiek, kedže mam prvé dieťa a s manželom sme svoji iba rok a pol. V podstate som zistila, že odkedy sa mi narodila malá nič nestíham,pretože ju vychovávam a starám sa o nu prakticky sama. Manžel mi s nou nepomáha. Naša malá bude mať už rok ale do dnesného dňa ju nevie okupať, nenakŕmi ju, neprebalí (zvlášť ked je pokakaná lebo to sa mu hnusí), keď plače v postielke nevšíma si ju,podla neho je normálne že vreští, vraj každé dieťa vreští (pritom vo väčšine týchto prípadov ide o hlad alebo prečúranu plienku). zistila som že už rok odkedy sa narodila malá moj deň vyzerá úplne rovnako, proste každý deň ten istý ritual. Nemám vobec čas na veci ktoré som mala predtým rada, to je pochopitelné ked sa žena stane matkou, ale je normálne aby ste nemali aspon dve hodiny týždenne pre seba? Pomáha Vám manžel s detmi? Môžete si aspon odbehnuť kaderníkovi na 15 minutove podstrihnutie vlasov alebo nebodaj s kamarátkou na kávu? Som už skutočne zúfala, cítim sa ako slobodna mamička, vždy som si myslela že ked su rodičia dvaja tak by sa mali pri staraní o dieťa striedať,ale toto je ako nočná mora. Som psychicky zničená a vyčerpaná, nevládzem už absolútne nič spraviť a ráno sa mi nechce ani vstávať z postele...ved načo...zase to isté dokola..Rozmýšlam nad rozvodom, pretože toto "spolužitie nikam nevedie, my ako manželia ani nežijeme, nehovoriac o tom že on sa vobec nechova ako otec...Keď mu poviem že nemám vobec cas na nič tak mi odvrkne že ani on...neviem čo robiť, je to normálne že sa jeden otec takto chová? Myslím že to dieťa si takúto ignoráciu a nezáujem z jeho strany nezaslúži, nechcem sa dožiť dňa kedy si začne uvedomovať veci a opýta sa ma prečo hu jej otec nemá rád.
@lucyls
len jej daj!!🙂🙂🙂 taketo silacke reci typu a moja dcera... skuste si to sama zazit! ja som mala, resp. mam doma nieco podobne, tiez je vsetko na mne, len teda dcera je uz vacsia, ale ked bola malicka, bolo to peklo. v noci styrikrat s placom hore ( do dvoch rokov!), rano vstavat o siedmej a do postele o polnoci. Len teda moj muz mal aspon aky- taky vztah k malej, ale nebol to ziadny ideal. A vyhovorky typu- vsak ja som bol v robote...OMG. A to som nikdy nebola na nom financne zavisla, po pol roku materskej som isla spat do prace a aj tak bolo vsetko na mne. A ak tu niekto pise, ze chlapovi zreba na rovinu povedat alebo sa porozpravat? Ja som bola ´ na koni ´, byvali sme v byte mojho otca, teda akoby u mna a par krat som ho vystahovala, ze teda nepomaha, nevenuje sa a robi blbosti. Myslite, ze to pomohlo? Takito chlapi sa nemenia. Tie, co mate doma normalnych, vazte si to fakt...
@mijo53
paneboze toto mozu len psychaci napisat! co by ste robili, keby vasa dcera nedajboze prezivala tyranie? nechali by ste ju s nim a isli by ste si kolena zodrat??? bud to pisete, lebo ste to este nezazili a zachovali by ste sa spravne a dceru chranili alebo by ste ju fakt nechali napospas trpiet. verim, ze by to bol ten prvy pripad. ty vole, ked toto citam, mozem napisat jedine: mami, dakujem, ze si aka si!!
@ajuska111 uviedla som dcéru ako príklad, že dajú sa zvládnuť aj 4 deti. Ak by zažila nedaj Bože týranie, tak by musela od neho sama odísť a nie či ja by som ju zobrala, prijala by som každého človeka, ktorý by potreboval pomôcť, asi najviac ubližujú deťom tie mamy, ktoré sa starajú do ich života. Ja vychádzam s deťmi dobre aj s ich rodinami, svatovcami, tak čo tu stále riešite, čo by bolo, keby bolo. Teraz je Bohu vďaka dobre a nebudem riešiť, to čo nie je. To čo svokry majú zaťom nohy-ruky lámať, asi vy poniektoré máte problém a stále vypisujete, aké máte problémy s manželmi, mamami, svokrami-mrchami ap. Strach a hrôza
@mijo53
strach a hroza su tie zvasty, co tu pisete. nechapem, preco by mala trpiet v nefunkcnom vztahu a na vsetko sama a nejakeho , lucyls prepac, tupca okresavat a tvarovat, ked on o to ocividne nema zaujem!
takto si zahadzuje zivot, ked moze byt stastna s niekym inym alebo aj sama!
prepacte, ale neverim na napravu tohto typu muza, mam to doma.
Nepomohli prosby, vyhrazky, rozpravanie, kricanie...
aj ja mam strach, ze sa preberiem v 50- tke a budem vyplakavat, ze som zahodila zivot kvoli takemu cloveku.
@mijo53
ja sa mozem vyjadrovat k comu chcem, ostatne autorka sama chcela vyjadrenia ostatnych, ako to u nich chodi. nic v zlom, ale podla mna nestoji o take rady, ake davas ty.
Ako som pisala, ja mam na to svoje dovody a nie ze ja to nemam poriesene. Riesenie je velmi jednoduche, kedze nie som od muza zavisla, iba okolnosti su take, ake su.
@lucyls - tak trochu to pripomína môjho otca. Nepomáhanie v domácnosti a nech ma ostatní obskakujú. Oco bol tak vychovaný a tiež má takú nepraktickú povahu. Taký polo asperger, pamätá si schrodingerove rovnice, zostavy futbalových a hokejových klubov od 60. rokov dodnes, pravopis má lepší ako priemerná učiteľka sloviny, krasopis, systém v písaní - napr.tipuje od 18.dodnes - športka, lotto a pod. každý jediný zápas, stávku - všetko zapísané, tisíce, možno aj desaťtisíce strán. Císla, ktoré padli, týzden, kolko platil, kolko dodnes minul od 1967, kolko je stratový. Používa stvorčekové hrubé zošity a farebné označenia. Píšem o tom, aby som ukázala, že systém vo veciach a poriadok má, ale len v tom, čo ho baví, a v jeho vnútornom svete. Ale inak....
Doma mu sestry prali, žehlili, chystali, varili, on nič nerobil, len sa učil - jediný z viacerých súrodencov má VŠ, ostatní ani len maturitu.
Oženil sa, moja mama má rada pocit, že má nad vecami kontrolu, tak na začiatku sa jej páčilo, že rozhoduje - aj o jeho oblečení, aj o domácnosti. Bola rada, že je šikovná a vie sa sama o domácnosť postarat a muza obskakovat.Prišli sme so sestrou na svet a naši sa odsťahovali od svokrovcov a ona zrazu zistila, že robí všetko sama. Ok, oco vysával, jediná činnosť, čo okrem tipovania a sledovania Tv a plnenia si svojich povinností do práce, robil. Kým sme boli malé, tak aj na nákupy sem-tam zašiel, potom už len my. Ak sa sťažovala, že nestíha, tak jej povedal, že si má zadeliť veci tak, aby stíhala. Hrať sa s nami zahral, ale keď sme boli staršie, vtedy ani nebolo zvykom, aby malé deti chlapi obsluhovali (kupanie, krmenie, prebalovanie). Keď sa niečo napr. vylialo, aj jeho vinou, kričal na mamu:"aha, tam sa TI niečo vylialo". Nikdy to neutrel, ak náhodou, tam sme mu museli aj tu handru pohladať. Riad možno umyl možno párkrát, keď bola mama v nemocnici, ale aj to k nam stara mama chodila, doniesla jest, a pod. Dodnes netuší, ako sa zapína práčka, telku pozerá, ale nastavuje ju mama, v kuchyni je ako na návšteve, ani po dlhých rokoch netuší, kde sa napr. nachádzajú sitká (príbor ešte nájde, hoci aj ten má najradšej, ked mu ho druhí podajú).
Povahovo nie je zlý, skor taký popleta. Ale ked sa mu narušia jeho zauzívané rituály, tak vie zúriť. Napr. necakane treba niekoho niekam odviezt, niečo sa pokazí a treba to riešiť, to ho uplne rozhodí. Ked sme boli staršie, oco od nás niečo chcel, tak som mu často drzo odvrkla"že, čo si ochrnutý, dones si to sám" aj tak mu to nakoniec doniesla mama, lebo on chudák netušil, kde sa veci nachádzajú. Ak mu chýbajú doklady, všetci musia hľadať, stratil kľúč, hladajte mi, zabudol si bundu doma, výčitka, prečo sme mu to my nepripomenuli. Minule si udrel hlavu do steny, tak na nás hneď, čo sme mu nevedeli dopredu povedať, že stojí tak blízko"Ak sa mama zdržala v robote, už behal k oknu ju vyzerať. Okrem ničnerobenia a nepomáhania strašne rád rozpráva. Tak kým mama varila, umývala, prala, vešala, žehlila, on chodil okolo a len rozprával, svoj svet má rád, v nom žije, o nom stále vraví. Pripomenutie, že by mal aj niečo spraviť nielen hubou mlieť ,ho urazilo, odišiel, ale potom sa to vrátilo do starých koľají. On keby nemal mamu, tak je z neho otrhaný bezdák na ulici.
Hrozné s ním. Aj takíto sú chlapi. Ale zato nikdy nefrflal, mama rozhodla o peniazoch, o jeho oblečení, pri varení by si ani nevšimol, keby neposolila, raz sme mu dali na tanier so sestrou skúšobne čisté buchty na pare, on ich zjedol také, ani netušil, že sa tam dáva nejaký lekvár či kakao a cukor 😠
Nikde nechodil, žiadni kamaráti, sedel len doma a chodil do práce. Toto mama nemusela riešiť. Ženy? Tie si nevšímal, skôr sa ich hanbil, a jeho jediná nevera boli príbehy o jeho platonickej láske v škole, kde roky bol zalúbený do spoluziacky a nikdy sa to dotycná nedozvedela, hoci on o nej basnil pred nami celý život. 😀 Môže byť rada, že nevie, o čo prišla 😀 😀 😀 Tento rok bude 40.rokov, čo s ním mama vydrzala. Myslím, že 90% žien by zdrhlo v prvom roku a zvyšných 9% o rok neskor. 😀
Proste oco je chlap, ktorého nebolo mozné preucit. To skôr by sa naučil kôň kikiríkať ako on pomáhať. Lebo napr. upratovanie jeho napr. suplíka vyzeralo takto. Všetko vybral, potriedil na milion podčastí, museli sme mu hľadať krabičky, prípadne on nadabil na nejakú vec - napr. fotku z detstva, tak ešte začal prehľadávať albumy. Tam zistil, že sa niečo odliepa a už behal s lepidlom a lepil všetko,čo našiel a bolo to treba zalepit.Práca na max. 30 minut mu takto zabrala víkend. A moja mama žila akoby sama a na starosti mala 3 deti vrátane nášho otca.
@mijo53 ano prisla....a skoncilo to tragicky
@mijo53 preboha to je co za bludy toto?? Zvadla som len prvy prispevok od teba, i ked vidim ze ich tu mas kopy? Ake to sme uz si presne nepamatam...rozpistane?rozmaznane? To nemozes ani mysliet vazne. Neviem co za dieta ma tvoja dcera, zrejme to bude take, co cely den prespi, ale su aj deti ktore neposedia a spat cez den ani bohovi, tak by som si pozrela ako by si pri nom mala vsetko tip top. Dnesne zeny su take hned nenavarit neupratat neoprat,??? Preboha kde to ja vlastne zijem? Ja som ani nepostrehla ze sa sa dostali do doby ze muz je nadriadeny, zena ma drzat hubu a tym sa to skoncilo. Ved to ani nedava zmysel toto ved jej mala ma rok to je podla trba naozaj v poriadku ked jej muz nevie s nou byt 15 minut sam? Ona ma decko trepat spiace so sebou? Vsak co nech sa zobudi ved to nevadi musim ju predsa zobrat, lebo sme v praveku v jaskyni a je to moja psia povinnost otec je predsa len na to aby nosil z roboty peniaze starat sa nemusi. Veci sa hned riesia rozvodom, a kde je potom podla teba ta hranica,? Ma ju zacat byt a malu tiez aby to uz teda bolo na rozvod?? A uz len na margo toho ledy si ti chlapi oddychnu, lebo vsak zeny evidentne oddychovat nemusia....vies o tom ze pracuju aj zeny??a kopu krat maju ovela dlhsiu pracovnu dobu, robia nocne, maju fyzicky narocnu pracu, no doma je aj tak navarene upratane a vsetko kolo toho. To je mi ale zahada....
@mima283
Dovolím si opraviť...ani to mlátenie nie je dôvod na rozvod. Je to však dôvod na ešte intenzívnejšie hádzanie sa na kolená a pokus o nápravu tyrana milým rozhovorom.
A jasné, že je muž nadriadený, je na druhom mieste, hneď za bohom. Deti sú až na treťom mieste, keďže sú len požičané.
Dotyčná pani nemá ani poňatie o princípoch kresťanstva. Má vymytý mozog a ona úprimne verí, že dobrý kresťan je ten, ktorý bezmyšlienkovo aplikuje to, čo jej bolo prikázané ,do praxe. Čiže drží hudbu a krok, hlavné je, že chodí do kostola, modlí sa a pod.
@mijo53
ale vyssie ste mi pisali, ze na mojom mieste by som sa nevyjadrovala. tak mi tu teraz nepiste, ze sa mozem vyjadrovat. trosku si citajte po sebe.
Ano, dahra pisala o svojom otcovi, ale k takemu cloveku musi byt aj stavana zena. dahra sama napisala, ze ziadna by s nim nevydrzala.
Myslim, ze uz tu padlo par takych poznamok, ale presne nad tymto sa pozastavujem aj ja- co ak sa mi nieco stane, kto mi pomoze, ci uz mne osobne alebo s domacnostou alebo so starostlivostou o dieta. Chudak lucyls bude muza formovat a trpnut, aby sa medzitym nic nestalo, nez ho vyformuje, ci co?
A presne o toto ide. Nie je cudne ucit muza zakladnym veciam a to nehovorim o domacnosti ale celkovo. Ze dieta je aj tvoje, ze aj zena ma potreby a o citoch uz ani nehovorim? Ak by toto robila matka, tak je nezodpovedna, leniva a krkavcia mater!
@dahra Krásny príklad, ako sa dá žiť s mužom, ktorý nie je pán DOKONALÝ. Nepíšeš, či mama bola šťastná, spokojná. Autorkin manžel ti pripomína trochu tvojho otca, niektoré ženy majú tendenciu povedať, že manžel nič nepomáha, tvoj otec, tiež akoby veľa toho nerobil, ale, občas povýsaval, išiel na nákup, pohral sa s deťmi, parkrát umyl riad. Trochu mi pripomína môjho manžela, tí sčítaní väčšinou nie sú prakticky, tiež hľadáme peňaženku v spajze na regáloch a pod. veci, dá sa, užívajte si ho , kým ho máte, lebo ak raz nebudú, boli by sme radi keby bol a nech by robili tak ako stále.
@ajuska111 myslim ze sa zbytocne snazia. Pani sa zasekla niekde v roku 1945 ked zeny mohli akurat tak drzat hubu a krok a byt rady ze su rady
...
@moji53
Dakujem bohu, ze mam mamu taku aku mam a ze mi cely zivot vtlkala do hlavy:nikdy nebud zavisla od muza, nikdy!!! A nie takeho somariny, ze muz je pomaly poloboh a zena nema pravo sa realizovat a ma sa starat len o domacnost a vsetko zvladat sama, vsak chlap nosi peniaze a je unaveny z roboty..... A to teda moj otec je ukazkovy chlap, ktory nas nielen vzdy fin.zabezpecil, ale rodina bola vzdy na 1.mieste. Za 28 rokov som ho nikdy nevidela opiteho.... Moji rodicia su si ROVNI nikto nie je podriadeni a nadradeni... Tak ako aj ich potreby su rovnocenne! Tak ma vyzerat zdravy vztah... Rodicia su obaja, tak ako su obaja ludske bytosti so svojimi potrebami... Naco jej je taky chlap?! Na dve veci akurat! A ano, ja by som ho kopla do riti takou raketovou rychlostou zeby sa chlapac cudoval
@sam2 a čo chceš povedať, môj otec, manžel, zaťovia tiež nepijú, nefajčia, finančne zabezpečujú rodinu, rodina je pre nich na 1. mieste, ale ak raz niekto nie je manuálne zručný, tak čo mu ruky - nohy dolámem? Ako tu jedna písala urobí mi také maličkosti, zoberie odo mňa hrnček, vody mi donesie, to je práca? ja ani neverím, že je taký človek, čo ani prstom nehne, aj ten najlenivší určite má dni, kedy niečo dobre urobí
@mijo53 ód na vasu dokonalu rodinu sme tu uz poculi dost.
A chcem tym povedat, ze vas nazor ze zena ma muza ohybat a vychovavat ho (to mala urobit jeho mama, jeho rodicia mu mali mat zaklad-ohybaj ma mamko pokial som ja Janko, ked ja budem Jano, neohnes ma mamo)a preco by sa mal on starat o chod domacnosti ked nosi peniaze patri do zaciatkov minuleho storocia....tot vsjo...
@mijo53 uz je ich problem... Ale nerazte tu nazor, ze ho ma okresavat. Takeho moze kopnut akurat tak do zadku...nikdy sa nezmeni... Proste nie kazdy muz moze byt otec.. Mozno ani on sam nevedel ze to bude taketo (aj ked odelovanie veci pri nakupe-tak to sa musel uz taky debil narodit). Vtedy je lepsie pre obe zucasnene strany ist od seba... Pre psychicku pohodu nie len matky ale aj toho dietata, ktore to casom vyciti.... Podla vsetkeho je zakladatelka sikovna zena a naozaj nepotrebuje takeho chlapa. Ona bude vychovavat svoje dieta a nie muza preboha...
som krestanka, a suhlasim s tym, ze prve miesto Boh, druhe manzel a az tretie deti, tak to je spravne a tak to by malo byt, rodiny, kde to je praktizovane, su funkcne a deti vyrastaju vo fakt skvelom prostredi, ale v tychto rodinach okrem toho, ze ten chlap je hlavou rodiny, jeho hlavou je Kristus a praktizuju sa biblicke zasady a to, ze muz ma milvoat zenu, tak ako Kristus miloval a miluje svoju cirkev, ze zivot za nu dal... Muz ma podstatne vacsiu zodpovednost v rodine, rodinu vedie, chrani, je zene oporou, najlepsim priatelom a teda ta zena nema problem dat muzovi druhe miesto a "opraty" rodiny do ruk....
ALE!!!
ak neplati, ze hlavou muza je Kristus a muz zije v hriechu, napr. chlast, drogy, nevery, manipulacia a dalsich x tragickych veci.... tak tolerovanie tejto skutocnosti a nehladeie na zaujmy rodiny zo strany zeny, znamena podporovat tento hriech. Zena vedome podporuje nasilie, nevery, ignoraciu, chlad z jeho strany a vedome podporuje, ze detom je ublizovane, ci fyzicky, no najma psychicky co nasledne generacne prechadza na ich deti a deti ich deti.... Mame milovat hriesnika ale nie hriech, mame sa modit za nasich blizkych, ale to neznamena, ze nemame sa chranit a mame dovolovat, aby nam a nasim detom bolo ublizovane.....
V konstelacii, ze chlap je "mimo" a ublizuje svojej rodine nastava uplne ina situacia, ako ked si zena vezme bud krestana, alebo minimalne normalneho chlapa za manzela, pretoze tazko moze byt hlavou zeny debil. A fungovanie v rodine s clovekom, ktory nefunguje v rodine a rodine ublizuje, povazujem za participovanie na jeho spravani, na hriechu, agresivite....
Rozvod nie je dobry, ale niekedy je to jedine riesenie a hlavne, aj ked je par rozvedeny, manzelka sa moze i nadalej modlit za byvaleho manzela, zehnat mu.... ale kedze si uvedomuje, ze dotycny evidentne nemal a nema zaujem tvorit rodinu a zastavat svoje miesto, tak neda pristor tomuto negativnemu spravaniu sa....
chapem, ze clovek si nejako predstavoval a predstavuje zivot... no zivot nie je idealny, my ludia nie sme idealni, robime chyby a robit ich aj budeme, ale prave preto Boh pre krestanov dal Radcu - Ducha Svateho aby sme lepsie zvladali tieto situacie a problemy...
kebyze mojmu dietatu je ublizovane zo strany manzela/manzelky, urcite som nie za podporu hriechu (nasilia, drog, nevery,...) ...
Manzelstvo je vzdy vztah dvoch ludi, ked niekto ten vztah nechce a aj ublizuje, nemame pravo ho nutit zostavat v niecom nefunkcnom a my sme povinne chranit seba a deti. Milovat mame svojho blizneho ako seba sameho, nie viac, ani nie menej, ale rovnako.
@mijo53
zase davate za priklad svoju dokonalu rodinku- manzel to mal tazke, ale aky je supeeeer. samozrejme nie je pravidlo, ze je clovek zle vychovany ak sa nestara
Ako mam zistit, ze muz sa budu spravat ako chruno, ked porodim? To si mam pozicat dieta na pol roka, aby som si to ocekovala?
Trosku sa preberte, pozrite sa kolko je tu prispievateliek a ani jedna nezdiela vase nazory. ,to by vam malo nieco napovedat...
u nas to tiez tak fungovala do roka, od roka ked mala uz začala vnímať jeho a on ju, postoj sa zmenil a začal si ju všímať, teraz dokonca sa častokrát vyberú sami a manžel malú neskutočne miluje 🙂 treba vydržať to najhoršie obdobie, prvý rok, rok a pol.....
@mijo53 Vy tomu Fakt neverite ? Tak ja Vam garantujem, ze taki chlapi su. Budte rada, ze ste sa vo Vasej blizkosti s nikym takym nestretla. Vela, velmi vela chlapov si mysli, ze pokial je doma na MD, musi stihat vsetko. Ved su "len" doma. A ako zakon schvalnosti sa tieto typy lepia na schopne zeny, ktore nefnukaju, lebo v nich vidia potencial ich pohodlia. A verte, ze uz ani len tomu neverim, ze to ovplyvnuje len vychova, pretoze moja byvala Svokra bola ok. Kym som sa vratila z porodnice, mala som aj okna umyte. Ale chodila raz za rok. Su to lenive vsi od prirody, tieto typy😄 Esteze som nikdy nebola od chlapa zavisla (ani teraz tomu tak nie je) a mozem si dupnut. Verte, ze aj chlap s minimalnym IQ si vie dat dokopy to, ze ked je zena zavisla, moze tak drzat hubu a krok. Niekto to da viac najavo, iny menej...Poznam takeho jedneho, ktoreho filizofiou je pravidlo : zenu treba urobit zavislou, pretoze ak to neurobime my, tak s nami bude vydzubane (Ale to plati u tych sikovnejsich, ktori na to maju bunky). Je podla Vas toto zmyslanie normalne ? Pre mna nie, lebo potom sa neda hovorit o rovnocennosti. Lenze vy vztah od zakladov vnimate tak, ze zena je ta, Co by mala prehliadat, resp.pracovat na vztahu, ak nie je v poriadku. A preto sa s nikym v nazore nezhodnete. Ste generacia mojich rodicov, kedy sa inak zilo. Pretoze zeny si tazko poradili bez vzdelania s 5 detmi v 3.generacnom dome...
A taktiez nesuhlasim s nazorom:prvy boh,druhy manzel,tretie dieta. Toto mi je uz blud... U mna je dieta a priatel na rovnakej urovni. Oboh milujem nadovsetko ale kazdeho inac...boze ved nezijeme v stredoveku... Ach
@mima4 je to presne tak ako píšeš, muž ma byť hlavou rodiny, tým, že každé druhé manželstvo je štatisticky rozvedené, tak asi každý druhý sa narodí debil a možno je to aj tak a to preto, že ľudia sa odvrátili od Boha , no kde toto všetko sa naučí a získa ako sama píšete ak nežije s Bohom. Minulé jeden kňaz hovoril, že teraz je obdobie očistca - jedno už také bolo a možno aj toto bude 40 rokov a hlavne je morálna kríza a preto je všetko vo svete tak ako je, ale to sa musí pretrpieť. Sama tu vidíte, že ženy by len kopali, ruky-nohy lámali , modliť sa treba za hriešnika, bola by som zvedavá, koľko z tých na MK sa modlí, keď sa z náboženstva len vysmievajú.
@mijo53
ja suhlasim, ze modlit sa treba, ale ak manzel odmieta manzelstvo, odmieta zivot v rodine, a ublizuje rodine, je to stav dlhodoby, nie je to len "nejaka kriza", prave rozvod je sposob, ako nepodporovat jeho hriech a ako sa chranit a chranit svoju rodinu. Manzelia maju byt spolu v dobrom aj zlom, ale ak ma niekto nejakym sposobom tyra, tyra deti, to nie je to v "zlom", to je vedoma agresivita voci mne a detom. Ja som nikdy nikomu neslubila, ze budem tolerovat zlo pachane na mne a detoch, ze budem tolerovat nasilie, a celkovo hriech.
Moj zivot je dar, dar od Boha, kazdy den, co sa zobudzam je darom, a preto si to mam vazit, ked niekto nechce so mnou zdielat zivot, vytvarat rodinu, rozvod je vlastne jeho rozhodnutie, aj ked ja ho "formalne" zrealizujem.
Je asi zbytocne riesit sucasne vztahy, pretoze vacsina zla je zapricinena odmietanim Boha, preto ludia ziju v tom com ziju...a jeden hriech sa nabaluje na druhy...a ide to cez generacne linie... ale kazdy clovek si je zodpovedny sam za svoj zivot, a tak to treba brat.

@marcelatje a ty si prišla, že to vieš, poznala som jedného, ktorý žil v ťažkých pomeroch a keď sa tieto zmenili, zmenil sa aj on