Ako na tvrdohlavé dieťa?
Ahojte mamičky. Chcela by som vedieť ako je najlepšie reagovať na tvrdohlavé počiny našej 4 ročnej dcérky.
Dám vam hneď príklady a povedzte mi ako by ste sa zachovali vy?
Ja som za praktizovanie “nevychovy” a snažím sa všetko s dcérou prekonzultovať a porozumieť jej ale v takých situáciách sa to proste nedá 🤯
Napríklad: na svadbe sa jej strašne páčila nevesta a chcela s ňou tancovať , 1, 2, 3x ok ale ďalšie razy som jej vysvetľovala že nemôže sa venovať nevesta len jej a ona potom zakaždým spustila histericky rev že nemôže s ňou tancovať , robila to skoro cely večer kým sme nešli domov.. ostatne deti tam behali hrali sa naháňali a žiadne tam toľko nerevalo čo naša 🙄 vysvetľovanie proste nepomohlo ….
takze “nevychova” failed
Jediný s kým pristala tancovať chvíľu bol tato… ked za ňou prišiel dedo tak spustila rev… len tak.. začala ho aj biť že nechce s ním tancovať… vkuse riešila tu nevestu že iba s ňou… a nie a nie si dať vysvetliť …
Mohla by som pisat milión príhod ale v skratke , naša dcéra aj po xy vysvetlovaniach spustí zakaždým rev - či to riešime po dobrom alebo po zlom vkuse je rev… nechce sa deliť s deťmi o hračky , všetko čo majú druhí musí mat ona, a my sme s mužom uz unavení z večného nikam nevedúceho vysvetľovania ….. prosim poraďte my sme zúfalí
Aká “nevýchova”? To hádam nemyslite vážne…. 4 ročne dieťa nevychovávate? Už ste dávno mali začať. Výchova typu konzultácie a rozprávanie? Je to dieťa , 4 ročne. Keby ste napísali že má 10 tak pochopím. Ale 4 ročne dieťa čo je vo veku kedy treba stanoviť hranice čo je už cez a čo je v poriadku, tak tam takáto vaša nevychova môže uškodiť aj do budúcna. Skáče vám po hlave. A aj bude a bude to veľmi ťažké keď sa budete snažiť stanoviť hranice a zrazu začať vychovávať. Lebo nebude chápať čo sa zrazu deje. Nie nie, toto je zle. Začnite s tým niečo robiť.
To je taký trest 😄😄 nedostane tablet na deň… to hádam nemyslite vážne. Že tablet 🙈🙈🙈 asi nemáte poňatia čo je výchova. To bude veľmi ťažké.
Mne sa celkom osvedčilo pri plači, čerstvé 3 rôčky, syn, ak spustí vzdorovitý plač a truc, alebo neposlúchne, upozorním raz, druhýkrát napríklad na ihrisku, že niečo nemá robiť (napr rozhadzovať kamienky, ako to vidí u ostatných trebárs o rok či dva starších detičiek na ihrisku, kt. rodičia to vôbec neriešia) nepomôže, zopakujem ešte 2 razy, po treťom raze beriem dieťa preč z miesta cirkusu aj napriek plaču, vzdoru, snažím sa zachovať pokoj, nech vidí, že ma toto správanie nedostane do varu,, 🙂
Juj, si nedokážem predstaviť, keby mi robil cirkus na svadbe. Zrejme by som odišla, aby sme nerušili priebeh a svadobný deň svadobčanov. 🍀☺️
Nech si zapamätá, že vieme odísť, hoci sme mohli ostať. Baviť sas ostatnými, ale nie za cenu, že bude iba plakať a robiť neplechu. Je to potom nepríjemné pre všetkých. 🤷
Držím palce. My práve prechádzame obdobím vzdoru. Tak len sa proste obrniť trpezlivosťou, stanoviť hranice a vysvetľovať, čo sa nerobí. Že sa k sebe máme chovať pekne a keby sme všetci plakali a kričali, všetkých by bolela hlava. 😁😉🌷
@mamula20 takže keď ty dačo dostaneš darom, tak to sa s tým kľudne delis s hocikým? A malé dieťa si nemôže kúpiť samo veci, kupujú ich rodičia preňho, sú to JEHO veci a je na ňom či sa podeli. S tými v škôlke,na ihrisku, čo sú spoločné sa musí podeliť, môže sa napr pohojdat alebo zahrať ale tak aby aj ostatné deti mohli, stanovim nejakú časové obranu ohraničenie
@andreatytler fu, takze k vam keď prídu deti na návštevu sa nesmú s ničím hrať lebo je to súkromný majetok vášho dieťaťa či ako?
Autorka Si to nepochopila. Môžu sa hrať s hocičím, len nies tým s čím sa hrá práve iné dieťa.
@andreatytler toto u nás nefunguje že pockaj kým sa zahrá janko. Včera sa to presne stalo: môžem to hovoriť dookola ale on nepustí z ruky ani náhodou (ani jeden ani druhý) skončilo to plačom Janka lebo je mladší a dal sa nahovoriť na inú hračku ….
necitam cele, ale k tej situacii so zlym spravanim na navsteve a odobratim tabletu - toto podla mna nie je logicky dosledok, ale trest. rozdiel je, ze logicky alebo prirodzeny dosledok priamo suvisi so spravanim, teda - nevies sa ovladat/spravat - odchadzame. trest je nieco, co s nicim nesuvisi a zatial mam skusenost (tiez mam 4r dieta), ze na take male dieta nefunguje, lebo ono si este nevie spojit, ze teraz nieco robim a o dve hodiny doma dostanem za to trest.
ako pisali ostatne baby, tiez by som upozornila, ze sa pojde domov. a aj som to uz viackrat musela urobit. napr. bol unaveny a nevedel sa spravat v ikei, tak sme namiesto vecere, na ktoru sa tesil, sli domov. a ano, aj s revom celou cestou do auta a aj celou cestou domov. ale velmi rychlo pochopil.
k dalsiemu tvojmu komentu - nechat dieta vyrevat - neviem, ci ti to tu niekto pisal, ale nechat dieta vyrevat sa da viacerymi sposobmi a ano, aj v nevychove som sa s tym stretla. (absolvovala som kurz.) lenze rozdiel je v tom, aka si pocas toho, ked place. nemusis sa jej dotykat, ked nechce, nemusis ani rozpravat, ale si tam s nou a necitit z teba hnev. nejde o take to klasicke vyrevanie typu - chod sa vyrevat do izby a dojdi, ked sa ukludnis.
a este k deleniu sa o hracky, riesi sa to aj v nevychove. u nas funguje toto - kto sa s tym hra, toho to prave je. na ihriskach su vacsinou erarne hracky, takze ak je nieco prave obsadene, uci sa cakat. ak je to volne, moze si to vziat. to iste plati aj v skolke.
ak k nam pride navsteva, vopred sa dohodneme, ci je nejaka hracka, ktora je prenho dolezita a nechce ju pozicat. ak ano, hracka ide do skrine. potom si povieme, ze ostatne hracky teda poziciame aj navsetve. a cuduj sa svete, nikdy nebol problem, max. som pripomenula, ze ano, je to tvoje, ale teraz sa s tym hra navsteva (vzala si to prva, lebo to bolo volne).
ak sme vonku a s niecim sa hra a chce to niekto iny (a viem, ze sa s tym hra uz dlho a ziadne podobne veci tam nie su, napr. velka tatrovka), tak mu to skusim vysvetlit. kym bol maly (2-3r), velmi to nezaberalo, aj tak to chcel on, ale vsimla som si, ze v poslednom case (ma 4r) uz na to zacina reagovat a niekedy "prepusti" danu hracku inemu (mensiemu) dietatu alebo sa zacnu hrat spolu (niekedy im v tom trocha pomozem, napr. navrhnem, ze mozu obaja davat piesok do tatrovky alebo co).
A ked ju aj odnesies placucu prec, tak prestane plakat po chvili?
Co sa vyhovaras?je rozmaznana a nevychovana…ano,to si mala presne urobit,odtiahnut aj cez cely parket a nech reve dve hodiny v aute pri tebe a nie na svadbe…mam mladsie dieta a uz teraz chape “iste hranice”,aj ked sa niekedy opakujem ako cvicena opica a 3 deti som odchovala v zahranici ako ´au-pair ´,ale ked neposluchli,tak aj s revom sme sli z parku,obchodu atd. Urobili to este 2-3 razy a od vtedy klud,pochopili,kde su hranice a ze nezartujem,ked im poviem,co bude nasledovat,ak neposluchnu…na vsetko mas vyhovorky,trapnejsie by mi bolo,keby moje dieta plesne deda pred vsetkymi a reve ako babatko,lebo “ona chce”,ako ju za par minut vytiahnut odtial na rukach a nech sa “predvadza” len pred Vami…sledujem nevychovu a ako bolo spomenute,ty si si z toho vzala len “A”,ale ono to ma aj “B”
@ibajaanikiny nechápem prečo máte poniektore podráždene reakcie a potrebujete sa do mna navažať… nikomu sme svadbu neprekazili to len vy máte v hlave takéto scenáre a neviem prečo ma urážate keď som si prišla pre radu v dobrom a znamená to že chcem danú vec riešiť …. Navazajte sa do ignorantskych mamičiek čo to neriešia keď ich dieťa robi niečo zle… ďakujem
@ibajaanikiny súhlas!
@elizabet173 áno za normálne komentáre som rada a určite s tými hranicami máte pravdu a zmením to ale chcela by som vidieť či by tie mamičky čo tu píšu s takým vysmešnym štýlom či by sa takto správali aj naživo … poradiť sa dá aj slušne a nemusím hneď zhadzovať toho druhého a že má rozmaznané dieťa a podobne
Tak akože keby mi robi na svadbe dcéra toto, pár krát by som ju upozornila a keby este pleskne dedka, ihned by letela somnou do auta sa ukľudniť a ak by nemohlo ,isli by sme domov.
Nikto sa nevysmieva akurát ze s toho vasho popisu dcéry,mi to príde,ze absolútne nevie kde su hranice a co uz je cez... Treba na tom pracovať, lebo raz z nej vyrastie rozmaznane decko
Deti zatial u nas na navsteve neboli ale ak by prisli a syn by sa nechcel podelit so ziadnou svojou hrackou, tak ano, nenutila by som ho a to dieta by si muselo priniest svoju vlastnu hracku. Ale to sa nestane. Deti maju len zopar oblubenych hraciek, ktore su pre ne dolezite a ktore povazuju za svoj majetok a o ktore sa neradi delia a nechcu aby sa s nimi hral nikto iny. Potom maju cely kopec inych hraciek, o ktore sa podelia.
Vcera ked sa tahali o hracku a Janko prehral, kto sa s tou hrackou hral prvy a komu ta hracka patri?
@mamula20 To pravidlo o cakani kym pride na dieta rada ma praveze naucili ucitelky v jasliach. Je to odskusana metoda a funguje velmi dobre v kolektive.
Nas 2.5 rocny syn ma zachvat placu skoro kazdy den pre nieco ale nikdy to nebolo koli tomu ze musel cakat kym pride na neho rada.

Pocítila už tvoja dcéra následky toho, keď sa správala nepristojne? Lebo vysvetľovať nezaberá, musí nastúpiť "trest". A tým nemyslím na trieskat na zadok. Nevieš sa správať na ihrisku? Odchádzame. Na budúce keď tiež budeš rovnaká, tak odchádzame. Vrestis na raty, keď nie je po tvojom? Vresti, ale aj tak nebude po tvojom. Bodka.