icon

5 rocny chlapec v plienkach cez noc

kavickarka27
9. apr 2019

Ahojte,potrebujem poradit..? Alebo usmernit...ja ani sama neviem. Ide o syna,ma 5 rokov a na noc nosi stale plienky. Cez den sa krasne na slipy naucil ako 2,5rocny. Ziaden problem. Ale tie noci..Bezvysledne. Skusali sme niekolko krat. Hlavne ked mal "lepsie"dni a zobudil sa so suchou plienkou. Ale on sa vycika do postele a spi dalej. Neriesi to,nevie o tom?...Co ma ale najviac trapi je,ze on do nich aj kaka. A dost casto. Aj ked cez den sa vykaka do zachodu,budi sa snimi aj v plienkach. Uz sme museli aj jeho matrac vymenit co tak pachol od obsahu v plienkach. Fakt to neni sranda,ked si predstavim,ze buduci rok ide do skoly a on este kaka do plienok ☹ Poradte mi prosim co snim? Navstivit lekara? Alebo este nechat cas? DAKUJEM

terezka1947
10. apr 2019

@oli18 tak....teraz rozmyslam,kde podla tvojho delenia sikovnych a tych ostatnych mam patrim ja?dvaja chlapci,rovnaky system a cas odplienkovania....a starsi sa donedavna v noci popisaval....mensi 2,5 r uz davno v noci nemal plienku,starsi 6r.ju dostaval....to zrejma nebude o mamicke.

wieruska1
10. apr 2019

@marionete myslim ze cela tato debata sa vedie v slusnom duchu. Skus sa pridat, ver ze je jednoduchsie niekomu den pokazit ako zlepsit. Skus byt ta lepsia 👍

jamimka
10. apr 2019

...ale, prosim vas... Ine je pocikavat sa, a ine uz aj velku potrebu vykonat pocas spanku a vobec mu to nevadi? Tak tam bude chyba bud v doktorke, ktora len kyvne rukou, sak raz mu to zacne vadiť, alebo v rodičovi, ze to nechal tak a caka na zazrak. Moje dieťa, keby sa mi pomocovalo aj rok po tom, co je cez den odplienkovane, urcite by som to riešila. Nevravím o velkej potrebe. ...ved deti chodia na vylety, do táborov, nebude vam luto, ze ho nepustite, aby sa nehanbil? Tak sa aspon snazte to riesit, možno ma zdravotny problem, o ktorom neviete. A možno he len lenivý a vy ho v tom podporujete. Nedajte sa odbiť lekarom, ze je to v poriadku.

marionete
10. apr 2019

@wieruska1 ja som sa pridala a nemyslím, že som napísala niečo vulgárne alebo neslušné

wieruska1
10. apr 2019

@marionete nie to nie, ale vytrhnut nieco z kontextu a potom mat ustipacne pripomienky nie je najmilsie. Vid okrem komentara na mna tak aj na @soldi

marionete
10. apr 2019

@wieruska1 a čo som vytrhla z kontextu? A keď niekto napíše, že sa tu zaoberáme kravinami, tak to nie je uštipačné? Najprv by sa mal každý pozrieť do vlastných radov.

katrinka8
10. apr 2019

Niekedy je problém naozaj len v hlave. Ale to obvykle býva počas dňa nejaký blok, ktorý je "vedomý", vyzerá to tak, že ak má chlapček problém v noci, tak asi nebude problém v hlave.
A nočné budenie je najhorší recept na toto (v súvislosti s cikaním určite, čítala som pár rozhovorov na túto tému s nefrológmi) - dieťa, ktoré si v noci neuvedomuje plný mechúr, nemá problém s hlavou, ovplyvniť to nedokáže, nepomôže mu ani to budenie, lebo ono sa tým nič neučí a nenaučí, iba čo ho to môže ešte viac frustrovať. Akurát sa nevyspí ani to dieťa ani rodič. Tam je problém s hormónmi (už to tu niekto spomínal), ktoré "spôsobujú" to, že si uvedomujeme plnosť mechúra, ktoré nie sú dozreté a dozrievajú veľmi individuálne u každého, malo by to teda byť až do veku 6 rokov.
Dieťa, ktoré v noci treba budiť na nočník/záchod NIE JE ODPLIENKOVANÉ dieťa. Odplienkované dieťa je také, ktoré sa samo od seba dokáže zobudiť na pocit plného mechúra a samo od seba vie, že musí ísť cikať. A toto sa počas noci nedá teda ovplyvniť vlastným rozhodnutím dieťaťa, keďže nedostatok hormónu nedáva do mozgu signál z mechúra, že je plný (dieťa teda nevie, že má plný mechúr, nezobudí sa).
Zrejme to môže súvisieť nejako aj s tým nočným kakaním. Pokiaľ má chlapec počas dňa všetko v poriadku a normálne chodí na WC, zrejme nebude problém v jeho ani maminej lenivosti alebo nejakom vedomom bloku. Koľkým dospelým sa v noci sníva, že sedia na záchode a pocikajú sa? Je to lenivosť, že nevedeli ísť na WC?
Nie je za čo sa hanbiť, keby sme nežili na Slovensku, ale napríklad v tom spomínanom Nemecku, hanbiť za vlastné deti kvôli nočnému pomočovaniu by sme sa nemuseli, tam sa toleruje to, že dieťa má svoje tempo vývinu, ktoré nie vždy dokáže ovplyvniť rodičovská chuť a vôľa (koľko detí vo veku 1,5+ pobehuje po slovenskom ihrisku s maminkami v pätách s otázkou za každou druhou vetou: Netreba ti cikať? To sú potom tie "odplienkované" 1,5-ročné deti).
Vyzerá to na fyziologický vývin, či ako to nazvať. Nefrológovia riešia ako problém nočné pomočovanie od cca 6. roku veku dieťaťa. Môj synovec bol na tom podobne (s cikaním teda), tiež ho roky v noci museli každé 3 hodiny budiť, inak by sa pocikal. Keď mal takmer 6 rokov a mal ísť do školy, a stále ho v noci museli budiť, šli na nefrológiu. Za 2 týždne bol problém vyriešený, dostal potrebný hormón (nejedná sa o dlhodobé užívanie, nejako len doplnili tú hladinu) a naraz sa nočné budenie skončilo.

katrinka8
10. apr 2019

@tapala - chlapec behá od 2,5 roka v slipoch a cez deň problém nemá, treba čítať s porozumením. Chlapec má problém v noci, to je diametrálne odlišná záležitosť.

katrinka8
10. apr 2019

@luxus10 - áno, ten hormón na nefrológii vedia vyšetriť a ak ho dieťa nemá dostatok, tak mu ho dodajú. To problém vyrieši doslovne "zo dňa na deň". Obvykle sa za normálne (v rámci dozrievania a vývinu) považuje nočné pomočovanie do cca 6 rokov.

katrinka8
10. apr 2019

@jamimka - a ako mu môže vadiť niečo, o čom nevie? Veď keď spí, on nevie, že ciká či kaká, neuvedomuje si to... Cez deň chodí normálne na záchod.

wieruska1
10. apr 2019

@marionete @soldi reagovala na moju poznamku Nie na temu. Ty si to vytrhla z kontextu alebo mas problem porozumiet citanemu- bezny problem tu na MK

0silvia0
10. apr 2019

@katrinka8 kedysi sa toto nočné budenie detí pri nočnom odplienkovaní bežne praktizovalo. Ako mi potom vysvetlíš, že pri nočnom budení, ktoré trvalo cca týždeň, čiže dieťa sa po dvoch hodinách jemne zobudilo, posadilo na nočník, vycikalo sa, dalo sa naspäť do postele a spalo ďalej - sa dieťa po týždni už jednoducho nepocikávalo, akoby ten nácvik bol jednoducho úspešný. Počas týždňa sa mu doplnil chýbajúci hormón? Alebo sa jednoducho naučilo zo spánku "nepustiť do gatí"?
Celkom chápem, že niektoré deti majú problém s chýbajúcim hormónom, tam je to iné. Ale ako potom vysvetliť, že kedysi sa to nenechávalo jednoducho na dozretie dieťaťa a takto sa praktizovalo nočné odplienkovanie a po týždni-dvoch sa aj tak odplienkovali - čiže čo sa stalo s vnímaním dieťaťa?

V našich končinách sa deti odplienkovávali veľmi skoro - z jednoduchého dôvodu: látkové plienky. Žiadnej žene sa nechcelo do troch rokov dieťaťa prať a vyvárať plienky pre jedno až dve deti. Nástupom jednorazových plienok sa prestalo siliť odplienkovávanie detí. Pamätám si, že k nám na návštevu v nejakých 90-tych rokoch prišla mladá mama, ktorá sa vydala do Anglicka. Jej deti mali papierové plienky vo veku cca 2-3 rokov. Pamätám sa, ako sa všetky ženy v rodine pohoršovali, ako môžu mať takéto veľké deti plienky, v našich končinách to nebolo zvykom.

dilino
10. apr 2019

@soldi to bola len rada nepipa to šialene ako poplašne zariadenie ale zobudi ho to mali sme to v rodine tak ten pristroj pomohol a predavaju ho v zdravotnických potebách keby to bola kravina asi by sa to kúpiť nedalo mojej sesternice syn to tak mal a urolog im poradil toto do pol roka to úplne prestalo

jamimka
10. apr 2019

@katrinka8 chápeš?!...to je ten problem, ze nevie o svojom probleme, mozno a mozno nemusi riesit, kedze ma plienku. Moze kludne spávať. Jasne ze ked mamka 2x plienku neda, chlapec sa nezobudi, lebo si neuvedomuje, ze tu plienku nema. Je to len o cviku, o chceni to zmenit. Motivovať. Chváliť. Mat trpezlivost. A neviem ako vy, ale ked dospelému v noci netreba "kakať" , tak uz aj 6r dieta ma vediet udrzat. Pokial nema zdr.problemy... A zase sme pri nich ja neviem. Netreba zakrývať oci a potom si búchať hlavu. Rodicia utekajú s banalnym kychnutim na pohotovosť a toto je podla mna závažný problem.

lubi40
10. apr 2019

@kavickarka27 nocne pocikavanie suvisi s vyvojom nervovej sustavy. Aj ja mam doma 4rocneho ma kazdy den pocikanu plienku. Zijem v zahranici, riesila som to s lekarom, ale vravel, ze az 10% deti -sa pocikava do 7-8 rokov a teda, ze to netreba riesit. Navyse, aj ja aj manzel sme sa dlho pocikavali ako deti, takze ma geneticku predispoziciu. Mna doma za to bili a hresili, akurat mam s toho traumu. Ak potrebuje cas aj do 10-12 rokov, tak mu ho dam a urcite ho nebudem kvoli tomu stresovat. Ved uz samotne pocikavanie je pre dieta stresujuce...
Co sa ale kakania tyka, tak to je zvlastne a nemalo by sa to stavat. Asi by som zasla za lekarom a skusila to riesit. Moze mat nejaky zdravotny problem.

katrinka8
10. apr 2019

@0silvia0 - no nie je to celkom otázka na mňa, ja len mám niečo načítané o tých hormónoch a tam to nefrológovia vôbec neodporúčali toto nočné budenie, že význam to nemá.
Ale osobne môj názor na základe tých info, čo mám je, že jednak naozaj ten hormón môže dozrieť - to býva zrejme aj zo dňa na deň - že tá zmena nastane (a je zhoda okolností, že to bolo po akcii týždenného nočného budenia) a ďalšia vec je spomienkový optimizmus 😉 Vieme, aká bola doba, ako sa rodičia (alebo skôr mamy asi viac) hanbili pred susedami priznať, že dieťa má v 2 rokoch plienku (viď kniha Naše dieťa odporúčajúca odplienkovať deti v roku) - takže drvivá väčšina možno naozaj ročné dieťa "odplienkovala" a aj si doteraz pamätá, že dieťa "bolo odplienkované" v tom roku, nanajvýš v roku a pol. Ale pritom to bola šikovnosť rodiča. Detto si nemusia rodičia vôbec po 30+ rokoch pamätať niekoľkomesčné / týždenné nočné vstávanie k nočníku. Ja tieto info "takto to bolo vtedy" beriem s rezervou.

@jamimka - mám o tom dosť niečo načítané - nefrológovia berú nočné pomočovanie detí do cca 6 rokov ako fyziologické (čiže netreba riešiť odborníkom). Potom to už treba riešiť s odborníkom, je to s najväčšou pravdepodobnosťou problém nedostatku hormónu. Dieťaťu sa doporučuje odobrať nočná plienka vtedy, ak má najmenej 9 nocí po sebe suchú plienku. Takže pani nič nezanedbala. Akurát ju to trápi a chce sa poradiť.
A nie, keď dieťa tuho spí, neuvedomuje si, či má alebo nemá plienku a či ciká alebo neciká. Dieťa si uvedomuje v noci pocit, že má plný mechúr (čiže že sa mu cikať chce) na základe toho, že má dostatok hormónu, ktorý dáva signál z mechúra do mozgu, že mechúr je plný a treba ísť cikať. Tento hormón sa tvorí do cca 6. veku dieťaťa (čiže dovtedy nefrológovia bežne neriešia nočné pomočovanie ako problém). Pokiaľ hormón chýba, mozog nemá signál z plného mechúra, čiže mozog nezaznamenáva to, že je plný mechúr (teda nemôže dať signál ďalej, že sa treba zobudiť a ísť vyprázdniť mechúr). Plný mechúr sa proste vypustí, pričom ak dieťa spí naozaj tuho, nezobudí ho ani to, že spí v mokrej posteli. To je to, čo sa vôľou ovplyvniť nedá. Dieťa nemôže vôľou ovplyvniť to, čo ani necíti.
To, že niekto v noci nechodí kakať, neznamená, že to tak nemá každý. Ani všetky tehotné ženy nechodia v noci cikať 10x, iné chodia aj 20x. Tiež to nedokážu ovplyvniť. Potreby človeka sú individuálna záležitosť a nedá sa podľa tabuľky nastaviť, koľkokrát by mal človek chodiť cikať/kakať... Nemusí v TOMTO veku ísť o zdravotný problém, môže ísť o nezrelosť hormónov.

0silvia0
10. apr 2019

@katrinka8 no spomienkový optimizmus je jedna vec, ale ja som moje deti tiež odplienkovávala podľa klasických, budiacich metód v spánku, čiže boli odplienkované na 100 percent do dvoch rokov, presný mesiac si fakt nepamätám, ale keďže až taká stará nie som, tak toto viem zaručiť. Moje deti majú teraz 15 a 17 rokov a u oboch trvalo nočné odúčanie od plienok 1-2 týždne, viac určite nie. Dcéra týždeň, syn dva týždne. ČIže skôr predpokladám, že sa u nich vyvinul kontrolný reflex "nepustiť v spánku" do plienky/gatí. Či toto odplienkovavanie bolo správne alebo nie, už neriešim, lebo to už neovplyvním, ale takto to jednoducho bolo. Ak by som mala teraz malé deti, asi by som tiež do toho tak netlačila ako sa do toho tlačilo vtedy a nasilu by som neodúčala, asi by som im v tomto nechala viac voľnosti.

katrinka8
10. apr 2019

@0silvia0 - ja som skôr myslela tie staršie ročníky (naši rodičia), tam sa na to tlačilo už v roku - viď oná knižka. Ale tak v tom veku okolo 2 rokov je už asi pomerne bežný vek na odplienkovanie (hoci jasné, sú deti pred a deti po) 😉 Vraj ideálne je leto v roku, v ktorom dieťa dosiahne 2 roky - čo mne napríklad u syna nefungovalo vôbec, u dcéry tak pol na pol.

marionete
10. apr 2019

@wieruska1 ja viem na čo reagovala🙏

eliska13
10. apr 2019

@kavickarka27 cikanie by som nevidela ako problém, ale zase je pravda, že on sa nemusí strážiť, lebo vie, že má plienku.Aj môj spal tvrdo aj sa v tom veku ešte aspoň 2x pocural v noci za mesiac.Skor ma zarazilo to kakanie.Vylety, školu v prírode nerieš dovtedy to bude ináč
Niesli ste aspoň moc na baktérie?ináč aj môj tak tvrdo spal, že sa zobudil až ráno studený, mokrý
Kakanie je niečo iné veď to musí tlačiť už to nie je bábätko
Začala by som ho viac motivovať, budiť v noci, lebo takto "nemusí"nič
Myslím, že už je aj pohodlny

janage
10. apr 2019

Ja mam dve deti, jedno velmi skoro aj na noc bez plienky, druhe tuhy spanok a nepomohlo nic vobec nestacil tyzden ani dva budenia, skusali sme opakovane. Trvalo to do cca 8 rokov. Mala som kamosku tri deti a problem len jedno malo a do 10 rokov ccca. Chodili po lekaroch, ale im nepomohlo. Takze neda sa sudit ani porovnavat. Ano je to neprijemne ziadne vylety mimo domu, komplikovane dovolenky ale neda sa to zvalovat na pohodlnost ci neschopnost matiek a tiez nie je pravda, ze v min. boli vsetky deti odplienkovane. Poznam osobne rodinu kde sa jedno z deti pomocovalo v noci az do cca 7 rokov a bolo to pred 40 rokmi. Len si myslim, ze sa o tom nevravelo lebo okolie potom nitku suchu nenechalo na tej matke a decku, proste neprijatelne bolo s niecim takym na verejnost vyjst.

ukulela
10. apr 2019

@katrinka8 k odplienkovaniu a starsim rocnikom - ono je to asi naozaj aj plienkami, papierove su na tom zadku preda len suchsie a neobmedzuju deti v pohybe tak, ako latkovy batoh na zadku. a tiez to pranie a vyvaranie plienok - takze pred 3O/40 rokmi zrejme aj to matky/deti motivovalo k skorsiemu prestaniu nosenia plienok ... ale ja si napr pamatam, ze som sa v noci pocikavala - matne si spominam na navstevu v ambulancii a zositok s cervenymi bodkami. do skoly som este nechodila. neviem, ci som mala 4, ci 5 rokov. upravilo sa mi to bez liekov.

katka182
10. apr 2019

@janage prene tak, vystihnute, ale ani dovolenky a spanie mimo by som ako problem nevidela. Par plienok naviac zabalit, pripadne kupit. Nieje to ani vidiet pod pyzamom, takze aj prespanie u niekoho uplna pohoda. Netreba z toho hlavne robit problem, nakolko to to dieda lenzbytocne stresuje.

katka182
10. apr 2019

@katrinka8 nehovoriac o tom, ze obrovske mnoztvo ludi +/- 30tnikov sa priznava k dlhodobemu nocnemu pomocovaniu kym boli deti, vela z nich este v skolskom veku. No mamicky sa tym vtedy moc nechvalili. Tych pripadov je mozno rovnako ako teraz, cize by som to tiez ku “klasickym odplienkovacim metodam” a sikovnosti mamiciek nepripisovala.

janage
10. apr 2019

@katka182 no u nas bol problem ked napr. malo ist niekam bez nas ako prespatie u kamarata, vylet s prespavackou z turistickeho kruzku a tak. Ono uz si uvedomuje ze ti druhi by si to vsimli a tomu dietatu to je vrcholne neprijemne. A aj by chcelo ist aj ma obavy co keby. Je pravda ze vtedy tie plienkove nohavicky boli aj ked papierove hrubsie a menej foremne.

katka182
10. apr 2019

@janage ved prave. My sme to mali tiez. Zabalila som mu do ruksaku plienky, on sa prezliekol v kupelni a nasupol si plienkove nohavicky a rano do sacku a do kosa 😊 super to fungovalo a mohol prespavat u kamosov kedy chcel

katka182
10. apr 2019

@kavickarka27 vyskusaj vitamin D tu pisu ze moze za neudrzanie stolice. Je to sice o dospelych, ale v europe je vo vseobecnosti akutny nedostatok vitamunu D aj u deti. Za pokus by to mozno stalo: https://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/c...
Drzim palce!

janage
10. apr 2019

@katka182 a kolke mamky vtedy by privitali moznost papier. plienok miesto igelitu pod plachtou co total nedychal a neustaleho prania postelneho pradla, pyzama. To dieta totiz pocura aj perinu, po igelite to casto stieklo bokom. Nehovoriac ze boli nonstop nevyspate a chodili do roboty. Tu nejde o nosenie plienok cez den. Uz len na okraj nas dedo spomina ze nemali ako dedinske deti ziadne plienky, ale tzv. kaftanceky nieco ako dlhsia kosela. Takze curali a kadili na prirodno cez den, nadvihli koselu cupli a bolo. Bezplienkova metoda😁 a ked spali viaceri v jednej posteli a nejake dieta sa pocuralo...Netreba si idealizovat minulost 😉

janage
10. apr 2019

@katka182 ten zaver uz bol mysleny vseobecne

janage
10. apr 2019

@katka182 u nas bol velky strach ze co ked uvidia v kosi, abo vymaknu pri priezlikani, respektovala som