icon

Ako predísť šikane v škôlke?

jajko22
2. mar 2020

Veľmi sa bojím, ze moje dieta zazije sikanu v skôlke, lebo som o tom casto pocula aj citala. Viete mi prosim vas nejako poradit, lebo mam z toho priam nocne mory. Dakujem.

Strana
z2
jajko22
autor
3. mar 2020

@korunka1 preco by som mala byt nabrusená, nerozumiem. A akú stranu v com mi ma kto drzat, vsak nejde tu o ziadny konflikt. Nerozumiem co pises vobec. A preco by som mala vstepovat (dokonca) dietatu podozrievave myslenie. Aké auto ze ma prejde, aka tehla, ake dusenie pri jedle, ..fakt pises nieco zo seba asi.

jajko22
autor
3. mar 2020

@akvi ďakujem, velmi pekne si to napisala. Dnes asi v celej nasej spoločnosti dominuje problem zlych vzťahov, strata moralky ale nijako si nepomozeme, pretoze my sme na jednej lodi, no co uz, clovek cloveku vlkom. Vidim aj z prispevkov ako sa nad tym zatvaraju oci, hoci v protestoch proti fasizmu vykrikuju ludia aky je fasizmus zly a toto je co potom, nema to daleko od psychickeho tyrania. Naozaj pokladam za dolezite ako vedie ucitel triedu, aka je atmosfera atd. A prevencia, prwdnasky, ved ublizuje iba ten co trpi a je nestastny. Malo o tom viac hovorit, pretoze realne sa deje taka sikana alebo aj psychicke tyranie vela aj na pracoviskach v kolektivoch, v domovoch atd.
Ved tu som citala na modrom konikovi nie raz ako zazivaju zeny v praci, ze ani nechcu do prace isť a pod tymto prispevkom mi vyhodilo pat podobnych tém, kde dokonca prvaka jeden zavesil na šál, ze ten sa dusil. Hm akoze taka sme my spolocnost, ze my tu tvrdia niektore, ze to nehrozi, ze paranoja aha, moje dieta nema ani rok, tak jasne, ze musim ratat aj s tymto v kolektive, staci pod oknom co deti vykrikuju...zomri, zdochni. Zatvarat oci pred tym nepomoze nikomu, hlavne ked sa to deje detom, starym a chorym ludom. Ved vlastne my na Slovensku mame v trestnom zakone aj paragraf o psychickom tyrani, ktory sa hodi aj na sikanu. Dakujem ale za peknu mudru odpoved a rady, aj za vsetky konstruktivne odpovede.

denkatn
6. dec 2020

ja odporucam, aby si sa skamaratila s niektorym s rodicov, aby malo s nejakym dietatom blizsi vztah aj mimo skolky. teraz je korona, to trochu komplikuje, ani ja teraz nepozyvam k nam deti, ani na ihrisko, ale postarala som sa aby mala kamaratov. ono to dieta samozrejme neochrani pred vsetkym, ale ty ho ani v dalsom zivote uz neochranis pred vsetkym. len tym aspon dosiahnes, ze bude mat mozno kamaratov a tym si deti menej dovolia do neho, a s kamaratmi bude aj dieta sebavedomejsie.

luculiksz
7. apr 2022

@eriksonka1234 Ahoj hľadala som v diskusiách a fórach informácie o šikane, žial tvoje tvrdenie, že v škôlke dieťa šikanu nezažije nie je pravda. Ja to aktuálne čerstvo riešim, tahá sa to 2 mesiace kedy v triede s 22 deťmi máme 1 dievča, ktoré fyzicky napadá zopár vytypovaných dievčat, najmä vodcovské typy, čo mi učiteľka potvrdila. Fyzické útoky sú naozaj surové kopance do brucha, kopance no predkolení, búchanie päsťou do boku do chrbta, ale čo je horšie aj škrtenie. Škrtila moju dcéru a škrtila ďalšie 3 dievčatká. Samozrejme nevedela som o iných deťoch učiteľka nevyšla hneď s pravdou von, že sa jedná o viac detí. Zatiaľ to len 1 mamička riešila oficiálnou cestou, ja som druhá. Dnes idem aj spolu s jednou mamičkou, ktorej dcéru tiež škrtila za riaditeľkou. Ak pracuješ v MŠ aké má reálne riaditeľka možnosti? Lebo už to zanecháva znateľné stopy na psychike mojej dcéry a od učiteľky počúvam len to, že ju poslali na psychologický posudok ale to je vyše mesiaca a stále nemajú vyhotovenú správu. Co este robit v takomto pripade?

eriksonka1234
7. apr 2022

@luculiksz neviem o ako staré dieťa ide. Ak nie je predškolák, môže ho riaditeľka vylúčiť z kolektívu, kým sa správanie nezlepší. Ma viacero možností. V prvom rade to musí riešiť s rodičmi dieťaťa, upozorniť ich na to, že ak sa to zopakuje, dieťa bude vylúčené z kolektívu a preradene bud do špeciálnej MŠ, alebo bude doma. Môže mať skrátenú dochádzku, možnosti je viacej. Nerozumiem však jednej veci. Ako je možné, že si to učiteľka opakovane nevšimla? Resp. všimla, ale nestihla zasiahnuť? Ak je dieťa až natoľko agresívne, kým sa nezmení, určite by som to riešila tak, že by malo zákaz priblížiť sa k daným deťom, ktorým ubližuje.

luculiksz
8. apr 2022

@eriksonka1234 Ďakujem za reakciu, práveže ide o deti v predškolskom veku, sú to predškoláci. Táto agresorka ako ju nazvem nastúpila do školky v septembri 2021 a vraj mala ťažšiu adaptáciu. Včera som bola s ďalšou mamičkou, ktorej dieťa táto agresorka niekoľkokrát napadla (kopnutie do brucha, búchanie, udieranie atď) a podali sme písomne sťažnosť na agresorku. Riaditeľka a aj triedna učiteľka, ktoré tam boli mi agresorku opisovali dvojako, že má "dni" kedy je dobručká milučká a potom akoby prepne a vyčkáva kým sa učiteľka vzdiali, otočí a vtedy zaútočí. Napr. Keď učiteľka len vybehne do vedľajších dverí do tlačiarne pre papiere alebo keď odbehne na wc ona alebo takto...rodičom resp. matke to denne učiteľky hovoria čo agresorka urobila, ale zo slov p. riaditeľky aj triednej vyplynulo, že oni už na to veľmi nereeagujú, vypočujú si, ale berú to tak, že učiteĺky si už zasadli na ich dcéru. Riaditeľka odporučila návštevu psychológa, zaobalila to tak, že vzhľadom na ťažkú adaptáciu, nie agresie voči mnohým deťom, tak pristúpili na to. Boli na 3 sedeniach u klinického psychológa, no napriek tomu, že tam boli útoky naďalej pokračujú. Niektoré týždne sú doslova na dennej báze, to mi povedala riaditeľka. Psychologička napriek tomu v tejto fáze neodporúča vylúčenie, lebo prebieha diagnostika a máme vraj len čakať. Keď sa jej pýtala kedy by bol posudok, povedala, že to nevie lebo potrebuje viacero sedení. Takže je vysoko pravdepodobné, že do konča šk. roka to nebude a agresorka ide s našimi deťmi do rovnakej ZŠ a aj triedy, z čoho máme naozaj strach. Riaditeľka nám včera poskytla len 1 riešenie, ktoré prebieha, teda psychológ agresorky a čakať. Ešte osloví rodičov, aby sme sa spoločne stretli, ale tak od toho veľa neočakávam. NAvyše riaditeľka sama povedala, že nevie či budú vôbec ochotní sa stretnúť. otec sa k veci stavia odmietavo, matku vraj mrzí, ale medzičasom otočila, že si na ňu zasadli. ja naozaj neviem čo už mám robiť. To naozaj mám čakať kým spôsobí vážne zranenie a zavolám tam políciu či k čomu ma chcú aj ostatných dohnať?

eriksonka1234
10. apr 2022

@luculiksz áno presne toto by som povedala. Ak ešte raz zaútočí, zavoláte políciu. Ak ste podali písomnú sťažnosť, riaditeľka je povinná sa ňou zaoberať a nájsť riešenie. Nedala by som možnosť, aby dieťa zaútočilo. Pre papiere ho vezmem so sebou, keď idem na wc, zavolám upratovačku, nech dohliadne. Mala som pred rokmi takého agresora v triede. Žiaľ musela som ho oddeľovať od detí, ale inak to nešlo. Bezpečnosť je na 1.mieste. Veľa šťastia

luculiksz
10. apr 2022

@eriksonka1234 dakujem pekne za odpoved som zvedava co v stredu na stretnuti doriesime

Strana
z2