Ako naučiť dieťa, aby samé zaspávalo?
Dobrý večer ženušky mám 1 ročnú dcéru ktorú sa snažím naučiť zaspať samu proste je tak naučená že cez deň spi 2-3krat počas dňa na hodinku dve a potom ide večer o 11 späť a to už do rána do 11 na posteli spí ale stale keď ju idem dať spať tak ju musím najprv pol hodiny kolísať aby zaspala myslím si že jej veku už by mohla aj sama zaspať ona keď je unavená začne oči čuchat ale to veľmi silno a začne plakať a aj keď ju nechcem kolísať no musím lebo ináč nezaspi máte najeke radi na to alebo máte stým niektorá skúsenosť?
@anjelicek26 Ale to nie je pravda, že každé dieťa by bez problémov zaspal o od narodenia samo. Mám dvoch synov a nenechala by som ich bez čičíkania zaspávať. Mali silné koliky. To vie len tá mamina, ktorej dieťa ich malo. Tiež som kolísala, čičíkala, spievala, plakala, masírovala bruško a všetko len, aby zaspali. Žiadna normálna matka by takéto deti nenechala zaspávať s bolesťami samé...
My sme nasu dcerku uspavali na rukach cca do 1 roka, dokonca v perinke, inak ani za svet nezaspala. Az jedneho pekneho vecera sme si vsimli, ze je na rukach nervozna, a ukludnila sa v postielke. Na druhy vecer to iste, na treti vecer detto. Uz sme boli taki zvyknuti ju uspavat na rukach, ze nas ani nenapadlo, ze sa jej to nepaci. :D Napokon sme ju rovno ulozili spat samu do postielky,v uplnej tme a zaspinkala sama. Teraz ma 20 m. a stale zaspava sama, aj cez den aj vecer, aj v noci po mliecku. Akokeby sama dozrela na to. 🙂 A to sme si mysleli, ze s perinkou pojde aj do skolky. :D
Ahoj, dcérka má zle nastavený spací režim. Tiež mám doma 13 mesačnú princeznú, ktorá vstáva ráno o pol 7 až 7mej s nami, aby sme vychystali starších súrodencov a ocka do školy a práce. Urobím jej raňajky, o deviatej ide 1x spať. Spí cca 1,5 až 2 hodiny. Druhý spánok má okolo 2hej až pol tretej, tiež cca 2 hodiny. Najdlhšie ju nechám spať do 17tej. Ak sa dovtedy nezobudí sama, zobudím ju ja. Večer ide spať medzi 20 - 21 h. Zaspáva zatiaľ v kočíku, cca zaspí do 15 minút, aj skôr. Keďže ešte kojím, v noci sa mi 2x zvykne zobudiť, no po napapani, pekne spokojne spí ďalej. Odporúčam upraviť denné spanie, ak treba, tak zobudiť a hlavne ukladať na spánok podstatne skôr a ráno nenechať tak dlho spať. Držím palce, chce to trochu trpezlivosti, ale pôjde to.
@jarkan09 ak ti cez den spi aj trikrat po hodine a viac, no vecer mate rodeo…
ani sa ti necudujem. ze vecer chces mat klud, ked navyse zaspava az 23:00…
tu nie je problem s nesamostatnym zaspavanim, ale celkovo jej spankovym rezimom..
ja som syna do roka a pol uspavala kojenim a ked sa potom odstavil, tak som uspavala tak, ze som si ho dala k sebe na postel a lezala som vedla neho a pustala uspavanku z plysaka natahovacieho, kym nezaspal.. niekedy to trvalo pol hodiny, sem tam aj hodinu, niekedy 15min…
a cim bol starsi, tym aktivnejsi cez den a postupne sa naucil zaspavat sam, teraz ma skoro 4r a napr. dnes sa naveceral, uz mu oci klipkali, odisiel do izby, lahol si do postielky a zaspal.. popravde som sa cudovala, ze vobec docupital do izby….
dieta sa neuci zaspavat samo nasilim len preto, ze ty chces klud… dieta na to dozreje… upravila by som ale u vas to denne spanie, kvoli tomu mate vecer problem
mne syn nikdy nespal cez den dlhsie ako hodinu, ukamenujte ma, ale ja som po hodine budila, nenasilne, ale budila, inak by buntosil rovnako do 23:00 minimalne.. a pozri si na instagrame prispevky na profile spinkajbabo (myslim), tiez tam pise, ze obcas pri niektorych detoch treba z denneho spanku aj budit
Ahoj.My sme dcérku nikdy neuspavali na rukách a od roka spala sama v izbičke, pol roka na to už vo veľkej posteli zo zábranou pretože sa snažila preliezť s malej postielky.To trápenie tiež trvalo možno týždeň ale stálo to za to.Teraz má vyše 2 rokov a ja si to nemôžem vynachváliť s manželom,lebo okrem toho keď jej šli zuby tak sme sa už veľmi dlho dobre vyspali.Chce to iba trpezlivosť.Samozrejme každé dieťatko je ine a chce to individuálny prístup takže najlepšie bude ak sa budeš naozaj riadiť tým čo ti vraví tvoj vnútorný hlas a to čo vidíš čo sa deje s dieťatkom či tá ešte nebude naozaj potrebovať na dlhší čas alebo nie.Urcite by som nič nesilila,ale to ti povie tvoj materský instikt všetko má svoj čas..a prajem veľa stastia
@anjelicek26 tak v tom byte kde bývame tak umývam schody preto a to mi trvá nejakú dobu ..áno proste ona od malička je taká len som ju kojila pokolisala a spala mne hlavne ide o to že proste sme v tom podnájme a už som až začula že susedia sem tam si medzi sebou šepotali že sa to nedá vydržať že je všetko počuť
@jarkan09 pockat nerozumiem.. ako to myslis, ze das spat o 7 tak spi do 8?
to myslis vecer? 19:00 az 20:00?
@zuzuliennka1 ja si myslím, ze autorka zamerne dava dieťa spať tak neskoro, aby mala rano 'pokoj' do jedenástej doobeda. Keby da spať o 8 ôsmej, ako chodia deti spávať, je hore o osmej ráno a asi jej to nevyhovuje 🤷🏻♀️
@basska_b vôbec nesúhlasím, že ročne dieťa nedokáže zaspať samo, môj syn tak zaspáva od cca 6m. Vie, ze keď si dáme cumlik a vezmeme mojkača ide sa spinkať, položím ho do postieľky a zaspí. Už dva mesiace spáva aj sám v izbicke má 14mesiacov. Samozrejme, že niektoré deti potrebuju väčšiu alebo menšiu asistenciu pri zaspávaní, ale zovšeobecňovať to, že ročne dieťa nie je schopne zaspať samo je hlúposť.
@zuzuliennka1 ano
@jarkan09 no ona ti jednoznačne veľa spí cez deň, preto sa jej večer nedá skôr zaspať.. a čo si myslia susedia, nech ťa netrápi, bývaš v bytovke, s tým sa ráta (len počkaj, kým ti malá podrastie koľko bude potom hluku 😀 )
A zasa z mojej skúsenosti ti napíšem: keď budeš dodržiavať režím, dieťa ti bude zaspávať aj do 5min, nebudeš musieť uspávať polhodinu.. ja mám 1r9m synčeka, on spí raz cez deň, keď zahlásim, že sa ide spať, všetko pustí, zoberie cumeľ a do 5min je tuhý.. starší má už 3r, on zaspáva ako kedy-unavený do 5 min, prepodnetovaný aj 45min (ale to sa deje zriedka), priemerne dajme tomu do 15min
@jarkan09 to je uplne debilne nastaveny cely rezim… naco davas spat o 19:00?
tak nech ide spat napr. o 20:00, alebo medzi 20:00 a 20:30, jednak bude unavenejsia, nez o 19:00 a teda aj rychlejsie zaspi, teda relativne sama…
nerozumiem tomu, naco to zbytocne hrotis a v podstate ju nutis/nechas spat o 19:00, ked aj tak pospi kratko - lebo nie je este dostatocne unavena, naopak docielis len to, ze ma taky kratky refresh spanok a je culejsia este dlhsie - do 23.00…
treba nastavit rezim - dostatocne podnety cez den, aby sa dostatocne unavila, nenechat ju vyspavat dvakrat denne hodinu a viac, radsej menej, a vecer dat spat v normalny cas, vo vasom pripade medzi 20:00 a 21:00..
zaspi rychlo - nie prilis neskoro, a rano, no budete vstavat skor, ale dieta musi mat rezim, a ty tiez, nie lenosit do 11:00
@zuzuliennka1 ja som nikde nenapísala že ja vstávam tiež o 11 to ste sa kde dočítali ja vstávam o 8-9 kým ona spi v postieľke tak ja si popracem poumyvam urobím raňajky a začínam variť obeť pretože pri nej by som to určite nestihla je veľmi živá ja ju nakojim stanem a ona spi ďalej ona presné vstane o 11 alebo 11:20 proste ja nieviem ona jakeby vedela kedy má vstať mne te rezim nevadí ja len som sa chcela dozvedieť že či môže zaspať aj sama bez kolísanie viacej nič
@jarkan09 ano, zaspavat sama bude - ked bude starsia, ked na to dozreje.
aj tak ma tvoje dieta ale velmi zly rezim spanku
Ahoj. Úplne ťa chápem. Myslím si že každá žena má inú psychiku a každá žena zvláda stresové situácie inak. Je úplne normálne že sa bojíš. Ja mám napr dieťa po operácii srdca (operovali ho keď mal 3týždne) a ptom keď nás pustili domov som mala najstresujucejšie obdobie života byť sama doma s dieťaťom po operácii. Každý deň som len čakala kedy príde domov manžel. Bála som sa každej situácie. Permanentný stres. Potom prišlo ibdobie príkrmov a ja som sa zas bála reakcií, že sa začne dusiť. Malý už má 2r a už je to trošku lepšie ale stále som istejšia keď je manžel doma a popravde som rada že malý je už vačší lebo napr ja som si to babatkovske obdobie vôbec neužívala. Teraz je to oveľa lepšie.😉 Držim palce 🤞

@jarkan09 Nas ma 2.5r a uspavame ho. Lezime pri nom a niekedy mu aj spievam. Vobec mi to nevadi, skor naopak.😊