10 mesačná dcérka nevie sama zaspať

Zodpovedané
3. mar 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej 10 mesačnej dcéry, ktorá nevie sama zaspať. Odmalička zaspávala pri pití mlieka a nešlo ju zobudiť, tak sme ju už spiacu vždy preložili do postieľky. No tento (zlo)zvyk je ostal doteraz.

Ked ide doobeda spať, vezmem si ju na ruky, dám jej fľasu s čajom, zaspí a dám do postieľky. Na poobedňajší spánok sa mi ju v poslednej dobe nedarí uložit. Býva unavená, uspím ju ako zvyčajne. Keď ju chcem preložit do postieľky, hneď je hore a už nespí. Zaspí jedine vonku v kočíku.

Večer pred spaním vypije mlieko na rukách, ale nezaspí. Položím ju do postieľky a za pár minút zaspí sama. V noci sa však stale budi a plače. Musím jej aspoň 2x dat mlieko, aby zaspala.

Prečo večer nemá problém sama zaspat a cez deň ju to nedokážem naučiť?

Prečo doobeda zaspí a neni problém ju uložiť do postieľky a poobede sa mi to nedarí?

Ako ju odnaučit pit v noci mlieko?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

dcérka je maličká a takýmto deťom sa spánkové návyky menia veľmi často. Raz potrebujú byť v kontakte s niekým, inokedy zaspia samé. Postupne a stále sa to bude aj vašej dcérke meniť. V tomto veku je priskoro hovoriť o nejakom naučení, popr. zlozvykoch.

Dcérka vám dáva najavo čo potrebuje (blízkosť, kontakt, mlieko.) Potreby bábätka treba napĺňať, prostredníctvom ich napĺňania sa buduje vzťahová väzba.
Čo sa mlieka týka, asi je hladná. Zdá sa mi ešte priskoro na odúčanie od mlieka počas noci.

Rozumiem, že niekedy by ste to mali radi inak, aby dcérka zaspala a spala čo najdlhšie. Deti však majú potreby, ktoré nám komunikujú a úlohou rodiča je snažiť sa ich naplniť.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com