icon

Ako efektívne odplienkovať dcéru bez stresu?

13. aug 2024

Ahojte
Dcera 22mes, sikovne , vnimave dieta, vie chodit sama po schodoch hore dole, obliect sa,po dennom spanku sucha plienka, chape zakladnym pokynom dones odnes dvihni poloz- proste vsetky predpoklady aby chapala nocnik
Snazim sa od zaciatku leta, sama chodila sadala na nocnik ale iba ked som jej povedala sama od seba nie, vycurala sa ci vykakala odniesla za sebou nocnik do zachoda splachla zatlieskali sme, po asi 2 tyzdnoch stop nechcela si na neho ani len sadnut neriesila som, nechala som to mesiac tak, teraz sme zase zacali zase tyzden chodila sadala sama vykonala potrebuj odniesla ale znova nepytala sa len ja som pripominala, teraz uz 3 den zase stop nechce sadnut na nocnik ked pripomeniem ze ides curat do nocnicka? Tak len nie nie nie nie a mava rukami na znak nesuhlasu, robim nieco zle? Alebo co robit? Myslim, ze je pripravena ale akosi jej chyba ten “klik” v hlave
Davala som aj nohavicky namiesto plienok ked som jej vysvetlovala, ze ked bude chciet curat pojde do nocnika tak mi prikyvovala ukazovala kde je nocnik a kde pojde ked bude treba a ked uz bolo treba docurala sa cela lebo sa nepytala, co robit?

len_nig
13. aug 2024

Počkať, očividne nie je pripravená 😊

h2
13. aug 2024

Daj jej čas. To, že je šikovná v iných veciach, že rozumie a vie komunikovať, ešte neznamená, že cíti dopredu, že jej treba.

colsami
13. aug 2024

Zjavne pripravena nie je, za to ze je sikovna a vnimava v inych veciach - na toto stale nedozrela, ze si vopred uvedomuje potrebu a vypyta sa. Daj jej cas, nema ani dva roky.

jaskolka
13. aug 2024

Veď počkaj, ma ešte čas. Zbytočne to budeš teraz siliť, trápiť sa aj ju, utierať mlačky a prať kopec vecí. Počkaj chvíľu a skus po pár týždňoch znova

nikpa
13. aug 2024

Možno to chce sa len menej ,,nasilu snažiť,, a nechať ju do toho dozrieť. Tu nejde o to ako veľmi ty chceš a ako veľmi sa ty snažíš, to je o nej. A evidentne ešte na to nedozrela.

biba_18
13. aug 2024

ja stále hovorím, že žiaden školák nechodí do školy v plienke ... no a čo sa týka môjho malého - mal plienku skoro do 3 rokov (je jesenný a odučil sa u babky na prázdninách, keď bolo teplo a behal naholo po záhrade ...) ... a aj potom žiaden stres, keď sa sem tam stala v noci nehoda som sa ho pýtala či chce plienku a občas chcel a občas nechcel ...

petamich
13. aug 2024

Ved to spolu absolutne nesuvisi 🙂 to, ze je sikovna a vnimava v niektorych veciach automaticky neznamena, ze je zrela aj na odplienkovanie, treba proste pockat a skusit neskor

januska12323
13. aug 2024

Očividne necíti keď jej treba zbytočne na ňu tlačíš. Posaď ju tam po spánku, vychval do nebies a čakaj kedy príde sama keď jej bude treba.

sisska96
13. aug 2024

Keď nechcela zase si dala naspäť plienky? Lebo keď áno to je problém, nikdy nemôžeš robiť krok naspäť, keď si už nedala plienky, nemala by si zase dávať. Teraz zase môžeš začínať od začiatku. To že nie je prípravená, je totálna blbosť, už nejaký čas chodila na nočník, už vie pochopiť o čo ide.

autor
13. aug 2024

@januska12323 to som robila
Moje dieta si nechce hned po spanku sadat niekam, chce sa dlhsie valat v postielke pochodit si hore dole snazila
Som sa davat ale hysaky

autor
13. aug 2024

@sisska96 a prosim ta co som jej mala dat? Javorovy list? Ked mi nechcela na nocnik ani len sadnut tak ju tam nutit alebo ju neustale nechat chodit behat nahu? Prepac to sa fakt nedalo, bolo mi tak poradene od detskej psychologivky

autor
13. aug 2024

@sisska96 chodila ale len ked som jej ja pripomenula sama na nocnik nechodila

sisska96
13. aug 2024

No ja som sa ich pýtala každú pol hodinu, či potrebujú cikať kakať a vtedy išli. Plienky som nikdy nedala naspäť aj keď bolo pár dní že nechceli. Proste bolo vysvetlené že plienky odniesol holub pre malé bábätká, a už nie sú. Pochopili

autor
13. aug 2024

@sisska96 aj ja som sa pytala kazdu polhodinu niekedy sla niekedy nie a nepovedala ze jej treba samozrejme ze ked som nevystihla cela sa pocurala

autor
13. aug 2024

@sisska96 tak mam asi hlupe dieta 🤷🏻‍♀️

pralinka86
13. aug 2024

Pockajte, este stale si to neuvedomuje.
Ved sa moze odplienkovat na jesen, v zime, na jar, nemusi len v lete. Nie je ziadna hanba mat plienky. Bed nakoniec ešte je mala. 90% deti ma este v tom veku plienky
Ked bude pripravena, pojde to rychlo a aj sama sa bude pytat, zadrzi...

lenka2710
13. aug 2024

Ja som mala takú staršiu, bola veľmi ale veľmi šikovná, v 2 rokoch vedela farby, čísla, abecedu, par anglických slovíčok ale chodiť na nočník jej ale ze absolútne nič nehovorilo 😂 cikať tam začala asi ako 2 a pol ročná a kakat?? Ešte po troch rokoch to robila do gatí a nerobilo jej to ziaden problém, že ma v gatiach h.vno 🙈
Mladší ten je pravý opak staršej, toho nezaujíma okrem áut nič, normalne ma chytala depka, že ako ho odplienkujem a ten sa hneď po 2.roku do dvoch dni odplienkoval 😂 rovnako to bolo aj s cumlom, staršia ho mala ešte v školke a mladšiemu som len povedala, že už je veľký už ho nepotrebuje, vyhodil ho do koša a bolo! Takže to ze je šikovná v určitých veciach, neznamená ze dozrela na túto! Viem, že ju chceš odplienkovat cez leto, kym je teplo, potom keď je viac naobliekana, je to des! Skúsila by som to zasa až po dovŕšení 2.roka, nesilit to zbytocne

sisska96
13. aug 2024

No to je o výchove. Deti stále dlhšie nosia plienky, už pomaly budú deti v plienkach aj v 6 rokoch :D

lenka2710
13. aug 2024

@sisska96 prosím ta, netrep, ja mam dve deti, výchova rovnaká a každé je uplne iné! Každe dieťa je osobnost, nie kopirak 🙈

laura0107
13. aug 2024

No ja neviem.ale keby ja mam čakať na moje deti kedy si sami dajú preč plienku tak ešte aj v 5tich ju majú asi 🙂)))))
Obe deti sa mi odplienkovalj až okolo3r.
Keď som márne skúšala a čakala.tak som plienky vyhodila a mali len nočník.1-2dni sa pocikali aj 10-15x. Od 3.dna už pochopili.a hádam od 4.-5.dna to šlo v pohode.dcerke som nemusela ani pripomínať a synčeka som musela pár týždňov sledovať kým sa úplne naučil.

miimss
13. aug 2024

A knihy o nočníku čítate? U nás toto málo úspech a veľkou motiváciou pre ňu bolo že dostane nohavičky 🙂 odplienkovana bola keď mala 27 mesiacov

vladi4444
13. aug 2024

Ale to nevadí, že sa celá počúra. Normálne som mala v zálohe veľa nohavičiek a kraťasov a prezliekala. Keď sa pocikala, tak vedela, že je mokrá, bolo jej to nepríjemné, vysvetlila som, že treba na nočník a prezliekli sme sa. Trvalo to tri dni, potom ešte pár nehôd, aj teraz niekedy keď sa hnevá sa pociká, ale chodí sama, bez pripomínania.
Ja by som to vyskúšala tak, pokiaľ nie, zas chvíľu počkať.

livuska124
13. aug 2024

Kopírujem z článku lekárky z netu:

"Buďte trpezlivé, vydržte prechodné obdobie pocikávania a nepripomínajte stále deťom, že sa majú ísť vycikať.
Pravé odplienkovanie nie je odchytávanie moču a stolice, ale schopnosť dieťatka postrehnúť moment nutkania a vypýtať sa na nočník. Čím dlhšie maminy kontrolujú dieťa a posielajú ho, tým dlhší je proces samostatnej regulácie potreby dieťatkom."

Dieťa na to musí "dozrieť" (hormonálna sústava, nervová sústava). My sme s dcérou chodili do rizikovej ambulancie (s určitým problémom) do cca 3.rokov a tam mi lekárka hovorila, že odplienkovanie štýlom - "posádzam ho každú polhodinu na nočník, aby som nemala celý byt očúraný" nie je odplienkovanie. Dieťa to nerobí vedome, je to len "naučený reflex" - lebo ho matka za vycikanie do nočníka odmení, alebo sa z toho teší. Vedome to robí vtedy, keď sa samé vypýta alebo vyciká do nočníka, lebo cíti nutkanie, potrebu (má plný mechúr a uvedomuje si to).
Dcéra sa odplienkovala behom dvoch dní, keď mala vyše 2,5 roka. Prvý deň sa pocikala 2x, druhý deň 1x a koniec. Bez stresu môjho, bez stresu jej, žiadne pripomínanie každú chvíľu, či jej treba, žiadne prezliekanie a milión nohavičiek....
Že mala plienky tak dlho mi vôbec neprekážalo a hlúpe reči o lenivých matkách, či "veľkých deťoch" s plienkou som mala vieš kde....

nikiki29
13. aug 2024

Nemáte sa vôbec kam ponáhľať 😳 skús o 2 týždne, mesiac… možno sa niečo zmení. Môj syn bol pripravený až v 2 rokoch a 3 mesiacoch.