icon

Ako naučiť 13-mesačné dieťa ukazovať prstom?

18. sep 2025

Ahojte maminy,

Chcela by som vás poprosiť aby ste sa so mnou podelili o Vaše skúsenosti, poprípade rady a tipy. Mám 13 mesačnú dcérku. Trápi ma jedna vec, aj napriek tomu, že deti by sa akoby nemali porovnávať, má o dva mesiace mladšiu sesternicu, ktorá už vie napodobniť zvuky zvieratiek (mačka, pes, kôň) ukazuje prstom, tlieska ručičkami, ukazuje aká vyrastie veľká, dokonca ovláda baby sings už od 9.mesiaca. Moja nič z toho nevie a nemám pocit, že mi rozumie čo od nej chcem ak sa jej snažím napríklad ukázať prstom kde je lampa, kde je v knižke psík, alebo napríklad ktorý kúsok jedla si chce zobrať. Nevie po mne zopakovať žiadny zvuk, okrem toho keď napríklad zvísknem, to jedine nej ide. Alebo maximalne zopakuje bababa, mamama, dedede. To je jediné, čo povie. Nevie robiť ťapušky, ukazujem jej to každý deň, venujem sa jej, čítame knižky, atd. Je však veľmi aktívna, aktualne vydrží dlhšie ako 5 minút iba pri knižke, to ju baví najviac. Inak len trhať servítky, vyhadzovať veci z koša na prádlo, búchať naberackami o hrniec a podobne :D myslite si, že niekde robím chybu, možno v štýle akým sa ju snažím naučiť niektoré veci? Mohli by ste mi poradiť ako ste sa vy s deťmi dopracovali k takýmto základným veciam? Bratranec ma totiž vyľakal, že už to dávno mala v jej veku vedieť.

pribinak
18. sep 2025

Polovica koňa netuší čo sú baby sings a vychovali normálne zdravé šikovne deti

Určite vychovas aj ty, ale nechaj dcéru vyberať si aktivity, ktoré ju bavia a zaujímajú
Nemusí ukazovať ako cvičená opicka tapi tapi a podobne

lucia13022023
18. sep 2025

Môj syn ovládal veľmi veľa veci skoro a nič špeciálne som nerobila. Respektíve, nechcela som od neho aby robil aký bude veľký napr, to ani asi nevedel, lebo veď načo 😅
Zvieratká vedel ked nemal ani rok, formou hry. Farby taktiež formou hry. Nikdy som si nesadla s tým, že no pod, ideme sa učiť. Teraz ma 2,5r a vie nakresliť tvár napríklad, ale taktiež, ucene formou hry. Nič nasilu.

anonym_3edd5d
18. sep 2025

Kam chodite medzi deti? Chodite aj na nejake skupinove cvicenia? Moj maly tam vie velmi vela od tych deti odpozorovat.

autor
18. sep 2025
@pribinak

Určite vychovas aj ty, ale nechaj dcéru vyberať si aktivity, ktoré ju bavia a zaujímajú

@pribinak tou poslednou vetou si akoby trafila klinec po hlavičke. Akonáhle ju chcem niečo naučiť, ona akoby si povedala že nie, nie som cvičená opica a odíde preč hrať sa so psom :D a ja zostanem sama sedieť na podložke a rozmýšľam kde robím chybu

autor
18. sep 2025
@lucia13022023

Môj syn ovládal veľmi veľa veci skoro a nič špeciálne som nerobila. Respektíve, nechcela som od neho aby robil aký bude veľký napr, to ani asi nevedel, lebo veď načo 😅
Zvieratká vedel ked nemal ani rok, formou hry. Farby taktiež formou hry. Nikdy som si nesadla s tým, že no pod, ideme sa učiť. Teraz ma 2,5r a vie nakresliť tvár napríklad, ale taktiež, ucene formou hry. Nič nasilu.

@lucia13022023 rozumiem, ale myslite, že je v poriadku, aj keď je to tak ako to je s mojou? Lebo čo väčšinou počúvam od okolia tak že deti už v tomto veku ovládali veci, ktoré mám pocit, že by mala ovládať aj ona :D

autor
18. sep 2025
@anonym_3edd5d

Kam chodite medzi deti? Chodite aj na nejake skupinove cvicenia? Moj maly tam vie velmi vela od tych deti odpozorovat.

@anonym_3edd5d chodíme väčšinou len s kamoškami, ktorej majú staršie deti (3-6 ročné). Možno by skutočne pomohlo ísť viac medzi jej rovesníkov. Ja som mala do jej cca 9.mesiaca vážne zdravotné problémy a na tie skupinové aktivity som nemala energiu, čo si aj teraz vyčítam, ale nedalo sa inak.

anonym_3edd5d
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_3edd5d chodíme väčšinou len s kamoškami, ktorej majú staršie deti (3-6 ročné). Možno by skutočne pomohlo ísť viac medzi jej rovesníkov. Ja som mala do jej cca 9.mesiaca vážne zdravotné problémy a na tie skupinové aktivity som nemala energiu, čo si aj teraz vyčítam, ale nedalo sa inak.

@anonym_autor vyskusaj, uvidite. Ja napriklad tiez mozem donemoty ukazovat a vypravat. Ale ked ideme cvicit tak vidim ako tie deti pozoruje a nacitava. Doma potom skusa. Mozno to pomoze, mozno nie. A v najlepsom ti tam aspon nieco poradia.

lucia13022023
18. sep 2025
@anonym_autor

@lucia13022023 rozumiem, ale myslite, že je v poriadku, aj keď je to tak ako to je s mojou? Lebo čo väčšinou počúvam od okolia tak že deti už v tomto veku ovládali veci, ktoré mám pocit, že by mala ovládať aj ona :D

@anonym_autor ja doktor nie som. Môže byť, nemusí. Ale deti fakt nie sú cvicene opice. Daj si záležať na tom, či ti rozumie. Nemyslím tým, že urob aká budeš veľká. Ale či vie kde ma ocko, či vie kto je maminka, či donesie fľašku...jednoduché pokyny. Nemusí vysedavat pri knižkách a ukazovať prstom kde je co. To moje dieta nikdy nebavilo a vedel to aj bez knižiek. Nechaj ju hrať sa, pre ňu je vyhadzovanie veci z linky a buchanie najväčšia zábava..rozvijaj ju, no netlač na pílu. A neporovnavaj !!!! Robíš si tým zle;)

autor
18. sep 2025
@lucia13022023

@anonym_autor ja doktor nie som. Môže byť, nemusí. Ale deti fakt nie sú cvicene opice. Daj si záležať na tom, či ti rozumie. Nemyslím tým, že urob aká budeš veľká. Ale či vie kde ma ocko, či vie kto je maminka, či donesie fľašku...jednoduché pokyny. Nemusí vysedavat pri knižkách a ukazovať prstom kde je co. To moje dieta nikdy nebavilo a vedel to aj bez knižiek. Nechaj ju hrať sa, pre ňu je vyhadzovanie veci z linky a buchanie najväčšia zábava..rozvijaj ju, no netlač na pílu. A neporovnavaj !!!! Robíš si tým zle;)

@lucia13022023 myslím, že tieto veci jej idu, keď poviem daj rúčku, pekne podá, napríklad daj babke hračku, podá jej ju, keď poviem ideme jesť, príde do kuchyne :D teraz keď sa tak nad tým zamýšľam, tak toho ovláda dosť, len som sa asi nechala zblbnuť tým starým známym “už to mala dávno vedieť.”

autor
18. sep 2025
@anonym_3edd5d

@anonym_autor vyskusaj, uvidite. Ja napriklad tiez mozem donemoty ukazovat a vypravat. Ale ked ideme cvicit tak vidim ako tie deti pozoruje a nacitava. Doma potom skusa. Mozno to pomoze, mozno nie. A v najlepsom ti tam aspon nieco poradia.

@anonym_3edd5d ďakujem veľmi pekne za radu 🙏🏻

thereisabear
18. sep 2025

Môže a nemusí to byť problém. Uvidiš, či sa najbližšie mesiace rozbehne. Hranica ukazovania je do 18m.

autor
18. sep 2025
@thereisabear

Môže a nemusí to byť problém. Uvidiš, či sa najbližšie mesiace rozbehne. Hranica ukazovania je do 18m.

@thereisabear dobre, dám tomu ešte čas. Ďakujem

k47
18. sep 2025

Každé dieťa ide svojim tempom a vo svojom poradí. Jedno iné dieťa rozhodne nie je distatočná vzorka na porovnávanie. A krúžky niekedy tiež nie, lebo sa tam združujú deti, ktoré majú silnejšie sklony sedieť, počúvať a nasledovať inštrukcie. S našim šidlom by som na niektoré krúžky márne chodila.
Ja som zástancom prístupu, že dieťa treba skôr pozorovať ako učiť, a potom mu dávať priestor rozvíjať sa v tom, čo ho práve zaujíma. A človek si popri tom povšíma aj všetky mikromíľniky.
Naša dcéra asi ťapušky nevie doteraz a v ukazovaní tiež nebola nejaký priekopník, ale zato bola veľmi zameraná na pohyb, schody, preliezky...
Porovnávaj keď tak s tabuľkami. Tam aj vidno, aká široká je škála toho, čo je normálne.

janickacrazy
18. sep 2025
@anonym_autor

@thereisabear dobre, dám tomu ešte čas. Ďakujem

@anonym_autor sú deti, ktoré proste také veci nebavia, moja kamarátka má brata, ktorý ako dieťa nechcel robiť žiadne tap tap, ukazovať prstom, atď, jeho mama sa bála, že bude zaostalý a vieš čo? Vyštudoval medicínu!

anonym_9cdff2
19. sep 2025

@anonym_autor nemáš pocit, že ti rozumie? Tak to by som sa zľakla

autor
19. sep 2025
@anonym_9cdff2

@anonym_autor nemáš pocit, že ti rozumie? Tak to by som sa zľakla

@anonym_9cdff2 takto, ona rozumie keď ukážem na svetlo, na nejaký obrázok atd prstom, pekne sa tam pozrie, nasleduje môj prst, ale nerozumie tomu, že to má zopakovať :/ takto som to myslela.

autor
19. sep 2025
@janickacrazy

@anonym_autor sú deti, ktoré proste také veci nebavia, moja kamarátka má brata, ktorý ako dieťa nechcel robiť žiadne tap tap, ukazovať prstom, atď, jeho mama sa bála, že bude zaostalý a vieš čo? Vyštudoval medicínu!

@janickacrazy mne vnútorný pocit hovorí, že ju proste nebaví učiť sa tieto veci lebo vždy keď s tým začnem, tak odíde :D

amazonka13
19. sep 2025

🐘 Najhoršie, čo môžeš urobiť je - počúvať chválenkárske reči rodičov, ktorí urobili a porodili dokonalé deti . Každé dieťa má svoje tempo učenia. Ak dieťatko dobre vidí, počuje.., postupne bude ovládať všetko to, čo rovesníci. Ľúb, buď trpezlivá, milá, nežná, venuj sa mu, opakuj činnosti, v ktorých ho chceš zdokonaliť. Ak by šlo o detské vývojové poruchy, zistíš neskôr. Dcérka je ešte maličká, ukazuje prštekom, používa posunkovú reč, aby nahradila rečový deficit. Len pokoj, všetko sa naučí. 🌞

zuzana76
19. sep 2025
@anonym_autor

@janickacrazy mne vnútorný pocit hovorí, že ju proste nebaví učiť sa tieto veci lebo vždy keď s tým začnem, tak odíde :D

@anonym_autor dolezite je zdielanie pozornosti, ze dieta ukaze na nejaky predmet prstom a potom pozrie na teba a caka, aby si ten predmet pomenovala, takto sa ucia deti slovnu zasobu, zdielanim pozornosti, ze pozerate a myslite na rovnaky predmet

zuzana76
19. sep 2025

@anonym_autor ukazovane prstom by malo dieta vediet do 18 mesiaca, cize este mate cas

danica2711
19. sep 2025

@anonym_autor máš úplne normálne dieťa, len ty si trochu premotivovaná matka. Neporovnávaj s inými deťmi, venuj sa jej naďalej, ale nepreháňaj naliehanie, aby opakovala - všetkého moc škodí, vytvoríš jej potom k tomu skôr odpor. Hlavne sa ukľudni, všetko je v poriadku

iva1245
19. sep 2025
@pribinak

@pribinak Haha presne 🤣🤣 Akurát som sa chcela spýtať čo to je 😂😂

anonym_f03472
19. sep 2025

@anonym_autor Ak máš pochybnosti to skôr sa opýtaj pediarra.Zato nič nedáš. Jecto rozumnejšie ako tu na MK.Ja som toto nemala.Moji od pol rika vedeli ťapuškať,napodobniť indiána také čo popisuješ aj do roka. A nechodila som ano s jedným po žiadnych centrách.Normálne sje sa im venovali veľa aj starý rodičia a chodili medzi detí na ihrisko. Mladší veľmi veľa pochytil od staršieho. Neboj sa nie všetky deti sú rovnaké.

anonym_f03472
19. sep 2025
@pribinak

@pribinak Múdro. Nie všetky deti sú rovnaké.
@anonym_autor

anonym_f03472
19. sep 2025
@anonym_autor

@lucia13022023 myslím, že tieto veci jej idu, keď poviem daj rúčku, pekne podá, napríklad daj babke hračku, podá jej ju, keď poviem ideme jesť, príde do kuchyne :D teraz keď sa tak nad tým zamýšľam, tak toho ovláda dosť, len som sa asi nechala zblbnuť tým starým známym “už to mala dávno vedieť.”

@anonym_autor Veď je to úplne šikovné dievčatko. Šikulka. Nenechaj sa zneistiť okolím. Nechaj ju nech robí čo ju baví. Hoc aj hrnce vykladať, učí sa spoznávať svet okolo seba. Trénuje motoriku a deti v jej veku radi skúmajú, objavujú.
Koľkým deťom sa nevenujú vôbec a vyrástli s nich aj šikovné deti. Robiš čo môžeš a keď príde jej čas bude vedieť aj viac ako si myslíš.