Ako naučiť dieťa na nočník?
Ahojte,
Budete dvihat obocie no ja nechapem ako mam posadzat synceka na nocik. Pride mi to ako veta "das si dieta spat" pricom syn zaspi pri dojceni.
Ako to vyzeralo u vas? Striehli ste kedy synovi cvrklo a uz ste ho "schmatli" a posadili na nocnik? Ake boli signaly ze mu treba cikat, kakat. Viem ze su metódy a najlesie v lete holate. Ja len nechapem to samotne vykonanie posadenia na nocnik. Mam obavu ze pri kakani kedy na nom teraz vidno ze tlaci do plienky, sa pri takom schmatnuti a posadeni zlakne a zatne sa.
A neverim ze dieta obsedi na nocniku ci uz s hrackou, tabletom ci knihou.
A ako sa to robi ked ste vonku a wc nikde? Proste do krickov?
Vdaka a vopred prepacte za vrásky z nadvihnuteho obocia🙂
Ahoj.
Keď mala moja 2 roky a 2 mes nedala som proste ráno plienku. Do ca 15 tej cikala len do gatí a potom ju to trklo a odvtedy je bez plienky.
Povie ze pipi a ide si.
Kakat do nočníka sa učila 2t.
Nedávala som ju predtým na nočník, nikdy tam nechcela sedieť. Neriešila som....🤷♀️
Ked sme šli lekárovi napr, vydržala i keď mala ešte pre istou plienku. Čoskoro bude 3 mes bez plienky a vonku cika do travicky 😊
@mary32 “ Striehli ste kedy synovi cvrklo a uz ste ho "schmatli" a posadili na nocnik?” - tak toto je najistejši spôsob, ako dieťaťu vypestovať stres a odmietanie nocnika.
Ja som u oboch deti začala okolo 1,5 roka skúšať, ale ani jedno tam sedieť nechcelo. Nočník už ale zostal na očiach a okolo 2 rokov sa syn začal pýtať sám od seba. Videl, že my nemáme plienky, tak odmietol nosiť plienku, som mu teda povedala, že ak nechce plienku, musí na nočník. Behom 3 dni sa naučil, na 4. deň sme zrušili plienku na spanie.
U dcéry to bolo zložitejšie, tam to nešlo tak rýchlo, najskôr sa naučila cikat, na veľkú si pýtala plienku. Ale postupne do 2,5 roka bola bez plienky aj ona.
Ja som deti davala.dost skoro, kym si este tak neuvedomovali,ze niekde sedia a zvykli si ze nocnik nieje ziadna hroza, mali sme ho v blizkosti a registrovali ho ako beznu vec. Kazdy den sme na chvilocku sedeli, ked nechceli, nenutila som ich, ked som isla na wc ja a prisli za mnou, vravela som im ze kde sa piša a kaka. Dalsi level bolo teple pocasie,kde som ich nechala cez den behat bez plienok a castejsie som davala.sadnut na nocnik. Starsi syn chodil kazde rano kakat do nocnika, ale s pisanim mu to trvalo dlhsie, no nemal ani dva roky a bol odplienkovany. Stredny syn za dva tyzdne, kakanie trocha dlhsie, dcerka za tyzden, nikdy nocnik nechcela, od xaciatku chodila na zachod ako bratia. Vsetci traja sa hned odplienkovali aj cez noc. Chce to len trpezlivost a cas. Teraz ked je korona a skoro nikde sa nechodi je idealny cas.
@mary32 nepíšeš, ako staré je tvoje dieťa. Ja som dávala asi od ôsmeho mesiaca na nočník vždy po zobudení. Na chvíľu, bez ohľadu na to, či tam niečo urobí, alebo nie. Aby si vytvoril návyk, tak ako som začala čistiť zuby, tiež dieťa nechápe prečo, keď má rok. A všimla som si, že tlačí najčastejšie ráno po prebudení. Ale aby som ho schmatla a posádzala na nočník, keď začne tlačiť inokedy, to nie. Nikdy som ho tam nedržala viac ako päť minút, myslím, že ani toľko nie. Nemal tam žiadne hračky, knihu a pod. rozprávala som mu, spievala, nikdy som ho tam nedržala proti jeho vôli. Opakovala som slová, vlastne citoslovcia, ktoré si potom spojil s vylučovaním a pomocou nich sa pýtal. V lete sme vonku cikali do trávy, na kamienok a pod. Pozorovala som ho pri hre a keď som videla, že sa zarazil, tak som sa ho spýtala, či nejdeme na nočník. Keď sa vycikal, tlieskali sme. Keď sa vypýtal, za odmenu mohol spláchnuť (to ho lákalo veľmi), to mal asi rok a pol a za pár týždňov sme mali nehody len ojedinele, keď ho veľmi zaujala nejaká hra. V dvoch rokoch som plienky už ani nemala doma. Ale musíš si uvedomiť, že každé dieťa je iné, niektoré si to uvedomuje skôr, iné neskôr, musí na to dozrieť, aby si uvedomilo, že sa má vypýtať ešte pred tým, ako začne cikať. Možno som mala výhodu látkových plienok, neviem, to by sa museli vyjadriť aj iné ženy.
Ja som to nesilila, na nočníku mi dcéry obsedeli možno 2 minúty,tak som ich nenutila. Keď mala menšia takmer dva roky, pri mori celé dni behala bez plienky, zistila že "cika" a odvtedy mi to začala hlásiť. Keď sme prišli domov zrušili sme plienky, nehodu mala len jednu. Staršia si sama v obchode vybrala nohavičky Pepa pig a to bola najväčšia motivacia. Plienky sa zbavila do troch dní a stále sa obzerala aké má pekné nohavičky 😂
@mary32 haha toto som nechapala ani ja. Vedela som ze ide a ano schmatla som a na nocnik,no on sa vzoprel a bolo vsetko ocikane a niekedy aj ja 🙈. Potom som to vzdala... Ked mal 2r 6m zacal odmietat plienku. Tak som mu ju davala v spanku vecer a vydrzal do rana sucha. O mesiac neskor povedal ze uz nechce a zacal sa pytat, alebo ide sam. 😉
Pri chlapcoch je to jednoduchšie. Ja som len dala nočník k nohám a oni cikali po stojacky. Najlepšie keby videl o niečo starších chlapcov a chcel by už sám cikať ako veľký chlap 😀. Kakanie prišlo postupne, nebolo to všetko naraz a hneď. Každé dieťa na to musí tak trochu prísť samo. Hlavné je to dieťaťu nesprotivit a nerobiť kvôli tomu stres.

Prveho syna som odplienkovavala v lete. Proste som ho nechala holeho len v slipoch behat po zahrade. Par krat som sa ho pytala ci ide. Neskor mi zacal hovorit ze chce cikat takze sme len rychlo do rozku zahrady utekali nech necura kade tade ale neskor uz ked vedel povedat skor som ho davala normal na wc.
Teraz napr mam 2syna a ma 9mesiacov. Viem presne kedy ide kakat a zacala som ho davat na nocnik a normalne urobi co treba. Pre niekoho skoro ale tak beriem to len tak nie ze ho ucim uz.