9 ročná rozbila notebook a dostala varechou po zadku. Bol to vhodný trest?
Ahojte mamičky,
nezvyknem sem písať, ale teraz by som sa vam chcela zdôveriť a prejdem rovno k veci.
Moja dcéra (má 9 rokov) dnes od zlosti hodila môj notebook o zem. Bohužiaľ sa rozbil a ja som prišla o všetky veci, ktoré v ňom boli. Strašne ma tým nahnevala, tak som dostala varechou po riti.
No dosť silno dostala, a teraz ma to mrzí. Myslite, že som urobila dobre?
Tak prečo máš výčitky al sa pýtaš ci si reagovala primerane keď píšeš musela dostať aby ju to bolelo? To mi až také konanie v afekte nepríde...
A čo bolo príčinou dcerin ho amoku?
To si stále nenapísala...
Vieš ani ja som vtedy nedostala veľa len silno, len tým ze mal otec silu tak stačilo malo aby to tak skončilo ako to skončilo... Tiež ma to malo bolieť...
@danielkka @taskataska myslím si, že je to dôležité. A tiež by ma zaujímalo, prečo dcéra hodila NB o zem, lebo sú situácie, kedy by som povedala, že dcéra to síce prehnala, ale výprask si za to nezaslúžila.
@neznamaznama samozrejme, ze je dolezite, co bolo pricinou. Ale dolezite je to pre nich a nie pre nas
Kazdy ma iny meter, vidiet do vsade vo svete, ako sa k ostatnym a k okoliu spravaju. Je jasne, ze ma vycitky , sama citi, ze to nebolo vhodne. Na to nepotrebuje nazory inych ludi. To si ale musi vysvetlit s dcerou. Rovnako, ako dcera sa musi ospravedlnit, ze spravila, co spravila. Obidve konali bez rozmyslu a v hneve.
@danielkka no, myslím, že aj pre nás, keďže chce vedieť, či to bol vhodný trest. Úprimne, viem si predstaviť, kedy je takýto trest "ospravedlniteľný" a kedy je to absolútne zlyhanie rodiča.
Mám pocit, akoby potrebovala počuť, že sa nič zlé z jej strany nestalo a upokojiť svoje svedomie.
Mna by mater strepala. A plus k tomu min mesiac zaracha len skola a domov!
@taskataska ale takisto sa deti nestrieskaju varechou. Aspoň ak k tomu nie je fakt vážny dôvod. Ak hodila NB, lebo sa nudila, ok. Ale ak hodila NB, lebo napr. mamu žiada o niečo, čo mama stále odkladá, presúva a venuje sa len NB.... Viem, fabulujem, ale preto ma zaujíma, prečo hodila NB o zem.
@natalala ale prosim ťa, aký kolobeh násilia? Ja som ako decko tiež párkrát dostala po riti (vždy som veľmi dobre vedela za čo), v 16 facku (a môžem byť rada, že len jednu a od mamy). Nikdy, naozaj nikdy to vo mne nevzbudilo chuť po pomste alebo pocit, že keď môžem ja dostať fyzický trest tak to môžem vrátiť. Ja som si veľmi dobre zapamätala, že keď ešte raz urobím “toto” tak dostanem a keďže dostať nechcem tak to robiť nebudem. Žiadny kolobeh násilia sa nekonal. Moja dcéra tiež dostala párkrát po zadku a tiež to malo rovnaký efekt - viackrát podobnú vec neurobila. A tiež nemá žiadne násilnícke alebo agresívne sklony.
9 ročná už veľmi dobre vie, že notebook nestojí 5€, že ho rodičia majú zrejme na prácu a že tým narobí škodu. Takže by nebola jediná, komu v ten deň rupli nervy. Ale bolo by zaujímavé vedieť, čo ju k tomu viedlo - či proste nevie čo so sebou, alebo je nb svätým grálom v domácnosti a dôležitejší ako dieťa... ale tak či onak, nemá absolútne žiadne právo úmyselne ničiť veci.
Notebook skus zobrať k nejakému ajtakovi, niekedy vedia ešte niečo z pevného disku zachrániť.
A decko k psychologovi, toto je veru silná káva. Deti všeličo povyvadzaju, ale aby rozbíjali naschval veci? A trest si jej dala ešte slabý, mne by asi tiež ruka vyletela. Ale dostala by minimálne zaracha, bez telky, bez mobilu, bez vreckového a všetko našetrené, čo má, by som si vzala na nový PC. A viedli by sme dlheee rozhovory.
Ja si osobne myslím, že to je jedno, čo tomu amoku predchádzalo aj keď hádka alebo výmena názorov tak 9 ročné dieťa má vedieť kontrolovať emócie ja tiež keď sa s niekým pohádam alebo mám na niekoho nervy nezačnem hádzať veci o zem alebo čokoľvek iné to mohlo byť neviem si predstaviť jedinú situáciu, ktorá by to konanie ospravedlnila.
@neznamaznama lebo sa nudila?to srandujes ?ved to nie je 1,5 r dieta, ktore nerozumie dosledkov svojho konania.Zbila by som ju ako hada ved tam mohla byt niekolkomesacna praca jej matky....
9 r a uplne nevhodne spravanie.Ked ma amok nech ide von na bicykel, ci skejt.A som velmi empaticka, ale toto nie.A vobec by som nemala vycitky skor rozmyslala ako taku zlu vec mohla spravit?to nabuduce rozbije TV?
Autorka vie ci to bol prvy amok, ale toto treba riesit.Od nej by som cakala ospravedlnenie a nech si da trest aky si podla nej zasluzi.Ak to nebol prvy amok a nevie zvladat emocie isls by som k psy chologicke pre rady.Mozno si mamu nevazi mysli si, ze je pupok sveta toto nie je tresknutie dverami ci papulovanie, ale velmi zla vec nezatvaraj pred tym oci
Nic ine si ani nezasluzila…neubudne z nej🙂
@luccija veď preto som napísala, ak sa nudila, tak ok, výprask si zaslúžila, ale ak to malo nejaký vážny dôvod, tak zlyhala mama. Asi som sa zle vyjadrila.
9 ročne dieťa vie, že notebook nie je lacná záležitosť za pár EUR. Že to stojí dosť a nekúpim si to len tak. Takze výprask bol na mieste
Nech mala akýkoľvek amok z akejkoľvek príčiny, proste hádzať notebook o zem je cez čiaru a 9 ročne dieťa to veľmi dobre vie
Ako píšu iné baby, ak to nie je ojedinelý incident, ale dieťa opakovane nezvláda emócie a reaguje prehnane, tak treba riešiť psychológa
Otázne je prečo to urobila.Mohla aj zakopnuť o kabel lebo nechce sa mi veriť že ho chytila oboma rukami a hodila ho naschval kedže asi ako 9 ročna s IQ vie že taka vec nestoji zopár eur.Tu treba hľadať pričinu to si ešte neodpovedala prečo to urobila čo tomu predchadzalo.Nudim sa tak hodim notebook na zem bez zjavnej pričiny.Ty pišeš len akciu a reakciu.Ze ona hodila ty si ju zbila varechou.Ale pointa je kde.Ty pišeš hodila na zem notebook a zbila som ju varechou a dalej čo.Lebo nech nad tým rozmyšľam ako rozmyšľam z ničoho nič by to neurobila hlúposť.Keby že to bolo maličke 2 ročne dieťa ešte pochopim chodi ťarbavo stane s aale 9 ročne nechce s ami veriť.Hlúposť napiš hlavný dôvod.
Ak 9 rocnemu dietatu „sekne nejaka hra“ a ono hodi notebook v zlosti na zem, tak mas omnoho vacsi problem, ako ten vyprask varechou...skor asi bude treba riesit, preco ma dcera tak znizenu hranicu frustracie a reaguje na neprijemnosti neprimeranym hnevom...
Uz dostala ako dostala. Uz ju zadok asi neboli, tak je to jedno. V treste by som este nejaky cas pokracovala ako uz niekto spominal: na cas jej nic extra nekupit s odovodnenim, ze musis setrit na novy ntb
Autorka, ona len dostala nervy z hry? Tak to by si veeelmi dlho ziadnu hru nezahrala. Namiesto počítača by dostala doma povinnosti, zapisala by som ju na nejaký športový tábor a PC by sa minimálne do konca prázdnin nedotkla.
Pre jej vlastne dobro by som hry na veľmi veľmi dlhu dobu zrušila.
Ona je učebnicový príklad ako PC hry deťom škodia. Miesto toho by som jej dala do rúk bicykel korčule kolobezku loptu či rakety a pod.
PC hry fakt nie ak takto reaguje
Jaj tak to bude malý nervacik...môj najstarší syn je presne taký istý, ale tak chvalabohu nič nerozbíja max búcha po stole...tu treba hry zakázať na určitý čas nech ma čas premýšľať o tom či dobre spravila...celkovo ten vek, kedy deti začínajú hrať PC hry je podľa mňa nízky 🤔 môj najstarší syn aj stredný začali s hrami až na druhom stupni....možno také malé dieťa čo 9 ročne ešte je...nevie sa s tými emóciami spojenymi s PC hrami vysporiadať....

@heln ty trepeš dvojročné dieťa varechou? Tak ja mám okrem iného aj to dvojročné doma a neviem si predstaviť ju zbiť ani len rukou? 😱 dobre by bolo vedieť, prečo 9 ročná chytila tak Amok, že hodila cennú a pravdepodobne aj potrebnú vec o zem. Nabudúce čo urobí? Roztrieska tv či auto?