icon

Aké občianstvo bude mať moje dieťa?

cukricek8998
12. jan 2012

Dobry vecer.Dufam,ze mi bude vediet niekto poradit.Som slovenka ..moja dcerka sa mi narodila na Slovensku....teraz som dopisala jej otca ktory je cech a ma po nom aj priezvisko.A teraz ako?ake ma moja dcerka obcianstvo ? Ma akoze dva a v 15-tich spadne pod otca a bude mat ceske obcianstvo..alebo ostane stale slovenka so slovenskym obcianstvom?Ma niekto podobnu situaciu ?

tea333
12. jan 2012

@lubina to ze dve mat nemozes som nevedela 🙂

blau
12. jan 2012

@lubina Moj muz trpi, ked ma ist k nam len na 4dni. Ja chodim casto. S malym sa rozpravam vylucne po slovensky. Rozprava vyborne aj aj. To je pekne, ze vedia obidva jazyky. Skoda, ze niektore mamicky zabudaju ako je to ked neucia svoje deti ich materinsky jazyk.

cukricek8998
autor
12. jan 2012

@smatulka takze ja mozem malej vybavit aj druhy rodny list a to v ceskej republike?a ako jej vybavim cesky trvalu pobyt|ci automaticky spada pod trvaly pobyt svojho otca ?

blau
12. jan 2012

@tea333 ano.

blau
12. jan 2012

@cukricek8998 mozes, jej vybavit v ceskej republike, alebo na ambasade.

cukricek8998
autor
12. jan 2012

@blau tak to som nevedela ze moze mat dva rodne listy ...a to staci zajst na matriku v cr predlozit slovensky urobia mi cesky rodny list ?

lubina
12. jan 2012

@blau ved preto som sa pytala.POznam totiz jednu v NL a aj jej mamu.Bola u nich a potom som ju stretla v meste a plakala, ze trojrocna vnucka jej nerozumie lebo, ze dcera ju neuci po slovensky, ze aby sa integravala. To je pre mna dost chore. Inak ja som z NL lietala s tou starsou velmi casto.Vlasstne od 4 mesiacov skoro stale.Moj muz nastastie je v pohode.Len keby sa uz naucil slovensky. Ja holandsky ako tak viem, ale medzi sebou hovorime anglicky.Stretli sme sa totiz v skole, kde sa hovorilo anglicky.Tak aj dcery anglicky tiez rozumeju a ta starsia uz aj chodi druhy rok na anglinu, tak uz aj co to povie.My sme taka ozaj medzin. rodina. Muzova sestra zije v Kanade a jej muz je american /jeho dedko ale bol slovak)

lubina
12. jan 2012

@tea333 ano, to je take pravidlo v EU.Iba jedno zdravotnne poistenie moze mat kazdy.Vynimkou cu iba cezhranicni pracovnici

dani84
12. jan 2012

Aj my mame dva rodne listy - rakusky a slovensky 🙂 Podla rakuskeho zakona, kedze som vydata za rakusana a zijem tu - ma mala rakuske statne obcianstvo... Ale podla slovenskeho zakona pripada dietatu automaticky obcianstvo matky - a ja mam stale slovenske 🙂 Takze mame aj dva pasy...

anjelicek26
12. jan 2012

@blau - no moje deti vedia tiez len par slov slovensky, rozumia viac. Nejako to neriesim, primarne teraz Saska vie plynule nemecky, anglicky, slovensky porozumie, zvysok si domysli, je hodne vnimava, moji rodicia aj sestry nemcine aj anglictine rozumeju. A po par dni na slovensku aj tak keca pomaly slovenske vety 😅 Takze neriesim. Neviem, ako moze niekto hovorit, ze im "vadi", ze niekto deti neuci... nech si to skusi 5 rocne dieta, ktore dojde o pol stvrtej vyflusnute zo skoly zamorovat nemcinou, potom slovencinou, a potom vecer este v anglictine robit ulohy. Kto nezazil nepochopi - a mozno ani nemusi.

lubina
12. jan 2012

@cukricek8998 take jednoduche to nieje.Obaja rodicia musia prist a vypisat paiere, ze suhlasia, ze dieta dostane aj ten druhy rodny list. To je ochrana, aby si rodicia nerobili napr. prieky a nevybavovali rodne listy inych statov bez toho, aby o tom druhy rodic vobec vedel.

anjelicek26
12. jan 2012

@tea333 - hm ja a drobce su poisteny v nemecku a aj prihlaseny v NHS v anglicku, ale nemam to ako inak riesit, v nemecku sme tiez prilis casto na to, aby sme to zrusili 😝

smatulka
12. jan 2012

@cukricek8998 ako napisala blau, bud v cr alebo na ambasade, lebo dieta uz obcianstvo ma, takze ty si o tom vyziadas len doklad (rodny list), budes potrebovat slovensky rodny list dietata a doklad od otca o jeho ceskom obcianstve napr. obciansky preukaz, ak budes vybavovat rodny list v cr, tak by si mala ist tam, kde ma otec trvaly pobyt, kedze z nas ani jeden v cr trvaly pobyt nemal, tak som to riesila na ambasade, pokial ty v cr trvaly pobyt nemas, ale chces tam zit, dieta by malo ziskat automaticky trvaly pobyt po otcovi

dani84
12. jan 2012

@lubina suhlasim s tebou, ze je to dost chore... ja mam este malinku dceru, ale ja sa s nou rozpravam slovensky a mm nemecky - chceme, aby vedela oboje 🙂

cukricek8998
autor
12. jan 2012

@lubina ano rozumiem...ale vybavim to na matrike v Cechach?je to podobne ako u nas ked som vybavovala rodny list a pripisovala som tam otca.museli byt pritomni obaja rodicia ..podpisy a bolo to ..

lubina
12. jan 2012

@anjelicek26 ale ak sa chce da sa to. Nase dcery hovoria dvoma jazykmi, ta starsia zacina hovorit tretim. Podla mna ak sa dodrzuje pravidlo bilingualizmu, ze kazdy rodic sa rozprava IBA tym svojim jazykom, tak to dieta sa nauci oba jazyky perfektne

tea333
12. jan 2012

@anjelicek26 mali by to v unii zacat riesit, pre rodiny ako vasa 😀

lubina
12. jan 2012

@cukricek8998 ked sa dieta narodilo na SR, tak je to lepsie vybavovat cez velvyslanectvo. Lebo na ktorej miestne prislusnej matrike by si to chcela vybavovat.Mozno tam, kde ma tvoj muz pobyt, ale co s tym oni teraz este maju? Dieta, tak este pobyt fakticky nema.Ja by som na to isla cez velvyslan.

lubina
12. jan 2012

@dani84 tak to tak dodrzuj a uvidis, ze to pojde. Obcas je to zo zaciatku tazke, ale da sa to.

blau
12. jan 2012

@anjelicek26 to je len moj nazor, mne je divne hovorit na maleho nemecky. Chodi do anglickej triedy zijeme na hranici s talianskom. Takze zazivam a chapem. Kazdy podla seba 😉 Nikoho som sa samozrejme nechcela dotknut mojim nazorom. Lebo poznam vela pripadov, ako starke lamentuju, ze im vnuca nerozumie. Ale pokial je vas pripad, ze deti rozumeju, ked su na SK, tak potom to robis asi spravne 😵

smatulka
12. jan 2012

@lubina @cukricek8998 v tomto pripade nie, lebo dieta to obcianstvo ma a vyziada sa len doklad, navyse tu otca bude aj tak potrebovat, lebo on musi predlozit doklady o tom, ze ma ceske obcianstvo, ja som od otca svojho syna nepotrebovala ziadny suhlas, mam ceske obcianstvo a automaticky ho ziskava aj moje dieta, ci s tym otec suhlasi alebo nie, nepotrebujem jeho podpis k vybaveniu rodneho listu

dani84
12. jan 2012

@lubina ja som tiez vyrastala dvojjazycne, takze viem, ze sa to da 😉

anjelicek26
12. jan 2012

@tea333 - ved hej, my se taky exotici.

@lubina - neviem, moja dcerka uz hovori dvoma jazykmi plynule, ma nenormalnu slovnu zasobu v obcho reciach - a je mi suma fuk, ze to prave nie je ten "moj" rodny, pre nu to je a slovensky vravim, trocha rozuie, trocha povie, viacej fakt nemusi. Sme v anglicku, ak nechcem, aby zabudla nemcinu (v septembri nastupuje tam do skoly), tak doma rozpravame nemecky. Tot k pravidlam bilingvizmu. Ja som si urcila priority pre deti - najprv jazyk, ktory potrebujem, potom jazyk, ktory vyuzijem len zriedka. Kruta realita.

Inak som zvedava, ako sa popri full time robote da tento standart udrziavat do buducna 😝 Uz minule mi praca odpalila u Sasky slovencinu. A teraz v juni asi nastupujem do prace. Co bude potom sa uvidi. Aspon mame sancu dat Sasku v nemecku na medzinarodnu skolu, kde bude mat vyuku v anglictine.

anjelicek26
12. jan 2012

@dani84 - neviem, mozno je moje dieta blbe, i ked iq testy hovoria pravy opak 😝 Ale tri jazyky su na nu fakt moc. Ma toho dost a ja jej to nebudem stazovat, aby mohla machrovat ten tyzden-dva, co na slovensku rocne vobec je. Proste nie. Rozumiet jej rozumeju, viacej neriesim, pravdepodobnost, ze niekedy bude zit na slovensku je takmer nulova.

Inak milujem, ako tu chudaci rodicia placu, ako ich deticky nezvladaju prvu triedu, nasa 5 rocna je uz v druhej triede, plynule zvlada dva jazyky a aj tak je "zle", lebo nevie ten treti. Treba sa nad sebou zamysliet niekedy. Co po tom dietati vlastne chceme. Lebo jedna vec je malo - ine to, co je v jeho moznostiach.

blau
12. jan 2012

@anjelicek26 a nevadi mi to, ze matky neucia svoje deti ich materinskym jazykom. To je kazdeho vec a nazor 😉

lubina
12. jan 2012

@smatulka suhlas na vydanie rodneho listu. Nepisem o tom , ze obcianstvo nema. My sme detom vybavovali rodne listy a museli sme v oboch pripadoch dat suhlas, ze ich vydaju. Ja pre druhu dceru, ked sme pre nu ziadali holandsky a muz pre prvy na velvysl.ked sme ziadali o vydanie slovenskeho.Je to sprosta formalita.Ako pises to dieta to obcianstvo ma, ale musi ho preukazat papierom

lubina
12. jan 2012

@anjelicek26 to uz si kazdy musi stanovit priority sam. 🙂 Ja som svoje deti chcela naucit aj slovensky, tak som naucila.Hovorila som o tom, ze sa to da.Ale to je uz osud takych medzinarodnych rodin 😀 ako tie nase.

lubina
12. jan 2012

@dani84 a podla mna je to aj super,tie deti sa ucia tak lahko a je to pre ne v podstate super do buducna

eaka
12. jan 2012

@anjelicek26 Však má 5 rokov!!! A vie plynulo anglicky a nemecky, absolútne nie je blbá a kto si dovolí niečo povedať k tomu, že ešte neovláda tretí, tak by si zaslúžil po papuli!!!

blau
12. jan 2012

@anjelicek26 tu sa napisal len nazor, nie ze ty robis nieco zle, alebo dobre.
<Mas sikovnu dceru o tom potom aj to ze zvlada, ( ako sudim podla citania) stahovanie z tak odlisnych krajin ako je Uk a DE.Je pre male dieta zaber. A chapem aj to, ze ked mas fulltime job sa jednoducho neda vsetko. Ak to vam tak vyhovuje, tak je to parada, ze to klape. Len to su nase nazory, postrehy, skusenosti 😵
Ktohovie, mozno si najde muza Slovaka pojde za nim zit na SK 😉