10-mesačné dieťa nesedí a ani neštvornožkuje
Ahojte,
Môj o týždeň 10 mesačný syn nesedí, neštvornožkuje. K štvornožkovaniu už sa má aj 3 mesiace, je na 4- vkúse sa húpe dopredu, dozadu, do strán, vystrája kadejaké mostíky, podsúva kolienka, asi tri týždne ide dopredu ako húsenka - len pridáva na vzdialenosti. Nie úplne plazí ale podsunie kolená, nadvihne bruško, potom posunie naraz ruky a tak. Lenže tie ruky, keď je na 4 nie a nie odlepiť. Ani do šikmých sedov sám moc nejde, len keď cvičíme, to už vie ale sám nie. Sedenie absolútne nehrozí. K fyzio ideme tak raz mesačne, stále nam dá cviky ktoré niekedy cvičíme, inokedy obdobie že vzdoruje. Uistí ma, že je v poriadku, neni hyper ani hypotonus, ani žiadna extra diastáza - vraj úplne minimálna. Len ma vraj “tempo”…
Je to stále ok v 10 mesiacoch? Čo myslíte?
mňa už to celkom stresuje.
Je pravda že všetko robil tak nejako opozdene - trakčný test, držal hlavičku, pretáčal sa… pivotoval aj druhé vzpriamenie a teraz zas 🙈
Nemali ste s detičkami podobné skúsenosti?
Má len svoj čas? Ďakuujem za vaše názory !🙂
Raz mesačne fyzio je strašne malo. Hľadala by som inú, termin každý týždeň.
@pribinak vďaka sa názor. Boli sme u 2, obe skontrolovali, ukázali cviky na doma a z ich pohľadu opakované cvičenie u nich nebolo treba. Len hravou formou doma… 🤔 Možno teraz už nám dá pravidelné termíny, že už moc zaostáva, neviem, ale doteraz stále len vyhodnotili, že nič patologické, len individuálne tepmo.
Je to úplne v pohode, snahu má, k fyzio chodíte. Daj mu čas, do roka je to úplne ok.
odporúčam pozrieť profil na fb insta , fyzio mama a michala pukalovic
majú super cviky ako dieťa motivovať a cvičiť treba každy deň stači 3-4 minuty ptm zase a zase behom dňa a pojde to
Moj syn si tiez daval na cas. Pretacat sa zacal ako 6mesacny, lozit ako 9 mesacny, okolo 10 mesiaca sa postavil a rovno si zacal aj sadat - bacol na zadok zo stoja, stvornozkovat zacal az v 11 mesiacoch, ako 13 mesacny uz chodil.
Je to zdravy sikovny chlapec len mal ine tempo. Pediatricka vzdy zhodnotila, ze je mimo priemeru ale v norme.
odporúčam pozrieť profil na fb insta , fyzio mama a michala pukalovic
majú super cviky ako dieťa motivovať a cvičiť treba každy deň stači 3-4 minuty ptm zase a zase behom dňa a pojde to
@minesasubu pozriem, k fyziomame aj chodime 🙂
Chodite niekde medzi male deti, ktore stvornozkuju? Nam to pomohlo, to ju dost motivovalo a akoby to odkukalo.. my sme nemali znamych s takymi malymi detmi ale vzali sme ju do kutika k detom
@julcinka19 aj trenujete sikmy sed?,
@julcinka19 aj trenujete sikmy sed?,
@simona92101 snažíme sa, áno. Ked je na 4, na jednu na druhu stranu, alebo pasivne ho posadim, aby sa v nom hral. Plus este ked sa pretaca na brucho, tak mu cez panvu zatlacim aby sa vytlacil na ruke…
Ahoj, ja len, že moje dietko si sadlo v 13m a začalo chodiť v 20m. Žiadne diagnózy. Len sme cvičili (99% doma podľa cvikov od fyzio) 🙂
@julcinka19 pokial sa ti hupe uz na 4roch dopredu a dozadu, tak to uz je len otazka casu.
Motivujes ho nejako aby sa za niecim presunul? Postavit vezicky z kociek a nech sa natiahne a zbura? Ukazat penazenku, kabelku , kluce? :D
Ak mate plavajucu podlahu, tak by som mu dala dole nohavice a dala nech sa rozlozi takto, leginy ci teplaciky sa mu mozu smykat
@julcinka19 pokial sa ti hupe uz na 4roch dopredu a dozadu, tak to uz je len otazka casu.
Motivujes ho nejako aby sa za niecim presunul? Postavit vezicky z kociek a nech sa natiahne a zbura? Ukazat penazenku, kabelku , kluce? :D
Ak mate plavajucu podlahu, tak by som mu dala dole nohavice a dala nech sa rozlozi takto, leginy ci teplaciky sa mu mozu smykat
@kitycat ahoj, lenze to uz robi hadam aj 3 mesiace 🙈
@julcinka19 hm to je už naozaj dosť. Ale podľa mňa to čoskoro príde. Skús ho stále motivovať ,volať ,drž v ruke pred ním niečo čo vieš,že má rád a chce to. Najlepšie by to bolo na koberčeku a bez nohavíc a ponožiek. Držím palce 😊
@julcinka19 ahoj, môj syn má tiez 10 mesiacov, sadol si v 9tich mesiacoch cez vysoký šikmý sed. Pár týždňov sa húpal na štyroch, naučil sa sadnúť si zo štyroch a pred pár dňami začal stvornožkovať. Vzala som ho pozrieť ježka do inak prázdnej izby s plávajúcou podlahou a sám od seba k nemu prištvornožkoval. Pritom na dlažbe sa ani pohnúť nechce. A to sme cvičili, aj tak sa bachol radšej na bruško, manžel stvornožkoval, že či sa nepridá 😄 niekedy to chce len nejaký impulz, niečo iné a bábätko sa nakopne.
@julcinka19 ešte dodám, čítala som, že pre bábätko ten princíp stvornožkovania nie je ľahké pochopiť, tu koordináciu pravá ruka, ľavá noha a opačne. Teda aj to chce čas.
@julcinka19 ahoj, moja 10 mesacna este tiez nesedi, stvornozkovat zacala pred dvomi tyzdnami a velmi velmi jej k tomu pomohlo prekonavat rozne prekazky, take tie penove valce, schodiky, moje nohy a telefon🙈dovtedy sa len asymetricky plazila a sem tam hojdala na 4, teraz stvornozkuje ako drak a aj sa stavia pri nabytku, aj v tom sedeni uz vidim pokroky, len sa stale drzi rukami.
Ahoj, môj syn si sadol cez šikmý sed a začal štvornožkovať keď mal 10,5 mes. Tiež sme boli pri dvoch fyzio aj na neurológii a všetci zhodnotili, že je v poriadku 🙂 v 11 mes. sa postavil pri nábytku, v 13,5mes začal sám chodiť a teraz sa nedá zastaviť 😁
Moje dieta zacalo len v 13 stvornozkovat .. v 19 chodit
U fyzio sme boli raz ked mi raz povedala ze jej nic nieje je uplne zdrava len ma svoje tempo odvtedy som to prestala tiesit v hlave a porovnavat a pozorovať a zrazu bum dobehla vsetko a nic jej nechyba … za chvilku budes riesit ci uz rozprava ak Ano kolko rozorava ci vela malo…. Nechaj to tak pokial je dieta zdrave videne od dr a fyzio netlacila by som na to .. moj nazor

Raz mesačne fyzio je strašne malo. Hľadala by som inú, termin každý týždeň.