Škandinávia
Všimla som si, že baby v Nórsku tu už majú vlastnú diskusiu, lebo tam je celkovo veľa Slovákov..
Ale to tu nikto nie je vo Švédsku či Dánsku alebo na Islande?
@terrs Sorry, chcela som ti tu hneď hodiť link: http://www.martinus.sk/?uItem=97177
a všimla som si aj tvoju otázku v bilingválnej téme 😉 . Nie je to také zlé, ak budeš s dieťaťom hovoriť len a len po slovensky a bude mať aj iné slovenské podnety (rozprávky, CD, DVD, návštevy starkých...) tak rozumieť bude, aj rozprávať 😎 .
http://www.thelocal.se/35642/20110819/ ja zháňam informácie o švédsku a toto ma zarazilo. Manžel by sa chcel dakedy na jar sťahovať vyzerá, že bude mať pomerne slušné zamestnanie ale neviem...
Ahoj holky, ja jsem zase porad v praci, takze nic nestiham 😀 U nas snad uz zacina podzim, jsem z toho cela najezena, protoze miluju leto. No, ale tak co uz nadelam.
Jinak ja planuju na mimco mluvit cesky a jenom cesky. Moc bych si prala aby mluvilo obema jazykama tak snad se zadari...
@muffina82 Podľa mňa je to extrém, určite bol problém nielen v neustálom plači dieťaťa ... ľudia sú rôzni.... vo Švédsku i na Slovensku nájdeš úplných pohoďákov aj večných sťažovateľov. Netreba sa báť, pokojne sa presťahujte, ale choďte aspoň s minimálnou znalosťou jazyka, vy, aj staršie deti. Ľudí, ktorí sa od začiatku snažia zapadnúť do komunity, vidia vo Śvédsku (ako všade na svete) radšej 😉 .
@sitrunamelissa Vidíš, aspoň môžeš Aničke poskytnúť ďalej svoje know-how v oblasti zachovania materinského jazyka v cudzojazyčnom prostredí 😉 . A inak, ako sa cítiš, všetko v poriadku?
@syslica No az to vyzkousime, tak pak napisu to know-how 🙂 Zatim je to vsechno ve fazi prani a predstav 🙂
Jinak me ted byva pekne zle, a poprve v zivote trpim nechutenstvim (u me vec opravdu nevidana), ale nejsem ani prvni ani posledni, takze jinak je vsecko ok 🙂
@syslica my si asi budeme so @sitrunamelissa radiť v tejto veci navzájom 😀
@terrs No vidíš, na čo je Koník všetko dobrý 😀 Inak, tieto slovenské teploty vonku sú na šľaktrafenie. Včera som o 00.15 žehlila a meteostanica ne stene vonku ukazovala 27 C - tuším by som radšej brala vaše islandské leto 😉
@radlinka Ja mám tému v obľúbených, tie si čeknem hneď ako prvé, keď sa dostanem k PC 😉
A viete, čo je momentálne najobľúbenejšia syslia knižka? A. Lindgrenová: Deti z Bullerbynu
@sitrunamelissa -doma mluvim na deti jenom a jenom cesky a manza svedsky,ale spolecne mluvime vsichni dohromady cesky,takze tej svedstiny dcerky slysi minimum v rodine.Ted od septembra jde nase nejmensi do skolky a umi rikat slova jenom cesky,zaroven vsak rozumi bez problemu druhemu jazyku ale reaguje jenom v cestine.Timto procesem jsme uz prosli pred par lety s prostredni dcerkou,ktera sla vybavenajenom s cestinou taky 2-leta do skolky a behem kratke doby se ji slovni zasoba vyvazila na oba jazyky stejnym dilem.Tim zacalo obdobi,ze jazyky michala dohromady aniz by dokazala rozlisit,jakym zrovna mluvi.Takze kdyz mela 3 roky a prijela za nama moje mama z Ceska,nedokazala se s dcerkou domluvit,protoze ta ji odpovidala trochu tak a trochu jinak a byly z toho obe dve dost frustrovane.Az ve 4 letech dokazala rozlisit,kterym jazykem zrovna mluvi.Dneska je ji 9roku a vyjadruje se mnohem lepe svedsky,v cestine je slyset jiny prizvuk a nekdy spatne sklonuje,ale jinak mluvi perfektne.Mame to s jazykem jednodussi v tom smyslu,ze ja i manza mluvime cesky,horsi je situace,kdy jeden partner je cizinec a spolecne se doma mluvi treba anglicky,nebo si ten druhy nepreje,aby dite mluvilo jazykem,kteremu jeden z rodicu nerozumi.S takovym pripadem jsem se uz nejednou setkala.Dodnes mi pripada neprirozene mluvit na moje deti svedsky. 😲
@adunka7 : No prave u nas je to tak, ze manzel je fin a cesky neumi. Ja jsem ceska a neumim finsky... A spolecne mluvime anglicky. Trosku se toho desim, ale co jsem tak mluvila s maminkama kolem sebe co jsou ve stejne situaci tak pry to nebyl problem. Tak snad to tak bude i u nas 🙂
dievcata, pridam sa aj ja 🙂 som tiez v Skandinavii, na Islande 😉
@terrs
@sitrunamelissa
Ako sa máte a ako sa majú bábätká? Ani, pekné mená ste vybrali... ja by som uvažovala aj nad Gudrún, ale povedali mi, že vo Švédsku sa to meno asociuje s takými duchom menej obdarenými osobami 😅 No Kaia Jóhannsdóttir znie skvelo a nápodobne aj Haakon Jóhannsson 🙂 .
@syslica Ahojky! No miminko se ma dobre, testy nam dopadly vsechny dobre. Jenom teda ja si to vubec neuzivam, mam hyperemesis gravidarum a uz 3x jsem musela do nemocnice na infuze ☹ Tak doufam, ze to brzo skonci, abych si to konecne mohla zacit uzivat 🙂 Snad se prcek umoudri a prestane zlobit. A co u Tebe noveho? 🙂
@sitrunamelissa Čo nového? Nádcha... 😅 Hyperemesis je pre teba ako maminu poriadne nepríjemná. Tak sa aspoň môžeš utešovať, že čím výraznejšie tehotenské príznaky, tým viac hormónov a údajne lepšie vyhliadky na dobrý priebeh tehotenstva. 🙂
@syslica asi bude Holden 😀 Ale Johnova mama nie je nejak extra naklonená tomu menu, lebo jej vadí Holden Caufield 😠 😀
A plus, Jóhannsson/sdóttir bude mať asi len ako kvázi stredné meno, až to vôbec bude mať, možno len pri krste, lebo máme NORMÁLNE priezvisko 😀 Ďakujem krásne Džonovým nórsko-nemeckým predkom 😀
Ahojte všetky a Šťastný nový rok kamkoľvek na sever! Je načase to tu trochu aktualizovať, keďže
@terrs už s istotou vie, že má v brušku Kaiu nie Holdena a doma už má pre ňu parádnu výbavičku... hádam aj @sitrunamelissa a bábo sa majú dobre a @adunka73 tá sa rodine ozaj postarala o skvelé prekvapko !
Ešte raz gratulujem a teším sa s vami.
Nech vás v novom roku problémy a choroby obchádzajú! 😵 🙂 😎
@syslica a všechny ostatní seveřanky 🙂 I Vám trošku opožděně přeju krásný Nový rok a hodně pohodičky a zdraví!!!
Jinak děkujeme, my se máme fajn - my máme v bříšku překvápko a taky teď doma boj o jména 😀
Ahojte, konecne skupinka kde patri aj Svedsko, my sme teraz na SK, vsetci traja a vyzera to, ze privitame aj stvrteho mini vikinga do nasej rodiny 🙂
Kocky, ako hovorite s detmi?
My mame doma 3 jazyky, ja si netrufnem na maleho mojou chabou svedcinou drahy vie pramalo tak my na neho rozpravame vsetkymi troma, v zavislosti s kym v tom case je..skusali sme OPOL metodu, ale nam to vobec nefunguje..
@ella_joy Hei! No ja som Severanka len srdcom... nech sa vám darí, aj všetkým väčším či menším vikingom v rodine 😉 My sme doma čistí Slováci/Záhoráci, lenže obaja polygloti + ja sa snažím živiť ako učiteľka jazykov a prekladateľka, takže sysle majú v podstate od narodenia jazykový mišung. Nechtiac, pretože nie som zástankyňou intenčného bilingvizmu, hoci by som to možno zvládla. Ja som chcela hovoriť s mojimi deťmi od malička po slovensky, ich materinskou rečou...
To, že nefunguje "one person, one language" nevadí, dieťa veľmi skoro vypozoruje, s kým môže akou rečou komunikovať, hoci ich často bude mixovať, napokon sa mu to v hlavičke utriedi.

caute, my sme zili v Skandinavii a radi sa vraciame do kazdej jednej z tychto krajin. Rada si pokecam a pridam sa do dalsej debaty ak mozem 😉