Každé dieťa sa vie naučiť spať

ankare
10. sep 2015

Praktizujete rady z tejto knihy? Darí sa Vam aplikovať ich do praxe?

applede
10. sep 2015

@ankare mozes si precitat xy knih ..ale musis tak ci tak najst sposob s system uspavania,ktory vyhovuje najlepsie tebe a tvojmu babatku ....z vlastnej skusenosti ti mozem povedat, ze sa da "naucit" spat, spat same a spat aj v postielke, bez vacsich obstrukcii...chce to len cas a trpezlivost....

bubelko
10. sep 2015

@ankare to, co sa mi pacilo, som pouzila, co sa mi nezdalo, som nechala tak 😉 a tie, co som pouzila u nas fungovali 😉

domak2
10. sep 2015

@ankare ano, kazde dieta sa nauci spat. Moja teraz krasne vecer sama zaspala. Ma cez tri roky. Nelutujem, ze som nenechala vyplakat . Inak myslim , ze dvojmesacne je na toto prilis male, aj ta kniha to odporuca az vyrazne neskor.

sardinka32
10. sep 2015

@ankare Ano, zabralo to - od pol roka mala spi ako svajciarske hodinky. Ale pozeram, ze Tvoj maly ma este len 2 mesiace, treba nejaky ten mesiac pockat.

hamca
10. sep 2015

@ankare ja som obe dcerky uspavala, najprv na rukach, potom tak, ze som pri nich lezala. Prvu som zacala ucit samu spat ked mala asi 16 mes., druhu, ked mala 18 mes. U oboch sa mi to podarilo, ale ja som nesla podla tej knihy, aj ked na zaciatku to bolo v plane. Ale ja som nedokazala pocuvat ten plac. Tak som to robila metodou, ze vzdy ked plakali (nie iba mrncali) tak som bola pri nich a vsemozne sa ich snazila upokojit. A odisla som, az ked boli fakt v pohode. A ked zacali plakat tak opat spat k nim. Pri starsej mi to trvalo 2,5 mesiaca (bola fakt vytrvala 🙂 ale zle boli len mozno prve 2 tyzdne, potom boli i dobre i zle dni).
Mladsia si velmi rychlo zvykla a pochopila situaciu a uz po tyzdni spinkala sama. Ale ona je dost uvedomela a je som jej pri kazdom uspavani vysvetlovala, ze uz jej velka baba, ako jej sestricka a ze uz vie zaspinkat i sama. A ked plakala a stala v postielke.0, tak vzdy jej stacilo toto pripomenut a znovu si lahla.
Tiez nelutujem, ze som pockala do veku, kedy si to uz uvedomovali a dalo sa s nimi aspon trochu dohodnut.

ankare
autor
10. sep 2015

Tak mam počkať do pol roka? Velmi zle v noci spava, spáva s nami, budi sa kazde dve hodky na kojenie, spat chce len na rukach...

tjaden
11. sep 2015

ahoj, odporúčam počkať ešte, moja malá vystriedala toľko spôsobov zaspávania...tuším od 8mes spí pekne sama a zaspí vedľa mňa bez hojdania bez všetkého. Začali sme v postielke, na posteli, potom na mojom bruchu, potom v kočíku...postieľka, posteľ, moje brucho s hojdaním...To, že spí sama som dosiahla tak, že som jej dala pred spaním mlieko, keď ho pila šepkala som jej že ideme búvať, hneď som jej dala dudu a zhasla svetlo, tak týždeň to bol veľký plač a potom už sama zatvorila oči ani som ešte nezhasla. Ak sa v noci budila, nezapálila som svetlo, nedoniesla mlieko, neprihovárala sa jej, len také nonono ak fňukala a držala som ju za ruku, najprv to trvalo dlho kým znova zaspala, potom už len pár sekúnd. Potom som skúšala nedotýkať sa jej ak sa zobudí, tiež to nebolo hneď ale nakoniec si nejako zvykla. Niekedy som si hovorila toto nemá zmysel a vždy keď som sa rozhodla zapáliť svetlo vtedy zaspala. Je k tomu treba veľa veľa trpezlivosti. Z izby som odišla, až bol ozaj "tuhá" . Sprvu sa zvykla raz zobudiť asi po hodinke/dvoch a ak zistila, že je sama plakala. Tak som odišla len na 30-40min a znova k nej prišla, ak sa zobudila chytila som ju za ruku a ona spala ďalej, tentokrát do rána. Je to ťažké treba na to pevné nervy :D ale ako píšem, približne od 8-9mes odchádzam z izby hneď ako zaspí a spí do rána a to môžem aj riady umývať, podlahy už ju nič nezobudí.

sardinka32
11. sep 2015

@ankare Ja by som do toho pol roka este pockala, zatial je malicky, tak mu vyhovej a daj, co si pyta...aj ked aj to s rozumom...napriklad na to hojadnie na rukach ho velmi neuc. (Mala som znamu, ktora si naucila dieta zaspavat na rukach...takze kym ho uspali, tak ho hojdala na striedacku celu rodina 😀) Potom mu mozes upravit jednym razom aj spanok aj nocne budenie, ak to bude potrebne...podla tej knizky to ide, to Ti mozem potvrdit.
Tie prve dva-tri mesiace, aspon teda podla mojho nazoru, su najtazsie pre matku...ale kazdym mesiacom je to o kustik lepsie a lepsie. Napriklad moja druhorodena od 7 tyzdna uz spala celu noc, len sa zobudila, aby sa napila (tak 1-2 krat za noc) a spinkala dalej...dnes napriklad (6-mesacna) uz prespala celu noc, ani mlieko nepytala. Takze mozno casom zistis, ze ani nebudes musiet tieto metody skusat.

tjaden
11. sep 2015

@sardinka32 súhlasím, sestra malého naučila na zaspávanie na rukách a ani neviem či ho vôbec nazvať malý, skôr malý obor, po čase ho nikto nevládal nosiť ale on už inak zaspať nechcel. Ja som urobila chybu keď som malú hojdala na bruchu tak, že som ležala na posteli, ako bolo to ľahšie než nosiť ju, lenže potom som šla na operáciu žlčnika a musela som radikálne prestať

sardinka32
11. sep 2015

@tjaden To uz je "chyba" nas rodicov, ze okamzite robime vsetko preto, aby dieta bolo spokojne a neplakalo...a niekedy sa to moze minut ucinku z dlhodobeho hladiska...trebars ako to uspavanie a hojdanie na rukach. Aj ja som sa parkrat pristihla pri tom, ze automaticky som zacala malu hojdat a natriasat, tak som si stale musela pripominat, ze to nemam robit. Ale pozitivne je to, ze tak ako si dieta dokaze zvyknut, vie si od toho aj odvyknut...niekedy ten, kto si nevie odvyknut je paradoxne rodic. 🙂

tjaden
11. sep 2015

@sardinka32 haha 🙂 tak v tomto máš pravdu,tak som si spomenula, ako sa ma raz mama pýtala či to malá si pýta moju ruku, keď spí, že ju stále držím a tak som rozmýšľala...že vlastne nie ..to ja ju chcem držať za ruku 😀

sardinka32
11. sep 2015

@tjaden tak tak, presne to som mala na mysli 😀...a na dobre si dietatko lahko zvykne...a potom rodic je ten, kto je v uzkych a ide to na ukor jeho spanku, volneho casu a psychickej pohody. Ale my rodicia sme mäkkyši, povedzme si to narovinu...detom by sme aj modre z neba zniesli. 😀

mirkazbirka
11. sep 2015

Moja malá má dva a pol mesiaca a od budúceho týždňa sa už chystám na to. Teraz ju večer hojdám na rukách, aby zaspala. Ale už ju to chcem naučiť, lebo bude len rásť a bude ťažšia. Staršiu dcérku som približne v rovnakom veku začala učiť zaspávať samú, a neľutujem, spí sama od troch mesiacov, len som ju položila a odišla. Teraz má tri roky, a vždy zaspávala sama. Ja myslím, že čím skôr, tým lepšie.

vendy6
7. júl 2017

@mirkazbirka ahoj 🙂 mozem sa spytat ako si deticky naucila zaspavat same? Cez den ani vecer nezaspi sama aj ked je hrozne unavena len na rukach. Mrnka od unavy ale nie a nie to dotiahnut do konca. Kazda rada sa ceni, dakujem 🙂

mirkazbirka
24. júl 2017

@vendy6 ahoj. Išlo to postupne. Dala som ich do postieľky, pohladila, povedala som im, aby sa nebáli, že som vedľa. No jasné že to neprišlo zo dňa na deň, pár dní si poplakali. Skracovalo sa to, až nakoniec zaspali už bez plaču. U druhej to bolo ešte rýchlejšie, do troch dní už si úplne zvykla. Tak to bolo aj napr. S oducanim cumlika.

cecilia68
24. júl 2017

@macocha Ako reklama na tú knihu.

vendy6
25. júl 2017

@mirkazbirka a ake boli stare? Nasa mala ma 3mesiace tak neviem ci to nie je prilis skoro. 🙂 a dakujem moc

mirkazbirka
25. júl 2017

@vendy6 mali tri mesiace.

vendy6
26. júl 2017

@mirkazbirka tak to by som mohla zacat ucit :D a si ich tak davala spinkat aj cez den ci len vecer?

mirkazbirka
30. júl 2017

@vendy6 no hneď všetky spania

rajna
30. júl 2017

Kazde dieta je ine podla mna neexistuje kniha ktora presne vie ako na dieta. Moja ma 3 uspavam ju v jej posteli. Poviem rozpravku pomojkame sa. Porozprava mi co vsetko v dany den zazila. A zaspinka. Ale niekedy sa v noci stane ze sa zobudi. Treba jej cikat a uz spi s nami. Ale ked bola malinka spala somnou. Nemala som srdce ju nechat plakat.

spuntikmathiasko
30. júl 2017

Mne prvy syn zacal zaspavat sam az cca ako 3,5 rocny a cca od takeho obdobia prespi noc (ak neratam, ze sa budi na cikanie). Od uplneho zaciatku ako sme prisli z porodnice mal problem so spankom (cez den jedine v kociku, v noci non stop hore, kojeny 2 roky, ale budil sa aj mimo kojenia, bud bol hore kazdych 30 minut ako hodinky, alebo sa zobudil o 2 vyspaty a bol hore do cca 5, alebo hore aj 6 krat za noc s totalnym placom, ako mimino sme uspavali kadiako na rukach, pri fene, pri vysavaci no vsetko mozne) nikdy som vsak nemala srdce nechat ho vyplakat. Dcera id novorodenca najradsej zaspava sama a noc prespi od kedy sme sa prestali kojit ( 2 roky ak 4mesiace). Podla mna je kazde dieta ine a potrebuje nieco ine. A presne tak ako ziadna knizka, ci o jedle, spani, vyvoji, hrani nepasuje na kazde dieta aj tato by sa nemala uplatnovat na kazde dieta. Su male, niektore viac ine menej chce citit matku kedze 9 mesiacov bolo jej sucastou. A o chvilu nas aj tak nebudu "potrebovat" tak preco im robit stresy s vyplakavanim?!