14-mesačný sa bojí sedieť vo vani alebo vaničke

janapeterjana
15. júl 2020

Maminy, neviem či je to problém, ale... 14-mesačný syn nechce sedieť vo vani. Od narodenia sme ho kúpali v malej vaničke tak, že ležal. Keď sme ho začali kúpať vo veľkej vani, dali sme pod neho také mini lehátko a tak ho kúpeme doteraz. Lenže boli by sme radi, ak by tam už sedel a aj sa pohral s hračkami. Takisto v lete som chcela, aby sa vo veľkých horúčavách hral na balkóne v bazéniku. Lenže to vôbec nepripadá do úvahy. Keď ho posadím do vody, začne sa brániť a je akoby v panike. Snaží sa po mne šplhať, narieka, úplne je z toho mimo. Plus som ho pomaly chcela dávať na nočník, len tak, nech si občas posedí a tam robí to isté. Neviem, čím mu to spríjemniť, hračky nepomáhajú. Zároveň by som ho nechcela privádzať do stresu. Stretli ste sa s tým?

ajka0207
15. júl 2020

@janapeterjana inak mimo vody je ochotný sedieť? Aj na stoličke a tak? Na tú vodu by som ho nenutila a už vôbec nie sa hrať keď nechce. Nemyslím že je to niečo čo potrebuje k zivotu. Ak ti vadí kúpanie po leziacky, tak by som skúsila sprchu. Moja 14 mesačná už stojí pekne a protismykovou podložkou to zvláda v pohode.

ovaaa
15. júl 2020

Skus sa s nim okupat, dat do vane hracky a pohrat sa s nim.

ivangeline
15. júl 2020

Nenutila by som, strach prejde skôr. Raz za čas vyskúšala, či sa to zmenilo.

janapeterjana
autor
15. júl 2020

@ajka0207 áno, mimo vody normálne sedí, hra sa... Len ma to prekvapilo, lebo som netušila, ako ho môže sedenie vo vani vystrašiť. Ale keď tam ležká na lehátku, je spokojný, paci sa mu to. Nebudem to riešiť a občas to vyskúšam, či sa niečo nezmenilo..

janapeterjana
autor
15. júl 2020

@ovaaa to by som mohla, nech pochopí, že mu nič nehrozí.

ovaaa
15. júl 2020

@janapeterjana Ja som sa bezne so synom kupavala a teda sme sa aj riadne vyblaznili, pohrali naucila som ho umyvat sa a sprchovat. Neskor sme pridali penu a kupila som aj take ceruzky, kt. sa umyju a kreslil na vanu..Samozrejme so mnou do urciteho veku.Teraz ma 10 a nahota je pre neho prirodzena.

yanni
15. júl 2020

@ajka0207 Velmi sa mylis, Praveze k zivotu je velmi dolezete, aby sa nebal vody. Ked sa bude bat vody, tak sa nenauci plavat. A naučit sa poriadne plavat je velmi dolezite.

kacena4
15. júl 2020

vyskusaj ho nechat lezat bez podlozky ja som kupavala od mala babatka na lezala vo vani s minimum vody po uska ked chceli otocili sa na brusko a hlavku zdvihli a cvachtali sa vo vode ked chcelo sadlo si ked uz bolo vacsie postupne sa naucilo kupat sa bez strachu vo vani, alebo predavaju stolicku na prisavky https://www.mall.sk/vanicky-stojany-sedatka-leh... je to super vec mne tam tiez sedavali deti ktore sa smykali a bala som sa padu vodu mali 30-40cm. plavali im hracky a hrali sa kolko chceli 🙂 super vec

ajka0207
15. júl 2020

@yanni toto je myslím uhol pohľadu. Ak nikdy nepôjde k vode, prečo potrebuje poriadne plávať? Ja plávam úplne mizerne a zatiaľ som s tým problém nemala.

ajka0207
15. júl 2020

@yanni ale inak, autorka nikde nepíše že sa malý boji vody, len že v nej nevie sedieť, podľa mňa nemá stabilitu a to mu vadi.

janapeterjana
autor
15. júl 2020

@ajka0207 áno, presne tak, voda ako taká mu nevadí, je rád, keď ho kúpeme a oblievame.. Ale sedieť tam, to nie, chytá paniku, hneď sa drží okraja vane. A to so stabilitou môže byť pravda, má slabšie svalstvo, je možné, že to nejako súvisí..

jumama
15. júl 2020

A keby ste mu davali plavacie koleso do vane? Nasej som tak ako malilinkej davala, lebo mala vo zvyku svacnut sa dozadu a bala som sa,, ze si buchne hlavu. Do bazenika tiez by som skusila vstupit spolu s nim, najskor postojacky, nech dviha zo dna rozne hracky a mozno sa usadi.

juliet86
15. júl 2020

este mozes skusit toto: sadnut si snnim do prazdnej vane. skusit ho posadit do lavora s vodou. dat mu do vane malu stolicku/samlik. zmeni sa nieco? dat do vane mimimum vody. par cm a postupne pridavat.. ist do vane s nim a opriet si ho v sede o seba. sprchovat ho. zobrat jeho oblubemu hracku a dat ju sediet do vane nech ju ovanickuje on. napisat mu o tom rozpravku nakreslit s obrazkami a precitat. povedat mu vidim ze sa bojis ze si sa bal. s hrackami to bude zabava. chces to skusit? mozes skusit aj nafukovacie kolese drzim vam palce. pripadne.skuste lekciu bejbi plavania. pripadne to lehatko postupne podkladaj z jednej strany a postupne vertikalizuj

deti95060810
15. júl 2020

stretla...o pár mesiacov bolo po probléme... preško samé. Niektoré deti tak....

janickacrazy
15. júl 2020

@janapeterjana Vôbec by som to neriešila, je ešte malý, ked bude vačší, tak sa báť nebude, moj najmladší syn doteraz stojí pri kúpaní vo vani, sedieť nechce ani za svet, proste je mu to nepríjemné, celkovo kúpanie nemá veľmi rád. Tak ja ho nenútim, má už 4 roky a pomaly sa to zlepšuje, ked bol bábo, tak aj plakával pri kúpaní.

sterea
15. júl 2020

Začnite ho sprchovať po stojačky, časom ho vyzvite aby si ľahol do vane keď to má rád. A ako si pôjde ľahnúť, musí si čupnúť a následne sadnúť aby si mohol ľahnúť a urobí to ani nebude vedieť ako 🙂. To je len obdobie, určite ho to časom prejde, netlačte naňho. Sám si sadne keď sa na to bude cítiť. Možno sa s ním skúste okúpať aj to by mohlo zabrať .