Problémy so spánkom 16 mesačnej dcérky

mischell0110
3. nov 2015

Viem,ze nie som sama,co ma take dieta,preto prosim o radu tie,ktoreuz tym presli,aby mi poradili alebo napisali svoju skusenost.Skusim zhrnut,v com je problem.Moja dcerka je od narodenia cert.Ked bola babo,jej "spanok"-co bolo 20min. 3x za den a v noci kazde 2h hore,tak som to brala,ze je mala,casom to prejde.Ale je to vsetko horsie a horsie.Ked bola mala,mala reflux,zaspavala len na rukach,potom som ju chcela oducitod toho,ale postielka ani postel nefungovali,tak len kocik.Dnes ma 16mesiacov a aj ked som asi 1000x skusala uspat ju tym,ze si s nou lahnem,zapnem hudbu,precitam rozpravku,spievam,hladkam,nic nezabera,proste nechce takzaspat,zlieza z postele,ked ju nepustim,kope,trucuje a huci tak,ze je az bordova.Skusala som ju uz akomalu nechat aj vpostielke,odist,prist pohladkat,odist-ani tato metoda nezaberala.Do teraz zaspi len v kociku,apotom ju prekladam do postielky,kde spi max.2h v noci a potom sa zobudi a dokaze prerevat aj 2h vkuse,az kym ju zas neuspim v kociku.Zacala som si ju davat aj do postele pri seba,problem je,ze spi,ale tak,ze sa kruti po celej postely a doslova ma vytlaca,som taka "dolamana"ze uz neviem,co so sebou,ale to bynebolo zle,az na to,ze sa zo spankustrhnem na jej plac,doslova rev,pritom oci mazavrete,a posledne3tyzdne je kazdu noc 2,5-3hodiny hore,nechce sa hrat,len place,aj drieme,ale huci.Ked som povedala Dr.povedala,ze take su deti,su to zubkyalebo zle sny.Lenze aby mala zle sny kazdu noc uz 3mesiace je podla mnablbost a zubky-ma uz 14 zubov a viem aka bola ked jej isli,trvalo to tak 4-7dni a dost,ale toto jejchovanie je nanervy.Cez den sa s nicm nezahra,mota salen za mnou a nech cokolvek zacnem robit ine ako sediet pri nej,zacne sa hadzat o zem a trucovat ,aby som ju vzala na ruky.
Dalsi problem okrem spanku je kupanie.Ako malasa rada kupala,dokonca aj baby ring sme mali a tesila sa,ked bola vo vani.Potom ako rastla asi od 7mesiaca zacala trucovat pri umyvani vlasov.Okupat sa este dala,namydlit,aj vlasy napenit,ale splachnut ich bola makacka,lebo sa pretacala,kopala a revala ako diva.Ale posledny mesiac zacala revat uz len ked ju vyzleciem do hola,uz vie ze sa ide kupat a nie anie ju vziat a okupat,sponuje sa,kope,vizera ako by mala fobiu z vody,inak to nazvat neviem jej chovanie,vzdy ju musimkupat s niekym,kto ju drzi,aby somju apson oplachla a valsy nie a nie umyt,place tak,ze sa az dovraca a zacne hykat.Nepomohlo ani to,ked som ja alebo muz vosli s nou do vody,alebo pustili sme jej tablet s rozpravkami,nic nezabera,je to proste katastrofa a ja si uz neviem dat rady.Je normalne,aby 16mesacne dieta bolo tak trucovite,aby sa takto chovalo?!Prerasta mi to cez hlavu,a je mi do placu,ked mi niekto povie,ze je rozmaznana-lebo ju nijak nicm nerozmaznavam,neni jej povoli,nedovolim aby napriklad nejakeveci nicila,robila zle,vzdy jej capnmem po zadku alebo ruke,ked nieco zleurobi,aby vedela,ze je to zle...poradte,ako na tenspanok a co s kupanim?

lulistek
3. nov 2015

@mischell0110 Ahoj tymto sme si aj my presli, verim, ze si unavena, znicena ale toto je len obdobie ktore prejde , ako vsetko. podla mna si takto vyzaduje pozornost, ona je malicka este, netreba ju ucit spat samu, proste sa jej to nedari a to ze sa stale budi, moze byt zo zubkov, moze byt aj len preto, ze chce byt s maminkou, mojej dcere isli zuby pol roka vkuse, deti to boli aj ked sa to dere a my to necitime ze tam nieco je. ja moju dceru uspavam dodnes na rukach a zaspi hned a je mi to rychlejsie ako vselijake rady - pohladkat , odist, nechat plakat. neboj sa ona z toho vyrastie. aj moja dcera si nechcela umyt vlasy, tak sme si ich umyvali nie az tak casto a potom aj s revom, ale po case ju to preslo. treba jej odvratit pozornost, hocicim aby zabudla ze si umyva vlasy. a aj moja chcela byt stale na rukach a taka mala sa s nicim nezabavila, to pride az po roku a pol a okolo dvoch rokov je to uz fajn.

jana_eyre
3. nov 2015

a mate zavedeny nejaky rezim dna? len preto sa pytam, lebo z pisaneho to neviem posudit..

u nas je rezim striktny, cez tyzden viac-menej rovnaky, s malymi obmenami a deti podla mna vdaka tomu su trucoviti v norme, aj spavaju relativne dobre /no dobre, mladsia spava tak, ze sa celu noc mrvi - ale zas aspon spi.. cez den spia maximalne hodinu a pol/..

/inak mna zas vytacaju ich bitky a hadky 😅 /

to znamena, ze kazdy den sa v rovnakom case budia, rovnako jedia, rovnako ideme von, rovnako obedujeme, rovnaky spanok, olovrant, zas von a vecera, umyt a spat.. cez vikend tam len vopchame vylety..
je ale dost mozne, ze to nefunguje na kazde dieta, ja len ze neviem ci som mala obakrat stastie 😀
inak poradit neviem k trucovitosti..

ale to umyvanie vlasov - to bol u nas vzdy boj, najma dcera to neznasala.. ale ked som jej zacala umyvat vlasy tak, ze som si ju zobrala na ruku a v umyvadle jej umyla hlavku ako babatku, tak to sa jej pacilo ani necekla.. teraz uz skrz obdiv starsieho brata si hlavu umyva tak, ze sa prehne cez vanu a umyjeme vlasy tak, aj syn len vdaka tomu drzi a nevadi mu to..

taktiez mala dcera obdobie, ze neznasala kupanie - tak sme ju zacali len sprchovat, ale nesmela byt pustena sprcha, voda tiekla len z baterie, dali sme do vane poharik a ona pozerala ako sa tam robi "vodopad".. to ju trocha ukludnilo, rychlo sme umyli nutne a do pyzama.. teraz sa uz aj kupe s bratom vo vani, ale iba parkrat do tyzdna, uz sa jej to zacalo pacit..

mischell0110
autor
3. nov 2015

@lulistek dakujem.dufam kazdym mesiacom,zeto bude lepsie,alejeto lenhorsie.a to kupanie-fakt nicnezabera,nech jej dam,ukazem a robim cokolvek.som vycerpana,lebo v noci spim malo a cez den nonstop prinej

mirinecka
3. nov 2015

@mischell0110 na rozmaznane dieťa je ešte malá. Cez hlavu ti určite neprerastá. Skôr maš veľmi živé a náročné dieťa. Že v noci plače môžu byť nočné mory. Tiež sme si nimi prešli prvé mal asi keď mal pol roka. Postupne sa stupňovali. Nakoniec ani nie trojročný skončil na promethazine (aj kvôli iným veciam). Presne nespal len reval cele dni nocy, prebalit prezliecť hrôza. Umyť hlavu boj, nakoniec som zistila že pod kohútikom vo vani môžem sadne si chrbtom pod kohutik zakloni hlavu a mozem pustit vodu. So sprchou nie. Už vyše pol roka sme bez sirupu a mory sú už neni aj správanie je iné. Tak len vydržať kim nedozreje nervová sústava.

mischell0110
autor
3. nov 2015

@jana_eyre nemame rezim,lebo kedze kazda noc je ina,tak ajpodla tohospi cez den.ked jehore od 3 do 5 tak spi cez obed 2h a potom vecer skoro a zas je o to skor hore,takze u nasnepomohlo ani to,ze som ju chcela vrovnaky cas uspat,cinakrmit,okupat alebo tak...

mischell0110
autor
3. nov 2015

@mirinecka co to je za diagnoza?a aky sirup?Lebo ja somdavala homeopatika a nezaberali,ze na kludny spanok.

lulistek
3. nov 2015

@mischell0110 verim ti, ja som zazivala to iste, nonstop byt s dietatom, ked v noci malo spi, plus, ze sa mu musis stale venovat , to je to obdobie, ja som bola tiez k.o aj v depresii, my sme takto boli s kamaratmi s malou na dovolenke na chate a ja malej za zadkom, nervozna, nikto mi nepomohol, nikto nechapal. Dodnes malokto chape co je to. Treba vydrzat. skus jej spravit vecer medovkovy cajik na ukludnenie, mozno pomoze, je dobry na spanok.Skus vymysliet nieco co ju bude bavit, my sme sa v tomto veku zacali ucit zvieratka ze ako ktore robi, alebo rozpravky.kreslenie. nieco co sa jej mozes venovat a ty budes sediet popr. budes mat v dialke pustenu telku a chvilu oddychovat. v takychto pripadoch si clovek (zena na MD) musi najst aspon sekundu na klud, lebo ju picne.

mischell0110
autor
3. nov 2015

@lulistek no ju ziadna hra ani hracka nebavi viac ako 2min. jedine s cim cusi je,ked rozhadze hrnce,vysipe nieco ako cukor,muky,vytrhne kable a podobne.A ked kamoskam nieco poviem,smeju sa,ze co prehanam.caje mi nechce ziadne pit,pije len vodu,ine nic nechce,dokonca ani mlieko cez dennevypije.

jana_eyre
3. nov 2015

@mischell0110 a keby si ju zacala budit v rovnaky cas kazdy den? to je len napad samozrejme..

ja viem, ze to znie drsne, ale svoje deti budim kazde rano o 7 a vsetko mame nastavene podla tohto casu.. takze o 8 jedia, o 9tej von, o 11:30obed, o 12:30 poobedny spanok, o 14:00 vstavanie atd.. spavat chodia o 8vecer a ten cas dodrzujem aj v pripade ak sa dcera v noci zobudi.. /ona ak sa totiz zobudi napr. na cikanie, tak uz nedokaze zaspat aj dve hodiny/ ak sa take nieco stane, tak jej dam na dospanie pol hodinu rano a poobede kolko chce - vecer aj tak ide spat v rovnakom case.. su aj vynimky samozrejme, ale nie su caste..

nedodrzujem to samozrejme na minutu presne, ale priblizne..

lulistek
3. nov 2015

@mischell0110 ano ja som tiez uz pochopila ze ludia nechapu , tvoje kamosky maju deti?
fuha no to je riadny oriesok ta tvoja mala, ale ano zase pisem ze je to obdobie, ze proste sa dieta tak male neprehra.... a prechadzky ako , v kociku ti vydrzi? popr. ako je na tom s chodenim, mozno sa trosku prejst pred domom/bytovkou - trosku ju unavit...

lulistek
3. nov 2015

@mischell0110 inak skoda ze aspon pri rozpravke nevydrzi.. ake jej skusas pustat?

mischell0110
autor
3. nov 2015

@lulistek pustam jej fiha tralala,smejko a tanculienka,chviluvydrzi a zas pobeha.beha praveze stale,len medzitym na ruky asi 100x a ked ideme von,tak vkociku cusi ale behat sa jej malokedy chce vonku,lebo väcsinou si sadne na zem,papa kamene a smeti zbiera 🙂

saxxxana
3. nov 2015

@mischell0110 Podla mna ak mate pokojnu domacnost, vy za to nemozete. Moja tiez zaspava v kociku, chvalabohu iba na obed. V noci by ma asi porazilo obliekat sa a ist von. Vyhladaj pomoc, ak doktorka povedla ze je to OK zmen doktorku lebo to nie je OK, aspon pre klud v dusi. To co opisujes je podla mna poriadny extrem a nie len trucovite dietatko. Pripadne popros doktorku o dalsie odborne vysetrenia a ked odmietne potom ju zmen. Drzim Ti palce, ja som byvala nevyspata kym mala mala 12mes lebo som ju kojila v noci aj 12-15x a vstavala som ako matoha....ale v noci mi aspon medzi tym spala, takze Ta obdivujem ako to zvladas a drzim palce nech sa princezna polepsi.

mawisch
3. nov 2015

Ahoj, my sme to mali dost podobne so spanim. Od zaciatku zle spavala. Obcas sa v noci zobudila a bola aj dve hodiny hore a nechcela proste spat. Tak sme pri nej sedeli s hrackami ako matohy uprostred noci. Este sme to akceptovali, bolo to obcas. Ale od roka to bolo pravidelne. Ked sa v noci zobudila, pravidelne sme nespali 2-3 hodiny. Skusali sme vela veci, ako zobrat ju k nam do postele, nezaspala, saskovala tam. Nechat ju len tak v postielke, tak vykrikovala po nas, plakala. Nezaspala. V kocari revala.Sedela som aj 2 hodiny pri jej postielke, nech zaspi. Ona len lezala, obcas zavrela oci a ked som myslela, ze uz spi, lahla som si a ona znova hore. Rano sa budila o 6, kolko razy aj skor. Jej to vobec nechybalo, cez den toho tiez moc nenaspala. Bolo to velmi zle obdbodie, na nervy. ALE preslo to 🙂 Zhruba po pol roku to prestalo. Doteraz nevieme, co to bolo. A dufam, ze uz sa to nevrati. Tiez je narocna, bude mat 2 roky a vobec sa sama nezahra. Tiez len po mne chodi, akonahle sa vzdialim uz vykrikuje mama, mama. hracky ju nebavia. Chyti to, pootaca a da prec. Maximalne s novou hrackou sa hra tak 5 minut sama a za 2 dni si ju ani nevsimne. Ked potrebujem doma nieco spravit, tak jej pustim na pol hodinu rozpravky. To je jedine, co ju zaujme. Dufam, ze casom to bude lepsie.
@mischell0110

mischell0110
autor
3. nov 2015

@saxxxana dakujem.v noci von nechodim,vozim ju po byte ako blazon.a dr.pozera na mna ako na blazna,ked jejpoviem,ze mi to nepride normalne,ze jeto extrem ako pises,mysli si asi,ze som fajnova matka

mischell0110
autor
3. nov 2015

@mawisch no presne ako pises,takze mam len dufat,ze to prejde...

lulistek
3. nov 2015

@mischell0110 a nejaku rozpravku ozajstnu 🙂 gumkáči, káčerovo, krtko. nieco do coho sa zapozera. sadni si s nou, komentuj co sa tam deje , sadni si vedla nej , aspon u nas to tak fungovalo.

saxxxana
3. nov 2015

@mischell0110 inac nerodila si cisarskym rezom? Lebo od mala moja mala nevedela spavat a vsetkym mamickam co rodili normalne mali pokojne deticky ktore prespali celu noc a pri mojom poklade som mohla o tom len snivat. Neviem je to len moj nazor odpozorovany od okolia, vzdy viac nespokojne deti isli CS...ale ako to zmenit a co s tym spravit aby sa to vratilo do normalu ...na to som este neprisla 🙂

mischell0110
autor
3. nov 2015

@lulistek skusala somuz asi 15rozpravok takych,ale ona neobsedi viac ako 5min pri tom

lulistek
3. nov 2015

@saxxxana podla mna to nezalezi od typu porodu ;), moja sa narodila prirodzene a spinkala malo.

livia221
3. nov 2015

Pochopit, co sa deje v jej malej hlavicke je tazke. Nebran sa tomu navstivit aj detskeho psychologa nie je to hanba. Nepotrebujes sa zblaznit a vycitat si ze ju nezvladas. Kazde dieta bude mat vzdy nejake obdobie, ktore niekedy poriadne sponuje nervy. Potrebujes niekoho kto ta poriadne vypocuje a nasmeruje ta k lepsiemu. Nech je uz aka chce, nakoniec si aj tak uvedomis ako svoje dieta milujes.

mirinecka
3. nov 2015

@mischell0110 sirup je na predpis dala nam ho psychiatricka ale mi sme vsetko ničili vsetko od mala lietalo. Amoky revu aj pol hodinu z ničoho. Bez neho by možno ani škôlku nezvládol. Ale už je oveľa lepšie som rada že to už zvladame aj bez sirupu. Je proste ťažká povaha. Jedine čo nám bolo povedané že je silná osobnosť a najprv koná potom myslí. Tiež som kočíkovala aj v noci po dome aby aspoň niečo spal a ja tiež. Bolo to ťažké obdobie okolie nechápalo prečo furt reve. V noci sme okná zatvárali lebo keď mal sny aj susedia vedeli a to bývame v dome a kamoska co ma dom naproti asi 100m vravela že čo plakal. Aj spln naneho vplýval. Ale konečne sme sa dočkali a je to lepšie. Za to ze aky je strašne citlivý a nikdo mi nedá lásku tak najavo ako on. Mlieko prestal piť ako 13 mesačný. Neviem či nejaké rady pomôžu. Ale keď sisi neni istá nech ta pošle aspoň k neurologicke. Držím palce nech to obdobie prejde

mischell0110
autor
3. nov 2015

@saxxxana hej je cisarskym a o 3,5tyzdna skor

mischell0110
autor
3. nov 2015

@mirinecka dakujem

anega79
3. nov 2015

A co keby si skusila zrusit poobedny spanok? Moja prestala spavat od 13 mes. lebo to boli dva boje denne, vecer sme uspavali 3 hod, poobede hodinu aj tak niekedy ani nezaspala. takto spavala od 8 do 8 a tie boje boli ovela kratsie. S tym capnutim tiez by som skoncila, aspon dcera na to este zurivejsie reaguje, radsej odidem prec, a nech sa vyzuri sama. S kupanim sme tiez nejake obdobie bojovali, sem tam sa to vrati, hlavne nechce umyvat vlasy

zonjushe
3. nov 2015

Mám to podobné so staršou. .Ten, kto nemá náročné dieťa si to ani nevie predstaviť čo to obnasa..Ja mám 2 úplne rozdielne deti..matersku s dcérkou som len pretrpela. .bola to katastrofa. .teraz si to užívam. .a dcérka sa za posledný polrok dosť ukludnila..evidentne jej pomohol súrodenec. .

sandey
3. nov 2015

@mischell0110 ako keby som citala nas pribeh, presne sme mali problem so spanim od 5.mesiaca do 18.mesiaca, v noci nepomohlo ani kocikovanie, tak v autosedacke sme ho uspavali, ale tak, ze sme ho museli hupat a poriadne vysoko... no horor.... takisto s tym kupanim mal presne to iste, ze ked som ho vyzliekla tak plakal.... tiez sa nevedel zahrat sam, to sa nevie ani teraz a ma skoro 6 rokov.... nakoniec mame diagnostikovanu ADHD (hyperaktivitu, ale psychologicka mala pocit, ze by sa mohlo jednat aj o autizmus, tak este nejake vysetrenie sa bude robit).... no nie je to sranda, teraz v noci spava dobre, ale cez den da zabrat a to poriadne, tiez ho nezvladam ani po dobrom, ani po zlom, uplna katastrofa a mam pocit, te sa to zhorsuje... vela krat si aj poplacem, neda sa s nim absolutne nikam chodit, vsade robi sceny od malicka....

ena1903
3. nov 2015

@saxxxana Moj sa narodil prirodzene a ako malicky spaval otrasne, kamoskina mala bola cisarskym a spavala jej krasne, susedovci mali maleho na cisarsky a prve tyzdne riesili, ci je normalne, ze dieta tolko spi, ci nie je chore... Kamoska mala dve deti cisarskym, jedno spavalo celkom pekne a to druhe od malicka celu noc. Ja som skoro odpadla, ked som to vsetko pocuvala - chodila som vtedy chronicky nevyspata. Takze to fakt asi s typom porodu nesuvisi, lebo v mojom okoli to vychadza presne opacne ako v tvojom.

mischell0110
autor
3. nov 2015

@sandey to aj moja,kedmablbc den,tak ani do obchodu ani von radsej nejdem

laura1804
3. nov 2015

ja som bola taka, co sa spanku tyka, ked som bola mala...este som aj rozpravala zo sna...vraj to suvisi s nervovou sustavou a s tym, ze je dieta zive...ze jej den akoby pokracoval v noci...neviem, co na to odporucaju dnes...ale v tom case predpisali mojej mamci pre mna nejaky sirup na ukludnenie (ktory mi nakoniec nedavala, lebo vraj to neboelo najlepsie riesenie) a hlavne stlmit podnety pred spanim...(stisit telku, stlmit svetlo, tichsie rozpravat, navstevu slusne poslat domov 🙂 ) ja som z toho vyrastla...drzim palce, aby ste aj vy z toho cim skor vyrastli...a co s tyka umyvania vlasov, tie mi smel umyvat len oco...mama mi totiz raz spliechla nechtiac vodu do oci a tymto u mna nadobro skoncila 🙂