icon

Ako na úspešné odobratie dudlíka u detí?

14. jún 2025

Žienky, dcérka 2 roky, pred týždňom sme zobrali dudlik. Prvý deň to brala športovo, druhý deň katastrofa. Momentálne si naň už ani nespomenie, nepýta ho. Deň je pohodička. Ale obrovský problém je uspavanie. Režim sa nám nezmenil. Cez deň ideme o cca 10.40 do izby, prebalim, natriem tváričku, pritúli sa (s dudlikim do 10 min spala) avšak teraz uspavanie trvá aj hodinu a pol. Vymýšľa, uteká z postele, vrieska - tu ani nemôžem povedať, že plače, lebo jedna slza jej nevytecie. Večerné uspavanie detto, akurát netrvá až hodinu a pol, ale zväčša teraz tých 40 min.
Prosím vás, ked ste deťom vzali cumlík, robili niečo podobné? Prelomi sa to? Alebo treba hľadať iné spôsoby uspavania? Ak áno, dajte radu aké, lebo som zúfalá z nej. Na rukách nie, sama nie, pritulena nie, s hračkami nie, uspávanka nefunguje, ššš nefunguje... Ja už neviem. Všetko čo nám to oddudlovania zaberalo je teraz pasé.

stankadu
14. jún 2025

No moje ako vystrájali. Staršia aj 2 týždne cirkusovala, ale ona je neskutočne tvrdohlavá. A potom akokeby uťal. Menšia tá 1 týžden, ale tá to brala lepšie. Ono to prejde, len vydržať a nepopustiť.

maryetta
14. jún 2025

Tak si zober ze nieco na co bola zvyknuta zrazu nema. Jasne ze ju to "rozhodi" ale aj to prejde.

autor
14. jún 2025
@maryetta

Tak si zober ze nieco na co bola zvyknuta zrazu nema. Jasne ze ju to "rozhodi" ale aj to prejde.

@stankadu joj, no to aj moja je tvrdohlavec riadny. Povoliť už isto nepovolim. Dudliky sú vyhodené a už by som šla asi sama proti sebe, keby jej vrátim po týždni, čo je bez neho.

@maryetta to chápem, len som si myslela, asi naivne, že keď už ho prestala pýtať, tak že možno sa to prelomilo. Lebo deň ukážkový, v noci spí celú noc bez neho, len teda to uspavanie je problém. Tak idem ešte vydržať, snáď sa to nejako utrasie.

pribinak
14. jún 2025

Posunula by som čas spánku, 10.40 jw pre 2 ročne dieťa príliš skoro
Bude viac unavená rýchlejšie zaspi

autor
14. jún 2025
@pribinak

Posunula by som čas spánku, 10.40 jw pre 2 ročne dieťa príliš skoro
Bude viac unavená rýchlejšie zaspi

@pribinak áno, lenže s dudlikom mi do 11 spala. Takže doteraz to bolo ok. Ale tiež mi už napadlo, že to skúsim posunúť o hodinu.

pribinak
14. jún 2025

Určite posun, však toto už je velka kocka a nie bábätko

fion22
14. jún 2025

U nás to bolo tak isto ako u vás... a bohužiaľ už sa to nikdy nevrátilo na to jednoduché uspávanie ako s cumlíkom...s tým už posledné týždne pred odobratím chodila spať aj sama...naobed už od odvtedy málokedy zaspí, potom je preunavená a niekedy máva nočné desy...teraz od 3r, chodí do škôlky...tam takmer nikdy nespí, tu v AT tie deti skôr nespia, ako spia...po obede ju berieme domov, sem tam odkvecne od únavy sama...no a od kedy sa nám narodili dvojičky, tak sa naviazala na ocka a ja, jej mama, ju mám problém utíšiť, uspať keď ocko nie je doma....neviem tiež cumel nikdy nespomenula, ale myslím že ten spánok potrebovala oveľa viac ako byť odcumlovaná, lebo už sa "patrilo" lebo medveď

autor
14. jún 2025
@fion22

U nás to bolo tak isto ako u vás... a bohužiaľ už sa to nikdy nevrátilo na to jednoduché uspávanie ako s cumlíkom...s tým už posledné týždne pred odobratím chodila spať aj sama...naobed už od odvtedy málokedy zaspí, potom je preunavená a niekedy máva nočné desy...teraz od 3r, chodí do škôlky...tam takmer nikdy nespí, tu v AT tie deti skôr nespia, ako spia...po obede ju berieme domov, sem tam odkvecne od únavy sama...no a od kedy sa nám narodili dvojičky, tak sa naviazala na ocka a ja, jej mama, ju mám problém utíšiť, uspať keď ocko nie je doma....neviem tiež cumel nikdy nespomenula, ale myslím že ten spánok potrebovala oveľa viac ako byť odcumlovaná, lebo už sa "patrilo" lebo medveď

@fion22 och, to mi je ľúto. Ja som odobratie dudlika ani neriešila skrz toho, že už sa patrí, ale ja mám sama predkus (dudel do 3 rokov) a dcérka tiež ešte veľmi nerozpráva a logopedička, ktorá je rodinnou známou mi vravela, že keď vezmeme dudel, tak to určite pomôže. Tak hlavne z týchto dvoch dôvodov som povedala, že stačilo. Ja tiež na nej vidím, že ten spánok potrebuje, takže bez neho to neexistuje ešte. Škôlka nás čaká prakticky o rok, tak zatiaľ sa to snáď nejako upokojí.

iivancova
14. jún 2025

Nesúhlasím úplne s posunom za kazdu cenu, mám čerstvú skúsenosť - odobrala som nedávno prso na spánok, princíp je ale rovnaký. Tiež nič nepomáha, dcéra 2r si proste nelahne ani za nič, hoci má oči ako pomlčky, bude aj dve hodiny vystrájať. Poradila som sa so spankovou poradkyňou a v skratke - potrvá to, kým si nájde inú spánkovú asociáciu. Vystrája pretože je vtedy pánom situácie, vzala si jej pomoc, tak nevie čo teraz. U nas funguje toto: zatiaľ som sa vrátila k noseniu na rukách, dala som jej takú plienku čo môže žužlať a zavinujem ju do zavinovacej plienky (u nás ale teraz fičí hra s bábikami, takže som jej povedala že takto som ju balila keď bola bábätko a to sa jej páči - a je to aj pravda, toto pozná, takže ju to upokojilo).

Aj u nás je režim taký, že okolo 11:20-40 uspavam, do 10 minút spí, ale to už máme asi dva týždne od zrušenia prsa za sebou. Držím palce, fakt len nepovoliť a pomôcť jej zaspať inak. Musíš vedieť čo na ňu platí a využiť to 🙂

iivancova
14. jún 2025

Ešte dodám k tomu noseniu. Keď si osvojí tú plienku na žužlanie alebo to zavinovanie, postupne budem skracovať nosenie na rukách, až ju dostanem do tej postele (to je môj plán 😀)

mojvlk
14. jún 2025

Môj mal duel aj cecok do 2 a 3/4 roka a tiež to s rečou nebolo bohvieco a aj tak mu pomohla až škôlka 🤷‍♀️
Zrušila som najskôr ceckanie a tým pádom nám skončilo aj denné spanie a večerné tiež katastrofa , dudel bol v pláne do septembra aby ho nemal v školke ale zbavil sa ho nechtiac sám, keď sa povracal v chorobe/teplote bol to jeho posledný sám ho zahodil lebo je blee ...jemu práve začínala 7choroba tak aj to nám asi pomohlo že to nebolo príjemné...určite nepolav , zvykne si ale ten spánok už proste doteraz je problém ho uspať a to nespí ani cez deň a v noci rodeo cez hodinu, je to proste živel

autor
14. jún 2025
@mojvlk

Môj mal duel aj cecok do 2 a 3/4 roka a tiež to s rečou nebolo bohvieco a aj tak mu pomohla až škôlka 🤷‍♀️
Zrušila som najskôr ceckanie a tým pádom nám skončilo aj denné spanie a večerné tiež katastrofa , dudel bol v pláne do septembra aby ho nemal v školke ale zbavil sa ho nechtiac sám, keď sa povracal v chorobe/teplote bol to jeho posledný sám ho zahodil lebo je blee ...jemu práve začínala 7choroba tak aj to nám asi pomohlo že to nebolo príjemné...určite nepolav , zvykne si ale ten spánok už proste doteraz je problém ho uspať a to nespí ani cez deň a v noci rodeo cez hodinu, je to proste živel

@iivancova veď to, že aj ja vidím, o tej cca 11h, že je unavená, oči už ani nemá, len mrnčí. Ráno vstáva o 6h, spávala od 11h do 12 max 12.30. aj keď som vždy vravela, že ja nebudem mama, ktorá budí dieťa, spánok jej už dlho regulujem, lebo proste nepotrebuje ho až toľko a keď chcem nech večer aspoň o pol 9 zaspí, tak nemôže cez deň späť viac ako tých 90 min, aj to už je strop. Teraz vlastne spáva cez deň len hodinu, lebo keď zaspí o 12h cca, tak o 13h budím, aby zas večer nebol až taký problém. No skúsim ešte týždeň vydržať v tomto nastavení a uvidíme. U nás tiež idú bábiky, nosí si ich so sebou do postele, ale teda akurát sa tam s nimi zábava. Dnes mi pomohlo "vydieranie". Vzala som báby a povedala som, ze jej ich vrátim, keď zaspí, tak si ľahla a naozaj do 10 min spala 😅

@mojvlk my sme cecok rušili pred 2 mesiacmi a teda bola to malina oproti dudke. Po 1 dní už ani nepýtala. A to dovtedy sa ešte kojila aj 2x denne a v noci aj 5x. No a čo sa reči týka, strýkov malý tiež dlho nehovoril, v 2r7m mu zobrali dudel a do dvoch mesiacov sa rozkecal. Ono je to asi veľmi individuálne, ale dudlik určite žiaľ v tomto smere neprospieva. Ja ľutujem, že som jej ho nevzala skôr, kým rýchlejšie zabudala 😓🥲

fion22
14. jún 2025

Nemusíš vôbec zdôvodňovať, ospravedlňovať rozhodnutie, jednoducho nemôžu mať ten cumlík naveky, aj keď tie dôvody, čo píšeš sú relevantné, ale aj bez nich u každého dieťatka raz príde ten čas/nečas...
Ak máš iba ju, tak máš výhodu, že s ňou môžeš byť celou svojou bytosťou, telom aj dušou počas tých jej štrajkov... a hlavne platí, že nervózne dieťa, nervózny rodič nikdy neupokojí (toto nám s mužom trvalo aplikovať)
u nás si po odobratí dcéra vytvorila rôzne asociácie, že ockovi dá ruku za tričko a tam mu šmátra, ťahá chlpy a škriabe...ja jej to u mňa nedovolím ..ja ak ma začne "obchytkávať" tak jej držím obidve ruky, ak ju ja uspávam hráme takú hru, že sa jej pýtam kto ju všetko ľúbi, keď vymenuje vsetkých ľudí čo pozná, sa zase spýtam koho ľúbi ona....to rozmýšľanie ju vie niekedy vypnúť😁a keď ide niekedy zaspávať sama, po tom čo príde zo škôlky, tak si dá ruku za svoje tričko a škrabká si svoj hrudník🫣 a ešte som zabudla, že na začiatku bez cumla, už už keď ju išlo vypnúť, tak jej trebalo cikáť a toto aj 5x ....no a zobúdzanie bez cumla je zase kapitola sama o sebe.

kikusenka1
14. jún 2025

Môj muž vymyslel úžasný príbeh o dudlikovej vile ktorá raz príde a vezme deťom dudliky a za odmenu imntam necha darčeky... takto sme ich mesiac na to pripravovali deti hotové ze príde víla vravím muzovi ze co za kktinu to vymyslel a keď raz poobede spali , vzali sme dudliky a každého pri posteli čakali "darceky" a aj list od vily a predstavte si naozaj to fungovalo! Ani plač za dudlikom nebol a to syn bez dudla nespal ... takže k nam prišla víla, dokonca im aj napísala list a vysvetlila im ze sú už veľké na dudel a zoberie ich detičkam ktoré ss teraz narodili a tie dudliky potrebuju😂😂😂