Ako naučím dvojročnú dcérku pýtať sa na nočník?

fantagiro30
24. sep 2014

Ahojte maminky. Prosim vas, ako mam naucit dcerku pytat sa na nocnik. Resp., ako ju naucit, ze sa ma vypytat vopred. Ona mi totiz oznami az vtedy, ked to uz spravi. Ma 2r. Skusala som uz vselico. Kedysi na nocniku sedavala a aj potrebu don sem - tam spravila. Teraz odmieta nocnik, aj zachod s redukciou. Podla mna rouzmie vsetkemu, no je velmi aktivna a na nocniku neobsedi. Dakujem za kazdu radu.

fackolka
24. sep 2014
Používateľ fackolka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od fackolka.

stale jej to pripominat a pytat sa aby sa pytala.. male deticky je radost ale aj starost 🙂

mandarinka34
24. sep 2014

Moj maly ma 2 roky aj 4 mesiace ale nocnik a zachod stale nic krici ze chce curat ale ked dam dole plienku sadne na nocnik a nic neurobi da si hore teplaky a pocura sa.tiez uz neviem ako mu to mam vysvetlit.sam mi hovori a ukazuje ako jeho velky kamos 5 rocny Mati cura vonku a on by aj chcel ale ako keby sa bal.

albar
24. sep 2014

Základ a úplne prvá vec, podľa mňa, je dať dole plienky. Zo začiatku sa veľakrát pociká, ale pokiaľ má dieťa plienku, tak je to nesmierne pohodlné urobiť tam a hotovo, na čo by sa snažilo, veď sa nič nedeje. Musí vidieť, že tam dole sa niečo ale deje. Že je to mokré a nepríjemné, treba sa prezliecť a to trvá dlhšie ako skočiť na nočník, upratať, smrdí to, treba oprať. Doma treba urobiť opatrenia - na gauč dať tie nepremokavé podložky (ideálne pod nejakú deku) a pod. aby sa nezašpinilo. Teraz keď už koberce takmer nie sú, tak sa to dá ľahko poutierať z podlahy.
Samozrejme treba hneď povedať : pozri teraz ti dám takého krásne nohavičky, nepocikaj mačičku ... aby nebola smutná. Také veľké slečny/chlapi už nosia takéto pekné, ako mamina/tatino a pod. Potom jej to každú chvíľu pripomínaj, keď sa ti zdá že už dlho nebola tak šup na chvíľku na nočník, alebo chlapci radi cikajú postojačky do vody záchoda...trena nájsť.
Keď sa pociká do gatí, tak BEZ VÝČITIEK (veď sa učí a potrebuje podporu nie naopak),láskavo povedať pozri sú mokré gate, fúúj musíme ich vyprať (kľudne ich môže s tebou vypláchať v umývadle), a mačička je smutná. No tak dáme druhé nohavičky, ale povedz mi kedy treba cikať!
Keď už sedí na nočníku, musí si uvoľniť bruško,nachvíľu sa zastaviť a "pustiť", takže treba dieťa niečím zabaviť - kniha je super, porozprávať sa, hrať nejaké prstové hry (varila myšička,...), ale netreba čakať že tam bude sedieť samo. Môže sa z toho na nejaký čas stať aj chvíľa pre vás dvoch, aby to bolo príjemnejšie.
V lete je to jednoduchšie. V zime na von treba kúpiť tie nohavičkové plienky, čo sa ľahko stiahnu, vytiahnu a skúšať čo pol hodku... a veľká pochvala ak plienka ostane suchá.
Áno, je to nepohodlné a makačka, ale netrvá to večne. Oveľa nepríjemnejšie je odúčať dieťa s nervami narýchlo pred zaškôlkovaním alebo dokonca počas škôlky... Takže sa na to treba psychicky pripraviť 🙂 Uvedomiť si, že najlepším motívom pre dieťa je to, že vidí že mame na tom záleží, že je to dôležité a ako sa celá rodina teší, keď sa to už podarí !!! A CHVÁLIŤ, CHVÁLIŤ, CHVÁLIŤ !!!
tak držím päste 🙂 🙂 🙂

lucy125
24. sep 2014

Moj má 2r aj 4mes. ale ešte stále máme plienky,vobec sa nepyta,cez leto sme skušali odplienkovat,ale asi ešte nechápe čo od neho chcem+ešte ani nehovorí,takže o to tažšie ☹

lucy125
24. sep 2014

@albar No mojmu vobec neprekážaju mokre slipy,ani na totálku pokakana plienka,keby ho neprebalim za cely den,vobec mu to nevadi,už som skušala všetko,nehrozi zatial ☹

albar
24. sep 2014

@lucy125 no nič neplatí na všetky deti rovnako. V podstate ide o to, že si musí všimnúť, že tam dole sa niečo deje. Na to treba dieťa nejako upozorniť, ak nevidí samo tak mu to nejako ukázať. Niekedy pomôže masírovať nohy, nejaké hry s prštekmi na nohách, alebo urobiť kopu z gaštanov a posadiť ho na ne (oblečeného 🙂 ) ako masáž, to deťom pomáha všimnúť si, že má aj nohy, zadok.... A keď nerozpráva, možno pomôže to nejako jednoducho pomenovať napr. "AA".
Prajem pevné nervy, snáď už to bude čoskoro.

lucy125
24. sep 2014

@albar no však dorozumievame sa rukami,nohami,zvukmi,to by nebol prblem,ale ked on je na totálku pokakany a vobec mu to nevadi,neprekáža,nedá najavo že v tom sedi alebo že má pocikane slipy a teplaky a kludne si v tom sadne na sedčku a hrá sa,tak neviem.Jaj dufam,veru že už čoskoro,do školky ideme bud.rok v septembri dovtedy to musime dat 🙂

henikav
24. sep 2014

nasa ma 17 mesiacikov, pytam sa jej ci ide cikat, odpovie ano alebo nie, pripadne ma nocnik na dosah a dovlecie ho ku mne, aby mi ona ukazala ze chce cikat, povedat to este nevie, teda mozno aj hovori v tej svojej babavej reci, len jej vela este nerozumieme 😉

jajus28
24. sep 2014

@fantagiro30 Nemaj hlavu v smutku nie si sama, ja som uz vyskusala mozne aj nemozne, a nic maly ma 2,5roka a stale nosi plienky. Uz rok sa o to snazime a nic, a to dovtedy do nocnika cikal a kakal jedna radost no jedneho dna sa zatal a ani ohnut 🙂. Uz sme boli cele leto v slipoch na dvore, cikali po stojacky, nocnik mali vonku, chvalili, vysvetlovali, aj sestrin mali prisieval v ukazovani ako nato no nic. Jednoducho teoriu ovlada len na prax este nedozrel. A hlavne chlapci byvaju v tomto nesikovnejsi ako dievcatka chce to len kopec trpezlivosti a casu a ignorovat tie blbe reci okolia tvoj maly sa este nepyta??? No Tobi hambaaaa. Vtedy sa mi otvori nozik vo vacku 🙂. Jednoducho pride ten den ,,D,, aj pre nas zatial chodíme cikat v pravidelných intervaloch a ked sa podari pochvalim a ked nie tak aj tak som rada, ze tam aspon obsedel a povedal ,,mama nejde to,,

barboritta
24. sep 2014

tak my máme zase takmer 3 ročnú slečnu,ale nevypýta sa ani keby čo...aj posedí na nočníku,kľudne aj hodinu,ale držííííííííí a nepustí.jedine do plienky.skúšali sme už všetko. ☹

melalex
24. sep 2014

@fantagiro30 ahoj my sme ešte pred týždnom mali plienky a teraz chodí cikat sama.Dali sme jej do nočníka baterku a ked sa vycika tak jej hraje a tak sa jej to zapáčilo že chcela prvý a druhý den chodit každých 5 minút,no len nešlo jej stále.Stalo sa že sa aj pocikala za ten týžden ale už je to super.Ked sme vonku tak zadrží tie 2 hodinky a ked prideme hned sa ide vycikat.Máme 2r.4m.Keby som vedela že sa jej bude pačit ked nočnik spieva tak by som jej tam tie baterky dala dávnejšie.

mataba155
24. sep 2014

@lucy125 ahoj ja mam ten isty problem so synom ako ty. Ako keby som to ja pisala☺☺☺
Len dufam, ze to do nastupu do skolky stihneme.

frangipani
28. sep 2014

ani nasej malej vobec nevadi, ze sa pocikala, ze ma mokre gatky aj gate a ponozky a veselo beha a hra sa dalej. a ked sa pokaka tak jej to tiez nevadi, a este ked sa jej opytam ze ci kakala tak povie ee, ujde mi a hra sa dalej s usmevom a uplne stastna. uplne viem ze ked je zabrata do hry ze je pokakana, neviem cim to je, ale tak sa krasne hra vzdy ked ma plnu plienku hovienka 🙂 ja uz tiez neviem co skusit. serbel vresti ze nechce, ked ju posadim na redukciu, vresti ze sa boji. aj som skusala vymenit serblik za iny typ zakazujem jej hrat sa s nim, iba ze to je na cikanie a kakanie. a dalsia zahada moja mama ju posadila 3x a vzdy sa vycikala. mne sa vycikala 1x do serbliku. a to skusame uz mesiace, obcas jej dam pohov potom ideme na to znovu... vzdy nieco nove precitam ako na to ist ale tym, ze si sadnut nechce tak som znova nahrata bude mat o mesiac 2rocky.

canama
28. sep 2014

@frangipani ak odmieta sediet na nocniku aj zachode, tak ti neostava nic ine, len pockat. to ze babkou sa nechala posadit moze znamenat aj to, ze babka jej nie je tak blizka a boji sa pred nou vyjadrit svoje pocity....urcite sa nenechaj zdeptat pocitom, ze babka vie nieco o tvojom dietati lepsie. 😉 aj moja dcera mala este v roku a tristvrte hrozu z nocnika a nikdy sa mi nepodarilo ju naucit sa "pytat", ked bola na to pripravena, isla sa vycikat alebo vykakat sama....inak u nas dost zabralo ako motivacia pri odplienkovani to ze som dcere kupila gatky, vyberali sme ich v obchode spolu, cize ich veelmi chcela nosit, lebo ved aj mamina nosi. 🙂

kinna
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
frangipani
29. sep 2014

@canama ano pekne si to napisala, je to mozne, lebo pred druhou babkou sa neposadi na nocnik tiez ani za nic 🙂 hmm holt moja mama v nej asi vyvolava respekt. a tie gatky nepomahaju, uz sme kupili krasne aj minie mose aj pepa gatky aj sa z nich tesi a potom je jej jedno ze take pekne si zaspinila a hra sa dalej... asi by som si mala kupit aj ja pepa gatky 🙂)) lebo uz fakt neviem ze coo 😀 😀 😀 😀 😖

canama
29. sep 2014

@frangipani no to aj u nas ked sme dali dole plienku, tak islo do gatiek vsetko co sme nestihi s muzom my odchytit...lebo sama sa nevypytala. ale potom jej to samej od seba akoby docvaklo ze ako sa to tam dole "ovlada" a od toho momentu sme prakticky bez nehody...ak neratam zopar kurioznych prihod, ktore vobec nechapem ako sa stali....napr. ze mala hovori ze ide na zachod, pocujem ako si tam sadla a zachvilu klasicky krici, ze uz je hotovo pod ma utriet a ja pridem a ona sedi na redukcii oblecena v leginach. 😀 len ide o to ze pokial teraz dobrovolne nechce ani len na zachod dobrovolne sadnut, tak by to bolo o nuteni a to asi nicomu nepomoze.

frangipani
29. sep 2014

@canama 😀 😀 😀 😀 😀 v leginach. ale stihla to no 🙂 🙂 🙂 🙂 hahaa pobavila som saaa juhu, uz sa tesim 🙂

fantagiro30
autor
19. nov 2014

Ahojte vsetci, ktori ste mi tu prispeli dobrymi radami 😉 Ospravedlnujem sa, az teraz som si uvedomila, ze som to sice davno precitala, no zabudla odpisat.
Nasa slecna je akoby mix deticiek viacerych z vas 🙂 Momentalne sme na tom tak, ze ked nedame plienku, upozornim ju na to, pytam sa casto ci nepotrebuje cikat, kakat, odpovie ze nie, posadim ju (zabavame sa pri tom, citame a pod.), do nocnika nic nespravi, ze "nejde" a len co jej dam plienku, je plna. A to jej teda voobec nevadi, dokonca sa tak ostane kludne hrat. Alebo ked necham leginy, tak mi pride len povedat, ze sa pocikala. Darmo sa jej x.krat pytam, sadame na nocnik. Ten zvacsa odmieta, malokedy si chce sadnut. Je to podla nalady. Uz sme skusali aj to s nohavickami, nic. Pocikala, oprali sme, polutovali macicku na nich, dali nove, pocikala znovu. Bez pytania. Vcera, ked som jej vravela, ze je uz velka baba a moze cikat do nocnika alebo redukce ako jej kamarati, tak povedala, ze nie, ze mam dat plienku. Uz fakt neviem co s tym. Je to horsie ako to bolo pred pol rokom, kedy don casto robila potrebu. Ale nevzdavam sa 🙂 Kupit jej hraci nocnik? Alebo len dalej skusat davat sadat, pripominat pytanie, chvalit ju aj za to, ze tam obsedela, hoc nic nespravi a tak stale dokola?
@albar: plienky dat dole na cely den, ked sme doma? Nohavickove plienky si myslela nieco taketo? http://www.babymarket.sk/sk/5811/1893/bambino-m.... Ja som chcela vyskusat tie viacvrstvove, v ktorych ona citi, ze spravila potrebu, no nepremocia sa. Mate s tym niektora skusenost?

fantagiro30
autor
19. nov 2014

este by ma zaujimalo, co si myslite o tom, ze ked nebude chciet sediet na nocniku ci redukcii, davat ju hoc aj nasilu. Radi mi to jedna znama, no ja sa bojim, ze sa uplne zablokuje a uz s nou nepohnem. Je taka povaha, cokolvek je nasilu, to nefunguje.

eri28
27. nov 2014

@fantagiro30 moj ma dva roky a mesiac a raz sa vypytal sam na zachod a asi tyzden na to sme zacali pomali odlienkovat, najprv pol dna vecer potom cely den plienku ma len ked spi.Ale vypytat sa nevie.Vzdy, ked sa ho ja opytam povie ze nechce vzdy, a zo zaciatku pocikal aj do gati.Cize riesim to tak, ze kazdu hodinu ideme cikat na zachod.Nocnik nema rad od malicka nikdy sme ho nepouzili cize chodime na zachod.Je to dobra otrava ale nic ine mi nezostava aby sa nepocikal do gati.

fantagiro30
autor
29. nov 2014

u nas nastal tento tyzden zlom. Dala som na radu albar dat plienku dolu a fungovalo to uzasne😉 Prvy den nehody, druhy pol na pol a na treti sa uz krasne zacala pytat. Pyta sa aj ked nemusi, ked ma na noc plienku. Akurat este velku potrebu sa jej nepodarilo vypytat dostatocne vopred, ale davam tomu cas a verim, ze aj to pojde. Velmi sa tesim, necakala som, ze to pojde tak hladko. Dakujem albar 🙂