Ako dlho trvalo u vás vyplakanie a kontrolovaný plač v rámci spánku?

weronyqa
13. apr 2020

Dobry den mala by som otazku pre mamicky co si presli v ramci spanku roznymi formami vyplakania alebo kontrolovaneho placu. Ako dlho vam deti plakali? Existuje aj nejake maximum? Dakujem

h_petra
13. apr 2020

To co je, ze vyplakanie a kontrolovany plac?

h_petra
13. apr 2020

Uz som si vygoogla. Dost sadisticka metoda. Strasne

beronsche
13. apr 2020

Max. Je uz len rozmyslat o tejto metode.. je zname, ze tato metoda ma negativny vplyv na vyvoj detskeho mozgu... Je o tom x clankov na nete.. Aj na koni.. https://www.modrykonik.sk/blog/olivieree/article/negativne-nasledky-metody-kontrolovaneh-xnaj2o/

chances
13. apr 2020

@weronyqa ahoj, prosim, nerob to. Dietatko sa tymto stylom nauci spat len preto, ze rezignuje. Precitaj si viac o tejto metode. Podla mna je neprirodzena, nefyziologicka. Myslim, ze ziadna mamicka pri jej praktizovani nema dobry pocit - a pravom. Len sme zial zvyknuti dat na rady "autorit", ktore casto slepo uznavame bez toho, aby sme ich predtym spochybnili... Ja som tuto metodu skusala na dcerke ked mala 10 mesiacov. Po 7 minutach vecerneho placu sama v postielke som ju vzala na ruky. Asi hodinu sa nevedela ani trochu ukludnit. Ked navela navela asi o dve hodiny zaspala v mojom naruci, vzlykala zo spanku az do rana. Volala som na pohotovost, povedali mi, ze ma krce hladkeho svalstva zo silneho placu. Potom som sa zamyslela nad tym, co vlastne robim. Dodnes mam zly pocit z tejto otrasnej skusenosti, zo stopovania minut placu, z toho ze dieta som sa pokusala vycvicit na spanok, akoby to bolo nejake zvieratko. Nikdy viac.

misickaa4
13. apr 2020

@weronyqa samozrejme, ze ho nenechas plakat tak, aby sa zachadzal....sama poznas svoje babo a vies, kedy uz place vela...chodis za nim v pravidelnych intervaloch, tak vie, ze ho mamina neopustila, ale je tam stale s nim..takze pokial len mrnka alebo si trosku poplace, je to v poriadku. Upokojujes ho napriklad svojim hlasom, hladkanim, capkanim...

nina37
13. apr 2020

maximum?pane boze chuda dietatko

ladyblcha
13. apr 2020

@weronyqa existuje maximum, ked ti pukne srdce z toho 😔
ja by som to nedokazala veru.

elizabeth88
13. apr 2020

Tiez by som to nedokazala.Chapem aj Teba,mozno si uz taka unavena,ze aj po tejto metode sa obzeras,no tiez neodporucam.Zatial si dostala len jednu radu,,ako na to,no vacsinou Ti to tu kazdy neodporuca,aj maminky,co to uz skusili.🙂Nebola by si prva a ani posledna,co touto cestou naucili dietatko zaspavat same,ale tiez neodporucam.

beronsche
13. apr 2020

@misickaa4 teoria dobra.. Avsak dieta takto nedokaze uvazovat. Pre male deti existuje len tu a teraz. Ziadne pridem o chvilu, ci som vedla.. Ak dieta potrebuje matku a ta k nemu prichadza len v nejakych absurdnych intervaloch, preziva jej "odchod" zakazdym rovnako intenzivne. V jeho tele sa vylucuje stresovy hormon, ktory negativne posobi na vyvoj mozgu..
Pre vsetky sympatizantky:
Babatka v dojcenskych ustavoch takmer neplacu. Je to preto, ze sa u nich zapol akoby mod prezitia, cize neminaju energiu zbytocne, na plac, na ktory nik nereaguje.. Myslite, ze im ludska blizkost nechyba? Neplacu, ale prezivaju stres v sile akoby boli v ohrozeni zivota.. Tato sialena metoda ma v podstate rovnaky princip.. Potlaca vonkajsie znaky nepohody = plac a matka je spokojna, ked sa to dieta nauci. Tie skryte a o to zavaznejsie znaky s nasledkami na vyvoj mozgu neriesi ziaden sympatizant tejto ohavnosti..

gelifil
13. apr 2020

Dievcata, som uprimne rada tymto komentarom...Kedysi tu bolo kopec sympatizantov tejto bezcitnej zrúdy

daisylucky
13. apr 2020

Takouto metódou dieťaťu akurát vyrobíš dáku traumu a negatívne psychicke následky si bude niesť celý život.

misickaa4
13. apr 2020

@beronsche ja som nepovedala, ze ho tam necha plakat cely vecer...aby sa zacal vylucovat ten hormon, musel by vkuse plakat-revat noci dni...kazdopadne, nech si kazda mamina robi tak, ako jej vyhovuje...mozno nie kazda ma moznost pestovat dieta 1-2h, kym zaspi

daisylucky
13. apr 2020

@misickaa4 a co dôležitejšie ma na starosti ako hodinu pestovať dieťa, kým zaspí? Jedine, tze by mala viacercata, vtedy by to mohol byť bez pomoci trochu problém. Starším deťom sa dá vysvetliť a ak nie, podľa mňa menej ublíži frustrácia dvojročné u, ktorý by sa pripadne zlosti, že mama uprednostnila pri uspavani bábätko, pripadne sa tiež môže tulit k matke a bábätku.

37373
13. apr 2020

@weronyqa Treba sa správať k dieťaťu tak, ako by sme chceli, aby sa ono spravalo k nám, keď budeme staré a nevládne. Keby mne osobne zakázali rozprávať a svoje potreby by som mohla vyjadriť len revom... revala by som stále. Byt matkou je o veľkej láske co sa chce obetovať a táto metóda s obetou nič nemá.

gelifil
13. apr 2020

@daisylucky tiez som sa toto chcela opytat, ze co ma byt akoze prednejsie...

eliska13
13. apr 2020

@misickaa4 tak asi dieťa nie je unavené, keď ho treba hodinu, dve pestovať
@weronyqa nikdy by som to nerobila.

weronyqa
autor
13. apr 2020

nevravím, že idem túto metódu praktizovať, len sa informujem, prosím vás, neukameňujte ma. @daisylucky neide o to, že by som na dcéru nemala čas, ale som proste vyčerpaná. Máme zatiaľ len 5mesiacov, už od narodenia mala zlý spánok, v nemocnici som ju musela nanášať po chodbe od zúfalosti. Pediatrička aj neurologička tvrdia, že je v poriadku. Aktuálne dokáže zaspať len hojdaním v perinke na fitlopte, poprípadne v nosiči. Každé uspávanie trvá minimálne 15 minút, niekedy však aj hodiny. Cez deň spí 3x po 30 minút, ale aj to ju musím po celý čas natriasať (na fitlopte alebo v nosiči), aby spala aspoň tých 30 minút. Je nepoložiteľná od narodenia, proste nonstop plače a ja som z nej už proste vyčerpaná, nevládzem. V noci spíme štýlom, že som každých 30-45minút hore, je so mnou v manželskej posteli, partner už s nami radšej ani nespí. Mám pocit, že sme už skúsili všetko, je plne kojená, cumeľ, fľašu odmieta, na prsníku zaspí zriedkakedy. Kočik, autosedačku či auto neznáša, iba vrieska. Skúšali sme zrušiť hojdanie aj nosenie, pridávať spánkové asociácie, ktoré podporujú spánok typu mojkáčik, kúpanie, hladkanie, spievanie, šum, rutina, uspávanie v rovnakú hodinu, nič našu situáciu nemení. Nikoho okrem mňa nechce, partner ju nedokáže uspať a zvyšná rodina je stovky kilometrov ďalej, nemá mi kto pomôcť, nemám možnosť si nijak oddýchnuť. Takže neide o to, že by som nemala čas, ale o to, že celý deň som s ňou nonstop a niečo také ako varenie, pranie či upratovanie neprichádza do úvahy a s tým som zmierená, ale rada by som sa aspoň raz za týždeň osprchovala a raz denne najedla. Ďakujem!

luthine
13. apr 2020

To aj v 21. storoci este stale niekto blbne s takymito metodami? Neuveritelne. Prv nez sa pre nieco take rozhodnete si prosim precitajte cosi o vplyvoch na mozog deti, ale aj zvieracich mladat. V ranych stadiach vyvoja nepotrebuju NIC tak urgentne ako blizkost matky, dokonca ani prijimanie potravy nie je tak dolezite. Vid napriklad priserny Iron monkey experiment sadistickeho doktora Harlowa, kde daval drobunkym opicim mladatam moznost vybrat si medzi zeleznou "matkou", ktora im davala mlieko(nainstalovana flasa) a "matkou" potiahnutou kozusinou, ktora im nedala nic. Co myslite, ako to dopadlo? Mladata rad radom umierali od hladu, ale zato pevne prichytene na kozusine umelej matky, tak silny je pud a potreba blizkosti deti s ich mamami. A presne ako to tu niekto povedal, co dieta prave neciti pri sebe, akoby neexistovalo. To je taky problem odovzdat sa potrebam dietata aspon na ten prvy polrok?? Co preboha moze byt urgentnejsie nez dat babatku co potrebuje? Utekate pred nacistami alebo musite orat pole, aby ste mali co jest? Aj vtedy sa da si to dieta priviazat k sebe predsa. Mam dve starsie deti a bohuzial, teraz je prednejsie babatko, musia sa prisposobit. Oni totiz uz su schopne sa prisposobit, na rozdiel od babatka. Chapu, ze ich milujem aj ked sa im nedokazem venovat tak, ako pred porodom. Pre matku, aj mnohonasobnu, by mal byt len jeden jediny imperativ. Tym je potreba jej deti, teda mala by by tam, kde ju prave najviac potrebuju.

bubinko1506
13. apr 2020

Nikdy som nad touto moznostou neuvazovala, a to mam dvojicky, ktore nevedeli zaspat same. Ked boli uplne malinki, zaspavali pri kocikovani, neskor na nasej posteli a asi az v roku v postielkach, ale bola som pri nich, citala som rozpravku alebo ich len drzala za ruku. Maju 3,5 roka, doteraz je nasim ritualom, ze precitame 2 rozpravky, chvilu som este pri nich, a potom zaspia.

weronyqa
autor
13. apr 2020

@luthine dieťa potrebuje matku, ktorá ho dokáže aj vnímať, čo ja už od toho vyčerpania nedokážem. Ja viem, že tá metóda je krutá. Je tu niekto kto by mi aj povedal, čo mám robiť, keď to nezvládam a nemá mi kto pomôcť?

luthine
13. apr 2020

@weronyqa Ja ta nesudim, ani nechcem utocit. Iba som chcela zdoraznit absurdnost tejto metody. Rada poradim, ak popises blizsie, v com je problem a preco to nezvladas, tu aj v sukromnej sprave. Ako ty chces. Viem, ake to moze byt s niektorymi detmi narocne, moha druhorodena nespala do roka a pol viac nez dve hodiny v kuse, cize poznam to zufalstvo, ten pocit, ze uz nevydrzim ani o jednu noc dlhsie. Prave preto ti chcem povedat, ze to nepotrva vecne, babatka sa menia kazdym dnom, mozno uz zajtra to bude lepsie, mozno o mesiac. Ale ak svojho maleho cloveka naucis, ze mama tu nie je, ze je na svete celkom same, z podvedomia mu to neskor nedostane ani dvadsat psychologov.

henka123123
13. apr 2020

@weronyqa a nemoze byt hladna? ako casto papa?ci jej staci to mm. keby si ju udrnkala v kociku a nehala na balkone.zahrade spinkat? moj maly bol dost takyto uplakany ale len prve 3 m..potom sa to zlepsilo...ale v tom kociku mi cez den pospal..alebo v hojdacke elektrickej bol spokojny vydrzal 20 minut som zatial sa umyla atd.

daisylucky
13. apr 2020

@weronyqa niektoré deti sú proste náročné, môj najmladší taky bol, správal sa presne ako opisujes, v noci nespal, cez deň nonstop vyžadoval pozornosť, furt plakal, mrncal, najskôr kvôli kolikam, potom mal silnú separacnu úzkosť. Kým som šla ráno do sprchy, často to prereval. Keď mal dákych 7,8 mesiacov, vždy som si rozmyslela, či sa pôjdem napiť, cikat, pripadne som šla s nim na rukách. Noci som trávila po sedliacky na gauči a furt ho kojila, lebo väčšinou keď som ho chcela preložiť do postieľky sa zobudil. No bola to katastrofa. Proste matky náročných deti sú hrdinky. Ber to tak, že investujes do jeho psychického zdravia. Pripadne skus poprosiť o pomoc manžela, starych rodičov, ale môj napr. k nikomu inému nechcel ísť... Mne ale pomáhalo, že som si večer pri kojeni čítala knihu, že som si tak aspoň na chvíľu oddýchla. Sice som ho mala celý večer na rukách, ale myslienkami som bola v knihe. O starších dvoch sa večer staral manžel. Keď mal rok, už som ho v pohode bez výčitiek nechala revat, keď som išla do sprchy, na nákup a pod., samozrejme bol s nim vždy manžel, aby ho utisil. A keď mal rok a pol, stalo sa z neho usmievavý, zlaté, sebavedome dieta. Teraz ma dva a pol a tak normálne s nim mlati obdobie vzdoru. Takže moja rada je len vydržať, keď si vyžaduje pozornosť, dat jej tu pozornosť. Bábätká nie sú vypočítava, nerobia naschvály, plačom len vyjadrujú svoje naliehavé potreby, ktoré treba čo najskôr uspokojiť, lebo oni nechápu dôvod ich neuspokojenia, proste, keď sa neuspokojí trpia. Samozrejme inak to funguje pri starších deťoch. Avsak metóda kontrolovaného plaču je podľa mňa metóda týrania dieťaťa a to je už aj potvrdene vedou. Samozrejme toto všetko je psychicky náročné aj pre teba, skus teda hoci aj s babom na rukách co najviac čítať, mne pomáhalo aj cumenie do mobilu, aspoň mi myšlienky bludili inde a nie okolo dieťaťa. Tiež pomôže, keď sa pravidelne vystazujes a pod.

weronyqa
autor
13. apr 2020

ďakujem za podporu, pomôcť mi naozaj nemá kto, partner robí čo sa dá, čakám kedy ju vyhodí von oknom od nervov z toho večného plaču :( hladná nie je, to sme už tiež skúšali, papá pekne, často a dosť, prsník ponúkam neustále, že či náhodou - ale keď nie je hladná, tak aj pekne odmietne, tento problém som už dávno vylúčila. čo sa týka kočíka, tak akoby Danko povedal - ten ani vizuálne :D :D ani položiť do kočíka, nieto v ňom nejakým spôsobom uspať

misickaa4
13. apr 2020

@daisylucky ja sa tu nejdem dohadovat....ak to maminam vyhovuje, kludne nech si pestuje aj 5 h 🙂 je to kazdeho vec

lucyluv
13. apr 2020

Kamoska to na synovi aplikovala ked mal 6m, presne k nemu chodila v tych intervaloch, ze naucil sa vdaka tomu zaspinkavat sam, neviem ci to 3dni netrvalo, neviem presne. Teraz vyzera byt chlapcek uplne v poriadku, dokonca sikovnejsi ako moja, co som ju dlho len ceckom a v nosici uspavala :D nemyslim si ale, ze by ho nechali plakat nejak extremne dlho, to by srdce nemali, su to inteligentni ludia a svojho syna miluju, takze mozno sa to da aj "citlivejsie".

misickaa4
13. apr 2020

@lucyluv to nema ani cenu vysvetlovat, podla mna...tu si kazdy potom mysli, ze je taka matka horsia alebo co...

daisylucky
13. apr 2020

@weronyqa len vydrzat, ozaj bude lepšie. Keď jej teraz poskytnes podporu, vyrastie z nej úžasné sebavedome dieťa. Ak ma manžel z toho nervy, nech sa ide niekde prejsť, aby sa upokojil. Aj ty, keby si na ňu už chcela kričať, nebodaj nou za triasť alebo ju udrieť, to ju radšej nechaj plakať a chod sa ukludnit do vedľajšej izby. A hlavne sa venuj jej, keď to vyžaduje. Aspoň fyzicky ju maj co najviac pri sebe, keď to vyžaduje. Fakt, ja som to robila tak, že som cely večer pre sedela na gauči, cez seba som mala kojaci vankúš a malý sa bud kojil alebo spal. Tým, že mal so mnou kontakt, spal dlhšie a pokojnejšie a ja som si zatiaľ čítala knihu, pripadne som sa takto aj navečerala, manžel mi podľa dáky chlieb.
Ak je to vaše prvé dieťa, je to obrovská zmena a dupľom, keď je takéto náročné. Tvoj manžel sa musí zmieriť s tým, že teraz musí obsluhovat on teba a nie ty jeho a ze dáky čas budete mat neporiadok.

heidy222
13. apr 2020

@weronyqa chapem co prezivas a samozrejme takto sa neda zit. Metoda spankoveho treningu nie je o Tom Ze dieta nechas Plakat a pustis si telku takze klud ludia. V podstate si bud pri nom alebo chodis v pravidelnych niekolkominutovych intervaloch, cize dieta vie, ze nie je Same. Kamaratka mi to odporucila,lebo tiez uz nemohla, neda sa spat v polhodinovych intervaloch celu noc. Vyskusala som to pri starsej dcere, lebo som mala podobne, teda v noci spala Par hodin v kuse Ale uspavanie Bolo na rukach 3 hodiny a bohuzial nefungovalo, preslo to az casom.

eliska13
13. apr 2020

@weronyqa nemá nejakú intoleranciu, koliky skúšala si kvapky?už jej môžu ísť zuby.ja nie som zástanca hojdania na lopte a iných veci.Sice je pravda, že som mala spáča a viem aká je žena zúfalá, keď na nevyspi, ale podľa mňa si dieťa na to zvykne a nevie inakšie zaspať.Skusila by som ju naučiť normálne spat v tme, ľahnúť si k nej poobede na posteľ, ukolisat v kočíku.Alebo sa len zmieriť, že má naozaj dráždivejsi ten nervový systém a je taká a teda robiť čokoľvek len nech si pospi.Cumel si vyskúšala viac typov?mne radila pediatrická, keď sme mali takéto noci vyskúšať mu dať večer Panadol od bolesti tiež mal okolo 5-6 m a zub ešte nemal a prespal len s jedným kojenim môže byť, že ju už ďasná bolia.