5 ročná nechce súrodenca
Ahojte maminy, mám taký problém, že mám 5 ročnú dcéru a plánujeme druhé. No dcéra o tom nechce ani počuť, že ona nechce súrodenca, že on jej zničí hračky a neviem čo všetko. Ani neviem, čo jej mám na to povedať, lebo má pravdu. Tiež si uvedomujem, že pre ňu to bude v mnohom obmedzujúce. Ona síce bola jedináčik, no my sa jej venujem, mám vela kamarátok s deťmi s tými chodíme na chaty, každý víkend ideme do nejakého velkého detského kútika, kúpať sa všetko s dalšími ludmi s deťmi, takže samotu nepociťovala... No a pri malom bábatku, ktoré spí dva krát do dňa to bude veľmi ťažké a obmedzujúce pre ňu...
Viete poradiť nejakú knihu, ktorá by riešila danú problematiku?
@janinah či môžeme? Prečo mi vkladáš slova do úst. Takisto ako sa bavíš s partnerom tak sme sa bavili proste všetci. Zhodli sme sa že dakedy áno a keď to vyšlo tak zas nové kolo debaty. Čo je na tom cudne? Si nezažila keď si bola mala že ti velkaci povedali že to nepochopíš lebo si mala a podobne? Lebo ja si to pamätám a nebol to dobrý pocit. Prečo by to nechápala. A najmä nám veľmi pomáha so všetkým keď treba, neviem si predstaviť že by nepomáhala, tiež mám len jedny nervy 🙂))
Ked som mala 5 veľmi som chcela bábiku chou chou, ktorú by som mohla kŕmiť, prebalovat, prezliekať, kúpať. Ale nedostala som ju. Je zložité že dcéra nechce na hranie súrodenca, moc rozmaznávate dajte jej trochu aj povinnosti. Ja keď som bola v jej veku už som pomáhala so všeličím a bola som z toho cela šťastná te mi to dovolia. Ako som prekročila vek 18 ochorela som a odvtedy sa ku mne správajú ako k nesvojpravnej a rozmaznávajú ma, nič mi nedovolia robiť a správam sa tiež už ako egoista a neviem zobrať za nič zodpovednosť.
@maminecka2 ano jasne že riešili. Keby to povedala, čo aj povedala ale nie tak ako si to napisala ty ale veľmi pragmaticky že nemáme miesto v aute a ani v byte na postieľku napríklad tak som to zvažovala. Lebo som bola veľmi zahltena emociami, ktoré nakoniec aj zvíťazili. Jednoducho sme sa dohodli že na dovcu v zime ani na jar nepôjdeme a musíme kúpiť iné auto kde sa zmestime všetci. A ze jej dáme “staršieho” do izby. Tieto veci sa preboha tykajú aj jej tak prečo by sme ju mali postaviť pred hotovú vec. Deti majú veľmi dobre pohľady na veci bez tých našich dospelackych predsudkov a blbosti, proste ich netreba podceňovať. A ona by vzivote nepovedala že má brata plne zuby btw lebo ho lubi a akurát je dakedy otrávená tým že je bábätko že plače a chytá veci ale to je podľa mna každý zdravý človek. Ja tiež čakám kedy konečne budú mat všetci aspoň tých 5 rokov ;)
@michala11111 ty sa pýtaš 5-ročného decka, či chce súrodenca? To je predsa vaša vec, či a kedy budete mat druhé. Slecne zo oznam ako hotovú vec a bude sa musieť s tým vyrovnať. Takto vychovavas rozmaznanca. Netreba o všetkom rozhodovat spolu s predskolackou.
Inak, my mame rozdiel 5,5 roka, podľa mna to bolo ideálne. Staršia však teraz, keď majú 17 a skoro 12 hovorí, že škoda, že vekový rozdiel nie je menší. Na tvojom mieste už neplánujem, ale prikročiť k činom.
Nechce sa mi citat tie komentare lebo uz vidim, v akom duchu sa nesu, zas sa robi z komara somar 🙄 Takze rovno k teme: chapem tvoju situaciu, my teraz cakame druhe a moj prvy syn, 12 rocny, to znasa dost tazko. Uplne chapem jeho pocity, velky vekovy rozdiel, je zvyknuty na svoj komfort, velmi si zaklada na tom, ze a vlastnu izbu a sukromie, lebo ved uz puberta...na druhej strane, ine mu neostane, len si zvyknut. Ked som mu to oznamila, aj si trosku poplakal 😀
Zamýšľať sa nad obmedzeniami pri príchode nového člena rodiny je max. sebecké. Novorodeniatko je menej ako 5 ročná rozmaznaná slečna?
Mna by zaujimalo aky dovod uvedie dcera preco nechce surodenca...
Urcite by.som sa jejto nepytala obzvlast ak uz je dieta "na.ceste" a xdrzala by som sa aj takych viet typu.no.ked tu bude bracek al sestricka uz nebudeme moct to a to robit ,tam a tam ist...
A ak ste jej doteraz vyplnali kazdu minutu kazdy den najvyssi cas s tym.seknut...
Takisto vase obavy prenasate aj na nu....
A k tym co tvrdia ze, jedinacikovia su egoisti...tak.nie vsetci...
Rovnako ako.vsetci ti co maju surodencov nie su empaticki a dobrosrdecny....
Myslím,že reakce vaší holčičky je normální,prostě má strach,neumi si to moc představit,stejně tak jako ten strach máš ty. Možná má i strach,že ji odsunete na druhou kolej,neumí to správně pojmenovat. Ty sama z toho máš obavu,že vás to omezí,mozna to z tebe cítí. Je pořeba ji říct,že chápeš její pocity,že to bude velká změna a že ji pořád budete milovat. Je potřeba ji připravit na to,že miminko může plakat,že se opravdu může stát,že ji nějakou hračku zničí,protože je malinké,ale že až povyroste,že si spolu budou hrát.Dokud ona z tebe ucítí tu nejistotu,že i ty se té změny bojíš,tak je jasné,že i ona se bude bát. Hlavně ji za její pocity nehubujte,že to není správné,vysvětlí ji,že její pocity jsou normální a má právo se bat. Snažte se jí podpořit v tom,že bude skvělá starší sestra a že ji věříš.Vem ji na ultrazvuk,povídejte si o tom, kup ji nějakou tu knížku,vyberte spolu nějaký dárek pro miminko a stejně tak pak kup nejaky dárek jí, jakože ji to přineslo miminko (třeba panenku,kterou bude moct spolu s tebou přebalovat.) Zapoj ji do péče o miminko,pokud o tom bude stát,pokud ne,tak ji nenuťte. To se poddá!
@mondolina ale nehovor. Podla mna je to uplne normalne. Alebo je lepsie sa nad nicim nezamyslat a rovno do vsetkeho skakat po hlave? Ano, dalsie dieta v rodine prinasa obmedzenia, aj rodicom, aj ostatnym surodencom. O tom zivot je, ako s as tymi obmedzeniami dokazeme vyrovnat, ale netvarme sa, ze neexistuju a vsetko je len ruzove a zaliate slnieckom.
@michala11111 neboj sa.. Vsetko sa vyriesi, ked sa male narodi. Ja mam 2 synov a o dalsom surodencovi ani pocut. Starsi vie co to obnasa a mladsiemu sa nepacia babatka.. Ze sa s nimi neda hrat.. Ale viem, ze ak pride to tretie, tak hi budu zboznovat. Ja by som to neriesila a netrapila sa. Ona si rychlo zvykne a uvidis, ze bude stastna,ze ma surodenca
@sintra podľa mňa je choré také rady že psychológ a vôbec sa tým zapodievat lebo to je o kulte dieťaťa. Je prirodzené mať druhé dieťa a dat dieťaťu súrodenca a čudujem sa že sa taká vážnosť kladie tomu že staršie dieťa nechce. Jednoducho jeho pocit ale nie je to na psychológa alebo kvôli tomu študovať x kníh alebo mať k nemu teraz špeciálny prístup tým mu len ukážu že svet sa točí okolo neho. Netreba sa tým trápiť a keď príde súrodenec zvykne si tak ako si zvykli miliardy iných deti od kedy je ľudstvo.
@marsmykkok Tak na psychologa to nie je ani podla mna, len mi pride normalne venovat pozornost pocitom dietata a zamyslat sa nad nimi. Samozrejme ze sa bude musiet prisposobit, o tom sa nemusime bavit.
@mondolina mas pravdu veru novorodeniatko nie je menej a dlho som sa zamyslala nad svojimi pocitmi preco to tak riesim a preco ma tak trapi ze bude v niektorych veciach obmedzena. A uz som asi na to prisla. Clovek ani nevie kde sa prejavia krivdy z detstva... Mam o rok mladsieho brata a mamina vzdy upredsnostnovala jeho, vzdy za jeho neplechu som dostala bitku ja lebo som starsia, vzdy sa s nim maznala hrala a ja sedela na gauci a pozerala sa na to a mna nebozkavala, neobimala... Toto jej nikdy neodpustim, nezabudnem... Preto to mam asi v sebe ze sa bojim ze tak dopadne aj starsia, no nikdy to nedopustim. Inak vztah s bratom to nastastie nepoznacilo a neviem si zivot bez neho predstavit...
@michala11111
Ja som tiež staršia sestra, mám o 7 rokov mladšieho brata, a pamätám si že som žiarlila, a do toho mi ešte v tomto období zomrel aj otec, ktorý sa mi venoval. Takže som zrazu prišla o skoro celu pozornosť. Ale to je proste život.
Želám všetko dobré.
Medzi mnou a mladsou sestrou je presne 5 rokov. Tesila som sa na nu ale neskor som jej robila zle a ziarlila. Moze za to mama ktora ju uprednostnovala a sama mi to aj v dospelosti priznala. Ak jej po narodeni surodenca zvladnes venovat pozornost lasku a primerany cas nebude mat problem si zvyknut. Postupne by som ju zapajala do priprav na babo.. nech napr vyberie par kusov oblecenia ona... alebo neaku hracku..
ja mám o 7 rokov mladšieho brata a ja som sa veľmi tešila a možno som ja bola zaostalá 😀 ale určite mi nenapadlo nič také, akože mi bude kaziť hračky a plakať v noci.. ja si myslím, že toto jej niekto povedal alebo to niekde počula - napríklad od vás keď sa o tom s mužom rozprávate. takže mám skôr pocit, že ani ty si si nebola istá tým čo teraz a malá to len vycítila a opakuje to čo vidí u teba/vás.. jasné, že bábätko bude mať vplyv na úplne všetko: čas, financie, priestor, výlety, možnosti..... ale nestojí to za to?
@nancy666 Ty si napisala ze sa vam stala nehoda, velmi skoro po 2. a riesili ste aj s najstarsou 5 rocnou (????) ci ho vobec mat... Ano, reagovala nastastie tak, ze ste to vedeli "vyriesit"- a teda kupit vacsie auto. Ale keby sa total zatala a zacala robit cirkusy ze uz nie?? Tak co?
Mne to pride absolutne scestne. Hlavne ak by som ja sama bola v soku a potrebovala to spracovat tak to nevesam na nos malickemi dietatu, najskor by som si dilemu vyriesila v sebe. Oni maju neskutocne citlive "radary", vsetko na nich prenasame. Asi som uz pristara (napriek tomu ze mam deti len vo veku 7; 5 a 2 roky).
@janinah Uz som myslela ze asi hrabe mne ked sa mi to zdalo cudne...
@michala11111 podľa mňa si zvykne neboj...No je to ťažšie venovať pozornosť dvom...A starší si tiež pár krát poplakal že sa viac menšiemu venujeme ale potom sa snažím nejak sa viac jemu pobehovať a cíti sa lepšie...No hádky o hračky už sú no ale to je tiež v každej rodine...Bude to pre ňu niečo nové ale nakoniec si zvykne a zistí ake je to fajn mať surodenca....Náš starší bol teraz týždeň v nemocnici... keď prišiel domov menší neskutočná radosť skakal behal stiskat ho...Starší má 8r menší 2r
@maminecka2 prečo by mala robiť cirkusy, normálne sa o všetkom bavíme, racionálne. A ono racionálne by bolo asi lepšie to tretie nemať ale nakoniec sme sa dohodli takto. Keď sa rozhoduješ o takomto niečom tak toho času na doriešenie sama so sebou moc nieje no a nemám prečo “ nevesat” jej niečo tak vážne na nos, asi mám iný názor na toto všetko ale deti treba zapájať normálne do všetkého a to robíme odjakživa úplne prirodzene. Nevidím dôvod to s ňou neriešiť proste. Takisto ako nevidím dôvod neriešiť takúto vec s partnerom čo tiež veľa žien robí a rozhodne sa sama pre seba a hotovo. Ak samozrejme okolnosti a tak sedia, to je jasne.
@nancy666 Mne to asi fakt nedocvakava, ale s 5 rocnym dietatom sa bavis racionalne? Ja mam doma 5 rocneho syna a racionalne sa s nim bavit neda.
Ja si jednoducho tu debatu predstavit neviem, a asi ani nechcem. Moj syn by sa ma spytal na rovinu ci je babatko v brusku, a ked by ho nechcel tak teda neviem ako mu vysvetlit ze z toho bruska odide...
Ked sme cakali tretie tak sme to detom jednoducho oznamili a nepytali sme si od nich suhlas.
Myslim ze sa nezhodneme
@nancy666 Este len - preco by mala robit cirkusy? Lebo je to male dieta ktore obcas reaguje nevyspytatelne? Tak ako dieta zakladatelky? Uplne bezny a prirodzeny jav. Nikdy dopredu nevies aka bude reakcia.
@kiara3 ja mám rozdiel 5,5 roka a u nás hádky o hračky neboli nikdy. Raz si dovolili sa hašteriť a biť, narobila som poriadky, dostali po zadku obaja a je kľud. Rivalita a žiarlivosť bola, ale nejaké bitky a hádky som stopla v zárodku. Už majú skoro 12 a 18 rokov, vychádzajú dobre, hoci majú rôzne záujmy.
Čas sa dá medzi deti rozdeliť, babo aj dosť spi, a sme predsa na deti dvaja, takze občas ideme aj na babskú a chlapsku jazdu a väčšinou spolu ako rodina.
@maminecka2 asi mame rôzne názory a skúsenosti. Moje dieta nieje nevyspytateľné. A som pedagóg btw, deti sú totalni partaci už od 3 rokov, len in treba dat priestor a možnosť sa s nimi baviť normálne. Proste u nás to tak funguje a hotovo. Riešime spolu všetko, či už čo budeme jesť, kam ideme na dovolenku, či budeme mat dieta a tiež sa bavíme o smrti. To nieje o dovoleni ale o komunikácii. A ako mu poviem že pôjde z bruska von? Normálne, že idem k lekárovi a dá ho von ;)
@michala11111 je to úplne prirodzená reakcia dieťaťa, ktoré má strach o lásku rodičov, pozornost.reci typu neboj sa nič sa nezmeni sú klamstva a rodičia by ich nemali hovoriť zmení sa všetko a fatalne.Nie každé dieťa má vysnívané, že bude veľký brat, sestra.Casto sú ovplyvnení rečmi druhých kamarátov ako je brat, sestra "otravná" ako plače, aké je to zle mať súrodenca.ked už bábo čakáte netlačila by som na pílu a nerozprávala jej aké to bude super, ak ona nemá záujem.Dievcata lepšie prijímajú bábätká.je dobre, že Ťa zaujimaju aj jej pocity veľa zloby narobí porovnávanie deti, uprednostňovanie jedného