Ako bojovať proti lenivej 11 ročnej dcére?

hnilk0vamaminka
18. nov 2017

Ahojte, moja dcérka bolo usilovné dievčatko. 25. Januára dovŕšila 11 rokov ale, všetko sa zmenilo. Krásne uprataná izba sa zmenila na svinčík, čo sa týka upratovania v iných izbách na všetko kašle. Už som zúfalá, som rada keď si postelie posteľ. Máte s takýmito deťmi skúsenosti? A ako ste to poprípade vyriešili? :(

zutera
18. nov 2017

Pridám se do diskuze, protoze u nás je to úplně to samé,jen s tím že naše 11leta slečna se i ve škole dost pohoršila,ani začína puberta

danielahamar
18. nov 2017

puberta im začala už dávno, len ste to nepostrehli, a áno je to puberta, tak pevné nervy, musíte doma vyjednávať, inak to nejde, môj starší nemal takú pubertu, ako ju má teraz mladší, tiež má 11

anjelicek26
18. nov 2017

Tak asi ti trochu rebeluje. Nasa 11 rocna tam mala svincik a ma tam svincik nadalej. Ja to uz neriesim, aspon tam neje a nepije, takze bordel tohoto charakteru "fuj" tam aspon nema... ale ten zvysok... ako minove pole aby clovek prekracoval. Ja to neriesim. Urcite nie tak, ze si meliem usta kazdy bozi den 10x, ze uprac si. Kazdy piatok si musi do bodky upratat. 1x v tyzdni, viac nechcem. Trva jej to potom tri hodiny a pindov ma okolo toho neskutocne, ale dovtedy ma zhabany tablet, mobil, ovladac a z izby vychadza len na zachod. Bohuzial, keby odpratavala priebezne, nie je to nutne... ale takto... ale aspon je vikend v dome cisto...

dominika6
18. nov 2017

@hnilk0vamaminka
Vziat jej vsetko z dosahu pokial nesplni povinnosti..treba jej dat robotu aj okolo domacnosti a trvat na casovom limite..
To nieje drezura..ale cim menej maju deti na starosti povinnosti tym viac leniveju

katrin21
18. nov 2017

@hnilk0vamaminka u nas velmi dobre fungovala tabulka v tomto veku ... riadky boli popisy cinnosti, co od nej vyzadujes, aby denne / tyzdenne, alebo ako casto treba robila a stlpce boli dni... ( u nas to bolo napr. upratanie postele, upratanie stola po uceni a odlozenie veci , odloženie oblecenia, prezlecenie sa... napr. 1x tyzdenne mohla vysavat a pod)
kazdy vecer vyhodnotenie - zeleny smajlik, alebo cerveny smutny...
na konci tyzdna vyhodnotenie - a nasledky - bud odmena, alebo trest..
krasne to fungovalo...l

macik34
18. nov 2017

Ak u nas zabera zobrat mobil. Rovnako ako anjelicek26 prinutim ju upratat raz do tyzdna a tiez neje v izbe..

mummy01
18. nov 2017

Ja mam tiez 11rocnu,tiez nieje extra poriadkumilovna a navyse je to kreativna dusa takze mame stale vsade plno strihancov,vytvorov a pokusov v poharoch. Tiez raz do tyzdna musi mat v izbe poriadok,nedovolim tam jest ale myslim aj na to ze je to este decko aj ked uz vyzera a tvari sa polodospelo. Zasa nemam prehnane ocakavania,netrestam za bordel ale skor motivujem.

hnilk0vamaminka
autor
18. nov 2017

@katrin21 a aká bola odmena ak smiem vedieť?

mummy01
18. nov 2017

@hnilk0vamaminka a este hned v nadpise -ako bojovat proti lenivej dcere...s dietatom nebojuj,a uz toboz nie proti nemu. Urcite bude ochotnejsia si upratat ak ju poprosis a vysvetlis ze ti ten bordel prekaza ako ked budes bojovat a hnevat sa na nu.

hnilk0vamaminka
autor
18. nov 2017

@zutera
Ja som pohoršenie nespozorovala, počkám si do rodičovskeho

katrin21
18. nov 2017

@hnilk0vamaminka to je rozne... pocitac, alebo nieco, co chcela a co mala rada... alebo hoc aj to, ze je nic nezoberiem a o nic neprisla, uz aj to je pre dieta vyhra 🙂 ale to je u kazdeho dietata ine....

alaguema
18. nov 2017

@hnilk0vamaminka systém "odmena - trest" zaberie, o tom niet pochýb. Ale nie je to pre každé dieťa. Uvažuj konkrétne o povahe dcérky. Možno v jej prípade zaberie viac len viac času v rozhovoroch. Mám dve deti, tiež dcéry a každá je úplne iná. Na jednu by tento systém zabral, na druhú absolútne nie, lebo je to totálna mámvpažistka. Riaď sa tým, ako svoje deti poznáš. Tvoja dcéra vošla do puberty, možno nejaký "rebríček" bude to najhoršie, čo môžeš urobiť.

deti95060810
18. nov 2017

ahoj, ako tak pozerám ,tak dcéry máme rovnako staré... Moja je o 1 deň staršia ako tvoja. možno sme boli aj spolu v nemocnici - ak si bola v MT....
Takže aj moja dcéra má také problémy...zo šikovného, milého dievčatka nám rastie menší lenivec, ktorý ešte aj odvráva. Dcéra povie že ona mala všetko upratané a neporiadok jej spravili súrodenci....
ďalší problém - začína klamať....☹

danuska24
18. nov 2017

A ja že len moja o mesiac 10 ročná je lajdak, v skole zatiaľ ok (klop klop) ale inak , na všetko má odpoveď , upratovať izbu bez viditeľného výsledku dokáže aj dva dni.

hnilk0vamaminka
autor
19. nov 2017

@deti95060810
Ja u mojej nedokážem rozoznať znaky klamania😲

hnilk0vamaminka
autor
19. nov 2017

@mummy01
Snažia som sa na ňu milo, ale ona si len svoje. Večne sa oháňa zákonníkom, že deti nesmú pracovať. ☹

hnilk0vamaminka
autor
19. nov 2017

@hnilk0vamaminka
Prepáčte za chybu, snažila*

erickatt
19. nov 2017

@hnilk0vamaminka upratovanie, nie je práca. 😀 Neboj. Moja Veronika mávala v izbe taky bordel, ze som tam ani nechodila. Špinavé s čistým, šálky, taniere, horor. Teraz ma 21, býva s frajerom a čistucko, povysávane, navarene, napečené. Skús jej dať kuchynské minútky, a každý den nech 20 minút upratuje . A presne, na ten čas zobrat všetko na elektriku ( tablet, telefón, pc. Alebo vypnúť WIFI)

hnilk0vamaminka
autor
19. nov 2017

@erickatt
Moja miluje variť, len po sebe upratať je problém no 😀😀

hettinka
19. nov 2017

@hnilk0vamaminka vitaj medzi matkami puberťákov
je problém len s upratovaním, alebo kašle aj na školu, záujmy, kamarátky...?

Ak ide len o poriadk, skúsila by som ju nechať tak ... však ona sa zbadá, ked nebude môcť nič nájsť, nebude mať opraté oblečenie, lebo si ho nedá oprať. ja som takto šokom "liečila" syna. Ma 10 a všetko špinavé oblečenie hádzal pod posteľ, slipy a ponožky od lenivosti pod vankúš ... až jedno krásne ráno prišiel, že nemá tričko, nema slipy ... tak som mu ukázala, kde má a odvtedy síce ešte občas niečo takto v izbe zabudne, ale je to o 90% lepšie. Aspon ked zakričím, že sa ide prať, tak príde so všetkým.
Tiež máme u nás zavedené sobotné upratovanie, vtedy deti vedia, že sa dopoludnia musí upratať, inak nebude žiaden víkendový program. U nás upratujú už vlastne iba deti, ja žehlím, periem, upratujem našu spálňu a kúpelňu a manžel väčšinou niečo okolo domu a varí. Staršia ma 16, mladší 10.
A presne ako píše @erickatt , vypni WI-FI (alebo zmeň heslo 😀 )

danielahamar
19. nov 2017

@hnilk0vamaminka ja by som jej dala taky zakonnik, ze az, mne ked toto par krat doma povedali, ani nie starsi, ale mladsi, tak ja som tiez povedala, ze nie som ich otrok, ani sluzka a sadla si k tv, treba deti zapajat do domacich prach, nic ine neostava, aby v puberte neprotestovali

erickatt
19. nov 2017

@hnilk0vamaminka kdo varí aj upratuje. Teda ked varím ja, upratať rozkazem 😝😝

tenerifka
19. nov 2017

@hnilk0vamaminka Moja ma uz 15 a je to ovela lepsie. Ked sa u nas napr.vysava a ma v izbe na zemi oblecko, nechame vysavac v izbe a ked pride zo skoly, oznamime jej, ze sa nedalo povysavat kvoli tym veciam, takze to musi urobit ona a aj spratat vysavac(co je tiez otrava trepat ho zvrchu dole). A vacsinou upozorñujem, ze sa bude vysavat a uz to dopredu uprace sama, kedze vie, co by ju cakalo.
Vela veci hodi len tak pokrcene do skrine, aj spinave, a ked idem zapnut pracku, dopredu oznamim, ze sa ide prat a co nehodi do pradla sa neoperie a dalsia pracka s ciernym pofici napr.za tyzdeñ, tak aj to funguje a za pochodu uprace aj skriñu.
Vysvetlila som jej, ze ja milujem poriadok a ona zasa potrebuje zaviest do fitka ci nieco kupit, takze ako ja robim veci pre ñu, co ma nebavia, tak aj ona musi urobit nieco pre mña....a sme v mieri

bosorkabb
19. nov 2017

@hnilk0vamaminka ja mám 16 ročného a bordel v jeho izbe 😲
Všetko na zemi vrátane paplona. Ešteže som ho donútila aspoň špinavé veci nosiť do koša na bielizeň.
Táto puberta je hrozná vec. Trvá to už cca 3 roky. Inak je v pohode, len ten poriadok no 🤐

linda03
19. nov 2017

Dufam, ze k tomuto u nas nepride. Moja dcera ma 9 rokov a doma sa zapaja skoro do vsetkeho.. zvlieka periny, vyklada mycku, polieva kvety, pomaha s opratym pradlom.. nic velke ale predsa dolezite.. s poriadkom v izbe tiez bojujeme, ale ked ju poprosim aby si upratala spravi to.. moja paka je, ze ak ma nebud pocuvat, tiez ju nebudem pocuvat (vela sa rozpravame - chvalabohu) a to znamena, ze nebudem pocut ani to ked bude hladna 😂 no uvidime, co bude za par rokov ☺

hnilk0vamaminka
autor
19. nov 2017

@linda03
Toto krásne obdobie som prežívala tiež, keď bol muž v práci, dcéra bola zašitá v izbe (nemala o mňa moc veľký záujem :/ :( ) a najmenší oddychoval v mojom brušku, tak sme sa zhovárali pri teplom kakauku a pri domácom koláčiku. Neraz sme spolu varili večeru, bolo to nádherné. Ale jedného dňa sa zobudila, a bola iná. Skoro som ju nespoznala.

linda03
19. nov 2017

@hnilk0vamaminka u nas tiez skusala nejake veci pred par tyzdnami a bohuzial dostala aj 2 po ustach a ked videla ako som plakala za to co spravila a aka som sklamana, vratilo sa to do normalu.. trvalo to nejaky tyzden kym sme sa k sebe vratili.. ale vela sme sa o tom rozpravali a preslo to.. odvtedy chvalabohu je snazivejsia..

senta_sofia
19. nov 2017

@hnilk0vamaminka u nas sa najlepsie osvedcila ignoracia... cize, nerobis ty, nerobim ja. Chces ciste oblecenie? Oper si, ozehli si. Prosis si jest, nech sa paci peniaze, kup si, uvar si. Jednoducho nejake pravidla platit musia a ja vzdy hovorim, ze mna to nebavi rovnako a musim to, pretoze keby kazdy robime len to, co sa nam chce, nemame nic.

maria1989
19. nov 2017

Dám tu aj jednu poznámku, ako to NErobiť. Ja som nikdy nemala ktovieaký poriadok v skrini, ale - podľa mňa - to celkom ušlo. Raz mi mama prišla, a vyhádzala komplet všetky šaty z veľkej skrine na zem - že si to mám preskladať, lebo to nie je pekne v komínkoch. Keď sa nad tým zamyslím, nemám z toho dobrý pocit ani teraz.

aspinka
19. nov 2017

Moja ma 12r nemala ani prilezitost u mna zleniviet. Neviem si predstavit, ze by som jej vstupila do izby a prekracovala bordel. Od malého mala som ju ucila ze o veci sa treba starat a byt poriadna. Ja som asi najhorsia mater na svete, ale ja od nej v tomto veku neocakavam len, ze si milostiva uprace svoju izbu, ale ze mi pomoze upratat dom. A vdaka Bohu jej to nerobi problem ved si uvedomuje, ze sa o nu s jej otcom prikladne starame a to, ze nam pomoze je jej prejav vdacnosnit za to 😉
Ucim to aj mensie deti... takze pomáhame si vsetci navzájom 😉