Ako na tvrdohlavé dieťa?
Ahojte mamičky. Chcela by som vedieť ako je najlepšie reagovať na tvrdohlavé počiny našej 4 ročnej dcérky.
Dám vam hneď príklady a povedzte mi ako by ste sa zachovali vy?
Ja som za praktizovanie “nevychovy” a snažím sa všetko s dcérou prekonzultovať a porozumieť jej ale v takých situáciách sa to proste nedá 🤯
Napríklad: na svadbe sa jej strašne páčila nevesta a chcela s ňou tancovať , 1, 2, 3x ok ale ďalšie razy som jej vysvetľovala že nemôže sa venovať nevesta len jej a ona potom zakaždým spustila histericky rev že nemôže s ňou tancovať , robila to skoro cely večer kým sme nešli domov.. ostatne deti tam behali hrali sa naháňali a žiadne tam toľko nerevalo čo naša 🙄 vysvetľovanie proste nepomohlo ….
takze “nevychova” failed
Jediný s kým pristala tancovať chvíľu bol tato… ked za ňou prišiel dedo tak spustila rev… len tak.. začala ho aj biť že nechce s ním tancovať… vkuse riešila tu nevestu že iba s ňou… a nie a nie si dať vysvetliť …
Mohla by som pisat milión príhod ale v skratke , naša dcéra aj po xy vysvetlovaniach spustí zakaždým rev - či to riešime po dobrom alebo po zlom vkuse je rev… nechce sa deliť s deťmi o hračky , všetko čo majú druhí musí mat ona, a my sme s mužom uz unavení z večného nikam nevedúceho vysvetľovania ….. prosim poraďte my sme zúfalí
@dskjhfdlkdjhl nemám pocit že nechať dieťa vyrevať patrí do konceptu nevychovy….
Už som jej viac krát dala takto hranice a určila čo sa stane keď niečo… a aj to splnila … no aj tak sa to vždy nabudúce zopakuje … napríklad je zlá na kamaráta, doma za to nedostane tablet - place , potom sa upokojí.. povie že už to robiť nebude… ok .. prejde deň a potom to spraví znova - tak ja neviem….
Ked je zla na navsteve, tak treba ist domov, raz upozornim a potom splnim. Kym pridete domov a Ty jej nadas tablet, to je uz velka pauza. A ja som nikde nepisala o nechani vyrevat. Jednoducho, ak by robila cirkus a je jedno, ci na ihrisku, alebo na svadbe, tak ideme domov-vrieskala Ti tam tak, ci tak, takze neviem o akom vyrevani vlastne pises.
Dosledky pre 4 rocne dieta musia byt okamzite... ze doma nedostane tablet je casovo "daleko". A spravat sa slusne je pre dieta abstraktny pojem celkovo 😂 To je ako uprac si izbu, realne pochopi vyznam tohoto slova dieta tak - 10 rocne 😂 Odijst sa da s obchodu, navstevy, parku, vyletu, znamych. Doma sa da dieta poslat do izby, pobalit hracky, vypnut elektroniku, poslat postavat puzzle (toto u nas psychologicka aplikuje velmi casto, cim horsi hnev - tym viac dielikov na skludnenie 😂 ), najdi si to vhodne... ale neprijemne ti to nesmie byt... vychovavat dieta je tvoje pravo a prakticky aj tvoja povinnost... kazdy rodic (a takmer kazdy clovek, ktoreho stretnes je rodic!) to pochopi a ten zvysok pochopi, ked bude mat vlastne deti... cim skor zasiahnes, tym tie sceny budu mat kratsie trvanie, pretoze dieta pochopi, ze to nikam nevedie... Tvoje dieta chodi do skolky, tvoje dieta pojde do skoly, na kruzky, vsade bude musiet vediet akceptovat autority, inak si narobi len problemy...
Vyrevanie chapes zle... toto je revanie s jedu, prepnutia emocii, vnutorneho konfliktu - ten plac musi von, je to proces ucenia sa spracovat emocie aj inak... kazde dieta si tym prejde... len u vas to trva dlho, lebo reagujes nespravne, vacsina deti v tomto veku ma tieto fazy davno zvladnute, lebo rodic nastavil hranice...
Pokiaľ následok nie je OKAMŽITÝ, má nulový efekt. Takže také, že potom niekdedy doma nedostane tablet, to si ona absolútne nespája s tou situáciou, kvôli ktorej to je. Tebe je nepríjemné, keď reve pred cudzími? Tak to je tvoj najväčší problém. Dieťa má 4roky, je načase sa ti zobudiť, spadnúť z toho obláčika dokonalej výchovy, si ju ty predstavuješ a začať s dieťaťom niečo robiť, lebo ti o chvíľu bude stvárať iné veci. Minichodom, to, že ťa dieťa bije je jeden z dôkazov toho, že si s tebou robí, čo chce a ty skáčeš okolo nej ako okolo takej kvetinky.
@yoxinka presne novodobá výchova podriadiť sa dieťaťu a robiť všetko čo si piskne aby náhodou neplačkalo. Mala som kamošku ktorá tiež išla formou vysvetľovania a v 7 rokoch zistila ze to nikam nevedie a teraz maleho trepe hlava nehlava a aj tak to nepomôže 🤦♀️
@anjelicek26 a poslať dieťa do izby to je správny postup? Že dieťa nevie zvládnuť emócie a ja ho za to ešte pošlem do izby ?
Ale ved "poslat do izby" je az posledny krok... nie prvy! Prvy krok je normalne slusne vysvetlenie, aby dieta malo sancu svoje chybne spravanie napravit - a vysvetlit, preco je to spravanie chybne. Druhe je opätovne vysvetlenie s varovanim, ze bohuzial, ked v tom spravani bude pokracovat, bude to mat take ci onake - okamzite nasledky, pretoze sposobuje - hluk, bolest, neporiadok (dopln vhodne... Treti krok je opätovne upozornenie na porusenie pravidiel/spravania, pripomenutie, ze bohuzial teda musime teraz splnit (trest s bodu 2), zobrat dieta a dosledne zakrocit...
A revuce dieta do izby neposielam, pockam, kym sa vyreve pri mne - alebo mu ponuknem ist sa vyrevat inam, nezakazujem mu revat, len mu naznacim, ze to na rozhodnuti nic nemeni a pockam.
Proste to na ňu nefunguje. Mala by si upustiť od nevychovy a začať raznejsie vychovávať, lebo takto naozaj nič nevyriešiš a nevychovas ju jednoducho.
Posledny kurz Nevychovy ma 5 casti a kazda trva asi 4 hodny. Ty si si pozrela malinku ukazku ktoru ponukaju zdarma a zial nevies o tom kurze nic a vobec ich rady nepouzivas spravne, lebo ich ani plne nepoznas. Je to velmi dobry kurz a tvoj komentar o tom ze failed mu robi nepravom zlu reklamu.
Nevychova pouziva princip Dohody
1. Ja poviem co chcem a potrebujem
2. Dieta povie co chce a potrebuje
3. Spolu najdeme riesenie ktore vyhouje nam obom
Konkretne:
1. Alenka, chapem ze sa ti nevesta velmi paci a chces s nou vela tancovat, ale ona musi tancovat aj s inymi ludmi. Uz s nou viac tancovat nemozes.
2. Ja chcem tancovat s nevestou
3. Chapem ze chces, ale neda sa to. Co teda navrhujes ze urobime? alebo: Ako to teda vyriesime? alebo: Skusme najst nejaku dohodu. alebo: Co povies ak nevesta pojde teraz prec a da ti jednu zo svojich ruziciek. alebo: nevesta pojde teraz prec ale pride si s tebou este raz zatancovat pred odchodom.
Takto mozes ist donekonecna... hladat kompromis. Skutocny kompromis, kedy aj ty z niecoho zlavis, alebo das dietatu nieco navyse. Ty len hladas sposob ako donutit dieta urobit to co chces ty. Dopracovali ste sa uz volakedy ku stutocnej dohode? To sa nestane len tak ze dnes si pozries kurz a zajtra ho uz ides uspesne pouzivat. To chce velmi dlhy cas, lebo ak doteraz ziadne dohody neboli, dietatu bude trvat velmi dlho kym pochopi o co ide a zacne navrhovat riesenia. Velakrat aj cele mesiace. A musis si pozriet cely kurz, lebo princip Dohody je len jedna z 5 casti.
Neuc ju sa delit o svoje hracky. Miesto toho ju nauc cakat kym pride na nu rada ak sa jedna o erarne hracky, alebo ak jej hracku niekto dobrovolne pozicia.
Konkretne: Chapem ze sa chces hrat s tym autickom, ale teraz je rada na Jankovi. Ked on skonci, bude rada na tebe. Musis pockat.
Tymto ju uistis ze sa moze a bude s tou hrackou hrat a je velmi pravdepodobne ze si pocka. U nasho 2.5 rocneho to funguje na 100%
Nie je to o jednom raze, ale o systematickej dlhodobej "praci". Ja mam napocuvany takmer cely zaplateny kurz. Mam za sebou aj iny kurz o respektovani a neide nam to doma stale na 100%. A ani nepojde. Dieta skratka place, robi sceny. Su deti take a take. Su dni a sitiacie take a take. Skus si zaplatit ten kurz nevychovy cely, ak ti to rozpocet dovoluje (je to dost drahe). Ale v konecnom dosledku to stoji za to. Nenechaj sa znechutit od respektujuceho pristupu. Odporucam aj knihu respektovat a byt respektovany. S tym tabletom to nie je nastavovanie hranic, to je trest. A ked uz si za trest, mal by prist bezprostredne po "zlom" spravani. Takto nema zmysel..ja teda za tresty nie som. Ani za delenie o hracky, nemusi sa delit s tym, s cim nechce. Ty bezne pozicias mobil hocikomu? Aj jej vsetko pozicias? Toto naozaj nie je nevychovne. Fakt skus cely kurz, verim, ze vam pomoze. Je tam vysvetlene aj to vrestanie a sceny na verejnosti.
To že jej zobereš tablet je trest? Ten tablet hned na dobro zahod. Trest je že z oslavy odyjdete po 3 upozorneniach. Uvedom si aj ty že ostať na navšteve kde roby tvoja dcera zlobu je neslušne. A je načase isť domov nech si aspom ostatny užiju zabavu. Lebo takto im ju kazite. Urob tak ako ti radia ostatny 3x a odchadzame. Možno to potrva dlhšie vo vašom pripade kedže už zistila že plačom všetko vydobije ale určite na to zabudne a pochopi že za plač nebude odmenema. Možno 100x odyjdeš z oslavy zo svadby z ihriska kina či obchodu. Možno to bude aj 200x ale raz to pochopi. A na plač si rychlo zvykni deti proste plaču. Neni to nič nenormalne.
@martina1985ba O problemoch sa pise a debatuje a preto su tak okate, ale dieta ti za tu drinu da spat tolko lasky ze sa ti o tom ani nesniva. Nikto na svete (ani ten najromantickejsi milenec) ta nebude milovat tak velmi ako dieta. Budes pre neho modla, bohyna, urobi pre teba vsetko na svete, bude vysiet na kazdom tvojom slove. Ono ta bude tak velmi lubit, ze staci jedno tvoje pohadenie a vyriesis vsetky jeho trapenia.
Cele zle.. este ked čítam ze 3-4 rocne deti majú tablet...
@martina1985ba A aj ta to trapi, alebo si spokojna a nechces byt matka?
@mamula20 Nie, lebo tie hracky su sukromny majetok deti. To je akoby od teba niekto chcel aby si sa koli slusnosti delila s cudzimi ludmi napriklad o svoje saty a sperky.
@mamula20 deliť sa o veci štýlom ako to robia faktoru rodičia ? Že keď cudzie dieťa dačo chce, tak vytrhnúť svojmu dieťaťu z ruky a potom ono plače, ale musí sa naučiť deliť. No nie, toto svojmu dieťaťu nerobím, musí sa naučiť počkať kým dakto sa dohrá a svoje veci ak chce pozícia, ak nie nevadí
@mamula20 ako si presla s poziciavania hraciek do gender ideologie prosim ta 😂 Ja plnne suhlasim s @evica17 moje deti poziciavat nenutim, su to ich veci. Podporim ich v tom, ze sa mozu s danym dietatom hrat s tymi vecami SPOLU, ale ked nechcu, tak proste nechcu, je to ich. Urcite moje-tvoje riesenie treba pochopit - a tym padom aj akceptovat, ze si nemozu zobrat od kazdeho hocico pomaly bez pytania, predchadza to konfliktom neskor v kolektive. Pozicat je dobra vola, nie "narok" ci "povinnost"
Autorka: Vies v com je problem? Ze si na 4 rocne dieta hodila kompetencie ako na dospeleho, plne za seba zodpovedneho cloveka. A ty si sa dala do pozicie pozorovatela a utesovatela "iba ma preboha nedavajte do role, aby som musela niekomu, hoc i vlastnemu dietatu, nastavovat hranice". 4 rocne dieta nieco chce, za kazdu cenu, ked to nema spusti rev, ty vysvetlis, dieta aj chape, ze sa neda, ale u neho prevazi jeho ego-dieťa "ja chcem". Ty by si sa mala zachovat ako ego-dospelý teda vysvetli (niekedy aj opakovane), vyjadrim pochopenie, pomojkam, ale nasledne poziadam dieta, aby s plačom prestalo, lebo naozaj nemoze s nevestou tancovat non stop a placom rusi ludi. Ak neprestane, nasledok bude odchod zo svadby. A nasledne to tak aj urobit. Ano, bude vrestat, ale to robi aj tak, takze to mas za jedno. Ty si sa zachovala v mode ego-dieta (tak ako si reagovala ty ako dieta) - len neist s kymkolvek do konfliktu, prisposobit sa, aj ked mi spravanie druheho nevyhovuje, snazit sa, aby vsetko sa vyriesilo "po dobrom" atd. Dieta neziskalo istotu, ktoru od teba potrebovalo - istotu dospeleho a pevnych hranic. Dostalo neistotu a pocit, ze ten, kto by mi mal poskytnut istotu, vlastne vobec nevie co ma robit. Cize: vysvetlit (pochopit, pomojkat), povedat aky bude nasledok nedodrzania a ak dieta porusi dohodu vysloveny "nasledok" dodrzat. "Nasledok" by mal bezprostredne suvisiet s tym co od dietata chces- teda ak robi cirkus na svadbe, nasledok je odchod z nej. Ak robi cirkus na ihrisku, u kamosky - opäť odchod odtial (nie zakaz tabletu, ktory s tym nema nic spolocne a navyse je v dalekej buducnosti pre dieta "ak tu sa budes slusne chovat (velmi abstraktne), niekedy doma - dieta nema pojem o case, dostanes tablet).