Ako predĺžiť spánok mesačného dieťatka?

nikusik
4. okt 2012

Ahojte, som maminka mesačnej dcérky a chcela by som poprosiť o radu, ako predlžiť spánok dieťatka. 🙂 spinká 2 hod. potom papá a batolí sa tak hodinku. A celé sa to opakuje celú noc. Aj ja si chcem pospať. 😖 😉 ☹ 😠 😖 😲 😝

lenja123
4. okt 2012

@nikusik celkom nerozumiem, ako sa môže mesačné dieťa batoliť 😕 . Napísala si dosť málo, tak budem predpokladať, že neplače. Ak kojíš, tak ju potme nakŕm a ked sa napapá, ulož ju a nechaj tak. Neprihováraj sa, nehladkaj, musí pochopiť, že je noc a vtedy je čas na spanie a nie na aktivitu. Ak trochu pomrnčí, nevadí. Samozrejme, že ak by sa rozplakala, tak si ju vezmi k sebe, ale zase s ňou manipuluj a rozpravaj čo najmenej, len tolko, aby sa utíšila. Je maličká, ale postupne pochopí, že v noci nie je žiadna zábava 😉 a treba spať. Máloktoré tak malé dieťa prespí celú noc, je to viacmenej normálne, ako sa správa.

nikusik
autor
4. okt 2012

Batolí- že sa hrá s rúčkami, pozerá sa, naťahuje, špúli ústočka a potom začne plakať a vyžaduje si jesť. Kojím ju.
A čo s prebaľovaním?

vonicka
4. okt 2012

u mesacneho dietata tazko nieco dokazes, ono dokaze skor s tebou 🙂 jedine co mozes urobit, aby si sa lepsie vyspala je zobrat si ju do postele a dat jej jest ked si pyta. Alebo skus spat, kym sa hra s ruckami - ja by som to sice nevedela, ale mozno mas lepsi spanok. Kym som mala dieta vpostielke, budila som sa na kazde suchnutie, ale odkedy je so mnou, otvorim jedno oko, pozriem ci je ok a spim dalej. chvilu to trvalo, ale zvykla som si. druha vseobecna rada je - pockaj az z toho vyrastie 🙂

stanislavao
4. okt 2012

moj syn sa budil pravidelne kazde 2 hodiny kazdu noc jeden rok. nemate ako predlzit spanok. dieta ma svoje telo, svoje biologicke hodiny a to nezmenite. to je este velmi malinke babatko na to, aby ste ho vy nejako riadili. vy sa musite prisposobit babatku, lebo babatko sa vam prisposobit nevie. casom si samo upravi rezim. dajte babatku papat, prebalit ho a dat naspat spinkat. ked nespi a je ticho, tak nevadi a ked place, tak ho musite utisit. ale naozaj dietatko nemate ako naucit dlhsie spat.

lenka268
4. okt 2012

Mesacne dieta nepochopi, ci je den alebo noc, ci ma spat alebo byt hore. Jednoducho je hladne chce byt hore alebo chce byt hore lebo nechce spat. Takze treba vydrzat, prejde to a ty sa vyspis. Ziadny recept podla mna na to nie je. Moj bol 10 krat hore do 1,5 roka. Teraz ma 2.r a 4 mesiace a spi celu noc. 😉

ichbinich
4. okt 2012

Mesacne babo nevie, ze je noc a my dospeli chceme spat. Moj sa na mna pravidelne v noci po nakojeni kukal, ze ako, najedol som sa, kde je zabava?! 😉

Da sa pomaly naucit na den a noc, ale to samozrejme nejde zo dna na den. Pomaha robit rozdiel medzi dnom a nocou:
Cez den svetlo, hluk, rozne zvuky z domacnosti, radio, a pod., rozpravanie, masirovanie,... proste aktivity.
V noci tma alebo iba velmi tlmene svetlo, nerozpravat, ziadne aktivity, prebalovat iba ked je to naozaj potrebne. A ked prebalovat, tak pri nocnej minilampe, ziadne velke svetla.

Ak mas postielku velda postele v spalni, tak ju kludnu daj spiatky do postielky a zase si lahni, ked je sama so sebou spokojna, nechaj ju nech si pozera ruky 😉 Ked je nekludna, vezmi si ju zase k sebe. Ale nezacni sa s nou "hrat", iba ju utis.

Ja viem, ako to je, presne v tomto veku mojho syna som tiez hladala a pytala sa a bola ako zombie... Cez den som si casto pospala s nim, driemali sme po nakojeni obaja. Ale boli aj noci, ked ja som urcite zaspala skor ako on 😉 😀 On kukal a "komentoval" mne v naruci a ja som spala 😝

demonique
4. okt 2012

@nikusik ahoj ninusik. Balis babatko do perinky alebo zavinovacky? alebo spinka len tak? Ja mam synceka temperamentaka 🙂 strasne mava s rucickami este aj teraz. citala som v jednej super knihe od uznavaneho pediatra, ze take male babo, ktore nie je kludne je dobre na pevno balit do perinky. jednak ho to ukludni lebo sa tam citi ako v brusku a jednak to vraj predlzi aj spanok. Na pevno znamena, ze mu tam k telicku zabalis aj rucicky. neboj sa, nie je mu to nepohodlne. mozno sa na zaciatku bude vzpierat, ale ty ho len zabal, vezmi na ruky a ucicikaj. ja som mojho doretaz balila aj cez den aj v noci a budil sa 1 - 2x na kojenie. Tak skus, mozno pomoze. 😉

emily84
4. okt 2012

@nikusik baby ti dobre radia, dietatko nevie ci je noc alebo den, treba ho to naucit, ukazat mu to. Ja som mala tiez ten problem, plus navyse k tomu, ze chcela byt stale nosena a buvala len na rukach. Pomohla mi velmi kniha od G. Ford - contented baby (je len v anj.)
Zaklad je taky ako uz baby spominali - pred nocou (u nas je od 19.00-07.00) - treba spravit ritual, kupkanie, masaz, precitanie rozpravky, zaspievanie uspavanky, objatie, pusinku na dobru noc .... dlzku a pocet "krokov" treba prisposobit veku dietata. Dietatko sa velmi rychlo uci, o chvilu uz bude vediet, ze je to priprava na noc. Ja pocas tych krokov rozpravam stisenym hlasom, mame stlmene svetlo. A pocas noci vsetky krmenia by mali byt co najmenej rozpravania, co najtlmsie svetlo, plienocku vymienat len v nutnych pripadoch. My papame v noci uz len raz a to okolo 22.00 a to je len cisto papkanie 25-30 min a sup spat do postielky.
Urcite bude trvat isty cas kym si malicka zvykne, no ked sa aj zobudi, skus ju nechat tak kym nezacne plakat, aby sa naucila zaspavat sama a nevyzadovala si teba na pomoc, na to si zvykne velmi rychlo a bude ta vyzadovat stale (tak ako moja teraz, naucila som si ju zaspavat s dudlikom a teraz v noci nic ine nerobim len podavam dudlik 😀)
Ked ti zacne velmi mrncat, plakat, tak ju skus chytit na ruky, tlapkat po chrbatiku, vela nerozpravaj, ked sa ukludni, sup spat do postielky, mozno ju tak budes musiet zdvihnut viac krat, kym opat zabuva, no ked vydrzis na zaciatku, potom to uz bude len lepsie....
My mame inak ritual aj cez denne buvanie, sledujem na malickej ci zacina byt unavena (momentalne to mame presne do 2-och hodin od posledneho vstania) a vtedy ju vezmem do izbicky, stiahnem rolety, vymenime plienocku, objimem, zaspievam uspavanku a do postielky. Malicka vacsinou do 5-10 minut buva. Vela krat ani nevyzera ze je unavena, no akonahle ju vezmem do izby, a zacneme ritual, tak to na nu pride. Ak sa vystihne ten spravny cas, tak by babatko nemalo velmi protestovat pred spankom (t.j. nebude ani velmi unavene, ani neprestimulovane, co ma za nasledok ze deticky sa mrvia, kricia, placu a nechu zaspat.... resp. spat chcu ale sa im neda zaspat)
Pri mesacnom babatku by to malo byt max. 1.5 hodiny medzi jednotlivymi spankami (mozno i menej), no vramci tej 1.5 hodiny je aj papanie. Ak by si este potrebovala nieco vediet, spytaj sa, nie som sice odbornicka no uz mam s mojou dcerkou skusenosti.
Drzim palce.

emily84
4. okt 2012

@nikusik A este aby som ti odpovedala k veci ohladom toho spanku 🙂 , cez den by ti malicka mala buvat doobeda okolo 1.5 hodiny, cez obed 3 hodiny a popoludni 1 hodinu. No a v takom pripade by ti mala prebuvat vacsinu noci. Zobudit by sa mala len na papanie a to 2 alebo 3 krat ak kojis a vyzaduje viac mliecka. My sme asi v 1.5 mesiaci papali okolo 22.30 a potom nad ranom okolo 05.00am. Od tretieho mesiaca papame o 22.00 a potom az rano o 07.00 (a to stale len kojim)
No samozrejme kazde babo je ine, mozno bude castejsie a viac hladna, mozno trochu viac buvat, no z vlastnej skusenosti viem, ze k tym casom a poctom papani sa da priblizit a mat nejaky system pre babatko je tiez prospesne.

chikitka
5. okt 2012

nas maly spinkal celkom pekne, budil sa len raz za noc, ale od mesiaca bol uz len na umelom mlieku, tak to je asi trochu ine... v kazdom pripade, ako som tu citala v niektorom prispevku, babo pekne vecer uloz do postielky, ak mava rucinkami, zavinovacka ci perinka je super vec! ja som nasho tak z casu na cas zabalila aj 4 mesacneho, ked mal obdobie zleho zaspavania. a cez den ked bol malicky bol hore vzdy hodinku, max. 1,5 hod. a siel spat. pospal 2-3 hodky a tak dokola. medzitym papal samozrejme 😀 ale vzdy po hodke som ho davala spinkat, skor ako zacal byt nervozny z unavy. teraz sa mu tie intervaly medzispankove predlzuju, ale stale plati, ze ide do postielky skor ako je nervozny. s nami spal v posteli len prvy mesiac, potom som ho davala vyhradne do tej jeho. to je ale jednoduchsie ked je na umelom mlieku, ako ked kojis. v kazdom pripade sa snaz budovat "rezim spankovy". aj ked pri tak malom babatku sa o rezime neda hovorit, ale aspon ten rezim den-noc.

hajajanka
5. okt 2012

Take male babatko sotva nieco naucis 😉 Mesacne dietatko je velmi malinke na nejake predlzovanie spanku. Neboj sa, postune sa nauci spinkat dlhsie, intervaly medzi papanim sa budu predlzovat. Prvych 6 az 8 tyzdnov je takych zabehavacich, spoznavacich. Potom sa rytmus babatka zvycajne ukludni a aj si pekne pospinka. U nas je to napriklad naopak. Do 9-tich mesiacov dcera spala ako dudok a odkedy zacala sediet a plazit sa (a teraz uz aj skakat), tak papame v noci kazde tri hodky. A neurobim s tym nic. Vstanem, urobim mliecko a tak dokola 🙂

A skus pevnejsie zavinutie, babatko sa bude citit istejsie. Mozno ju rusia vlastne rucicky. Este ich nevie ovladat a obcas s nimi rozhodi do vzduchu a to ju zobudi. Ale urcite sa to zlepsi, uvidis.

bzuco
5. okt 2012

no ak ťa to poteší - môj syn od malička cez deň spával dosť málo - pospal si 30 minút a potom bol hore aj 2 hodiny, nechápala som, odkiaľ bral toľko energie
zato "večer " som ho kúpala už o pol 5, lebo od 5tej mi spinkal s 2-3 prestávkami do rána
takže čo som popri ňom nestihla cez deň, doháňala som po večeroch

nikusik
autor
5. okt 2012

Ďakujem baby, ste zlaté. Ja malinkú len kojím, doktor mi poradil, aby som jej skúsila dať čajík, vraj to pomáha. Ale nechcem ju naučiť na fľašu, lebo potom môžem mať problém s kojením.
emily84 dakujem za rady a ak budem mať nejaký problém určite sa ozvem.