Trojročný syn nechce v škôlke jesť

Zodpovedané
1. feb 2019

Dobrý deň,

môj trojročný syn v septembri nastúpil do škôlky. Relatívne rýchlo sa adaptoval, aj keď má problém niečo zjesť. Doma preferuje len svoje obľúbené jedlá. Samozrejme, že varím aj iné jedlá.

Ako synovi vysvetliť, že v škôlke musí papať?

Skúšali sme odmenu na konci týždňa, ale klamal mi, že papal, aby niečo dostal.

Syn sa ma neustále pýta "mami a ty budeš doma?" Som síce doma s mladším synom, ale jemu sme povedali, že chodím do práce a brat do jasličiek. Čo mu mám povedať?

Ďakujem

Dobrý deň,

mám málo informácii na nejaké závery. Či jedával slabšie vždy, alebo nastala nejaká zmena v kvantite a kvalite jedla, ktoré zje. Aký postoj má k jedlám, ktoré nezje atď.
Myslím si však, že v škôlke ho netreba nútiť jesť. Resp. vôbec ho netreba nútiť, nech zje čo mu chutí. Nútením môžeme dosiahnuť práve opačný efekt.
Ak máte pocit, že je málo, zvyknú sa robiť krvné testy, či dieťaťu niečo nechýba, či aj napriek nedostatočne pestrej strave prosperuje.

Môže ísť len o obdobie, môže si syn ťažšie zvykať na nové a cudzie veci, môže v tom byť aj niečo viac. Ak by ste mali pochybnosti, môžete sa poradiť aj so psychológom/ psychologičkou.

To, že ste doma by bolo z môjho pohľadu synovi citlivo povedať. Deti sa od dospelých učia, napodobňujú, veľa vecí vycítia, a bude to aj pre vás jednoduchšie. Skúste vysvetliť: Budem doma, a po škôlke po teba prídem.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com