icon

2 ročná odmieta spať cez obed. Čo mám robiť?

bobulka34
2. dec 2009

Moja dcerka uplne odmieta spavat cez obed. Rano vstava o siedmej a zaspi vecer pred osmou. Som z toho trosku mimo, lebo obed bol jediny cas, kedy som si nieco urobila, navarila, lebo je dost ziva. Mam len trosku obavy, ze ked pojde do skolky, tam musia deti spat cez obed a poznam deti co zaspavaju skolkari o 10 - 11 hodine v noci, mame taky pripad aj v rodine. Nemate s tym skusenost, mam ju nejak nutit spat, lebo vyslovene prestala zo dna na den, doteraz spavala dve hodiny cez obed.

Strana
z2
sulejmanka
25. sep 2014

Ani môj nechcel spat od 2 rokov, tak som ho nedavala, Tearz zaspáva o siedmej a ráno vstáva okolo pol 9

djamilia
13. feb 2015

Ahojte. Prosim co by ste poradili mne. Dcerka ma 19 mesiacov pred cca 6 tyzdnami sme odstavili. Predtym zaspavala na prse casto sa kojila a uz to bolo strasne vycerpavajuce aj pre mna...navyse som tehotna tak preto som sa takto rozhodla. Dufala som ale ze to bude lahsie. Dlho nam trvalo asi tri ttzdne kym sme prisli na sposob zaspavania ktory ako tak funguje. Ritualiky aj poobednajsie aj vecerne a potom do vaku a pozera na rozpravky do mobilu. K tomu flasa mlieka. Vecer uspime takto rychlo ale dnes som ju "uspavala" dve hodiny az som sa o vzdala jenne ju prilahla revala strasne 10-15 min potom zaspala. Myslim ze v jej veku je poobedny spanok dolezity. Myslite ze jej takym nasilnym pridrziavanim mozem nejak psychycky ublizit?

marissenka
13. feb 2015

@djamilia ja vidim na mojich,ze spanok potrebuju,ak nespia su uz okolo 5-6 vecer umrncani.,chodia jak matohy..takze ja som za spanok..a rozpravky by som jej nepustala...mlieko a sup do postielky,a odist..ja som tak uspavala decka,ze som pri nich bola pokial nezaspali a to bol des..uz by som to viac nerobila...ale zas kazdy mame ine taktiky..

ritka8
21. feb 2015

Ahojte prosim najde sa tu niekto aj taky ktoremu krpec nechce spat doobednajsi spanok uz od 18 mesiacov. Nieje to velmi skoro ?

shmoulinka1
28. jún 2015

ja mam od narodenia nespavca, hoci je dojceny doteraz (cez 2 roky), ani to nefunguje... od 15.mesiaca sice este pospal cez obed aj hodinku-dve (hoci kazdu polhodinu prerusovane, dlhym dojcenim sa uspal znovu), ALE chodil spat medzi 23.00 az pol druhou rano! V noci budenie kazdu hodinu a uspanie dojcenim, nespal viac ako 8-9 hodin prerusovanych v noci, ked 10h, tak to bola vynimka raz za mesiac. Este pred 2.rokom niekedy nezaspal cez den vobec, cize bol hore aj 12 hodin.

modrofuzik11
29. jún 2015

nam sarka nespavala cez obed od roka a pol. jednoducho to ma v genoch. nic sme nesilili a nechali ju tak. bolo to narocnejsie, ale ona bola spokojna 🙂

ppetinka
30. júl 2015

ahojte, mám 20m dieťa a posledné tri dni mi štrajkuje s poobedňajším spánkom... to by mi až tak nevadilo, keby mi aspoň večer skôr zaspala ale ona i tak ťahá do 22 - 23 hod a ja som už ozaj s nervami na konci. Vyzivuje, ale spať prostre nebude, reve, prehadzuje sa, chodí po posteli, proste robí xy činností, ale spať večer nechce, čo mám robiť ???? už som ozaj zúfalá ☹ ☹ ☹ ☹

anega79
30. júl 2015

mne nespala nejako od roka a pol, no museli sme to vydrzat. teraz ma 4 apol roka. vstava okolo 8 a zaspava okolo 8-9

kikuleenka
30. júl 2015

@ppetinka ma vsetky zuby? Mozno nejake lezu a je z toho taka...aj u jas bol takyto prechodny stav, no po par dnoch sa to upravilo...

sheila72
30. júl 2015

Tak naša už cca od 1,5 r poobede nespí, vstáva o 5:30 a ide spať o 21:30. Ale ona už od narodenia veľmi nepospala. Zo začiatku som za ju snažila všemožne uspať ale boli sme z toho zbytočne len obe nervozne a nemalo to žiaden účinok. Tak isto som bola zvyknutá robiť veci len keď spala. Teraz má vyše 2 rokov a spať ju poobede nedávam, nenútim ju. Keď vidím, že je unavená, ľahneme si spolu, ale ona aj tak nikdy nezaspí, takže ju nenútim. Naučili sme sa robiť veci spolu, baví ju pomáhať, variť , upratovať. U nás v škôlke sa to rieši tak, keď dieťa nechce spať, musí aspoň ležať v posteli a dajú mu nejakú knižku aby nevyrušovalo ostatné deti.

ppetinka
31. júl 2015

@kikuleenka no všetky zuby ešte nemá, pozerala som jej do pusy resp. hmatala ďasienka, ale necítim, žeby sa niečo dralo von :( Som už zúfalá z toho, poobede nespí a večer ťahá do 22 - 23 hod a to je už ozaj urevaná :( V noci sa zobudí, strašne plače, dudel nechce - tak ju dám polospiacu na nočník - keďže sa už učí, vyčurká sa, ľahne a ani fľašu nechce, ani dudel, musím ju nakojiť - a to som ju v noci už nekojila vôbec asi 2 mesiace :( Nechcem, aby si zase zvykla na nočné kojenie, ale nevedela som, ako inak ju ukľudniť :(

kikuleenka
31. júl 2015

@ppetinka podla mna je to nejake prechodne, bud zacinaju nove zuby alebo je to nejaka lahka chorobka...proste sa asi neciti dobre, treba vydrzat, urcite sa to zlepsi 🙂 dopraj jej, co potrebuje, zase si oddychnes, ked to obdobie prejde, neboj 🙂

timea7
31. júl 2015

@ppetinka predpokladám, že si s ňou na MD, tak si s ňou ľahni aj ty. Nemusí zaspať, ale oddýchnuť si určite potrebuje, čítaj jej jednoduché rozprávky, nech si pri nich oddýchne a večer ju ukladaj skôr. Aj keď bude spočiatku v postieľke cirkus, postupne si zvykne. Podľa mňa sa v noci budí preto, lebo večer prešvihne ten správny čas, kedy by mala ísť spať a už je o 22-23 hodine nesmierne unavená, tak zaspí veľmi tvrdo a potom sa zobudí s plačom. Večer ju ulož skôr, daj ju do postieľky, ty si ľahni na posteľ tak, aby si na ňu dočiahla, šepkaj jej, spievaj, počúvajte relaxačnú hudbu pre deti. Ak lozí po postieľke, nereaguj, ale z postieľky ju nevyberaj, časom si zvykne.

ppetinka
31. júl 2015

@timea7 ona spí s nami v posteli, akosi sme si takto zvykli ....ani dnes mi poobede nespala. Ležala som s ňou 45 min a nič :(

timea7
31. júl 2015

@ppetinka to nevadí, že nespinká, predsa len si oddýchne, keď pri tebe leží, lepšie by bolo vyše hodiny, hladkaj ju, škrabkaj, väčšinou takto uspím aj najväčších nespavcov.

mariamaria88
4. jan 2016

Ahojte.obnovujem temu.mam 21 mes dceru a novorodeniatko.starsia slecna nechce asi uz dva mesiace cez obed spat.dovtedy nebol problem...teraz zaspi jedine vonku v kociku.zatial chodi s nou manzel von ale akonahle ostanem na obe samá neviem co budem robit.. ☹ vstava okolo osmej a ak poobede tu hodku spi chodi vecer o deviatej...neoblezi poobede v posteli,nechce si citat ani nic co by si v klude aspon polezala...keby zaspi vecer o siedmej v klude bez denneho spanku tak je to v poho.ale je vidiet ze jej ten oddych chyba.vecer uz okolo siestej je neznesitelna a aj tazko uspatelna..surodenecky kocik kvoli jednemu spanku dvojrocnej slecny riesit neechcem 😔

timea7
4. jan 2016

@mariamaria88 skús ju ráno budiť skôr, postupne po desiatich minútach. A neexistuje, aby poobede odmietala oddychovať, spať nemusí, ale bude v postieľke, počúvať rozprávku, tichú hudbu, jednoducho si musíš stáť za svojim. A aspoň hodina doobeda vonku, nie v kočíku, zober je niekam do parku, kde je pre ňu bezpečne, kde sa môže vylietať a ty môžeš byť s bábätkom. je síce novorodencom, ale o dva, tri týždne môže byť vonku kľudne aj tú hodinu, zima, nezima, bude otužilejšie.

mariamaria88
4. jan 2016

@timea7 to budenie vyskusam vdaka.kym bolo leto a jesen vonku sme boli doobeda min dve hodky..po ihriskach a tak..teraz sa snazime tiez ju brat von ale v tomto pocasi je to narocnejsie...a ma uz aj dost vlastnu hlavu takze sama von odmieta ist 😢

timea7
4. jan 2016

@mariamaria88 ona ti nesmie určovať, či pôjde von, alebo nie, a to si tu ty. Je vo veku, keď si chce robiť všetko po svojom, práve preto jej treba stanoviť presné pravidlá a nepopustiť. Bude to pár dní ťažké, ale keď si zvykne, tak to budeš mať ľahšie a najmä ona pochopí, že sa svet nebude krútiť podľa nej. Tvoj drobec potrebuje byť vonku za každého počasia, pokým teda nie je extrémny mráz, alebo silný vietor, silný dážď....bude mať lepšiu imunitu a vonku sa unaví viac, ako dnu, bude ti lepšie spať. Držím palce.

kp7333
4. jan 2016

@mariamaria88 tiez som to riesila s dcerou okolo 1.5-2 rokov. Po odstaveni od dojcenia zaspavala poobede len v kociku, neskor uz ani tak. U nej to bol vzdor, lebo unavena bola. Ked nespala, bola unavena, nervozna a vecer mala problem zaspat. Vyriesila som to v podstate natlakovo - ked nechcela lezat v posteli a spat, dala som ju do sportiaka, pripla popruhy a nechala vyrevat, kym nezaspala. Toto stacilo spravit 2-3 dni po sebe a potom vedela,ze spat musi, inak pojde do kocika. Este sa mi osvedcilo dodrziavat pevny rezim (rano budicek vzdy v tu istu hodinu - napr. O siedmej, o jedenastej obed a poobede najneskor 12.30 do postele, precitat rozpravku alebo pustit rozpravku na cd a spat. Vecer tiez ukladat v tu istu hodinu, tak aby najneskor o deviatej spala.) Tiez som vypozorovala, ze ani prilisna aktivita neprospieva, cize ak sme doobeda boli dlhsie vonku a prisla velmi unavena, mala problem aj obedovat aj zaspat. Cize doporucujem najst primerane aktivity, lebo unava zhorsuje vzdor a zaspavanie.

timea7
4. jan 2016

@kp7333 to by som asi nedokázala, nechať ju vyrevať v kočíku, ale ani by som nepopustila z popoludňajšieho spánku. Z postieľky by som ju nevybrala, ak by vyliezla sama, tak by som ju tam vrátila aj dvadsať krát, ale lákavo, nie násilím.

mariamaria88
4. jan 2016

no moja v kociku von spat praveze chce ist..lenze teraz sa nerozpolim. ked spomeniem po obede slovo spanok.tak hned rev..o to tazsie je tot teraz ked ma novu malu ,,konkurenciu,, cele zle.no skusim vsetko mozne lebo fakt mi nemoze prerast cez hlavu

timea7
4. jan 2016

@mariamaria88 jasné, že rev, veď chce dosiahnuť svoje, ešte môže pridať aj hádzanie sa o zem, aby ti bolo jasné, že spať poobede nechce ísť. Ale ak ty vidíš, že je pred večerom už veľmi unavená, skús to tak, ako som napísala, keď vstane ráno okolo pol siedmej a hodinu bude lietať po parku, vyliezať na čo sa dá, možno zaspí poobede ľahšie.

mahoda
9. sep 2016

asi som divna, staromodna, ale podla mna 2 rocne dieta, aj 3 rocne dieta potrebuje popoludnajsi spanok... mne napr dnes kubko zaspal az teraz, o pol 3, lebo na posteli sa tiez snazil prekonat spanok, ja si kazdy den k nemu lahnem, citam, vypijeme mlieko cajik a vzdy zaspi, aj ked po hodine... zobudim ho o dve hodky, ak sa nezobudi dovtedy sam... a vecer sa bez ohladu dokedy spi popoludni, pyta uz o 20-20.30 do postielky, zasi sme tak hodinku spolu a o pol 10 uz buva... to iste prvy syn... v 4 rokoch dostal svoju izbu a uz buval sam... no a tiez este chodievame buvat popoludni do kocika, ked nebude takto horuco, zacneme zase, v kociku zaspi do polhodky, niekedy hned.... ja si chcem deti uzit, nepotrebujem ich same nechavat v izbe zaspavat, rada som ked sa po mne valaju, rada ich sledujem ako im klipkaju oci a vobec mi nevadi, ze takto s nimi travim cas.... oni su pre mna dolezite... poriadok utobim ked zaspia... a urcite si myslim ze kazde dieta do 3 rokov spanok poobede potrebuje.. len ho chcu prekabatit...

mahoda
9. sep 2016

asi som divna, staromodna, ale podla mna 2 rocne dieta, aj 3 rocne dieta potrebuje popoludnajsi spanok... mne napr dnes kubko zaspal az teraz, o pol 3, lebo na posteli sa tiez snazil prekonat spanok, ja si kazdy den k nemu lahnem, citam, vypijeme mlieko cajik a vzdy zaspi, aj ked po hodine... zobudim ho o dve hodky, ak sa nezobudi dovtedy sam... a vecer sa bez ohladu dokedy spi popoludni, pyta uz o 20-20.30 do postielky, zasi sme tak hodinku spolu a o pol 10 uz buva... to iste prvy syn... v 4 rokoch dostal svoju izbu a uz buval sam... no a tiez este chodievame buvat popoludni do kocika, ked nebude takto horuco, zacneme zase, v kociku zaspi do polhodky, niekedy hned.... ja si chcem deti uzit, nepotrebujem ich same nechavat v izbe zaspavat, rada som ked sa po mne valaju, rada ich sledujem ako im klipkaju oci a vobec mi nevadi, ze takto s nimi travim cas.... oni su pre mna dolezite... poriadok utobim ked zaspia... a urcite si myslim ze kazde dieta do 3 rokov spanok poobede potrebuje.. len ho chcu prekabatit...
@mahoda

hrasocek12
10. feb 2025

Moja malá nespáva od roka a aj predtým to nebolo eňo ňuňo. Človek si zvykne. Niektoré deti nepotrebujú spať celý deň

Strana
z2