Ako pomôcť nepokojnému batoľaťu?

janapeterjana
6. dec 2019

Ahojte maminky. Chcem sa poradiť ohľadom synovho správania. Má 6 a pol mesiaca, narodený bol o mesiac skôr. Viem, že deti sú všelijaké, niektoré umrnčané viac, niektoré úplne tichučké. Ale jeho správaniu stále neviem porozumieť.
Je veľmi nepokojný. Väčšinu dňa mám pocit, akoby sa chystal na explóziu. Aj keď sa hráme, akoby nikdy nebol v úplnom kľude, ale stále to ním vo vnútri šilo. Napríklad pri sebe ležíme, ukazujem mu knižku, pozorne sa na mňa díva, super. Ale vzápätí začne tak ziapať, že až nechápem, čo sa prihodilo. Alebo keď som v kuchyni a jeho mám v kresielku. Všetko sleduje, vníma, je v pohode, ale z ničoho nič spustí hrozný rev, až mu idú slzy. Prídem k nemu, pomaznáme sa, upokojí sa, dám mu hračku. A o chvíľu začne mať zase také nervy, že tú hračku až kŕčovito drží a utíši sa, až keď mu ju vezmem. Občas akoby mal nervy zo všetkého, zo seba, zo mňa, zo svojich rúk. Keď ho prebaľujem, zvykne strašne kopať nohami a hádzať rukami. Stále so sebou niečo robí. Minule keď som bola u lekárky, bolo tam bábo v jeho veku a ja som neskutočne vnímala ten rozdiel. To druhé bábo bolo úplne pokojné, malo také koordinované pohyby, pohoda. Ale syn sa stále vrtí, aj na rukách stále točí hlavu zľava doprava, zľava doprava, proste ako keby nevedel čo so sebou.
Čo sa týka jeho zdravotného stavu, tým, že je predčasniatko, má napríklad hypertonus na rukách. Chodíme na rehabilitácie a 4x denne s ním doma cvičím Vojtovu metódu. Dosť zle to znáša, väčšinou plače. Okrem toho mu raz denne masírujem ruky alebo nohy, čo tiež neznáša. Nemá rád, keď ho proste krémikujem a hnietim mu ruky alebo nohy. Takisto strašne plače pri obliekaní, či je to body či overal, ako keby v ňom vtedy vybuchovala zlosť. Chodíme na neurológiu, sono mal v poriadku, lekárom sa zdá v pohode. Taktiež sme sledovaní ohľadom psychomotorického vývinu, tam je trošku pomalší, ale stále v norme. Aktuálne je vo fáze, že sa pretáča z chrbta na bruško, na bruchu si dvíha zadok a akoby sa skúša dávať na štyri. Asi posledné tri dni začal bľabotať. A čo je také zvláštne, nesmeje sa nahlas.
Viete, ja nechcem robiť z komára somára. Možno sa mu prerezávajú zuby (nemá ešte ani jeden), alebo ho bolí bruško (málo kaká po zavedení príkrmov). Ale takto sa správa už niekoľko mesiacov a pre mňa je tá vybuchujúca zlosť trochu nepochopiteľná. Áno, na rukách sa poväčšine upokojí, ale to sa nedá vždy.
Asi nechcem ani radu, skôr pocit, že je takýchto detičiek viac. Máte s takýmto správaním skúsenosť? Ďakujem krásne.

eliska13
6. dec 2019

@janapeterjana podla mna ste v pozorovani lekarov a, ak by nieco nebolo dobre vsimnu si.Jedine co ma zarazilo, ze sa nesmeje nahlas niektore deti si vyskaju a smeju od 3 m.Blaboce co tym myslis nerozpraval si uz predtym?
Ale vies kazde babo je one jedno lezi ako babika a lekar sa pyta ci je vzdy take pokojne a druhemu sa nepaci nic a je stale v pohybe, uplakane nervozne
Mozno bude aktivnejsi typ bud rada, ze Ti neplace cele dni aspon nespominas, ak mas pochybnosti pytaj sa neurologicky.Aj mu pojdu zuby to moze byt diskomfort a zase sa zmeni

janapeterjana
autor
6. dec 2019

@eliska13 doteraz si neblabotal, len asi tri dni robí baba vava blabla, niečo také. A nevýska, nesmeje sa, akože párkrát sa nám ho podarilo rozosmiať, ale to fakt je náročné.

kaktus87
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tatinka
6. dec 2019

@janapeterjana mna napadlo,ze ho mozno Moze drazdit aj vojtovka....skus sa poradit ohladne ineho cviceNia,neviem,mozno bobat metoda.....nemam skusenost s hypertoNiou ale s hypotoniou ano,syncek ma slabe brusko,vojtovku som zavrhla a aj zmena neurologicky pomohla,ta skonstatovala,ze vojtovka nie je vhodna pre kazdeho ,pre niekoho moze byt drazdiva ako aj pre nasho syna....je to metoda sposobujuca dost velku bolest,na zaklade tlacenia bodov a nasledne vyvolanej bolesti potom Mozog da impulz k vykonaniu spravneho ukonu ( pohybu )....drzim prsteky nech ma syncek co najskor svalstvo v poriadku 🌹🌺🌻