Ako nastaviť denný režim trojtýždňového novorodenca?
Ahojte mamičky. Idem si sem po radu lebo som už zúfala matka 😢 mám trojtýždňovu dcérku ktora cumlik odmieta , nechce ho a tak isto aj fľašu (keď jej chcem dať trochu čaju nechce cez fľašu) takže je plne dojčená. Ide o to , že absolutne nemam s malou žiaden režim , neviem kedy vstáva , koľko by mala spať , kedy jesť , nič. Nechapem a strašne ma to mrzí😭😭😭snažím sa ho vytvoriť , ale ona stale len plače a plače...pospi maximalne hodinu , začne revať , musim podať prso , napije sa niekedy zvykne ešte 40min pospať snažim sa teda aby spala...začina mi byť otravne to podavanie prsnika každu chvilu , mam pocit že nič cez deň neurobim len ležim pri nej..bruško bolieva , ale robim všetko pre to aby bolelo čo najmenej. Niekedy mam pocit , že ma už zneužíva a chce sa nosiť len na rukach alebo ja neviem ...prosím mamičky , ako si nastaviť cez deň ten režim ? Tak aby spala aspon dve hodiny v kuse bez prebudenia sa ? Ako začať s ňou fungovať? 😓
Novorodenec a režim? To sa nedá …..
Pokial je dieťa dojčené vôbec nepotrebuje čaj. Predne mlieko pije dieťa od smädu, je riedke a ľahko stráviteľné
Čiže s roz fľaškou a sprostým čajom si pokazis akurát tak dojčenie
Áno prvé týždne sú len o dojčení, dojčení a dojčení….az potom začínajú byt dlhšie pauzy a dieťa nepotrebuje byt toľko prisate
A áno deti revu a revu a revu a revu aj deti na umelom mlieku, nevedia povedať čo chcú a tak revu
Musíte si na seba zvyknúť, ona hľadá tvoje teplo, vôňu, je zvyknutá na tvoj tlkot srdca
Tak tým revom pyta tvoju blízkosť
Režim sme ako-tak chytili po 7. mesiaci. Ale aj tak je šéfkou ona 😀 verim, že to je otravne, ale naozaj je to len obdobie hry o prežitie 🙈
@mikitilik29 akoto ?? Veď musí spať denne viac ako 5hodín ...neni možne aby 3hodiny plakalo bdelo zlostilo sa a 30min spalo a tak dookola
Také malé dieťa nemá žiadny režim a určite Ťa nezneužíva ... prečo jej dávaš čaj? ... potrebuje mamu, potrebuje prsník - možno nie kvôli papaniu, proste potrebuje Tvoju blízkosť ... takmer každá z nás to prežila, áno, je to náročné, no bude rásť, časom sa nastavíte ... ja som pol roka dcérinho života prežila jej hojdaním, kočíkovaním, domácnosť totálne zanedbaná ... veď ona Ti nevie povedať, aký má problém, tak jednoducho plače ... čo konkrétne robíš preto, aby ju nebolelo bruško?
@dzulli1980 cvičím nožičkami , dam na bruško , masírujem bruško pupikom , v tom čaji ma espumissan dám jednu PL lyžicu uvareneho čaju (detsky feniklovy) a zvyknem davať podvečer ..čo ešte môžem robiť ? 😞
U nás to bolo to isté... pomohol mi až nosic. Vtedy sa upokojil a dokazal spať dlhšie ako 30 min. Režim sme si našli cca po 4 mesiacoch
Take male dieta len papa, place, plni plienku a medzitym si pospi. To je cely jeho rezim.
U mojej dcéry fungoval feniklový čaj úplne opačne ... bruško ju bolelo ešte viac ... naozaj je to malé dieťatko, stačí jej Tvoje mliečko ... Espumisan by som nedávala, skôr nejaké probiotiká napr. Coliprev, pokiaľ má problém s prdíkmi, kakaním a masírovanie nepomáha, my sme tri mesiace fungovali na rektálnej rúrke ...
Máš dosť mlieka? Nemôže byť hladná? Áno, malé bábätká plačú, ale každý deň hodiny a hodiny revu aj kebyže má koliky nie je ok.
U.mojho sa aky-taky rezim vytvoril az v 8m. Dovtedy to.bol chaos, hoci som ukladala vecer vzdy o tom istom case. A ako novorodenec sa predvidat nedal ani trochu. Vobec za 24 hodin nenaspal tolko, co by akoze mal, ani zdaleka. Bol kludne hore aj niekolko hodin, aj v noci vstaval a zuroval kludne aj 3-4 hodiny. Ako 3tyzdnovy bol na Silvestra poctivo hore az do pol 1, viac ako 5 hodin vtedy vydrzal. Svitat na lepsie casy zacalo az v 2 mesiacoch, vtedy doslova zo dna na den zacal prespavat noc. A tiez prestali tie dlhe bdele okna a skratili sa na taky standardny cas pre ten vek. Ale inac to bolo ciste nahodne.
@dzulli1980 ach ..zajtra skusim ist do lekarne nech nieco poradia na bruško ..skusim este to ...a probiotika mozem davat ? To zabrani bolesti bruska ? Alebo davat aj probiotika aj espumissan ??
Lekarnicka mi pri kupe povedala ze je v poriadku davat len espumissan ze je dobry ...a dat to v mlieku? Alebo len tak nakvapkat do ust ? 😔
Chudak babatko. Clovek ani nevie z ktorej strany skor radit. Mas velmi, ale vemi mylnu predstavu o novorodencoch.
@lalala94 aj toto ma dosť často napada v zúfalstve ...nevieš mi poradiť ako to zistím ? Myslim si , že mam dosť mlieka , prsia sa plnia , tečie s nich a počujem aj malu ako prehlta a aj celkom vela prehltne...skor ma napada myslienka , ci mam mlieko dost silne pre nu ...ci to nemoze byt len nejaka voda zafarbena ...
Precitala som si to ešte raz. Na základe slov psychologicky - take malé babo určite nevie zneužívať, chce byt pri tebe. A čo sa týka bruska, to ti napíšem len moj osobný názor, skus vynechať mliecne vo svojej strave. Alergia na mlieko je u malych deti casta, dcera ju ma, verim, že z toho vyrastie, čo sa tiež často stáva. Ja ako som vynechala mliecne, aj bruško sa zlepšilo, ale mohol to byt aj časový sulad, že jej dozrel tráviaci system. Sú to len moje skúsenosti.
My sme nemali režim do cca 5 mesiaca kým nám neskončili koliky 🫣 dieťa spalo, jedlo a následne vrieskalo 3-4hodiny kým nezaspalo..von sme nemohli lebo reflux, akonáhle ho natriasalo grckal..režim žiadny..Strašne obdobie 🫣 na guľku do hlavy 😂 ale keď ti mozem poradiť, feniklovy čaj zruš, nám robil zle..vitamín D máš aký?Espumisan nám nepomáhal, viac zaberal sabsimplex a coliprev- dosť drahé ale na striedačku mu to vždy nachvilu zabralo, dávala som do mliečka.. a postup pri prdkani aby sa uvolnilo trosku bruško sme mali, masáž s pupikom a následne sme bicyklovali nízkymi, vždy sa krásne vyprdkal..ale inak nepomôže nič.. nákup si do zásoby veeeela vína a vyčkaj..nám preslo keď sme začali papať 😉 Držím palčeky
@beata_k ako zistím napr.že ma koliky ? Že ju trápi bruško ? Alebo ako zistím čo jej je keď viac menej stale len plače ? Alebo že je hladna , ako zistím ..poradíš mi prosím ? Aj keby si nejaku radu dala navyše , budem vďačna ...lebo mam pocit , že už to nezvladnem a zacina to namna doliehat ...
Keby aspon ten cumel prijala ....aspon by mozno cosi pomohol ..
Prve 2 az 3 mesiace som myslela, ze vysedim dieru do gauca. Drobec sa len dojcil a inak ako na mne velmi nechcel spat. Este teda ruky a neskor satka. Prijemnejsie mi vsak bolo sediet, pripadne polosed a on na mne. Bud na hrudi, alebo dojciacom vankusi. A vydrzat. Nastavit sa, ze je to len obdobie. Aj ja som bola miestami zufala, hlavne ked mi cela rodina tvrdila, ze musi spat aspo 2 az 3 hodiny vkuse. No nemusi. Skus sa s tym zmierit, vnutorne upokojit, upokoji sa aj babatko. A vychutnat si tento cas, nech to znie akokolvek divne. Babatko ta teraz potrebuje citit najma pri sebe.
Rezim pri takom babatku neexistuje. A su babatka, ktore spia menej alebo teda v kratkych spankoch. Vyskusaj satku/nosic. Babo ta proste potrebuje.
@monicatko20 no to ti verim , ale aspoň to máš za sebou ...
Feniklovy čaj vysadim hneď zajtra .. Vitamin D zatial ziaden , Dr vravela ze az po prvej poradni predpise (po 4tyzdni) a vigantol predpisuje. Dakujem za radu , idem si napozerat este videa ako spravne cvicit nozkami ...ach ..😓
@autorka určite to nie je pre ňu voda. 🙂 Môžeš si skúsiť odsať mlieko a uvidíš ako na tom si aj keď treba počítať s tým, že žiadna odsávačka neodsaje toľko ako dieťa.
Začali sa tu riešiť lieky - Coliprev nie sú probiotiká, ale výživový doplnok, ktorý štiepi laktózu. Môžeš to ale skúsiť. Probiotiká sú napr. BioGaia kvapky. Dojčené deti probiotiká nepotrebujú, ale určite neuškodia. Mojej dcére bol napr. Espumisan slabý, skúsila som SAB simplex a to pomohlo (vraj sú silnejšie). Ak sú to koliky, môžu ti pomôcť tie lieky, ale aj nemusia. Vyrieši to čas.
Čo sa týka režimu, nad tým sa netráp. Sprav si s ňou aspoň večerný rituál v +/- podobných časoch - kúpel, masáž, nakŕmiť, uspať. Ono sa to poddá. Držím palce. 🙂
Vigantol určite nekupuj 🙏 z toho boli bruško.. a skus malinkú dávať spinkať na bruško, náš jedine tak spal..skúsim ti pozrieť video podľa ktorého sme cvičili my, akože bolo mi to proti srsti, ale malý sa ozaj krásne vyprdkla a nešponoval sa mi až tak 😊 ale vraj pomáha aj nosič, no my mame skrytý reflux, takže u nás nepripadal do úvahy 🫣 hlavne sa ty skus dat nejak do kľudu, je to velmi náročné obdobie veru 🙄
@vreckovka2 presne ...moja psychika to prestava davat lebo kazdy len huci preco nespi ze ma spat 3hodiny bez preruseneho spanku ze je len na cicku ze nema cumel place krici ...ked ju niekomu necham na chvilu ze sa chcem aspon v klude po toto tak nemozem lebo pocujem ako place a neda mi to dlhsie ako 5 min sediet na zachode a utekam k nej tak sa aj vyprazdnujem po kuskoch a obed normalny ? Ten som mala naposledy v porodnici ...mam pocit ze mi zacinaju csetky veci padat zo zadku ..m
V prvom rade sa ukľudni. Nervozitu len prenášať na bábätko, ono všetko cíti. Novorodenec nemá žiaden režim a nejakom režime sa môžeme baviť keď bude mať možno polroka. Novorodenec nerozozná deň od noci, nemá ešte biologické hodiny. Také bábätko len plače, kaká, papá a spí. Jediné čo potrebuje si ty a prsník. Dojči na požiadanie. Bude to trvať, ale neskôr budete už zohraní. Žiadny čaj nepotrebuje. Práve naopak feniklový čaj môže mať opačný efekt. Nasaď pribiotiká napr. Probiofix, ak máš Dčko Vigantol zmeň na Devit, z Vigantolu bolí často bruško. Espumisan môžeš dávať, aj ja som dávala, avšak až ako poslednú možnosť. Normálne nakvapkaj na lyžičku, daj do úsť a daj zapiť mliečkom. Sú aj iné prípravky napr. Babycalm, Coliprev. Snaž sa ty vyhýbať potravinám z ktorých môže bolieť malú bruško. Je to ťažké obdobie, každá matka si tým prešla. Mne moja malá vždy zaspala až ráno o 4 dovtedy som ju len hojdala na rukách ako stále plakala. Len dojči, dojči, dojči a nos aj na rukách ak si to bábätko vyžaduje. Môžeš skúsiť nosič alebo ju uspať na hrudníku. Ak sa bojíš či nie je hladná, môžeš si kúpiť detskú váhu a vážiť ju pred dojčením a po dojčením a rozdiel bude to čo vypila. Popros partnera nech ti pomôže, mamu, svokru, rodinu ak máš možnosť. Každým dňom to bude len a len lepšie, len musíš vydržať. To zvládneš. Zvládli sme to všetky. Šťastná mama, šťastné dieťa.
@lalala94 prosim pekne ...tak zajtra idem do lekarne , prosim ta , co jej mam teda kupit ? Tie probiotika ? Alebo ktore ? Zacinam sa v tom stracat 😒
Je to narocne obdobie, ale len obdobie. Nas tiez nechcel cumel, budil sa kazdu chvilku a dojcil sa takmer permanentne. Aj sme ho vela nosili. A nie, nezvykol si len na rukach spavat. Aj sa prestal tak intenzivne dojcit postupne. Mne aj pediatricka radila pokoj, babo citi tvoju nervozitu. A dat mu cas. Je normalne, ze ta chce pri sebe. Skus aj satku. Mne to pomohlo, vedela som aspon navarit, pradlo poskladat. Ine som ani nerobila prve mesiace v domacnosti. Jedlo si objednat, daj nachystat muzovi.
@rurutiax prosim ,preco espumisan ako az poslednu moznost ???
Takze espumissan vymenit za coliprev alebo babycalm ?

Nijak, tak malé babo režim nemá žiaden.