10 dňové miminko nespí a veľa prdká

twitinka
30. apr 2015

Ahojte. Mam 10 dnovu dcerku, ktora poslednych par dni velmi zle spava. Po krmeni a prebaleni zaspi ale za par minut sa zobudi s placom no po par minutach uspavania zase zaspi. A takto dokola cele 3 hodiny co ma spat. Niekedy je uz taka unavena a tak place ze jej musim dat prso aby zaspala. Pocujem pocas spanku ako si prdka dost casto. kaka aj cika pravodelne. Som po cisarskom a kojim aj dokrmujem mliekom specialnym pre kombinivane krmenie SMA (v anglicku). Toto mlieko jej nasadili uz v nemocnici tak som jej ho nechcela zmenit. Cakam kym sa mi naplno rozbehne laktacia aby som mohla len kojit. Je normalne ze sa takto budi pocas spanku? Je normalne ze tak casto prdka? Ako ju mam uspavat aby spala pokojnejsie?

seahorse27
1. máj 2015

Môže ju bolieť bruško z toho nadúvania. Nám pomohli kvapky Espumisam L. Neviem, ci aj UK ich dostať, ale ak aj nie, určite niečo podobne majú😉 Treba si v lekárni pýtať niečo proti nadúvaniu pre novorodenca.

esti77
1. máj 2015

Pokiaľ budeš dokrmovať um, laktácia sa Ti nerozbehne, bude s najväčšou pravdepodobnosťou stagnovať až sa časom úplne zastaví. Ak chceš dojčiť naplno, postupne znižuj dávky um a dojči čo najčastejšie. Je možné, že malinkú bolí bruško z um, ale aj nie... Každopádne prikladaj si ju čo najčastejšie k prsníku, spokojne tak obe napr.aj zaspite, alebo sa noste v šatke, nech malinká cíti Tvoju blízkosť a vôňu / si pre ňu jediný pristav bezpečia, ako to bolo v brušku, tak si pre ňu najdôležitejšia aj teraz. Prajem krásne rodičovstvo, pokoj a vytrvalosť. Nech sa Vám darí. 😉.

lucinkab
1. máj 2015

suhlasim s tym ze ked dokrmujes mlieko sa velmi nevytvára lebo dieta radsej viac spapa z flasky ako s rsnika,lebo z prsnika musi viacej tahat. a deti si to uvedomuju a tak casom prides o mliecko... moja bola rovnaka v tom spnbaki lebo mi kazali kojit kazde 2-3 hodky a len 10 minut, ked som zacala kojit vzdy ked chcela a kolko casu chcela spavala mi celu noc ! doteraz

siska53
1. máj 2015

@twitinka ako pisu- nieco na brusko proti naduvaniu a aj jej ho masiruj. Nasa mala tiez aj vetriky,do 3,5m.plakavala,vrla sme sa nosili.
A tiez,ako pisali-ak chces aby sa ti rozbehla laktacia,co najviac ju prikladaj a znizuj to UM.
Koliky treba len prezit. Niektorym robi zle UM a treba ho zmenit na inu znacku (ak mama nemoze dojcit),ine deticky to maju aj z MM,dakedy sa pride na pricinu - mama vyluci vsetko mliecne... Dakedy zas pomoze vylucit vsetko obilninove.nie vzdy je to iba o bezne nafukujucich potravinach typu kapusta.
Dalej mi este napadlo,ci je dobre prisata,ci sa nenahlta vela vzduchu..
A inak - malej sice koliky presli po 3,5m.,ale s bruskou a plynatostou mava stale problem. A to uz ma 3roky. Neprdka vela,ale na sone,co bila kvoli akutnej gastritide v nemocnici,bolo vidno,ze je velmi zaplynena..

pribinak
1. máj 2015

Bud rada, ze si prdka, to su iné revy a vreskoty, ked si taky maly človek nevie prdnut ;)

Je normálne, ze sa upokojí na prsníku, cíti tvoje teplo a vôňu

mirka0677
1. máj 2015

ahoj, ja som bola tiež po cisárskom a tiež som dokrmovala, aj 6x denne ( aj kvôli zápalu, keď som skoro úplne stratila mlieko). postupne som jednotlivé dávky vynechávala a nakoniec sme sa prepracovali po skoro 2,5 mesiacoch k výlučnému dojčeniu. Malý vôbec nevnímal rozdiel medzi fľaškou a prsníkom teraz, keď som ho chcela začať večer dokrmovať, aby konečne prespal v noci viac ako 2 hodiny vkuse, nech sa trochu vyspím, tak fľašu odmieta úplne. a bolo jedno, či som mu ponúkla moje odstreknuté alebo umelé mlieko. Navyše, ako som tu niekde čítala, UM nie je biologická zbraň, netreba ním strašiť 🙂 Ale materské je materské.
Prdkal tiež hrozne, čo je vlastne dobre, inak by mal koliky. Tvorí sa mu veľa plynu, čo trošku ustúpilo, keď som vynechávala múčne jedlá ( vlastne lepok). Ale bruško ho nebolelo, takže som to ďalej neriešila.
A to prerušované spanie sme vyriešili cez deň spaním v hacke. Keď sa začal mrviť, jednoducho som ho trošku pohojdala a prespal aj 1 až 3 hodiny v kuse. Teraz už je to trošku menej, tak do 1h, ale hojdám ho stále.

twitinka
autor
2. máj 2015

Ahojte. Dnes uz druhy den kojime a podla mojho nazoru celkom uspesne. Bala som sa ze to bude katastrofa, ale zmakli sme to. Vcera sa cez den sice budila aj kazdu hodinku, ale v noci spinkala uz aj 2-2 a pol hodinky a dneska rano si dokonca potiahla 3 a pol hodinky. Pride mi aj taka spokojnejsia aj tie prdiky uz nie su tak casto. Teraz ale castejsie kaka, kazde kojenie prebalujeme. Ale uz sa nezobudza zo spanku na to. Spinka kludnejsie. Kojime zhruba 10-20 minut na kazdom prsniku kazde kojenie podla toho ako mala chce. Dufam teda ze jej to staci. No stale sa ukludnujem ze keby bola hladna tak place nie?

girlie_konik
2. máj 2015

@twitinka Jasne,urcite by sa ozvala 🙂
Super,ze sa to rozbehlo a malej sa ulavilo
Sama pises,ze mala je pokojnejsia-kojenie je top ,,vynalez,, 😉

atrami
2. máj 2015

@twitinka prečítala som si celú diskusiu. Prejsť na plné dojčenie je tým najlepším riešením. Postupne si Ti množstvo mliečka upraví, s dieťatkom si nájdete spoločný režim. Prikladaj podľa potreby. Je malinká, môže pýtať aj každú hodinku. Po každom papaní nechaj odgrgnúť. Veľmi pomáhajú masáže a cvičenia.

twitinka
autor
2. máj 2015

@atrami mohla by si mi prosim ta poradit nejake masaze a cvicenia? Dakujem. Grgame po kazdom kojeni niekedy aj po kazdom prsniku. Ale niekedy si grgne len malinko a potom hned zaspi. Bojim sa aby ju potom nebolelo brusko a ked spinka tak si obcas poprdka ked si zle odgrgne. Je to dobre?

kafedame
2. máj 2015

Ahoj,to,že si odgrgne,to je dobré,ked prdká aj to je dobré 🙂 Dávaj ju často na krátku dobu na bruško,nech sa trošku ponaťahuje,potrápi a možno si poprdká aj v takej polohe. Mojim to pomáhalo.Nosenie "bruško na brušku" tiež pomáha,alebo pocvičiť s nožičkami.A detičky ktoré sú kojené,mávajú menej často koliky,ako deti na UM.A často prikladať,ako si malinká pýta,ja som im dávala aj napr.vtedy,ked boli také plačlivé,nepokojné..dala som cicinu,ukludnili sa,alebo zaspali 🙂 Držím ti palce 🙂

twitinka
autor
2. máj 2015

No druhy den kojim a dneska cely den ma dcerka dost riedku stolicu. Teda v podstate zakazdym ked si prdne tak zaspini plienku troskou riedkej stolice. Cika nornalne. Moze to byt tym co som jedla? Vcera vecer o 11 som jedla cinu donasku. Alebo je to tym prechodom z UM na kojenie? A zakazdym ked sa vykaka tak za chvilu zacne plakat ze chce zase prso. Bojim sa aby jej nieco nebolo.

mishkamishka
2. aug 2020

@twitinka ahoj, môj tiež prdkal aj plakal kvôli brusku,dávali sme sab simplex kvapky. Po nich bolo lepšie. Do cca 7mesiaca. Je aj mastička na SVK,pupik, na masírovanie bruška,tiež nám pomohla,moc dobrá vec. Že frckne do každej plienky je normálne,ak redšie al.na zeleno,je to kvôli tomu,čo si jedla,ale ak to odznie za deň dva,je to ok. Jedno som zistila,malé bábo nikdy neplače len tak, má to príčinu,zvyčajne ho niečo bolí.moj mal aj reflux, cca 20min po zaspani sa budil s plačom. To odznelo po 3 mesiacoch. Z mojej stravy robila zle cibuľa, kapusta a veľa mliečnych výrobkov.