icon

1,5 ročný syn spadol z manželskej postele a vyčítam si, že sme súhlasili s CT

evka_28
16. máj 2020

Prosim poradte, ako by ste sa zachovali na mojom mieste.
Moj 1,5 rocny syn spadol z manzelskej postele na roh skrinky. V bezvedomi nebol, hned plakal, kedze je precitliveny, z placu sa aj povracal. Ked sa upokojil, spraval sa standardne, nebol spavy, zrenice reagovali primerane. Po pol hodine mu vsak na hlavicke navrela hrca cca 3x3 cm, bolestiva na dotyk. Rozhodli sme sa ist na pohotovost, kde mu hned spravili roentgen. Na roentgene sa ukazalo zatienenie a doktor si nebol isty, ci je to prasklinka alebo cieva, tak nariadil hospitalizaciu a CT. Bala som sa s CT nesuhlasit, ak by bola prasklinka, mohlo tam byt zakrvacanie, opuch mozgu... Nastastie sa nic nepotvrdilo, hlavicka je uplne v poriadku bez poskodenia.
Teraz vsak mame s manzelom hrozne vycitky, ze sme suhlasili s CT, ved nic nenasvedcovalo, zeby tam mohlo byt poskodenie, spraval sa standardne, zrenice ok...
CT je u malych deti skodlive, u 1z 5000 az 1z 1000 pripadov sposobuje rakovinu (kto chce dolozim studie).
Ako by ste sa rozhodli vy? Ako riesite pady vasich deticiek? Kedy je uz cas ist na pohotovost? Mne za 1,5 roka padol druhy krat (prvy pad sme tiez boli na pohotovosti)... Dakujem za rady.

Strana
z2
nikiki29
17. máj 2020

@evka_28 ja by som sa rozhodla rovnako a CT dala urobiť. Čo keby tam náhodou prasklinka je a bude to mať vážnejšie následky? To by ste si nevyčítali? Podľa mňa riskovať následky by bolo určite horšie ako šanca 1:5000 na rakovinu 😑 viem, že nemal príznaky poškodenia, ale čo ak predsa? Mne by to teda nedalo spať keby odídeme bez CT

erikamamo
17. máj 2020

podla mna ste sa dobre rozhodli a nemusite mat ziadne vycitky. potom keby ste to nepovolili a po case by ste zistili, ze tam bol nejaky opuch, aj to by ste si vycitali. takze je to asi jedno a myslim, ze takto by reagovali viaceri rodicia!

gabrielapatrik
17. máj 2020

A čo už teraz spravíš???? Na čo sa zožierať a pýtať sa čo by spravili iný, zachovala si sa v situácii ako každá z nás sprvaila si to najlepšie pre syna. Potom by Ťa zožieralo čo ak tam má niečo, čo ak sa mu niečo stane-stalo.... Potom by bolo neskoro

miadi
17. máj 2020

@oliali mam info z druhej ruky z Sk ze jednej mame babo 2x spadlo z vysokej stolicky a museli ist na pohotovost v priebehu 2m a ze ju potom kontaktovala socialka. Preco sa ti to zda čudne? Ked lekar vidi opakovane zranene dieta a kto vie ako vyzerali chovali sa rodicia. ? Tak si moze mysliet ze ho tyraju. Mne je uplne čudne ako mohlo padnut zo stolicky vraj sa len na chvilku otocila. Ale kto vie aka to bola stolicka z takej aku mam by dieta nepadlo. Tu socialku som len tak spomenula je to moznost ovela vacsia ako Ta rakovina z CT. Ale o tom moja odpoved nebola to Uz je detajl. Treba davat velky pozor na male deti . Moja prvorodena je žive striebro vecne skace šplha uplna opica proste Keby som snou musela ist na pohotovost neriešim vyšetrenia ale to že musim davat este viac pozor .

terezka1947
17. máj 2020

@oliali no....mozno to az taka banalita nie je. Mne mladsi syn spadol raz okolo roka,buchol si hlavu,ucho...skratka bok....isli sme na pohotovost.
O cca 2,mesiace sedel v detskej jedalenskej stolicke a mladsi zozadu dvihol nohy stolicky,opat si buchol hlavu....sice nie o zem,nevypadol z nej,ale o rok druhej stolicky....tak opat pohotovost a tam sa ma na recepcii pytala pani:boli ste tu u nas niekedy?ano...kedy?dva mesiace dozadu. Co sa stalo? To iste,co teraz.....
Premerala si ma....a vravi,viete....este raz a asi to budem hlasit.
Daaavajte si na dieta pozor.

sunny8
17. máj 2020

Je väčšia šanca že človek dostane koronu ako rakovinu z ct 🙂 nestresuj všetko je v poriadku.

mpg
17. máj 2020

Keď doporučili CT, aby bolo dôkladne vyšetrené, čo tam je, tak to by sa nedalo odmietnúť. A to, že ľudia majú také informácie o súvislosti CT a rakoviny, to je inak u dieťaťa, ktoré si už nesie v sebe gén (lebo bola rakovina v rodine) a u dieťaťa, ktorý takúto dedičnú náklonnosť nemá. Čo sa už stalo to sa nedá zmeniť.

janulik2008
17. máj 2020

Mala raz sa zamotkala do tej hrazdicky ked ju tlacila lred sebou hlavnr ze mala choditko ... spadla nejako sa zamotkali nohy a bum ... z pusy krv nastastie iba si zahryzla do dasna. Na pohotovost sme nesli kedze po ani ne 3 minutach nesla krv. Druhy pripad ... chodila okolo plotov hovorila jej mama barbi pod sem bude tam pes zlaknes sa ... tak bolo ... ako utekala zamotala sa a BAC ... ruka poskriabana na hlave bundža vsetko ok. Ja ako decko 5 rocna som sa strepala z bicykla a tresla hlavu o beton ... o pol hodinu hovorim mame idem na bicykel ... oh bola som s bratrancami takze ma vzali domov. Sestra detto pad z bicykla a liala sa jej krv z oka akoby ... mama skoro infarkt ze sestra nema oko. Umyli jej to a ona mala mini ranku nad obocim ... raz dala sestra ocovi do kolesa nohu ako ju viezol do skolky. Tiez to skoncilo ok zahojilo sa to.
Deti padaju co sa stalo stalo sa ...
@terezka1947 sesternica taka bola ze vsade modrina co sa hrala vonku a tu sa buchla tam sa buchla a krstna ze na nu dr kukala lebo nechapala ze dieta ma napr na nohe modrinu 😒

mircalla
17. máj 2020

@evka_28 Malý spadol keď mal rok. Išli sme na pohotovosť, ale odmietli sme aj RTG.

terezka1947
17. máj 2020

@janulik2008 presne....moj starsi-silnejsie fukn vietor a ho to boli.
Mladsi...ten,nech sa stane cokolvek,neplace.....povie nevadi a ja az vecer,ked ho kupem zistim,ze toto a tamto,co robil.

terezka1947
17. máj 2020

Ale...napisem aj skusenost kamosky. Syn asi 3r spadol....buchol vzadu hlavu,yrosku plakal....ale nesli nikde. Vyzeral byt ok. Na treti den odpadol. Mal krvacanie do mozgu....
Nasledkom toho prvotneho padu. Takze......vzdy je lepsie sa bat ako sa zlaknut. Lebo male deti nevedia vzdy povedat,co im je...opisat pocity.
Myslim,ze naj je ked rodic pocuva intuiciu.

adkamladka
17. máj 2020

@evka_28 Vsetky vysetrenia, ktore indikuje lekar v tomto pripade boli opodstatnene. Kazdy naraz hlavy dietatka treba dokladne vysetrit, zvlast ak sa urobi hrca, zvracanie a nejasne vysledky z RTg... Mozes byt rada, ze je vsetko vporiadku, v Anglicku by ta poslali domov, ze neotravuj a az keby dieta omdlievalo a upadlo do letargie -by sa unuvali konecne urobit nejake "nakladne" vysetrenie, pricom by uz dieta bolo jednou nohou v hrobe. V nasom susedstve spadlo dieta z prebalovacieho pultu, matka s nim nikam nesla, lebo sa bala, ze co povie rodina, ze nedava na dieta pozor, dieta na druhy den - letargia, zvracanie, uz nezvratny stav dieta skoncilo postihnute...co si myslis ,ze tetaz by tebe pisala na MK ta matka?

janulik2008
17. máj 2020

@terezka1947 my sme sa napadali pamatam si ako ako som sa strepala ako 16 rocna z bicykla 😀 ... bok zosuchany a laket rozbita ... nastastie kostihoj to vyriesil 😀 nevraviac ze som sa oliala vriacou vodou 😀 popalenina 2. stupen odvtedy mam respekt pred prevarenou vodou 😶

terezka1947
17. máj 2020

@janulik2008 veru.....ja som bola na bicykli ako chlapec...rany sa,nestihli hojit,uz boli na ich miestach nove. Raz som sa na volant bicykla napichla,okolo srdca som mala velku krvacajucu bodku. Este som dostala,co som robila.
Ale....boli sme vacsi.
Ten strach u deti do nejakych 3-4r.je pre mna ako UZ mamu pochopitelny.

elizabeth88
17. máj 2020

@evka_28 Teraz ma napadlo,ze dva roky dozadu robili 3x mojmu synovi CT hlavy,bol sledovany v neuroambulancii pre podozrenie na nieco,co sa nepotvrdilo,Chvala Bohu.To mal sotva pat mesiacov vtedy,ak nie menej...

Strana
z2