5 mesačné plne kojené bábätko málo ciká

kikidee
19. aug 2019

Chcela by som sa poradit prostrednictvom vasich skusenosti o nasej momentalnej situacii. Dcera ma nieco vyse 5m a je plne dojcena (ziadne cumle, flasky, nic). Cca pred mesiacom prestala kazdy den kakat. Zacala tak kazde 4 dni (z toho sa ale posledne 2 vzdy strasne pucila a potom dala taku davku ze som musela vsetko prat). Teraz uz nekakala viac ako 4 dni. To by ma ani tak netrapilo, kedze viem ze dojcene deti nemusia mat stolicu kazdy den ( aj ked ma tato zmena prekvapila), ale ruka v ruke s tYm prisiel aj ubytok pocikanych plienok. Jeden den som si vsimla na plienke aj taky ruzovy vytok, kt. sa este sem tam objavi (aj biely). Moc zacal mat zltu farbu a bolo ho malo, tak si vravim ze skusim vodu. Nieco vypila, nieco vygrcala, k zmene vsak nedoslo. Ked je teplo stale jej ponukam prsnik aj vodu, aby mala dost tekutin. Nie vzdy si vsak vezme. Za dnesny den mala len 2 pocikane plienky a vobec nie doplna. A niekedy mam pocit ze to aj zapacha (pri prvej dcere som nikdy nic take necitila a ani neriesila, ta zas cika doteraz hektolitre). Je mozne, ze skratka vsetko mlieko spotrebuje a nevznika ziaden odpad? Mam si to vsetko spajat dokopy- stolicu, vytok aj cikanie, ci to spolu nesuvisi? Ze to indikuje nejaky zdrav. problem? Na poradnu ideme az o mesiac a boli sme naposledy predtym nez toto zacalo. Inak co je dolezite- mala je spokojna, okrem toho pucenia sem tam vobec neplace, pekne spi, blaboce si, usmiata je..a od narodenia dost priberala, ako 4mes. vazila 8kg (na poslednej poradni), teraz v 5tich sme sa vazili len spolu na vahe a vyslo mi nejakch 8,4kg, cize aj narast hmotnosti asi klesol (ale nejaky tam stale je), ale zato vyskocila o 5cm. Dakujem za vase nazory a skusenosti..

katty2012
19. aug 2019

tolko nejasnych symptomov a vy pisete na MK namiesto toho, aby ste s dcerou bezala k lekarovi

evalin88
20. aug 2019

My sme na tom boli podobne minuly rok, ja som mala hrozny strach z toho ze,malo pije, cez den tiez moc nechcel, v noci si to ale dobiehal. Vtedy vypil co sa dalo. Tych pocikanych plienpk ny malo byt 6 denne myslim. To maly vzdy mal. Dr. mi len povedala ze cez den mu skratka v tom teple nechuti. Nic neriesila ale vedela o tom. Maly je marcovy cize aj vekovo bol minuly rok ako vasa. Ja by som k doktorke urcite isla. Nech o probleme aspon vie a posudi ho. Da vam urcite kompetentnejsi nazor ako MK

pribinak
20. aug 2019

Sú horúčavy, mozes jej davat pit vodu lyžičkou alebo z fľašky. Tiez som dojčila a doktorka odporúčala cez horúčavy davat este vodu.
Dehydratácia nie je sranda najmä u malých deti, skus jej dat pit aspon par lyžičiek kazde 2-3 hod a uvidis
Neboj, neodvykne si od dojčenia
A urcite by som aspon volala pediatricke a poradila sa s nou

nikpa
20. aug 2019

@kikidee s 5mesacnym babom a s takýmito vecami ste už dávno mala byť u lekára, zbytočne hazardujete. Čo sa týka slabeho močenia, môžu slabo pracovať obličky, musí cikať aj keď je dojcena, to nie je ako stolica.

stanulienkat
20. aug 2019

@nikpa preboha to hned so vsetkym utekate k lekarovi? Ak ma 5-6 ocikanych plienok za 24 h,nerobila by som paniku. V tychto horucavach tekutinu aj vydycha a vypoti. Skus jej davat aj prevarenu vodu.

hennyinnsbruck
20. aug 2019

@nikpa načo k lekarovi, kôň to vyrieši....

Ja len dúfam ze tomu malému babetku obličky neodidu alebo nebude komplet dehydrovane kym S pani rozhodne ist k lekárovi 😔

hennyinnsbruck
20. aug 2019

@stanulienkat ona písala ze mala 2 pocikane plienky.. Co je veľmi málo.. Utekať nemusí nikto ju nenúti ale aspoň zavolať tomu lekárovi...
Tu nejde o nádchu alebo kašel pre boha.

nikusiak9
20. aug 2019

Asi mate malo mlieka a mala je dehydrovana

nikpa
20. aug 2019

@stanulienkat ale pani píše o 2 pocikanych plienkach nie o 5-6 takže čítaj s porozumením. Sama mám problém s obličkou, syn mal tiež zápaly, strávila som sama so sebou aj s ním kvôli tomu v nemocnici a viem o čom píšem. A keď to trvá už dlhšie a jedna sa o tak malé bábo, načo čakať?? Radsej pôjdem k dr zbytočne ako niečo zanedbať. To nie je panika ale opatrnosť.

ferala
20. aug 2019

@kikidee Je to málo je fajn, že to takto riešite, zájdite si k OL skôr aspoň to povedať nech sa nič nezanedbá, ja odporúčam dávať aj viac vody.

diewcatqoo
20. aug 2019

@kikidee ahoj, chod k pediatrovi hned dnes rano. Mlieka asi malo nemas, ked dcera vazi cez 8kg (moj mal tolko v roku), ale moze tam byt nejaky iny problem. Dve pocikane plienky su velmi, velmi malo.

stanulienkat
20. aug 2019

@hennyinnsbruck
@nikpa vcera mala zatial len pocas dna pocikane 2 plienky. Nie 2-3 dni za sebou,+ urcite mocila v noci. A vies,co jej povie lekarka? Ze nech jej ponuka castejsie pit.

hennyinnsbruck
20. aug 2019

@stanulienkat moja keď mala flaskovy štrajk lekár ju pozrel a hneď vravel ak nebudú 4 plienky pocikane ihneď do nemocky koli dehydracii...
Mne je to jedno ci ona ešte bude mesiac čakať do poradne alebo co... Jej dieťa... 🤷‍♀️

kikidee
autor
20. aug 2019

No dakujem za nazory mile maminy, nie som z tychh co robia z kazdej neobvyklosti paniku a bezia hned na pohotovost, ale ani z tych co sa nestaraju a svoje babo si nevsimaju. S dr som to zatial neriesila lebo mala je uplne spokojna a vysmiata, takze nemam pocit ze by ju nieco bolelo alebo bola hladna alebo ju cokolvek trapilo. Pediatricke urcite zavolam a informujem ju o tom, a urcite necakam ze mi tu diagnostikujete a vyliecite dieta. Myslim ze forum je na to, aby sa tu zdielali skusenosti a nazory a nie aby pod kazdym druhym prispevkom bolo “jasne kon to vyriesi co cakas” alebo 10 nazorov bez k lekarovi naco sem pises a pod. Lekar ma jeden nazor, a vy mozte mat ine skusenosti s inymi nazormi inych lekarov, asi preto sa pytam. Tie dve pocikane plienky mala len vcera, predtym to bolo viac, aj ked ich pocikala menej ako zvykla. Takze som ju nezbalila v noci a nebezala s panikou k doktorovi asi... Takze dakujem kazdej jednej za nazor, hlavne tym co neodsudzuju ze si zanedbavam dieta...

spisanka
20. aug 2019

Dcérka tiež málo píla a cikala, dávala som jej vodu nurofen striekačkou

meesha
20. aug 2019

@kikidee tobe to asi nedochazi. Tak si to shrneme: dite melo ruzovy vytok, zapachajici moc, malo moci. Ty si o tom chces pokecat na konovi, protoze doktor muze mit nejaky nazor (! Doktor by nemel mit nazor, ale pouzit vedomosti k diagnostice, ze), ale my to to stejne asi na dalku zdiagnostikujeme lip, protoze mame ten “nazor” a zkusenosti 🙈
Kdyz je nas “nazor” sbalit dite a mazej k doktorovi, jak veli zdravy rozum, tak jsi urazena. Verim a doufam, ze je to jen takovy ulet a das dite vysetrit.

kikidee
autor
20. aug 2019

@meesha urazena nie som, ale je trosku rozdiel podat to ako radu a podat to v zmysle ci som drbnuta... hned v prvej vete ziadam mamy ktore sa s niecim takym stretli o skusenosti, to si si asi nevsimla. Ze nazor lekara pre mna nie je sväty aj ked ma zaujima, to je na inu debatu. Vzdy sa zaujimam o viac nazorov, pre teba to napisem specialne este raz- ine matky mozu mat ine skusenosti s inymi lekarmi a mna to zaujima. To len tak z mojej skusenosti z minulosti, ze sa to oplati zistovat viac informacii z viacerych zdrojov. To ze napisem sem neznamena, OPAT ESTE RAZ PRE NECHAPAVEJSICH, ze ocakavam diagnostiku ci vyliecenie svojho dietata na dialku a ze nikde inde tento problem neriesim. Nabuduce asi musim zacat svoj prispevok “pediatricka mi povedala toto a toto...” ale asi aj tak by bolo zle ze sem vobec pisem. Naco je teda prosim toto forum? Aby ste sa vy tie premudrele mali kde odreagovat? Moje dieta je vesele, pohyblive, ukecane a v pohode, nie je apaticka ani placliva ci utrapena, tak som si dovolila o pol 1 v noci nebezat s nou k lekarovi ale spytat sa inych matiek na skusenosti na fore pre matky a az na druhy den zavolat pediatrovi (v noci by asi nedvihali)... som to ja ale zla matka boze, takto si tyram dieta🤦🏻‍♀️ Vychove zdar vsetkym mamam, ktore sa podelia o svoje skusenosti ci odporucenie bez sudenia (tym ostatnym- pediatrovi som volala, jej nazor, pardon, vedomosti su, ze dieta si mliekom zabezpecuje termoregulaciu a teraz sa aj poti a viac hybe tak to jednoducho spotrebuje. Stolica je v poriadku a obcasny vytok tiez, mam zaradit viac vlakniny do svojej stravy a davat pozor aby sa stolica nedostala do mocovej rury. Dehydrovane pravdwpodobne nie je, ma dost slin a veselo si s nimi kazd den prska. Pokial je dieta vesele a neplace tak by malo byt v poriadku. Treba jej ponukat casto pit co aj robim. Priberanie je tiez ok, dolezite je aby v polroku zdvojnasobili porodnu hmotnost, to moja zdvojnasobila uz v 3 mesiacoch). Btw. hennyinnsbruck chcel lekar hospitalizovat pod 4 pocikane plienky (lekar dieta pozeral a mohol to byt iny pripad ako nas)- este stale niektore nechapete preco ma zaujimaju ine skusenosti? Ze mi to napriklad moze pomoct sa pediatra pytat spravne otazky alebo take co b mi mozno inak nenapadli?

ildiko36
20. aug 2019

@kikidee kojene deti nemusia mat az do 10dni stolicu.keby ze nepises ohladom dalsich problemov tak ti poviem zbytocne nepanikar...ale
ked dieta mal ruzovy vytok zapachajuci moc a este aj vodu vyzvracala treba ist k lekarovi ci nema nejaku infekciu.alebo obstrukciu v mocovom mechuri...nebola si sa niekde kupat na kupalisko?dieta nemusel byt vo vode staci ked ti si bola a potom si nakojila.".pri niektorych infekciach moze byt aj zapcha a pri niektroch hnacka.."

mirro
20. aug 2019

Pre svoj kľud konzultuj s pediatrom. Ja by som pridala ešte vodu na pitie. Ak má vyše 5 mesiacov, tak kľudne lyžičkou, alebo striekačkou.

kikidee
autor
20. aug 2019

Konzultovala som telefonicky, ponukam vodu aj prsnik pocas celeho dna. Vzdy sa aspon trochu napije. Trochu vyvracala vody len ked som do nej naliala naraz vela.

spisanka
21. aug 2019

Striekačkou do líčka vstreknut si neskúšala? Moja má vyše 2,5 roka a keď bola malička takto jedine som do nej dostala vodičku. Po troške vstreknut.
Prajem skoré zotavenie 😘