Dobrý večer.Je pravda,že ak si dlho namáčame ruku v octe,či v studenej vode,že si ju môžete aj zlomiť?
Čo sa týka octu, je dôležitá koncentrácia ... ak je octu moc, môžu zmäknúť kosti ... áno, je to možné.
@maminuska33
@maminuska33 zlomiť sa ju dá aj hocijako ináč
@dzulli1980 to kolko by sa v tom octe musela máčať?
Najprv je koža,potom sú sľachy,svaly....ten ocot by toto všetko najprv musel rozožrať,aby sa dostal ku kosti.
@maminuska33 naši predkovia ženského pohlavia by museli mať všetky ruky dolámané,keďže právali na potoku aj v zime v ľadovej vode.
Skús si namočiť ruku do octu,koľko vydržíš....pane bože,svatá prostoto🙄
@maminuska33 nie. Zlomeninu si vyrobíš úderom alebo únavou, nie máčaním ruky, na ktorej máš kožu, pod ňou svaly, atď.
@maminuska33 Tu je odpoved AI...
Nie, nie je možné zlomiť si ruku len preto, že sa dlhodobo máčala v octe.
Ocot (kyselina octová) síce môže pri dlhodobom kontakte podráždiť pokožku, spôsobiť jej vysušenie, popraskanie alebo dokonca chemické podráždenie či povrchové poškodenie (napr. dermatitídu), ale nemá schopnosť oslabiť kosť natoľko, aby ju bolo možné zlomiť bez mechanického zásahu (napr. pádu, nárazu či krútenia).
Možné nepríjemnosti z dlhodobého máčania ruky v octe:
podráždenie alebo zápal pokožky,
oslabenie nechtov,
pocit pálenia alebo suchosti.
Zlomenina však:
vzniká pôsobením fyzickej sily, nie chemikáliou ako ocot,
kosti by museli byť výrazne oslabené zvnútra, napríklad pri osteoporóze, rakovine kostí, alebo po dlhodobej liečbe kortikosteroidmi – a aj vtedy je potrebný nejaký mechanický podnet.
Ocot sťahuje vápnik z kostí, tým sa stávajú krehkejšie (osteoporóza) a ľahšie sa zlomia, prasknú po slabšom náraze...
@maminuska33 skade si ty spadla?
vysvetli mi niekto, kto operuje s tym octom, ako moze ocot odcerpavat vapnik z kosti cez koznu barieru, vsetky podkozne tkaniva, ktore oddeluju okst od octoveho kupela? Nizka koncentracia octu porusi pH pokozky, vysoka koncentracia rozlepta pokozku, mozno aj podkozne tkaniva, ale kym sa dohrabe ku kosti aby z nej odburala vapnik, tak ten clovek uz davno skapina od bolesti a konci s vaznym poraneneim.
@stellarstar pýtam sa len preto,lebo som o tom počula,že niekto sibzlomil ruku po častom natáčaní octu a je to pre mňa dosť zaujímavé,nepýtam sa,že by som to chcela ja spraviť samozrejme
@maminuska33 tieto kravny sa sirili medzi ziakmi este ked som bola na ZS a niekto sa chcel uliat z pisania pisomky. Na urovni nasich vtedajsich vedomosti aj rozumiem, ze sme tomu uverili.
Prečo by sme to robili? Prečo by sme si namacali ruku v studenej vode? A už vôbec prečo v octe?
@dzulli1980 Preboha, vieš koľko hodín bez pohubu a svalov by tam musela ležať tá kosť?Tu čaja si bude myslieť, že za 5 minút jej prasknú prsty samé od seba.
Ako sa ten ocot dostane až ku kosti?
@januska12323 to neviem a nechápem tomu ani ja
Časté máčanie v octe- mäknú kosti a tým sa stane pri páde zlomenina
@januska12323 cez kožu, tkanivá
@maminuska33
@isis234 to by už ako dlho musel človek tu ruku namáčať
@isis234 to by tam ruku musela držať týždne
Zlomenina je mechanické poškodenie kosti, ktoré vzniká v dôsledku veľkej fyzickej sily alebo tlaku – napríklad pri páde, údere, nehode alebo pri silnom zvrate. Na to, aby kostná štruktúra praskla alebo sa zlomila, musí dôjsť k prekročeniu jej mechanickej odolnosti.
@maminuska33
@januska12323 dámy, čítajte pozorne,,, "časté" namáčanie v octe. Istý čas odporúčali kúpeľ nôh v octovej vode. Potom zistili, že tým mäknú kosti.
Tak tu sa zase stretla inteligencia :D tá,ktorá verí,že močenie ruky robí krehkú kosť :D baby,vaše vzdelanie je vážne katastrofálne.
@dzulli1980
@isis234
@maminuska33
Pobavilo. 🤣🤣🤣V tom octe my si musela byť naložená. 😁
He, to si pamätám, že sa vravelo na základnej škole.. že ak nechceš písať nejakú písomku, máš si macat ruku v octe a potom stačí udrieť do steny a máš ju zlomenú.. spolužiačka, čo mala veľmi prísneho otca to skúšala, ale nevyšlo.. (smutné čo deti dokáže napadnúť, aspoň vidno ako sú hrozne fyzické tresty)
Samozrejme to takto "jednoducho" nefunguje.. možno to niekto vymyslel keď videl čo sa stane s vajcom ktoré dlhodobo ponoris do octu, avšak kosti majú okolo seba rôzne vrstvy a sú rozhodne pevnejšie ako vajce 😅.. najprv by ti to rozozralo pokožku..
@isis234 prosim, ta netrep. Ak sa kosti odvapnia, tak sa ten vapnik uvolni do krvneho obehu. To v com sa ruka maca vobec nema vplyv na to ci sa z kosti vapnik odbura lebo nie. To by sa ta kost musela fyzicky dostat do kontaktu s kyselinou (akoukolvek, nielen octovou). Taki ako ty su obrazom nasho upadajuceho skolskeho systemu, kde deti nevstrebu ani tie najzakladnejsie vedomosti, takych ludi potom nie je problem obabrat akoukolvek hlupostou, lebo im chybaju zakladne vedomosti... Moj ty Boze, kam tato krajina speje?
Krv musí mať stabilnú hodnotu pH 7,4 s minimálnymi odchýlkami. Keď sa ocot (kyseliny) absorbujú do krvi a znížia pH, telo automaticky odplaví (vápnik, magnézium..) zo svalov, kostí, orgánov na jej vyrovnanie.
Osteoporóza, stuhnuté krčné svalstvo a bolesti chrbtice (skolióza..), búšenie srdca, úzkosti, tetania... vznikajú, keď sa kyseliny... z priepustného čreva absorbujú do krvi a telo nemá dostatok minerálov (malabsorpcia, zle zložená strava..) na vyrovnanie pH, vtedy je potrebné dopĺňať ich deficit a jesť vyváženú stravu.
@isis234 preto preferujem aj odporúčam kúpeľ so sódou bikarbónou a nie octom 🙂
@maminuska33 Kluc k spravnej odpovedi ma Popoluska...treba som opytat AI, kolko krat mala zlomene ruky, ked plachala pradlo v potoku pocas treskucej zimy.