icon

Škandinávia

terrs
6. aug 2011

Všimla som si, že baby v Nórsku tu už majú vlastnú diskusiu, lebo tam je celkovo veľa Slovákov..
Ale to tu nikto nie je vo Švédsku či Dánsku alebo na Islande?

terrs
autor
23. jan 2012

@syslica lebo Dahl nie je schválené ako dievčenské meno 😀
A celým menom by mala byť Kaja Olívia a možno tam bude mať aj Jóhansdóttir 😀 Takže bude veselo 😀

ella_joy
30. jan 2012

@syslica oh , vdaka, si ma potesila, nam doktorka odporucala aj tak sa drzat OPOL, ale nejdem silit, ked nejde, a verim, ze sa mu to snad v tej makovicke rozlezi. A Tvoje deti rozpravaju inym jazykom pri akej prilezitosti? Ci to same tak nejak pochytili? Pozeram, ze Tvoji synovia maju moje najoblubenejsie slovenske mena 😉

syslica
31. jan 2012

@ella_joy Dakujem, aj nam sa najviac pacili. Sysle maju tu smolu - ci stastie, ze rodicia su polygloti a ja navyse jazyky ucim a prekladam... Tak maju doma mismas, ale zvykli si.

mustikkarinne
16. mar 2012

Ahojte baby, přidávám se k Vám, žiji s manželem ve Finském Laponsku, my ještě těhotní nejsme,
i když věk už na to máme🙂. Baby, chci se zeptat, netušíte některá jak je to ve Finsku
s mateřskou? Ještě nejsem součástí finského soc. systému, jsme manželé třetí měsíc a čeká nás kopa papírování, jako pravděpodobně i některé z Vás.
Předtím jsme žili (studovali) každý ve své zemi - potkali jsme se na Erasmus pobytu, trochu trvalo,než jsme dokončili studia. Včera jsem se konečně vrátila z CZ s novými doklady. Mám pocit, že s neznalostí finštiny jsem v jakémsi informačním embargu, a ráda bych věděla, na čem jsem (budu). Můj muž se v tom nevyzná,
a popravdě mi říká: Nestresuj, až v té situaci budeme (čekat potomstvo), na všechno se zeptáme. Takže chci poprosit Vás, netušíte, od čeho se nějaký příspěvek odvíjí? případně kdo na co má nárok? A jak je to s porodem ve Finsku? Velké díky za odpověď!

syslica
16. mar 2012

@mustikkarinne Ahoj a vitaj medzi nami! Táto téma trochu spí, lebo väčšina prispievajúcich je úspešne tehotná 😉 .
Hádam sa @sitrunamelissa nenahnevá, keď jej posuniem tvoju otázku a zareaguje, keď si nájde čas.
A manžel je Fín? Či inej národnosti a len ste tak na Severe zakotvili? Bez znalosti jazyka je to špeciálne vo Fínsku trochu problém, nie všade sa dohodneš po anglicky... ale na druhej strane, postačí ti švédčina, ktorá sa ľuďom z našich končín učí lepšie aj rýchlejšie. Hovorím z vlastnej skúsenosti, lebo ako tak zvládam oba jazyky (z roka na rok bez praxe je to biednejšie 😅 .). Ak budeš chcieť, napíš, ako sa vám vodí medzi Saamami...

mustikkarinne
16. mar 2012

Děkuju za milé přivítání. Ano, manžel je Fin. poznali jsme se před 4 roky na škole v Lahti, ale zakotvili jsme v manželově rodišti - v Rovaniemi - i když - on se vlastně narodil ve Švédsku, protože jeho rodina z obou stran (původem z Rovaniemi) tam (ve Švédsku) dlouhé roky pracovala. No, zatím je to celkem bídné🙂 papírovačky a zase papírovačky. Snad se už teď někam posuneme,
když už mám nové všechny doklady. Vím. že to všechno závisí na znalosti jazyka. Však já se taky snažím doma
to někam posunout. (Kurzy pořádané městem co jsem sledovala, jsou pro lidi s úrovní znalosti 0 - to myslím už nepotřebuji).Poslouchám filmy, půjčuju si CD ze zvukové knihovny, protože zrovna s poslechem mám největší problémy. Psanému slovu už docela rozumím, půjčuju se knižky z mládežnického oddělení místní knihovny🙂 a docela mě to občas vtáhne do děje🙂, ale s poslechem pořád váznu.
Mám šikovného muže, daří se mu v práci, v pohodě by nás i uživil, ale ráda bych pro sebe našla uplatnění v oboru, zatím doma vařím, peču, uklízím, učím se, chodím si zaběhat, abych se nezbláznila, zkrátka jsem taková obyčejná "žienka domáca" 😀

sitrunamelissa
18. mar 2012

@mustikkarinne Ahojky, taky Tě vítám 🙂 My jsme se s manželem potkali stejně - na erasmu. Já žiju ve Finsku 2 roky. S Finštinou jsem na tom bohužel zatím taky bledě, ale měla jsem malou výhodu - studuju magisterské v Kuopio (teď už teda jen píšu diplomku), tak jsem měla jakousi zábavu 😀.

Teď jsem těhotná a vzhledem k tomu, že mám ve Finsku trvalý pobyt a manžela, vztahují se na mě veškeré "výhody" jejich sociálního systému (ale je to samozřejmě šílené papírování). Když jsem otěhotněla, šla jsem do jejich "Neuvola"v jejich zdravotnických centrech (terveyskeskus), kde se o Tebe starají celou dobu těhotenství a zároveň pomáhají s vyřizováním všech papírů. Obvykle mají v každém městě Neuvolu, kde je anglicky mluvící sestřička. Máš potom nárok na mateřskou a příspěvky na dítě i na příspěvek na bydlení - ale zrovna u toho bydlení záleží na příjmu celé rodiny (takže záleží kolik vydělává manžel). Jinak mateřská se vypočítává z předchozího platu, případně dávají tu nejnižší - ale přiznám se, nemám ty papíry teď u sebe, tak nevím kolik to je. Taky je nárok na jakési porodné, které je buď ve formě balíčku oblečení apod. (http://kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/100502...) , nebo 140euro.
Já jsem se nakonec rozhodla rodit v ČR, protože jsem porodní asistentka, chtěla jsem rodit v porodnici, kde jsem pracovala. Ale jinak jsem slyšela jen pozitivní věci o porodnicích. Přistupují k tomu všemu mnohem víc alternativněji než u nás. I ta prenatální péče je taková "klidná". Žádná vnitřní vyšetření, 3 ultrazvuky a stará se jen porodní asistentka nebo sestřička. Mají čas si s Tebou "poklábosit" 🙂

No takhle ve stručnosti. Jinak já si myslím, že ať si zajdeš do Kela, nebo mrkneš na jejich sránky (www.kela.fi) najdeš tam nějaké info. Bohužel je to jednání s úřadama dost často na dlouhé lokty, takže přeju hodně trpělivosti. A opravdu je někdy bombardovat telefonáty a žádostmi! Jinak pokud máš FB, tak se mrkni na FinCech - jsou tam cesi a slováci, co žijí ve Finsku a píše se tam o různých srazech apod...

Kdybys ještě něco potřebovala vědět, klině napiš (ne že já bych toho věděla nějak moc, přeci jen to jednání s úřadama je někdy fakt na kebuli a já nic nechápu), ale aspoň se třeba poptám, nebo tak 🙂

syslica
21. mar 2012

@mustikkarinne Jéj, a ja len doplním, keď budeš Melisse odpovedať, klikni na Odpovedz, pod jej príspevkom, tak sa jej (a komukoľvek, s kým si chceš písať) to objaví v Upozorneniach. 😉
@sitrunamelissa Vďaka za odpoveď a pomoc 🙂 ... už sa blížite do finále, inak všetko v poriadku?

mustikkarinne
21. mar 2012

@syslica Ahoj, děkuju za vysvětlení, říkala jsem si, že jsem něco musela přehlédnout.🙂

mustikkarinne
21. mar 2012

@sitrunamelissa Děkuji za vyčerpávající odpověď. Jak jsem psala, ještě se nás to zatím netýká. Ale už teď se těšíme. Jen nechceme přivézt dítka doprostřed nejistoty. Muž má kamaráda, který je (spolu se svojí ženou) lékař, a právě jeho žena mi něco o Neuvole říkala, chválila ji. Stejně se ale budu cítit nejistá rodit v cizí zemi. Pokud by nastala komplikace, kdo mi tam co vysvětlí? Doma je v tomto ohledu doma. V pondělí jsme běhali po úřadech, snad se to přihlašování nepotáhne věčnost. O FinČechu vím, jen jsem na něj pozapomněla🙂
Díky ještě jednou a ať se maličkému/ maličké v bříšku daří! 🙂

sitrunamelissa
4. apr 2012

@syslica Děkujeme, finále je za náma a máme krásnou holčičku. Láska na první pohled 🙂)

@mustikkarinne No právě proto jsem se rozhodla rodit v ČR, že jsem si říkala, že ta komunikace bude jednodušší. Ale já byla ještě motivovaná tím, že jsem jako porodní asistentka v té vybrané porodnici pracovala, tak jsem o to víc byla rozhodnutá rodit doma. Ale mám kamarádku v Helsinkách a ta zase nedá na finskou porodnici dopustit 🙂)
A jak jde vyřizování všech těch papírů? A co finština? Držím se vším palce!!!

syslica
5. apr 2012

@sitrunamelissa Všetko najlepšie maličkej aj tebe, nech vás zdravie, láska a pohoda nikdy neopúšťa !

Všetkým v téme prajem veselé veľkonočné sviatky, strávte ich ako len chcete, najlepšie však v kruhu svojich najmilších! 😉

mustikkarinne
11. apr 2012

@sitrunamelissa Jééj, velké gratulace k vaší malé česko-severské princezně! Paráda🙂 K tvé otázce: lepší se to, už mám povolení k pobytu, což je zároveň i pracovní povolení na rok. Teď byly Velikonoce,
tak jsme nemohli dělat velice nic. Včera jsme vyzvedli můj henkilotunnus, a zrovna jsme skočili i na ÚP, požádat o jazykový kurz (takový ten intenzivní integrační). Zároveň jsme i vyplnili žádost o zařazení do evidence se všemi náležitostmi (vzdělání, předchozí zaměstnání, a moje představa, jak by mi mohli na ÚP pomoci) i do Kely. Takže ano, už je to "v procesu", čekám 2 - 3 týdny na vyrozumění nebo na první schůzku s paní na Úřadě práce a v Kele.
Přeju všechno dobré, a protože už je po Velikonocích, tak mnoho zdraví, pohody a lásky!

mustikkarinne
11. apr 2012

@syslica Děkujeme, to samé přejeme i tobě a tvojí rodince, ať se daří!

norwayka
26. apr 2012

Ahojte maminky. Tak aj ja sa k vam pridam. Ja som teda uz 11 rokov v Norsku a tesim sa, ze konecne je tu zastupena cela Skandinavia. Lebo my sme napriklad castejsie v Dansku a vo Svedsku ako napriklad v Osle, hehe.

viknat
12. máj 2012

Ahoj, taky se přidávám 🙂 Bydlíme ve Švédsku - Malung. Manžel je Švéd a celou dobu jsme žili v ČR, teď jsem na mateřské, tak jsme se rozhodli, že budeme nějakou dobu žít zde, když nemusím do práce. Jsme tu zatím asi 20 dní, takže si teprve zvykáme, holky už mají školku, tak paní učitelky pěkně proškolují v češtině 😀 , manžílek pracuje a já jsem doma se skoro 3 měsíčním prckem.

norwayka
13. máj 2012

@viknat Vitaj v klube. Nejak tu uz nikto nepise. Tak ja zase mam manzela Nora, i ked tie spermie na jeho stvorenie boli svedske, hehehe. A my zase cely cas zijeme v Norsku. Ja mam dvoch chlapcov, 2,5 roka a 1 rok budu mat 22.maja.

viknat
14. máj 2012

@norwayka Jéééj, tak to budete brzy oslavovat 😀 My zrovna včera oslavili čtvrt roku a k malýmu máme ještě 5,5 letá dvojčata. A jak dlouho už žijete v Norsku? A jezdíte často na Slovensko? My chceme v ČR strávit léto, takže asi na měsíc se tam přesuneme a potom zase zpět do Švédska.

norwayka
18. máj 2012

@viknat Ano, za chvilu bude party, party 🙂 Ja zijem uz 11 rokov v NO. A na SK chodievame na dovolenku. Ale doma je v Norsku. Na SK za babkou, tak 1-2krat do roka.

viknat
20. máj 2012

@norwayka A už máš vybrané a připravené dárečky? Za chvíli to budem potřebovat, tak že bych od tebe načerpala inspiraci 😀 My jsme tu teprve krátce, takže pro mě je doma pořád v Čechách.. no uvidíme, na jak dlouho tady zakotvíme 🙂 Každý mi prorokuje, že se do Čech už nevrátíme.

norwayka
20. máj 2012

@viknat Tak pre mna to nie je o com. Skandinaviu milujem a tu istotu, co tu mam na vychovu mojich deti, tak tu v CR/SR nenajdem. Ja uz som fakt doma tu, Slovensko ma znervoznuje, hehhee. Sice ho milujem, ale 2-3 tyzdne stacia a musim ist prec. Vsetci sa vsade ponahlaju, taka ta ludskost sa nejak vytratila (i ked stale ju najdes), ale vsetko je tak nejak na ostre lakte. Ale zase odtialto pochadzam, s detmi hovorim len po slovensky, dokonca vcielku Maju pozeraju po cesky, hihihih. Su to take zmiesane pocity. Ja milujem Norsko najme preto, ze mi pripomina moje detstvo.

Na narodeniny sme kupili taky traktor velky s privesom na zahradu. To vyuziju obidvaja 🙂 My si s darcekmi dost davame pozor. My nejak velmi nekupujeme, aj tak toho maju dost. Akoze oblecenie, to ja ako darceky neratam, to kupujem stale. Detsky kutik na zahrade to tiez neratam ako darceky, to kupujem, aby sa mali kde zahrat. Ale auticka a tak, to fakt sa krotime, lebo clovek by im mohol dat vsetko, ale ja nechcem, aby videli zmysel zivota len vo veciach. Tak asi tak.

viknat
24. máj 2012

@norwayka No myslím, že traktor udělal radost, naše holky ho taky měly, takový ten velký šlapací, ale utáhly ho až když už byly starší, tak ve 3,5 letech a víc - a fakt se s nima parádně vyblbly 🙂 Pořád si jezdily natankovat a platily mi penízkama (lístečkama), pak ho opravovaly - no zábava na celé odpoledne.
Já jsem zvědavá, jak se časem "zžiju". Zatím mi tu chybí přátelé, rodina atd., ale třeba po delším době se mi už taky nebude chtít vrátit 😎

ella_joy
27. júl 2012

Ahojte kocky, este to tu aspon trosku zije? My zijeme teraz na SK, mame tu zakladnu 🙂) a dufam, ze nejaky cas tu pobudneme
@viknat deti maju CZ alebo SE obcianstvo? Riesila si to? My by sme sa v long-term horizontu mozno stiali spat do SE, tak ci to nechat na potom, alebo ako...nie sme zobrati, a nerada by som sa zas len kvoli tomu vydavala, pravdupovediac.. 😅

viknat
28. júl 2012

@ella_joy Děti mají CZ občanství. Ale jsou i hlášení na SE ambasádě, takže by nejspíš nebyl problém, kdykoliv změnit. Ale zatím to neřeším. Holky normálně chodí ve Švédsku do školky a berou je prostě jako švédky 😉 Mají nárok i na přídavky, na vše. Manžel je rodilý Švéd, takže nevím, jestli kvůli tomu nebo to mají všechny děti nahlášené jako žijící cizinci ve Švédsku.
Jinak my jsme teď taky v ČR 🙂 ale jenom na dovolené, v srpnu zas letíme zpět. Takže si tu teď užívám krásné počasí a už teď mám hrůzu ze švédskýho počasí. Jak bydlíme na severu, tak furt jen prší a je zima 😖

ella_joy
28. júl 2012

@viknat aj moj je sved so vsim vsudy 😀 az moc niekedy 😕 maleho nemame nahlaseneho na ambasade, ani som tom este nepocula..verim, ze si uzivas "nase" pocasie..ja ked som tam bola pred mesiacom, akoze Midsummer a rozdiel skoro 15stupnov,tak som sa neuveritelne tesila spat sem..a to sme boli v Småland, vy kde ste/budete? Deti v poode rozpravaju svenska? Doma sa ako. Rozpravate?

viknat
28. júl 2012

@ella_joy No ten můj se pozná na první pohled, že je Švéd, vysoký blonďák s velkýma modrýma očima... a můj typ je pravý opak 😀 😀 😀 Midsommar jsme trávili u švagrové ve Vasteras a musím říct, že tam bylo nádherně, dokonce jsem si tam stihla i spálit ramena. Ale my bydlíme v Malung a tam je teda zima furt ☹ A když není zima, tak zas prší, takže počasí fakt šílený. Nechápu, že tam někdo může žít celý život. Když jsem třeba 2 týdny doma s dětma zalezlý doma, že prší, tak už začínám mít depky jak blázen 😕
Holky mluví převážně česky, švédsky začaly vlastně až když jsme se přestěhovali do Švédska a začaly chodit do školky. Takže teď mluví tak mixovaně, že do český věty dávají švédský slovíčka nebo švédsky říkají jen určitý fráze, co mají zažitý. Ale po prázdninách jdou tam do školy, tak si myslím, že se rozmluví ještě víc. Ale rozumí teda všechno. To jen já vždycky koukám a nevím která bije 😀 Já s manželem zpočátku mluvila anglicky, teď mluvím většinou česky (jsem si ho naučila 🙂) nebo když potřebujem něco rychle probrat, nebo je to složitější, tak anglicky, to je pro něj snadnější.

angel31
18. nov 2012

@muffina82 my sme tam s muzom predtym zili chvilu.. ale tam sa kludne zit ozaj neda... vecer je tam skoro tma, same vyrastky tam behaju po tme, nevies kde na koho narazis.. moj muz sa tam snazil otvorit si aj amblunciu ale nedalo sa..dbaju tam na extremnu cistotu a starostlivost o zdravie.. az chorobnu a rano este lan sa briezdi a uz vidis blikacky na ich autach a uz aj sa smeti zbavuju.. ani pospat si nemozes poriadne... a to nehovorim ako skandalozne sa tam spravi zo somara komar...

ivuskase
4. mar 2013

Ahojte ja som to tu nahodou objavila, stale som sa pokusala najst nejaku diskusiu co sa tyka svedska ale nie je to jednoduche, vacsinou su vsetci v Uk a podobne. Ja som sa do svedska prestahovala minuly rok a v maji cakame babatko. Tiez je to pre mna dost velky rozdiel oproti Sk hlavne co sa tyka zdravotnictva a tak podobne. Som tu uplne sama, nikoho tu nepoznam, nikto zo slovenska a ani z cieh okolo. Tak hladam niekoho s kym sa da aspon troska pokecat

ella_joy
23. mar 2013

@ivuskase a kde zijes? Muza mas sveda?

ivuskase
23. mar 2013

V Katrineholm, nie muz je Maltan ale zije vo svedsku viac ako 10 rokov. Tato tema je teda velmi malo navstevovana