icon

Škandinávia

terrs
6. aug 2011

Všimla som si, že baby v Nórsku tu už majú vlastnú diskusiu, lebo tam je celkovo veľa Slovákov..
Ale to tu nikto nie je vo Švédsku či Dánsku alebo na Islande?

radlinka
10. aug 2011

caute, my sme zili v Skandinavii a radi sa vraciame do kazdej jednej z tychto krajin. Rada si pokecam a pridam sa do dalsej debaty ak mozem 😉

terrs
autor
23. aug 2011

@radlinka
@muffina82
@adunka73
@syslica
@sitrunamelissa
ako sa darí dámy? nejak to tu zaspalo 😀

syslica
23. aug 2011

@terrs Nuž, dovolenkovali sme... ale chodia mi správy z martinusu, tak som si na teba spomenula ... majú islandčinu v akcii 😀 (bohužiaľ aj po 20 % zlacnení je dosť drahá ☹ )

terrs
autor
23. aug 2011

@syslica a po čom ju majú? asi si ju objednám 😀 lebo to vyzerá tak, že keď raz bude malé tak slovensky rozprávať nebude 😀

syslica
23. aug 2011

@terrs Sorry, chcela som ti tu hneď hodiť link: http://www.martinus.sk/?uItem=97177
a všimla som si aj tvoju otázku v bilingválnej téme 😉 . Nie je to také zlé, ak budeš s dieťaťom hovoriť len a len po slovensky a bude mať aj iné slovenské podnety (rozprávky, CD, DVD, návštevy starkých...) tak rozumieť bude, aj rozprávať 😎 .

terrs
autor
23. aug 2011

@syslica ďakujem za radu 🙂 uvidíme ako to dopadne dúfam že úspešne 🙂

muffina82
23. aug 2011

http://www.thelocal.se/35642/20110819/ ja zháňam informácie o švédsku a toto ma zarazilo. Manžel by sa chcel dakedy na jar sťahovať vyzerá, že bude mať pomerne slušné zamestnanie ale neviem...

sitrunamelissa
24. aug 2011

Ahoj holky, ja jsem zase porad v praci, takze nic nestiham 😀 U nas snad uz zacina podzim, jsem z toho cela najezena, protoze miluju leto. No, ale tak co uz nadelam.
Jinak ja planuju na mimco mluvit cesky a jenom cesky. Moc bych si prala aby mluvilo obema jazykama tak snad se zadari...

syslica
24. aug 2011

@muffina82 Podľa mňa je to extrém, určite bol problém nielen v neustálom plači dieťaťa ... ľudia sú rôzni.... vo Švédsku i na Slovensku nájdeš úplných pohoďákov aj večných sťažovateľov. Netreba sa báť, pokojne sa presťahujte, ale choďte aspoň s minimálnou znalosťou jazyka, vy, aj staršie deti. Ľudí, ktorí sa od začiatku snažia zapadnúť do komunity, vidia vo Śvédsku (ako všade na svete) radšej 😉 .

syslica
24. aug 2011

@sitrunamelissa Vidíš, aspoň môžeš Aničke poskytnúť ďalej svoje know-how v oblasti zachovania materinského jazyka v cudzojazyčnom prostredí 😉 . A inak, ako sa cítiš, všetko v poriadku?

sitrunamelissa
24. aug 2011

@syslica No az to vyzkousime, tak pak napisu to know-how 🙂 Zatim je to vsechno ve fazi prani a predstav 🙂
Jinak me ted byva pekne zle, a poprve v zivote trpim nechutenstvim (u me vec opravdu nevidana), ale nejsem ani prvni ani posledni, takze jinak je vsecko ok 🙂

terrs
autor
25. aug 2011

@syslica my si asi budeme so @sitrunamelissa radiť v tejto veci navzájom 😀

radlinka
25. aug 2011

@terrs ahooj, mne neukazalo tvoj odkaz...tak som ani nevedela, ze niekto pisal do temy, lebo som nepozerala. sorko 😒

syslica
26. aug 2011

@terrs No vidíš, na čo je Koník všetko dobrý 😀 Inak, tieto slovenské teploty vonku sú na šľaktrafenie. Včera som o 00.15 žehlila a meteostanica ne stene vonku ukazovala 27 C - tuším by som radšej brala vaše islandské leto 😉

@radlinka Ja mám tému v obľúbených, tie si čeknem hneď ako prvé, keď sa dostanem k PC 😉
A viete, čo je momentálne najobľúbenejšia syslia knižka? A. Lindgrenová: Deti z Bullerbynu

syslica
26. aug 2011

@terrs No, Anička, mne z týchto teplôt asi mäkne mozog a každopádne mám - ako všetci Záhoráci - dlúhé vjedzení - takže až trochu neskôr GRATULUJEM k lítil Laxdalovi 😀

terrs
autor
26. aug 2011

@syslica ďakujem 🙂 a 27 je tak akurát 😀

adunka73
27. aug 2011

@sitrunamelissa -doma mluvim na deti jenom a jenom cesky a manza svedsky,ale spolecne mluvime vsichni dohromady cesky,takze tej svedstiny dcerky slysi minimum v rodine.Ted od septembra jde nase nejmensi do skolky a umi rikat slova jenom cesky,zaroven vsak rozumi bez problemu druhemu jazyku ale reaguje jenom v cestine.Timto procesem jsme uz prosli pred par lety s prostredni dcerkou,ktera sla vybavenajenom s cestinou taky 2-leta do skolky a behem kratke doby se ji slovni zasoba vyvazila na oba jazyky stejnym dilem.Tim zacalo obdobi,ze jazyky michala dohromady aniz by dokazala rozlisit,jakym zrovna mluvi.Takze kdyz mela 3 roky a prijela za nama moje mama z Ceska,nedokazala se s dcerkou domluvit,protoze ta ji odpovidala trochu tak a trochu jinak a byly z toho obe dve dost frustrovane.Az ve 4 letech dokazala rozlisit,kterym jazykem zrovna mluvi.Dneska je ji 9roku a vyjadruje se mnohem lepe svedsky,v cestine je slyset jiny prizvuk a nekdy spatne sklonuje,ale jinak mluvi perfektne.Mame to s jazykem jednodussi v tom smyslu,ze ja i manza mluvime cesky,horsi je situace,kdy jeden partner je cizinec a spolecne se doma mluvi treba anglicky,nebo si ten druhy nepreje,aby dite mluvilo jazykem,kteremu jeden z rodicu nerozumi.S takovym pripadem jsem se uz nejednou setkala.Dodnes mi pripada neprirozene mluvit na moje deti svedsky. 😲

sitrunamelissa
28. aug 2011

@adunka7 : No prave u nas je to tak, ze manzel je fin a cesky neumi. Ja jsem ceska a neumim finsky... A spolecne mluvime anglicky. Trosku se toho desim, ale co jsem tak mluvila s maminkama kolem sebe co jsou ve stejne situaci tak pry to nebyl problem. Tak snad to tak bude i u nas 🙂

iguska
5. sep 2011

dievcata, pridam sa aj ja 🙂 som tiez v Skandinavii, na Islande 😉

iguska
9. sep 2011

@terrs - vcera som sa kutrala v skrinke a objavila som bók "Icelandic for beginners". sice je z roku 1997 ale velke zmeny odvtedy v jazyku neboli 🙂 #bola k tomu tusim aj kazeta ale ta uz je davnou minulostou 🙂# mozem ti ju pozicat, ak by si mala zaujem

syslica
27. sep 2011

@terrs
@sitrunamelissa
Ako sa máte a ako sa majú bábätká? Ani, pekné mená ste vybrali... ja by som uvažovala aj nad Gudrún, ale povedali mi, že vo Švédsku sa to meno asociuje s takými duchom menej obdarenými osobami 😅 No Kaia Jóhannsdóttir znie skvelo a nápodobne aj Haakon Jóhannsson 🙂 .

sitrunamelissa
28. sep 2011

@syslica Ahojky! No miminko se ma dobre, testy nam dopadly vsechny dobre. Jenom teda ja si to vubec neuzivam, mam hyperemesis gravidarum a uz 3x jsem musela do nemocnice na infuze ☹ Tak doufam, ze to brzo skonci, abych si to konecne mohla zacit uzivat 🙂 Snad se prcek umoudri a prestane zlobit. A co u Tebe noveho? 🙂

syslica
28. sep 2011

@sitrunamelissa Čo nového? Nádcha... 😅 Hyperemesis je pre teba ako maminu poriadne nepríjemná. Tak sa aspoň môžeš utešovať, že čím výraznejšie tehotenské príznaky, tým viac hormónov a údajne lepšie vyhliadky na dobrý priebeh tehotenstva. 🙂

terrs
autor
4. okt 2011

@syslica asi bude Holden 😀 Ale Johnova mama nie je nejak extra naklonená tomu menu, lebo jej vadí Holden Caufield 😠 😀
A plus, Jóhannsson/sdóttir bude mať asi len ako kvázi stredné meno, až to vôbec bude mať, možno len pri krste, lebo máme NORMÁLNE priezvisko 😀 Ďakujem krásne Džonovým nórsko-nemeckým predkom 😀

syslica
5. jan 2012

Ahojte všetky a Šťastný nový rok kamkoľvek na sever! Je načase to tu trochu aktualizovať, keďže
@terrs už s istotou vie, že má v brušku Kaiu nie Holdena a doma už má pre ňu parádnu výbavičku... hádam aj @sitrunamelissa a bábo sa majú dobre a @adunka73 tá sa rodine ozaj postarala o skvelé prekvapko !
Ešte raz gratulujem a teším sa s vami.
Nech vás v novom roku problémy a choroby obchádzajú! 😵 🙂 😎

adunka73
10. jan 2012

@syslica 😵 😵 😵 😵

sitrunamelissa
11. jan 2012

@syslica a všechny ostatní seveřanky 🙂 I Vám trošku opožděně přeju krásný Nový rok a hodně pohodičky a zdraví!!!
Jinak děkujeme, my se máme fajn - my máme v bříšku překvápko a taky teď doma boj o jména 😀

ella_joy
19. jan 2012

Ahojte, konecne skupinka kde patri aj Svedsko, my sme teraz na SK, vsetci traja a vyzera to, ze privitame aj stvrteho mini vikinga do nasej rodiny 🙂
Kocky, ako hovorite s detmi?
My mame doma 3 jazyky, ja si netrufnem na maleho mojou chabou svedcinou drahy vie pramalo tak my na neho rozpravame vsetkymi troma, v zavislosti s kym v tom case je..skusali sme OPOL metodu, ale nam to vobec nefunguje..

syslica
20. jan 2012

@ella_joy Hei! No ja som Severanka len srdcom... nech sa vám darí, aj všetkým väčším či menším vikingom v rodine 😉 My sme doma čistí Slováci/Záhoráci, lenže obaja polygloti + ja sa snažím živiť ako učiteľka jazykov a prekladateľka, takže sysle majú v podstate od narodenia jazykový mišung. Nechtiac, pretože nie som zástankyňou intenčného bilingvizmu, hoci by som to možno zvládla. Ja som chcela hovoriť s mojimi deťmi od malička po slovensky, ich materinskou rečou...
To, že nefunguje "one person, one language" nevadí, dieťa veľmi skoro vypozoruje, s kým môže akou rečou komunikovať, hoci ich často bude mixovať, napokon sa mu to v hlavičke utriedi.

syslica
22. jan 2012

@terrs Tak ako sa máte, sledujem v blogu, že boli boje o meno a vyhrala Olívia. Ako sa bude teraz malá volať, myslím celým menom? A prečo vám úrady nepovolila Kaia Dahl? (Teda, mne by sa páčila aj Jóhanna, ale keď ty cítiš, že nie, tak "neni o čem" 😉 ).