2,5 ročná dcéra hryzie detí v jasličkách

6. aug 2020

Ahojte dámy, dnes som sa dozvedela, že moja 2,5 ročná dcéra hryzie detí v jasličkách. Učiteľky mi síce tvrdía, že to zatiaľ nemám riešiť, že sa snaží presadiť medzi staršími deťmi, že jej to vysvetlili a ona chápala, že zatiaľ ako rodičia nemáme zasahovať. Nepáči sa mi to, že dcéra je malý sikanator, hneď ako som sa to dozvedela, zobrala som si na 3 dní voľno a dcéra nešla do jasličiek. Stále jej to vysvetľujem, že sa nesmie hrýzť, začína to skúšať aj na nás. Do jasličiek chodí na pol dňa už pol roka a doteraz nebol problém? Čo.s tým? Vziať dcéru z jasličiek a dať výpoveď? Snažím sa ju teraz izolovať od iných detí, kým nepochopí, že to nesmie. Skúšala som dohovárať, kričať na ňu, dať po zadku a zatiaľ nič nezaberá. 😔 Som z toho zúfalá, celý deň som nervózna, fakt neviem, čo.s tým.

deti95060810
6. aug 2020

posluchni učiteľky. Ak chodí už pol roka tak načo prerušovať už zabehnutú vec. Ja by som tam dieťa dávala aj naďalej. ....

amelie2017
6. aug 2020

Robi to vela deti, jedno hryzie, dalsie bije, dalsie taha za vlasy. Kamaratkina dcera mala asi vsetky fazy. Preslo ju to. Ucitelky si poradili, ty jej tazko navysvetlujes po par hodinach. Ona uz nevie, o com jej hovoris. To je ako zo steniatkom, ak ho nepotrestas hned, ked spravi mlacku, ale az o hodinu, nechape preco. Moja dcera bola/je vzdy ta, co sa necha hryzt a bit a poviem ti, radsej by som bola, keby tl ona robila. Takto sa bojim, ze bude v buducnosti sikanovana, ze sa nebude vediet prebyt medzi detmi.

petra9517
6. aug 2020

Niečo sa stalo. Niečo ju trápi. Niečo čo zažila, nevedela spracovať a odzrkadlí sa to na negatívnom správaní. Nevie ti to správne vysvetliť, ani pomenovať ale ty sa vieš rozhovorom na jej úrovni k problému dostať. Patraj po vzťahoch doma, ty muž dcéra, vzťahy v jaslickach, ona deti učiteľky. Ona a kamarátka z jasliciek...... Venuješ jej dostatočne čas doma? Koľko trávite času pri hre? Niečo sa v jej dušičke deje a tvojou úlohou je pomôcť jej. Nie krikom a capanim po zadku. Držím prsty ❤️

autor
6. aug 2020

@petra9517 ahoj, skúsim na to prísť, my s mužom máme normálnu vzťah, nehovorím, že sa nepohádame, ale všetko v norme. Do jasličiek sa teší, aj keď nešla, pýtala sa tam. Ja sa jej podľa mna venujem dosť, mám iba ju, a keď sa skončím po práci, celý čas som s ňou. Čo je asi 7 hodín denne. Popri nej ani nevarím ani neupratujem, na to mám vyhradený čas cez víkend, keď je muž doma. 🤔 Jedine čo mi napadá je, že prišlo nové dievčatko, ktoré sa začalo viac hrať s jej obľúbenou kamarátkou. 🤔 Ona je ako keby v úzadí. Ale tak čo s ňou, keď na nič z toho nereaguje? Nechať ju ubližovať iným deťom? Ja som na toto veľmi citlivá, vadí mi aj ublizovanie zvieratkám, naše mačky jej ani nedovolím chytať, keďže ich ťahá za srsť.

katty2012
6. aug 2020

ako pise petra.. moze prezivat nejaku uzkost, napatie, strach, ohrozenie, ktore ventiluje tymto sposobom. bitka nepomoze, len ten jej stav zhorsi. urcite ju za to netrestaj, ale este viacej objimaj.

heln
6. aug 2020

Ahoj, s hryzenim u deti som sa uz stretla. Dieta ked hryzie chce nieco povedat, komunikovat. Urcite nepomozu tresty, dohovaranie, ani krik. Treba zistit co ju trapi, mozno len odlucenie.

petra9517
6. aug 2020

No vidíš.... Prišla si na to. Je to to nove dievčatko v kolektíve. Bolí ju že je v úzadí. Cíti sa zrejme ohrozená, možno sa nemá s kým hrať, keď jej kamoška má novú kamošku a ona je tá tretia. Toto po riešiš jedine rozhovormi, dlhými dlhými vysvetľovaniami primeranými veku. Takto to povec aj učiteľkam, nech ju viac zapájajú do hier, aby sa necítila odstrcena. Preto si pýta pozornosť hryzenim, lebo aj zlá pozornosť je lepšia ako žiadna. Veľa sa s ňou o tých kamoskach rozprávaj, pýtaj sa jej ako sa cíti keď sa s ňou nechcú hrať, uč ju tie pocity pomenovať, ono to prejde keď to spracuje. Ale jej dušička sa ma naozaj ťažko.

autor
6. aug 2020

@katty2012
@heln
@petra9517 baby ďakujem, skúsim si ju nechať ešte dlhšie doma, hádam to prekoná 😊 aj keď teda.asi chudatko cíti, že som z toho na nervy. 🙈

midori123
6. aug 2020

Ty nechces aby hryzla deti a ublizovala zvieratkam, ale capnut jej, ti nerobi problem...🤔
A sice ju to mozno po tej plienke neboli, ale stale je to fyzicky trest. Udries ty, udrie aj ona.
Nebi ju, necap ju, nekric na nu. Vysvetluj, objimaj, lub ju a davaj jej pocit bezpecia.
Drzim palce.
A vyrastie z toho, je to len obdobie

autor
6. aug 2020

@midori123 ja dcéru bežne nebijem, dostala tak 3x v živote a to tento posledný krát pre toz lebo ma pohrýzla ako som jej dôrazne 3x povedala, že sa to nesmie a že má to bolí. Nie som na to hrdá, nepomohlo to a pohrýzla.ma znova 🤔 ohľadom kričania, bohužiaľ moja dcéra neurobí niektoré veci, ani keď ju poporosim 10x. Tak ako s tým hryzením, čím viac vysvetľujem, tým.ckac sa smeje a robí si svoje. U mna je to v zúfalstve. Nie som na to hrdá, ale tak ona v niektorých prípadoch na pekne vysvetľovanie nereaguje. Dnes som ju napríklad prosila hodinu a pol, aby išla spať. Po kriku nakoniec o pol 11 išla. 🙈 A to som.v izbe s ňou, nikdy nezaspava sama.

pikha
6. aug 2020

Absolutne suhlasim s tym, co pise Petra. Kedze doteraz nebol problem a zacalo to prichodom noveho dievcatka plus dalsie veci s tym suvisiace, dovod uz mas. Takze teraz citlivo riesit, zapojit ucitelky a bude to ok. Nema zmysel nechavat ju doma, najlepsie sa to bude riesit priamo na mieste. Drzim palce, nech to dobre zvladnete 💕

petra9517
6. aug 2020

Nie je šťastné riešenie vytrhnúť ju teraz z kolektívu, keď tam takto bojuje o svoje "nové" miesto. Je možné, že keď sa vráti späť bude to ešte horšie. Porozprávať sa s učiteľkami, veľa veľa diskutovať s dcérkou ale nemenít zaužívaný režim. Tie vzťahy medzi dievčatkami budú ešte horšie ak ju od tial teraz vytrhnes.

autor
6. aug 2020

@pikha
@petra9517 ďakujem veľmi pekne za rady ❤️

petra9517
6. aug 2020

Inde za to maminky platia kopu peňazí 😂 ale nie, držím vám prsty, napíš neskôr ako sa máte.

1katus1
6. aug 2020

@amelie2017 neboj sa o dcérku ja.som bola rovnaká a nakoniec som sa dokázala presadiť na čisto.chalanskej škole a to s rešpektom od ľudí okolo ona sa otuka ako bude rásť možno si tiež viac poplace ale zvládne to. Len jej ver a nerob to.co moja mama stále na mňa tlačila nech som ako ostatné , vrátane výberu povolania a ja sa s ňou teraz neviem ani normálne rozprávať .

zuzkavladko
7. aug 2020

Ja som pred 100 rokmi robila au pairku vo Francuzsku a mala som na starosti 3 deticky. Najmladsia tiez v takom obdobi okolo 2 rokov zacala hryzt surodencov, ale ze brutalne, ostavali im fialove odtlacky jej zubov. Ja som z nej bola na prasky. Vies co urobila jej mama? Ked raz bola svedkom takeho pohryznutia, pohryzla v zapati ona ju (mama dceru) a dost silno, nech vie ako to boli. Odvtedy to nerobila 😀 Nehovorim, ze to je navod pre teba, ale u nich to fungovalo okamzite a stopercentne 😂

mogaa
7. aug 2020

ono záleží prečo to to dieťa urobí....ak z roztopaše/bez dôvodu treba stále len opakovať že sa to nesmie a dať trest, tým vie že ak to urobí nasleduje že bude stáť v kúte alebo ak si s ňou vonku -idete hneď domov, čokolvek....ak ale pohryzie lebo sa bráni, tak to nerieš, nenechá sa otĺkať alebo si brať na silu hračky - a to je dobre....ak to robí len v jasliach - nerieš, učiteľky si poradia, už vedia ako na ňu, ak to urobí doma, povedz že ľudia sa nehryzú a trest + vysvetlenie bolí to, nerobí sa to, ľudia sa nehryzú....a stále dokola....ak bude vedieť že po hryzení(bez dôvodu)príde trest(zároven vždy vysvetlovať), prestane to robiť......ale stále dokola opakovať pokiaľ to prestane robiť....trest môže byť aj po zadku alebo pôjde do kúta alebo ak ste vonku hneď domov alebo enbude pozerať v ten deň rozprávky naozaj čokolvek

jessicai
7. aug 2020

Skús ponúknuť za dobré správanie nejakú odmenu. Nemyslím tým niečo drahé alebo sladkosti. Niečo čo by ju potešilo a chcela by odmeny dostávať častejšie. Večer si zhodnoťte celý deň a keď bola dobrá ponúknite jej napr. Cez víkend výlet.

lienoccka85
7. aug 2020

Ale to ako nejde aby sa takto pokúšala presadiť. Arobieva to len v škôlke alebo ani s tebou na ihrisku?

sashabb
7. aug 2020

@zuzkavladko toto urobila aj kamoška a veru zabralo to okamžite. Niekto si povie, že je to síce moc, ale funguje to.

autor
7. aug 2020

@lienoccka85 Na nas to skusa vtedy, ked ju napr. prebalujem a ona nechce, prip. prezliekam a ona nechce. Nevsimla by som si, ze by to robila len tak. Na ihrisku sme velmi malo, tym, ze je doobeda v jaslickach, tak poobede sme iba na zahrade, ma tam vlastne detske ihrisko. Od kedy chodi do jasliciek, tak jej staci pritomnost deti doobeda a poobede sme sami. Cez vikend ideme skor niekde na vylet ako na ihrisko, tak s detmi nie je skoro vobec.

ajka0207
7. aug 2020

Posluchni učiteľku, tým že tomu príklad taku veľkú pozornosť, tak problém a hryzenim prehlbujes.

kiki68
7. aug 2020

Je to normalne faza u deti v jej veku. Poradia si s tym priamo v jasliach. My na to rodicov dokonca upozornujeme, ze toto moze nastat. Aby nehystercili z toho , ze dieta to spravi alebo to schyta. Je to cast socializacie, nez sa dieta nauci lepsie vyjadrovat verbalnym sposobom. Trva to tak mesiac, dva a prejde to.