icon

Pre koho je určený cyklochodník?

30. sep 2025

Je v poriadku ak sa na ňom nachadzaju:
Chodci
Bežci
Ľudia na invalidnom vozíku s doprovodom
Psickari
Korčuliari
Matky s kočiarik?

Nerypem len mi to niekto vysvetlite aké sú pravidlá. Lebo som bola raz a mala som pocit ze sa na cyklochodniku prizabijem alebo niekto iný mňa.

Ďakujem.

viestta
30. sep 2025

Na toto nie je ziaden predpis, ziadna norma, ktora by urcovala, kto na nom moze byt a kto nie.

jaskolka
30. sep 2025

Ja to mám zafixované tak,že cyklochodník (už z názvu)je primárne pre cyklistov, a ešte pre korčuliarov, prípadne ľudí na kolobežke.
Teda pre tých, ktorí sa pohybujú určitou rýchlosťou, vyššou ako bežná rýchlosť chôdze.

nyusika
30. sep 2025
@viestta

Na toto nie je ziaden predpis, ziadna norma, ktora by urcovala, kto na nom moze byt a kto nie.

@viestta je

V slovenskej legislatíve je používanie cyklistických chodníkov (často označovaných aj ako cestička pre cyklistov) upravené v Zákone č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke.

Kľúčové body:

§ 55 ods. 1 zákona o cestnej premávke:
„Cestička pre cyklistov je určená na premávku bicyklov a osobných kolobežiek.“

§ 55 ods. 2:
Po cestičke pre cyklistov smie ísť aj vodič osobného prepravníka (napr. segway, e-kolobežka s riadidlami) a vodič samovyvažovacieho vozidla.

§ 55 ods. 3:
„Chodec smie použiť cestičku pre cyklistov len vtedy, ak tým neohrozí ani neobmedzí cyklistov.“ (Inak má chodec používať chodník alebo krajnicu.)

Ak je na značke vyznačený spoločný chodník pre chodcov a cyklistov (dopravná značka C 9a alebo C 9b), chodci aj cyklisti sú oprávnení ho používať, ale cyklista musí prispôsobiť jazdu chodcom.

Zhrnutie:

Primárne je cyklochodník určený pre cyklistov.

Používať ho môžu aj užívatelia osobných kolobežiek, elektrokolobežiek a podobných zariadení.

Chodci tam môžu ísť len výnimočne – ak nemajú inú možnosť, a nesmú pritom prekážať cyklistom.

Ak je to kombinovaný chodník (značený pre chodcov aj cyklistov), používajú ho obe skupiny.

nyusika
30. sep 2025

vseobecne - priomarne pre cyklistok a kolobezky...pokial ale nikoho neobmedzujete, ci nebodal neohrozujete.

biba_18
30. sep 2025

chodci by tam nemali čo hľadať...

tanyan
30. sep 2025

Ono sa to všetko hovorovo zmätočne označuje ako cyklo-chodník, ale je tam rozdiel práve v používaní.
Niektoré chodníky sú určené súčasne pre chodcov a aj pre cyklistov a ostatných s kolieskami.
Cyklo-cesty, resp. cyklo-pruhy sú vyhradené výlučne pre cyklistov a kolobežiek.

nyusika
30. sep 2025
@biba_18

chodci by tam nemali čo hľadať...

@biba_18 kludne tam aj chodci mozu byt.
vynimocne, ale mozu.

tak ako vo vsetko - zaklad je ohladuplnost

biba_18
30. sep 2025

@nyusika použila som podmieňovací spôsob s časticou by ...

namornicka
30. sep 2025

Obcas sa Slovakovi stane, ze ma v cudzine incident s cyklistom na cyklochodniku, lebo tam tie bicykle normalne ficia vo velkom, ludia idu do prace, skoly, ponahlaju sa. A nie su zvyknuti, ze sa tam motaju chodci.

anonym_ecf7dc
30. sep 2025

zrejme len pre cyklistov, pripadne nieco podobne na kolesach.
no napr nie som si ista, ci po bezno chodniku moze cyklista, ale aj tak tam jazdia.
u nas mame chodnik, ktory bol kombinovany a je tam pruh s cervenou zamock. dlazbpu a pruh so sedou, tie cervene boli pre cyklistov, ale teda bolo to kedysi oznacene, pokial viem, mali by tam byt aj znacky, ze je to pre cyklistov.
nieco sa mi mari, ez sa to pre cyklistov zrusilo, nenasla som tam vobec ziadne oznacenie. neviem sa dopatrat. no podla mna to teda uz pre cyklistov nie jea le aj tak tade jazdia a su dost drzi, ked tade idem.

januska12323
30. sep 2025

Pokiaľ nie je kombinovaný tak len cyklisti a podobné stroje. Chodec, matka s kočiarom a vozík patrí na chodník.

anonym_c43269
30. sep 2025

Tu by sme vedeli viest aj debatu kde vsade nepatria cyklisti a su tam...a mimochodom na chodniku kde je pruh pre cyklistov aj pre pesich chodia po oboch stranach....

anonym_e670ce
30. sep 2025

@anonym_autor Áno cyklochodníky slúžia prioritne pre cyklistov.Alebo korčuliarov ,kolobežkárov,bežcov.
Ale všade to veľmi radi využívajú peší,psíčkári a hlavne rodiny s deťmi .Nemám nič proti tomu, len väčšinou máme my cyklisti problémy vôbec prejsť. Nakoľko mi nie raz vybehli do cesty.Je jedno či deti či dospelý, vždy musím sakra dávať na nich pozor, zvoniť pretože chodia na celý chodník .Koľko krát musím zísť dole čo nepočujú zvonec.
Vyskúšajla som veľa cykltras aj v iných mestách a všade je najhoršie keď chodia tlupy peších vedla seba. Ale je pre všetkých.

simona_racz
1. okt 2025

Na slovensku po ňom jazdia aj na mopedoch a skútroch. A keď spravili cyklostezku smerom k rómskej osade, tak tam vkuse chodia celé skupinky, s vozíkmi tlačia drevo a bordel… Ale tá nyusika vám to pekne rozpísala. Takéto veci sa stačí spýtať AI, ak vám ide iba o to. Ale ak chcete diskutovať, a poznať názory tak OK.

Inák k legislatíve: Pre chodca je krajnica, ale často práve z krajnice spravia cyklotrasu, ktorá však nemá dopravnú značku, že je spoločná s chodcami. Tak chodec pôjde v jarku? 😅

anonym_769702
20. okt 2025

Neznášam keď si chcem dať riadny rýchly tréning a nemôžem sa ani poriadne rozbehnúť lebo všade na cyklo mamičky s kocarmi a ďalšie deti čo sa nevedia dať na kraj a len zavadzaju