3 ročné dieťa nerozpráva a logopedička radí čakať
Milé maminky, prosím o skúsenosť. Mám syna, má 3 roky a 4 mesiace, je šikovný, rozumie všetko, len s rozprávaním je problém. Pred cca 9 mesiacmi som bola u klinickej logopedičky, diagnostikovala oneskorený vývoj reči. Nikde inde nás neodporučila, že máme čakať. Od septembra nastúpil do škôlky, myslela som, že kolektív pomôže ale nejaké extra zlepšenie nevidím. Má svoju činštinu, napr. Ja je va, vlak je kvo, voda je vova a pod. zvuky zvierat napodobňuje, farby pozná. je samostatný pri sebaobslužných činnostiach. Už sa stalo, že napr. vošiel do miestnosti a spýtal sa, kde je babka?, povedala som mu aby podla hračku mladšiemu a pekne povedal ja ti dám, keď som sa spýtala , kto má pre teba prísť do škôlky povedal, ty prídeš ale viac to už nezopakuje. Nerozumiem tomu a veľmi ma to trápi. Môže to mať súvis, že mal po narodení silnú žltačku? jeho pediatrička je zodpovedná lekárka a tiež odporúča čakať. Neviem kam sa obrátiť. Ďakujem za každú skúsenosť.
@nastaa skôr si zadaj oneskoreny vyvin reči, expresivna dysfazia
keby bol pas dieta - autizmus - to by si si už všimla že niečo je iné to proste nejde prehliadnut
to psychologické vyšetrenie za mna zbytočne skoro, skôr nájst dobru klinicku logopedku a tá po pár sedeniach povie či ano alebo nie
@nastaa v spravani, v afektoch, toho je vela, je tu aj skupina na pas deti a tam ked si pohladaš tak tam pišu maminy v čom bolo dieta iné ked bolo menšie, ale skôr si pohladaj a prečitaj ako zadaj novu otazku lebo vela mam čo bolo normálnych tak odišlo, a potom je tam skupina čo vidi pas aj v komarovi pomaličky
inak ta logopedička je pekná krava, vraj čakat, už si mala mat termín na sedenie, + na doma na cvičenie čo máte robit
čakat 😈na čo 😈potom ti zase budu hovorit a kde ste boli doteraz 😈
@nastaa take zakladne prejavy su trvanie na rutinach, oslabeny ocny kontakt, nereagovanie na meno, zoradovanie veci a ich triedenie podla farby a inych vlastnosti, zvysena citlivost na senzoricke podnety (svetlo, hluk, rozne zvuky, dotyky...), znizena potreba socializacie a komunikacie s okolim, autostimulacie - tocenie vecami a dlhe sledovanie toho, ako sa tocia, trepotanie rukami pred ocami, chodenie po spickach...je toho strasne vela a nemusia byt pritomne vsetky znaky. Ked vam doteraz autizmus ani nenapadol, tak to zrejme nebude ono. Pokial nejake znaky pozorujete, bolo by dobre navstivit dobreho klinickeho psychologa, ktory sa venuje autistom. Verim vsak, ze vam bude stacit len dobry logoped 😉
Ja mam problem z vnuckov o 2 .mesiace bude mat 3 roki a este nerozprava a nechce sa jej komunikovat so mnov volam na meno nereaguje
Chcel bi som vas poprosit o radu lebo uz neviem co mam robit
@yanni Práve riešim rovnaký prípad, a práve dcerka bola po narodení kvoli zltačke na infuzkach a v aprili bude mať 3 roky a až teraz začína rozprávať :(
Zatial všetci lekári tvrdia, že práve so zltačkou to má suvis :(

Ahojte. Mám 3 ročného syna, škôlkara. Nerozpráva, len pár slov, jednoduchú vetu ako napr Tu je auto atd. Niektoré slova komoli, vynecháva slabiky Alebo pismena, napr opica je opia, alebo mama pride je mama pije. Cikat je citat atd. Chceli sme počkať, kým začne vhodiť do škôlky, či sa to nezlepší. Opakuje viac, aj keď chybnou výslovnosťou, no stále to nie je ono. Bola možnosť ho zapísať vramci škôlky na logo vyšetrenie, ktoré bolo dnes. Logopedička po asi 15 minútovom vyšetrení nám povedala, že maly má oslabené porozumenie reči, slovnú zásobu má zníženú, slabý očný kontakt a žiadna verbálna produkcia. Odporúča Orl vyšetrenie a komplexne psychologické vyšetrenie.
Nedavno sme zistili že je dalekozraky, nosíme okuliare, neviem či s tým to má súvis. Takisto moj partner začal vraj neskoro rozprávať, skoro mal 4 roky, keď začal.
Mám sa obávať nejakej vážnejšej diagnózy? Od rana o tom googlim, nachadza mi len autizmus, ľahká mentálna retardácia a podobne. Normalne sa bojím a chce sa mi plakať. Na orl sme objednaní až v januári, na psychologické vyšetrenie budeme volt až o týždeň, majú dovolenku.
Dakujem