Zvládli by ste život aj bez muža?
Ahojte,mňa by zaujímalo ,niekedy sa zamýšľam nad tým,že ľudia si žijú okolo na dosť vysokej nohe,resp.maju dlhý,hypotéky...chcem sa spýtať hlavne ženských,keďže som žena ..zvládli by ste svoj život aj bez muža,resp. splátky,deti,život - bez muža keby sa niečo nečakané stane v tejto chvíli?dokázali by ste všetko utiahnuť..alebo ako rozmýšľajú takýto ľudia??lebo mám pocit že veľa z nich ide na hranu a nad niečím zlým sa ani nepozeraju čo ak by sa stalo ...
@konik07 ja vzdy hovorim, ze hypo sa ma brat tak, aby ho dokazal utiahnuť jeden prijem. Zila som si dobre pred manželstvom a ak, budem si zit dobre aj po. Tak ma ucila moja mama, ze nikdy nebud zavisla na muzovi. Tak zila ona v manželstve az do smrti a tak zijem v manželstve aj ja.
Mame obaja svoje byty, ktore si financujeme osve a aj financie mame oddelene a kazdy si svoje vydavky hradi sam. Aj keby sme sa v tomto momente rozisli, moja zivotna uroven by nijak neutrpela.
Nie, nedala by som to. Z platu učiteľky by som nemala šancu s dvomi deťmi. Božechráň by sa niečo stalo, tak by som sa musela obrátiť na rodinu, lebo v dnešnej (a hlavne "zajtrajšej" dobe) by som to nedala.
Niečo by pokryla poistka, niečo sporenia, ale na začiatok by som sa asi veľmi musela spoľahnúť na rodičov/svokrovcov, kým by som sa postavila na nohy bez manžela. Našťastie, máme perfektné vzťahy a platí to aj obrátene. Keby potrebovali oni pomôcť, sme tu pre nich.
@konik07 ako myslis zvladli? Tak ked ta zivot pritlaci do nejakej situacie tak sa s nou nejako vysporiadas. Ci myslis ze by sme vsetky skakali z okien a pod vlaky? Nemyslim si,ze ludia v minulosti mali financny plan,poistky,krizovy scenar v pripade umrtia a to sa teda menej dozivali aj bolo viac chorob,vojen. Je fajn mat financnu rezervu,nasetrene, pripadne nebyt uplne sam bez rodiny,ale nepripravis sa na vsetko. Za mna ak ma 1 z partnerov naozaj nebezpecny job tak je na mieste poistenie invalidity/umrtia,vsetky ostatne poistenia su uz nad ramec. Napr mozes mat poistenie v pripade nadorovych ochoreni a paradoxne dostanes porazku,alebo alzheimera. Som dost opatrny clovek,avsak nie na vsetko sa v zivote pripravis a na konci dna si len povies "nejak bolo,nejak bude"
Co ak,mame poistky.Cize ak by sa nam nieco stalo,teda akoze muzovi tak by sa hypo vyplatila z poistky,k tomu vdovske a sirotske.Ano dala by som to,mam pekny plat a s tymto vsetkym by to bola este krajsia suma,plus danove by som si dala na seba takze este viac by som mala.Syn najstarsi ale aj mladsi by pomahali zo vsetkym.Na nic by som nebola sama.V starobe by som asi dom predala a isla do bytu.
Mame poistky. A v horsom pripade by som predala dom ma 3 nasobnu cenu ako vyska hypoteky. Takze keby som predala som dokazala by som splatit hypoteku zvysok a ostalo by mi na byt. Atd, takze sa toho vobec neobavam, co pride pride.
@konik07 ako myslis zvladli? Tak ked ta zivot pritlaci do nejakej situacie tak sa s nou nejako vysporiadas. Ci myslis ze by sme vsetky skakali z okien a pod vlaky? Nemyslim si,ze ludia v minulosti mali financny plan,poistky,krizovy scenar v pripade umrtia a to sa teda menej dozivali aj bolo viac chorob,vojen. Je fajn mat financnu rezervu,nasetrene, pripadne nebyt uplne sam bez rodiny,ale nepripravis sa na vsetko. Za mna ak ma 1 z partnerov naozaj nebezpecny job tak je na mieste poistenie invalidity/umrtia,vsetky ostatne poistenia su uz nad ramec. Napr mozes mat poistenie v pripade nadorovych ochoreni a paradoxne dostanes porazku,alebo alzheimera. Som dost opatrny clovek,avsak nie na vsetko sa v zivote pripravis a na konci dna si len povies "nejak bolo,nejak bude"
@denithestrange1993 v minulosti ludi ale nezili taky zhyckany zivot, ako zijeme my...ale prezit sa nejak musi vzdy. Otazka je, ake ,,bolestive" by to prezivanie bolo. Lebo ist mimo komfortnej zony sa ludom nechce, je to tazke, neprijemne....este viac dnesnym detom
@konik07 áno zvládli bez problémov.
Áno dokazala, samozrejme za cenu nejakých ustupkov a obmedzeni
@konik07 ano, zijem bez muza v tomto smere uz dva tri roky, prvy bol tazky, nasledne som sa vypracovala tak, ze zijeme proste dobre. Kupila som si auto, ktore sme si este s muzom nemohli roky dovolit. Ale robim vela, nastastie deti su uz celkom samostatne. Pri malickych skolkaroch si to celkom neviem predstaviť. Ale tak zalezi od zamestnania samozrejme.
@denithestrange1993 tak ale minulost sa ozaj neda porovnavat... Ja davm mesacne cca.300€ len na kruzky, obcas je to ale aj o dost viac.
Zvládla by som to. Nemáme hypo ani iné pôžičky. Máme svoj byt. Keby sa rozvedieme, idem do menšieho s deťmi.
Áno samozrejme, neviem si predstaviť byť na niekom závislá. Čiže dnes žena vie zarobiť veľmi slušný peniaz, nežijeme dvadsať rokov dozadu, sme schopné sa postarať o seba aj o deti.
ja áno , nemame hypo ani dlhy , mám svoj byt aj muž
žijeme si velmi ale aj keby sa niečo stalo máme plán B dokonca aj C
takže preto sa mi žije super
@konik07 zvladam a dovolim si povedat, ze uplne v pohode. Na nicom z toho co mam, nema podiel ziaden chlap. Teda okrem dietata, na ktore kasle cely jeho zivot
Uprimne, ja sa cudujem ludom, ktori toto vobec neriesia. My sa velmi casto s manzelom bavime na tuto temu. Zivot je niekedy neuprosny a moze sa stat vselico. My mame 4 deti a dovolim si povedat, ze ja by som to dala bez manzela. Samozrejme by som nieco predala, nejake ustupky by boli. Ale existencna kriza by nam nehrozila.
@anonym_8156a8
@denithestrange1993 rozumná žena má toľko detí, koľko dokáže zabezpečiť aj bez muža. Ale zrejme autorka témy myslela na mladé ženy, ktoré sa vrhajú do materstva hneď po ukončení školy, ale ešte pred jej ukončením, našetrené nič, pracovné návyky nič, idú z jednej materskej do druhej, nasťahujú sa v lepšom prípade do mužovho bytu, v horšom do domu jeho rodičov, prípadne žijú v podnájme. S rodičmi a súrodencami pre istotu preťali väzby a tie tu potom píšu veľmi smutné príbehy.
Asi ano, ale nebolo by to bohvie čo.No byt mam vlastný z pred manželstva bez hypo a žiadne dlhy, takže aspoň toto by som mala poriešene no vyskakovať by sme si nemohli
Zvládla. Nemáme hypo a spotrebak by sa v prípade smrti muža vyplatila sama. Plus máme životné poistenia.
@konik07 Musela som utiahnuť, pravda nemali sme hypotéku...
Ja veru nie, byty nemame ani jeden, ani sme nedostali nic od rodicov. Ja mam slabo platenu pracu, muz zaraba dobre. Ale keby sa mu cosi stalo, ze nemoze pracovat, vieme fungovat dalej s mensimi ustupkami. Nevyskakujeme.
Keby na to prislo, ja by som si naslainu pracu, aj s nocnymi, aby som lepsie zarobila.
Ono je to tak, niektori maju byty, prenajimaju to a niektori si ich aj musia prenajimat za tazke prachy od tych, ktori ich nakupili za zostatkove ceny a dali detom. Taka bola doba.
Keby som nikdy nestretla muža a nemala deti tak jednoznačne áno.
Ale zostať teraz s dvomi deťmi sama tak len zodretými ušami. A nepomohli by mi ani poistky, ako to prednou už písali. Lebo darmo som platila dieťatu roky, keď úrady priznali invalidity, vysvitlo že plnenie je iba pri invalide dôsledkom úrazu. Pritom celá moja rezerva bolo málo na liečbu dieťaťa. Po päť ročnom boji, keď bolo dieťa v rámci možností v poriadku som ešte v jednej chvíli chystala na obed a druhej som sa prebrala v nemocnici. Moja choroba sa liečiť nedá iba spomaliť a zmiernuť príznaky. Pracovať na plný úväzok v mojom stave nehrozí . Nechcem to rozpisovať ale ani na čiastočný id nemám nárok aj poistka je mi tak na dve veci.
Ano zvladla by som aj bez manzela.
@konik07 vacsina to tu pochopila tak, ze ak chlap zomrie, ci by to zvladli ako vdovy. to ano, ved dedenie, poberanie vdovskeho, sirotskeho. nevidim dovod, nezvladnut to. mala si sa opytat, ci by to zvladli v pripade rozvodu so smiesnym 150€ vyzivnym. to uz by odpovede boli o inom. vidiet to pri mnohych diskusiach na temy, ci ste si vybrali dobreho partnera, ci ste stastne. a tam 90% anonymnych odpovedi, ze stastne nie su, ale rozvadzat sa nemozu, lebo by to financne same neutiahli.
@konik07 cuduj sa svete, zijem bez muza, zijem a zvladam to lepsie ako s muzom. (nikoho nemusím obskakovat, nikto nerobí bordel, dobre sa vyspim, varím co chcem ja, program si robím aký chcem ja, nikto ma nebuzeruje, ziadne hadky atd.).
Máme poistky takže áno, ale musela by som predať dom. Je veľký na to aby sme v ňom žili ja, dcéra a pes. Bez chlapa by som v dome nezostala

@konik07 uz som nad tym tiez premyslala a ja teda ano, ale myslim, ze dost tesne. a to uz nemame hypo a mame len jedno dieta.