1,5 ročný syn slabo používa jednu ruku

12. nov 2020

Ahojte. Chcem sa opýtať, či s tým máte skúsenosť a ak ste aj riešili s doktorom, aký bol postup. Môj 1,5 ročný syn zvláštne používa ruky. Bude asi ľavák, to je v poriadku, ale pravú ruku v niektorých situáciách nepoužíva ani na pridržanie. Akoby to nechápal. Napríklad keď sme vonku na ihrisku, vezme si tlačítko, ale tlačí ho len ľavou rukou. Tým pádom s tým nejde rovno, ale doľava a je to neefektívne. Alebo keď si listuje v knižke, tak listuje ĺavou rukou, ale pravou si knihu nepridržiava, čiže mu úplne uteká. Napríklad keď ale šróbuje fĺašku, tak ju v jednej ruke drží a druhou šróbuje, alebo keď dáva kocky do seba, tak v jednej drží, druhou to robí. Dá sa nejako podporiť, aby pochopil, že si tou druhou rukou má pomáhať, že ju má takisto využívať? Ukazovanie a dávanie mu ruky na správne miesto nezaberá, alebo ho hnevá. Je skôr narodený, cvičili sme aj vojtovku, ale doteraz mám pocit, že sa napríklad otáča len cez jednu stranu alebo že proste nevyužíva obe časti tela podobne. Jasné, vždy bude nejaká strana dominantná, ale potom mu to znemožňuje povedzme sa aj najesť, lebo si nepridrží tanierik tou druhou rukou. Vďaka za vaše postrehy.

pribinak
12. nov 2020

Nahrala by som si ho na mobil a ukázala fyziozerapeutke, neurológovi.
Proste to vyzerá na oslabenú stranu, svaly.
Možno by bolo fajn nejaké iné cvičenie ako Vojtovka

sona_matas
12. nov 2020

Nemám vlastnú skúsenosť na vlastnom dieťati, ale moja sesternica mala predčasne narodeného syna a v podobnom období si začala všímať podobné veci. No skôr to pripisovala tomu, že spadol a že sa ani udrel. Časom jej to už nedávalo, tak zašla k lekárovi a drobec za už niekoľko rokov pasuje s detskou mozgovou obrnou. Verím však, že to nebude Váš prípad. Každopádne už len že je skôr narodený by som to riešila. Aj keď podľa sesternice viem, že je to zložité, ale treba sa dobíjať! 🍀 Držím palce!

mogaa
12. nov 2020

Najbližšie u pediatra mu to treba spomenúť.....mal by ťa poslať neurológovi alebo rehabilitačnému lekárovi.....ak nepoužíva jednu ruku treba s tým niečo robiť.....len osobne by som počkala do januára, je možné že si to začne uvedomovať, ale skôr to vyzerá že s tou jednou rukou bude problém - pravdepodobne je slabšia a podvedome ju nepoužíva.....také malé deti vedome ešte necvičia, stimulujú sa hrou k pohybu - skús čo najčastejšie naháńať sa štvornošky, člapotanie vo vode, detské plávanie, väčšie hračky - ak ich chce zodvihnúť posunúť musí použiť obe ruky, hádzať si loptu(tiež ju hádže, chytá, kotúľa s obomi rukami(samozrejme nie malinké ale väčšiu loptu), aj napr.veľkú tatrovku keď chce tlačiť(tú klasickú socilistickú čo sa v nej deti vozili)ak chce potlačiť musí zapojiť obe ruky, kludne napustiť vaňu, na spodok protišmikovú podložku , posadiť do vody a kopec hračiek do vody, povedať nech prinesie topánočky že idete von - opäť musí použiť obe ruky ak ich má priniesť naraz......môžeš ho len stimulovať, ak by bola tá ruka aj oslabená, vojtovka má najväčší účinok do roka, takže u neho už skôr klasické cvičenie a to je zase od cca 2-3roky.......u takýchto drobcov len stimulovať aby sa hýbal a používal aj slabšiu končatinu......ak ide o pravú ruku , chodiť s ním pešo po schodoch, s pravou rukou sa drží zábradlia, za lavú ho môžeš držať ty.......pravú ako ide po schodoch musí prekladať....na jar keď lezie na šmyklavku detto musí používať obe ruky.....zataiľ by som to nechala naozaj tak a len ho stimulovala k činnostiam kedy musí použiť aj tú pravú ruku - nie na silu, ale napr.tie schody kedy sa drží pravou rukou zábradlia, hádzanie lopty, prines papučky, prines väčšiu knižku(takú čo musí chytiť obomi rukami), tá tatrovka, ukazuj mu kocky , jedna kocka jednou rukou druhá na to druhou(ale to nie na silu len ak chce)......zrejem už väčšinu vecí rozumie tak ho treba len nenápadne stimulovať.....to s tým nosením napr.prieniesť väčšieho maca , aby ste ho dali do postielky spinkať(tiež ho musí chytiť oboma rukami), aj to naháňanie sa po štyroch je super....

andreatytler
12. nov 2020

Toto nie je spravne. Tak male dieta nema mat preferenciu jednej strany. Male deticky robia vsetko oboma rukamia a nohami rovnako. To ci bude v zivote lavak alebo pravak sa zacne ukazovat az v 2-3 rokoch. Ak ma preferenciu pred vekom 2 rokov, je to problem a treba ho co najskor riesit. Ako povedala @sona_matas je to jeden zo znakov obrny a to treba zacat riesit hned dokial je mozog detatka stale vo vyvoji. Tym ze sa pouziva viac jedna strana sa u dietatka vytvaraju stale silnejsie nervove spojenia medzi mozgom a pohyblivou rukou a naopak vytvara sa stale menej a menej spojeni medzi mozgom a nepohyblivou rukou. Preto je nesmierne dolezite ist na fyzioterapiu co najskor (uz po par mesiacoch od narodenia) a neustale cvicit aby bolo dieta nutene pouzivat obe ruky. Inac to bude stale horsie a horsie. Taketo deticky ani nevnimaju ze maju druhu ruku... proste tam nie je to spojenie z mozgom spravne vytvorene.
Ale nemusi to byt obrna. Netreba sa bat. Nas mal preferenciu na jednu stranu ale nemal obrnu. Zistili sme to ked mal 4 mesiace. Cvicili sme a za par mesiacov to preslo, ale stale ho pozorujem.

Urcite chodte za dobrym fyzioterapeutom. Ak vam nezapasuje prvy, chodte za druhym. Som prekvapena ze doktorka si to nevsimla na prehliadkach alebo to len teraz tak zacal preferovat jednu stranu?

kythos21
8. sep 2022

Ako ste dopadli po rokoch?

autor
8. sep 2022

@kythos21 teraz má vyše 3 roky a vyzerá to, že bude ľavák. Ale naučil sa používať obe ruky, myslím si, že už funguje úplne normálne.