icon

Mám ísť s poranením železom na pohotovosť?

15. feb 2025

Ahojte mám takú možno hlúpu otázku a viem, že na koníku spoľahlivú odpoveď nezískam ale zaujíma ma názor viacerých ľudí. Dnes som si pichla pravdepodobne malý kúsok nejakého želiezka zo starej schránky v paneláku do ruky. Nemám tam žiadnu ranku ani mi nešla krv len sa mi to proste zapichlo kúsok pod kožu. Tetanovku mám naposledy z roku 2015. Nemala som to v pláne žiadnym spôsobom riešiť avšak spomínala som to len tak mimochodom na návšteve u mojej mami a ženie ma na pohotovosť. Trochu ma to zneistilo a preto sa pýtam je to naozaj potrebné? Hrozia nejaké riziká?

stellarstar
15. feb 2025

Ak netiekla krv nemáš to červené a nebolí tak nerieš

doriiis
15. feb 2025

Nie že s takouto blbostou pôjdeš na pohotovost

januska12323
15. feb 2025

Neblázni a nikam nechoď.

andrea_82
15. feb 2025

Tetanovka sa dava tusim kazdych 15 rokov, takze si chranena. Netreba vobec lekara, neries.

angelinja
15. feb 2025

@andrea_82 to jje sice pravda ale osobne osm si dala zmerat hladinu a hlasim ze ja som po 8 rokoch nemala ze nic...takze neplati ze pre kazdeho plati 15 rokov

plamienka555
15. feb 2025

Baktérie vyvolávajúci tetanus nežijú na každom starom kuse železa (je to taký istý mýtus ako to, že čínsky múr je taký veľký, že ho vidno aj z vesmíru). Tieto baktérie žijú v pôde a vo výkaloch zvierat (kone a iný dobytok). Pozri si viac.

Taktiež, je jedno ak si očkovaná či nie, ak prídeš s hlbokou ranou, ktorá nekrváca (baktérie umierajú na vzduchu), pichnú ti rovno protilátky proti tetanu (nemýliť si s očkovacou látkou).

anavixy
15. feb 2025

A pohotovosti ti tetanovku aj tak nepichnu.

viestta
15. feb 2025

a pri poraneni na starej schranke ti tetanus nehrozi

stanulienkat
15. feb 2025

Nie. Ak si ani nekrvacala, ani nemas ranu, naco by si tam isla?? Ako ti to napadlo?

janinah
15. feb 2025

V pondelok si pories protitetanovku cestou obv.dr.,a neotravuj s blbostou na pohotovosti.

euka210
15. feb 2025

Jasné...aj moja mama by ma bola schopna s takym niecim poslat na pohotovost 🤦‍♀️...ona to prehana...ja mam nastastie vlastny rozum