Čo robiť, ak 3 mesačné dieťa spadne na zem?
ahojte neviem co mam robit, dcerka sa mi dnes zosuchla z prebalovacieho pultu na zem bola to chvilkova nepozornost, celu spm ju prezrela, vyzera ze nic nema poskodene, plakala ale som ju ukludnila, dala jej papat a uz spinka, ani na hlavke nema nic viditelne
Takze moja rada: najskor skontrolovat dieta, ci je vsetko OK, ci dycha, ci nemodrie, ci nemozes pomoct sama, ak je nejaky problem a potom volat sanitku, pripadne ist na pohotovost.
mne sa stalo to iste. Maly mi spadol z prebalovacej komody. Som hned bezala na pohotovoat. Tam mi povedali, zeho mam pozorovat 24 hodin - ci nie je spavy, ci nevracia alebo ci sa nejako inac nezmenilo jeho spravanie. Moze totiz dojst k otrasu mozgu. Lekari tiez nerobili nic, ani röntgen, ani nic ine, len kukli povrchove zranenia a pozreli zrenicky, ci sa spravne stahuju a reaguju.
Komplikacie ti mozu ale nastat este niekolko mesiacov po pade, preto musis byt ostrazita. Totiz ak sa vytvorila nejaka krvna zrazenina, sa moze utrhnut aj neskor a narobit neplechu.
Zapis si presny datum, kedy sa to stalo a cakaj cca 3 mesiace, ci budu nasledky. Sleduj hlavne chovanie dietatka. Pri najmensich pochybnostiach musis OKAMZITE ist k lekarovi.
Nechcem ta strasit, je to len ten najhorsi scenar, ktory sa vacsinou nestane, ale je lepsie, ak to ma clovek napamati a je pripraveny na vsetko.
Neboj sa, ukludni sa a skontroluj si dieta - zrenicky a jeho spravanie. (kuk hore). Pri najmensich naznakoch let hned k lekarovi.
to že spadlo dieťa na zem je bežné, stáva sa to, sme len ľudia, deti sú rýchle.... ale panebože ke´d mi spadne dieť ana zem, vracká, tka snáď utekám na pohotovosť a nepíšem na internete! Veď s amôže toľko vecí stať. radšej ísť zbytočne ako neskoro☹
dobrý večer,ak vám dieťa spadne a udrie si hlavu,je snáď lepšie ísť k doktorovi.Ak dieťa hned po úraze plače-je to dobrá známka,ak neplače mohlo byť v bezvedomí.ak sa pripojí zvracanie netreba váhať-aj ked vo väčšine prípadov nedojte k žiadnemu vnútrolebečnému poraneniu!
To že dieťa dáte spať nieje chyba!treba ho však pravideľne budiť!!,ani spánok ani bdelý stav neznižujú a nezvyšujú riziko poranenia mozgu
Ten spánok je nebezpečený preto že vtedy neviete či dieta spí alebo je v bezvedomí,ale ked ho pravideľne budíte tak sa nič nestane!treba sledovať zreničky,vyklenovanie velkej fontanely-tej mäkkej časti hlavičky,alebo nejaký výtok z nosa či uší!
A nebojte sa ste dobrá mama!!len nemáte skúsenosť ako v takomto prípade postupovať-ja súsenosti mám-pracujem ako chirurg a takýchto detí som už videl nespočetne !len velmi málo prípadov končí vážnejším poranením alebo ohrozením dieťaťa.Samozrejme doležité je nepodceniť!
Všetci aký múdri, mne tiež včera spadol syn z postele a nevedela som čo mám robiť a najviac ma skritizovali.
Sme šli na pohotovosť a všetko bolo v poriadku, malého vyšetrili a našťastie sa nič nestalo 🙂
ja neviem aj polke spadlo dieta na zem a čo sa stalo?zlomilo si väzy ☹ prebalovaci put je ucrite vyssie ako postel a 3mesačne je dost mae jednoznačne nedavat spat obliect a utekat na pohotovost vnutorne krvacanie je ticha smrt!radcej sto krat len tak ako raz neskoro!
jejda, no tiez neviem, ci by som odpoved hladala na internete. Je potreba reagovat rychlo a necakat. Uz som pocula od znamej pripad, ze jej dieta spadlo z postele - neuznavam to, ale vyriesila to nurofenom na bolest a potom uz iba pozorovala. Nastastie to dopadlo dobre. Ja mam prebalovak vysoko, to je urcite nebezpecne. Moje dievky su tak zive, ze si netrufnem ani oko spustit.
no jasne, Tebe padne dieta na zem- ci citujem - zosuchne sa z prebalovacieho pultu, a Ty sa registrujes rychlo na konovi a pytas sa..... chod sa hrat pspcko a nelez dospelim na fora...
preco sa tu urazate... vsak predsa mamicka hlada pomoc nie, urcite naprv sla k lekarovi a nie tu pisala.....
vsak inak milion statusov je ze jooj voda mi praskla tak si myslim ze to tiez fajna hovadina ze tu idem pisat ze voda mi praskla...
vsak asi jej poradme nie.... vsak sme zeny matky......
no,možno ma teraz ,,ukameňujete,,,ale mne tiež deti spadli - ale z postele.a nešla som na pohotovosť.nebol to taký hrozný pád,spadli vždy na mäkký koberec.poplakali možno minútu,inokedy ani vobec nezaplakali...no a min.rok synovi spadla na hlavu zo skrine hlinená váza.bola to riadna šupa.celá váza sa rozbila,všade boli črepy.a to som sa dosť zľakla.mal vtedy 14 mesiace a akurát sme mali v ten deň letieť na dovču.hneď sme volali pediatrovi.ten povedal,že ak nie je nič zlomené,nič nekrváca,tak je zbytočné ísť.a mala som len kontrolovať,či nie je spavý,či nevracia.našťastie mu nič nebolo.tiež si poplakal,ale potom bolo dobre. ale bála som sa riadne,lebo sme leteli mimi SVK ☹
takže ja som tiež nešla do nemocnice,ale som len zavolala lekárovi.no ty najlepšie vieš,či spadla z veľkej výšky,či veľmi plakala,krvácala prípadne aj vracala. podľa mňa bude v poriadku.ale radšej sa báť a ísť príp.volať lekárovi zbytočne ako neísť a ľutovať. Ja,keď už aj neidem k lekárovi,tak stále pre istotu zavolám.Našťastie máme takého lekára,ktorý mi zdvihne aj v noci a vždy ochotne poradí.
To nemyslíš vážně, žes ji dala spinkat a nejela s ní k dr.nebo na pohotovost ....
Je mi strašne ľúto že niektoré mamini vedia len odsudzovať a urážať. Mne sa malý tiež skotulal z gauča a bola to sekunda/natiahla som sa k stolu po krém. V tej chvíli som neverila vlastným očiam, myslela som že mne sa niečo také nemôže stať. Stalo sa ☹ Našťastie sa malému nič nestalo. V takej chvíli je dôležité správne vyhodnotiť situáciu. Nič nepodcenovať a malé sledovať. Dúfam že malá je OK, držím palce ...

v prvom rade by si si mala nastudovat prvu pomoc a to este predtym ako sa uraz stane popripade je dobre absolbvovat kurz prvej pomoci lebo ked sa nieco stane treba konat rychlo a nepisat na forum a cakat kto mi co odpise 😔 To ze mala spadla nieje prvy ale ani posleny pripad ...proste stane sa ved sme len ludia no je dobre takemu niecomu predchadzat aby sa to uz nestalo..... mne tiez maly ako 3 mes. spadol z gauca ale nebolo to nic vazne lebo on je kaskader uz od narodenia 😀 pad s perebalovacie pulta je dost velka vyska takze ja by som isto tiez utekala na pohotovost .......to, ze si ju dala spinkat bola velka chyba ale verim, ze malu si poriadne skontrolovala a zrenicky mala ok no aj tak vnutorne krvacanie nezbadas :( chod na pohotovost cim skor ...istota je istota a ty budes aspon spokojnejsia 😉 Dufam, ze to dopadlo OK a mala je v poriadku