5,5 ročné dieťa plače celé noci

zaba22
15. jan 2022

Ahojte. Mám 5,5 ročnú dcéru, ktorá je od narodenia chorlava a každú chorobu prežíva ťažko (v kolektíve chorá aj 2x do mesiaca). Každým ďalším soplom dúfam, že to prejde, ale ono je to úplne rovnake, či mala rok, či teraz,ba dokonca teraz je to snáď ešte horšie. Prvé noci choroby komplet preplace. Plač je však slabé slovo,ona tak ziape, že pobudi celý byt, ešte aj susedovci furt vedia,že je chorá. Vôbec na nás nereaguje, neodpoveda, len ziape a ziape, až tak,že sa zvykne z tých hlienov z plaču dovracat. Cca prvé 2 - 3 noci sa takýto plač opakuje aj každých 15 minút až do rána, ďalšie noci sa frekvencia plaču znižuje.
Priznám sa,že my to s mužom už nedávame. Sme z toho vyčerpani, ja už mám alergiu,keď počujem, že začína..vojde do mňa taká zlost, že mám čo robiť so sebou,aby som na ňu hneď nevybuchla a niekedy sa ani neovladnem a už nakricim. Nemá to však žiaden efekt. Nič nema efekt. Skúšali sme už hádam všetko možné okrem drastických praktik ako je studená sprcha. Potom mám výčitky, ze jej je zle a ja na ňu kričím.ale po 5,5 roku to už proste nedávam. totižto takéto plače máva aj mimo chorobu,akurát, že tie netrvajú celú noc,len tak 1-2 x nza noc na nejakých 10 minút.
Riešili sme to už s rôznymi lekármi, nikto nám nevie pomôcť.

Nemáte s tým skúsenosť? Ako reagujú vaše detiz, ked sú choré?
Máme ešte aj druhé dieťa,ktoré také vôbec nie je 🤷

venikaa
15. jan 2022

@zaba22 Ahoj a neberie nejake lieky,ktore by jej to mohli vyvolavat kvoli neziaducim ucinkom -fenistil,trifed,aerius, zyrtec? Moj syn tak mal v jeho 2-3rokoch neziaduce ucinky na uvedene lieky. Cim dlhsie ich uzival,tym bol v case unavy,spanku neznesitelnejsi-plac/rev,bluznenie,amoky.

zaba22
autor
15. jan 2022

@venikaa nie, s tým to nesúvisí,pretože plače najmä v začiatkoch choroby,kedy zväčša ešte ani nestihne mať nič nasadene 🤷

andreatytler
15. jan 2022

@zaba22 Ako to riesite? Co ste uz vsetko skusili? Skusali ste spat spolu? Skusali ste sa jej opytat ze preco place? Mozno nie prave vtedy ked place ale pred tym, alebo potom sa s nou uprimne porozpravat ze jej chcete pomoct ale neviete ako. Skusali ste placebo? Nejake "zazracne kvapky", ktore jej zarucene pomozu.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
iffushka
15. jan 2022

@zaba22 biobachovky

veronikavaneska
15. jan 2022

Nema skôr nočné desy? Ak vôbec na vás nereaguje? Pamätá si to ráno?

jana_eyre_2
15. jan 2022

Chapem že si unavená, ale bolo by vhodné aj doplniť s akými doktormi a CO ste riešili.. lebo takto sa ťažko obšírne radi.. boli ste u alergologa, ORL? Má nasadené nejaké lieky? Častá chorobnosť nie je len tak.. berie nejaké lieky stále?

Ja mám tri decká, často choré.. (teraz každý inak je na tom) prvé dve majú potvrdené alergie, tretiemu najchorlavejsiemu nevyšlo nič, ale zrejme ma astmu, čo spôsobuje jeho problémy..

Všetci traja berú lieky celoročne, najstarší berie napr.montelucast a ten má v nežiadúcich účinkoch aj takéto problémy.. ako depresívne myšlienky, nočné desy a podobne.. berie ho už niekoľko rokov, veľmi mu pomohol (on už býva menej chorý, najmenej z mojich) ale keď ide choroba, tak ma v noci namesacnost.. buď plače, otvorí oči pozerá akoby cez teba, niečo nezrozumiteľne brble.. ale to býva len pri silných chorobách a nie pri každej.. napríklad mal kovid v decembri a nemal to.. mal priebeh ale najmiernejší z deti..

Taktiež musím spomenúť môjho najmladšieho.. 5r má.. on býva chorý od narodenia, silno, stále mal problém s dýchaním, ušami, očami, vysoké teploty.. do troch rokov sme sa veľmi trápili, pomohol až imunoalergolog (pediatricka otalala s tým aby nás tam poslala)..no a prvé tri roky to bolo malé klbko nervov, cez deň, v noci, stále.. ja som bola na nervy z neho, totálne.. on v noci tiež veľa reval, ukludnoval sa najprv kojenim, neskôr pitím vody.. vypil toľko vody že sme zase riešili podozrenie na cukrovku.. jeho nervóznejšia povaha mu ostala aj dnes, vie sa najskôr vytočiť, inak je to úžasný chlapec.. odkedy ale berie lieky na dennej báze (celoročne rupafin, cez zimu a jeseň flixotide) tak spí celé noci a keď ma nervy tak ma ich už aspoň kvôli niečomu nie len tak.. je to úžasný, chvaleny v škôlke, inteligentny chlapec, ale pomohla mu liečba od imuno o tom som presvedčená, že bol tak náročný preto lebo bol stále chory.. jediné čo ma teraz problém, že ak začne byť chorý, kašle aj mesiac a dusi sa.. ale aj koronu našťastie prežil rovnako ako iné choroby, kašľom a kašľom a kašľom.. máme ísť na vyšetrenie kde mu astmu potvrdia..

No v každom prípade držím palce aby sa tvojej malej polepšilo a dalo sa to vyriešiť liečbou častej chorobnosti..

lucka_ke
15. jan 2022

dobrý psychológ pre dieťa aj pre teba

zaba22
autor
15. jan 2022

@andreatytler kým bola menšia, celé takéto noci som s ňou spala v hojdacom kresle, nosila ju v šatke celé noci, do 3,5 roka som kvôli tomu kojila. Kvôli tomu stále spí s nami v spálni, lenže keď ma takéto plače, musím s ňou odísť do najvzdialenejších miestnosti v byte,lebo zobudí menšiu a ja potom celú noc behám medzi 2 miestnosťami raz k jednej, raz k druhej,lebo menšia sa ešte v noci budí na mlieko.
Stále sa jej pýtam,čo jej je,no len na mňa pozerá a ziape, vôbec neodpovedá, rozprávame sa o Tom na rldruhy deň,aj pred spaním, v kľude jej stále hovorím,aby mi povedala, čo jej je, že sa jej pokúsim pomôcť,ale keď len plače, nemôžem vyriešiť jej problém. Niekedy pomôže,keď sa vycika,hoci fakt dbáme na to,aby išla vždy pred spaním na záchod.
Sedím pri nej,hladkam ju, zoberiem si ju k sebe na kolená, ale nosiť ju už nevládzem,je fakt veľká má svoj vek,má skoro 25 kg a 120cm. Ale nemá to žiaden efekt. Zvykli sme jej zapnúť obľúbenú rozprávku,nič. O Tom,že krik nemá žiaden efekt ani nehovorím,to len nám rupaju nervy 🙄 skúšala som esenciálne oleje na upokojenie,nič, kúpili sme biolampu,takže nech ma akékoľvek bolesti, lampa jej účinné pomôže, aj si ju sama pýta,keď je prítomná duchom, ale ja si nemyslím,že má bolesti,lebo krik pokračuje aj po nurofene. Boli sme na ORL,alergologii, gastro,neurologia, nikde nič,okrem HIT. Súvislost sme si všimli s jedlom,takže pri diéte plače v noci už len tak 1-2x do mesiaca. No pri chorobe stále,stále,stále.

zaba22
autor
15. jan 2022

@evamarek77 ani po liekoch od bolesti neprestane

pribinak
15. jan 2022

@zaba22 šla by som s dcérkou k psychologické. Toto môže byt taka mala drama Queen a týmto plačom proste si vynucuje 100% pozornosť
Takéto väčšie deti už tie choroby tak veľmi neprwzivaju, vedia o čo ide

jana_eyre_2
15. jan 2022

No a u imunoalergologa jej nedali niečo na imunitu? Berie niečo také? Súhlasím, že so psychológom nič nepokazíte ak by ste ho navštívili..

veronikavaneska
15. jan 2022

@zaba22 chodí do škôlky však?

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
1mina
15. jan 2022

To inak sa pripnem...moja sice neolace cez choroby ale ma 3.5 roka a doteraz ano v noci sa zobudi a zacne nie plakat - ziapat, vrieskat nepricetne...ok zlepsilo sa to ze ked bola mala to vydrzala 35-45 minut vkuse teraz mozno 15-20 (ym ju nejako ukludnim...ale tiez mi to pride ze nevnima...nepomaha dohovarat, nepomaha kricat - priznavam ze ano aj ja uz som par krat vybuchla hlavne ked tim nezmyselnym placom zobudi aj babo.... a rano sa tvari akoby nic 🤷‍♀️

veronikavaneska
15. jan 2022

@1mina to sú nočné desy. Treba si o Tom prečítať niečo...

zaba22
autor
15. jan 2022

@veronikavaneska nie, toto nie sú nočné desy, aj to sme mali, to bolo vtedy ešte oveľa horšie.

moniketa
15. jan 2022

@zaba22 A je vtedy hore, keď plače? Reaguje na teba? Ja som to mala podobné s mladším synom. Problémy s dýchaním cez nos, znížená imunita, niekedy mi doslova prereval aj 45 minút v kuse a opakovalo sa to niekoľkokrát za noc. Kvôli iným zdrav.problemom a podozreniu na epilepsiu nás pediater poslal na neurológiu a tí nás doporučili do detského spánkového labaku. Tam mu zistili nRem parasomniu. Musíme odvtedy striktne dodržiavať spánkovu hygienu, dve hodiny pred spaním máme stále ten istý stereotyp, aby ho nič nerozrusilo. Spočiatku užíval sirup pediakid na ľahšie zaspávanie, ale teraz po 1,5 roku to zvladame aj bez neho. Preto som sa ťa pýtala, či na teba reaguje, lebo môj vôbec nereagoval, mohla som robiť čokoľvek. V tom labaku mi vysvetlili, že ten šialený plač sa deje vo fáze hlbokého spánku, on vtedy vlastne spí, preto má vlastne ani nevníma. Až keď trošku precitne a zistí, že som pri ňom, tak sa upokojí.

janette2021
15. jan 2022

@zaba22 moja 5 rocna tiež tak kričí, (plačom sa to nedá nazvať, je to vreskot na pol bytovky) a presne pri chorobe, alebo často pred chorobou. Aj keď nie celú noc ako tvoja... Zistila som, ze dôvod je upchaty nos, nevie dýchať a to ju asi tak nahnevá. Ostatne dve deti mi to nerobia. Tiež som si dlho nevedela rady, teraz ju skúšim krátko presvedčiť na sprej do nosa (nasivin pre deti), ak odmieta, chytím ju poriadne a nasilu jej ho dám. Mam skúsenosť, že keď sa jej noštek uvoľní, zaspí normálne. A potom hneď nasledujúci deň ráno aj večer preplachujeme nos kanvičkou so slanou vodou (dostať v lekárni, odporucam- skráti to čas liečenia nádchy aj na polovicu).

janette2021
15. jan 2022

@1mina nočný des. Mal to môj prvý, okolo 4 rokov by sa to malo vytratit, myslím. Ak nie, treba vyhľadať psychológa. Dieťa si ráno na nič nespomína, je to spôsobené prechodom z jednej fázy spánku do druhej. Určite si to vyhľadaj na nete.

zuzubb007
15. jan 2022

Toto je uz podla mna ma psychologa, ked inde nic nezistili ja by som sa uz objednavala tam

ja123456789
15. jan 2022

Nasa mala podobne stavy v zaciatkoch choroby ale po2-3 hodinach sa zvykla zkludnit, davali sme kej haslerku ono jej to trosku stlmilo kašeľ a rada pri tom pozerala tukiho ako spinka(tuki tv po 22,00) ale pomohlo jej aj keď sa vyvracala a riesili sme jej castu chorobnost na imunologii a dali jej nejake lieky na posilnenie imunity ale to ti uz nepoviem ako sa volali iba si pamatam ze to brala niekolkp mesiacov a boli to dva dtuhy liekov a zabralo jej to, uz nebyva tak často chora s hlavne ked je chora tak nam neprereve polovicu noci a neovraca polovicu domu... Inak pred tymi liekmi sme dokazali byt chory aj 3 krat za mesiac, dokonca raz bola chora skoro 2vmesiace a nie a nie sa z toho vyhrabať

andreatytler
16. jan 2022

@zaba22 No obdivujem ta. To je strasne dlha doba co sa to uz taha.
Takze vobec nic nepomaha na ten plac. Nepotrebuje tvoju naruc, nepotrebuje odputat pozornost rozpravkou, tiez si myslim ze nema bolest, kedze lieky na bolest su neucinne. Pripada mi to akoby to uz bola jej rutina. Ze si mysli ze tak sa ma spravat pocas choroby. A kedze ti ani nepovie v com je problem, akoby ani ona sama nevedela. Ten psycholog by mohol pomoct v tom pripade. Inac ake su tie choroby, ktore mava? Nadcha a chripka s upchatym nosom, ak ano tak @janette2021 mozno nasla riesenie. Upchaty nos dokaze aj mna vytocit ked som chora.
Tiez @moniketa s tym krikom pocas hlbokeho spanku dala velmi zaujimavy pohlad a radu.
Ja by som ju hadam ani do skolky nedala aby nebyvala chora. Ale neviem co potom ked zacne skola.
Mozno hlupa otazka ale skusali ste niekdey uplne ignorovat. Viem ze to znie hrozne ze ignorovat placuce chore dieta, ale ja by som uz hadam skusila vsetko. Hlavne kedze ty jej nijako nedokazes pomoct... vysledok je taky isty... preplace celu noc ked si pri nej alebo ked si ju nebudes vsimat. Alebo ak si ju nevsimas, tak place este viac?

sidicek
17. jan 2022

My sme mali obdobie takýchto nočných kríkov a pomohlo, nie len vecer dat vycikat , ale aj v noci zobudiť a dat na záchod. Za vyskúšanie nič nedáte, ale verím, že to je veľmi náročné. Nám stačilo par noci a tu bezmocnosť a hrôzu v jeho očiach si pamätáme dodnes.