icon

Ako riešiť konflikt detí na ihrisku?

1. júl 2024

Mamičky. Musím napísať dnešnú moju skúsenosť na ihrisku. Snažím sa viesť moje dieťa (2,5r) k tomu aby z neho bol dobrý človek. Samozrejme je to dieťa - aj on sa naťahuje o hračky aj on nechce pustiť na hojdačku ak on trha z ruky cudzie veci - je to normálne ale vždy sa otom vieme pekne porozprávať a vysvetliť si to. Dnes sa syn na ihrisku naťahoval o jednu loptičku s jednym dievčatkom a to ho počas toho veľi škaredo pohrýzlo. Malý bol najprv v šoku a potom obrovský rev. Vzala som ho na ruky a on plakal že ho dievča pohrýzlo. Reakcia matky dievčaťa - nič ani pol slova - svojmu dieťatu nič nepovedala úplne to odignorovala. Ja som synovi začala vysvetľovať aké to je škaredé že to sa nerobí že neubližujeme nikomu a dievčatko spravilo zlú vec - reakcia matky? Skoro ma tam prepichla očami ako si dovoľujem nakladať na jej dcéru. Teda! Môj syn kebyže niečo také spraví okamžite mu dohováram a šiel by sa aj ospravedlniť - naťahovať sa o hračku je jedna vec ale vedome ublížiť a nechať to tak druhá. Akože čo chce ta matka vychovať z toho dieťaťa. Ja som z toho naozaj veľmi znechutená.

candii
1. júl 2024

@zuzuliennka1 nejde o to dieťa. Ide o tú reakciu tej matky.

kittykat22
1. júl 2024

vychovavala som syna rovnako a nebolo to dobre. Pisem ti to s odstupom. Je dobre viest dietatu ze ked na neho niekto zautoci, treba mu to vratit a veci ktore mu patria si pravom zobrat spat. Nepisem ti, ze mas zmenit vychovu alebo ze to co robis, nie je spravne. Ale u nas to malo prave opacny efekt. Ale syn bol vzdy take prilis dobre dieta.

zuzuliennka1
1. júl 2024

@candii to je jedno. Ja som svojho casu tiez nie vzdy reagovala tak, ako by to poniektori mozno ocakavali. A tiez som pre niekoho ako matka mohla mat podobne reakcie. Lebo, ako tu ktosi vyssie napisal, pride stadium rezignacie, unavy, proste stav "mam toho dost". A najma, robit zavery o vychove z par minut/hodin na ihrisku, je fakt blbost.
Samozrejme kazde dieta sa vyvija, dozrieva,.. dnes je moj syn jeden z najvychovanejsich deti na ihrisku. Ale - po hlave si skakat nenecha a ja ho aj nechavam veci riesit si po svojom, zasiahnem, keby bolo fakt zle. Ale ze dieta vidi, ze sa moje dieta hra s hrackou, alebo si stavia kolaciky,.. a pride a vedro mu zhodi, kolace zbura,.. urcite nebudem syna cicikat, ze nevadi, urobi si nove. Lebo aj to druhe dieta sa potom "uci" ze urobi inemu zle a nic sa nedeje. Ja zasiahnem. Slovne. Kedze matka je v takom pripade dost casto kdesi uplne mimo alebo na mobile

candii
1. júl 2024

@zuzuliennka1 aká rezignácia nechápem, keby tvoje dieťa nejake iné fyzicky napadlo, tak by si len tak stala a usmievala by si sa, keby si videla že matka absolútne nereaguje. Toto nepochopím. Mala by som úplne na salame nejakú jej rezignáciu, minimálne aspoň zo slušnosti prísť a povedať ospravedlňujem sa a dúfam že sa malej nič nestalo. A nie stať ako puk a cumiet. Zvláštne názory.. dieťa musí vedieť čo si môže dovoliť, tu nejde o zburanie piesku alebo koláčikov. Pokiaľ sa moje dieťa s nejakým iným konfrontuje slovne OK ale už keď to ide do fyzických útokov to nie je na čumenie. Ako tie deti vychovávame do spoločnosti ? Že môže len tak prísť a beztrestne niekomu ublížiť ? Čudná výchova sorry

zuzuliennka1
1. júl 2024

@candii rezignovat na to, ze sa natahuju o hracky, o ziadnom fyzickom napadani nepisem. Naopak pisem, ze syn praveze nikdy agresivny nebol. Vidim, ze vidis a citas, co chces.
Zato ale ostatne deti, a dokonca bez diagnoz, sa nevedia na ihriskach vpratat do koze a cudzie decka ja vychovavat nebudem, ale ani nebudem syna ucit, ze ked mu niekto nieco vezme a zbura, ma to nechat tak. Ma sa vediet slusne ubranit. A natahovat sa o hracky deti budu vzdy, na ihrisku, v skolke,.. pokial neslo "o nic" a ziadny fyzicky utok sa nekonal, nezasiahla som, nechala som, nech si te hracky vzajomne ubrania. O tom pisem. Ked sa na ihrisku s niecim hra, odlozi si to vedla, aby sa k tomu vratilo a ine decko mu to vezme, pripadne vytrhne z ruky, urcite syna nenecham v tom, ze "nevadi poziciame, potom nam to vrati". Nie. Uz chapes o com pisem?

dadis
1. júl 2024

@candii Ale ved nereagovali obe..aj autorka, aj mama dievcatka, nemyslim, ze su si nieco dlzne. Mozno mala mama toho dievcatka nervy, ze autorka neriesila svojho syna, ked bral dievcatku lopticku. Takychto situacii sa este stane..mojej dcere bez upozornenia chlapcek strcil prst do oka, odosla som nahnevana z ihriska ako brigadir. A ked som sa dozvedela, ze tento spunt, co kazdemu na ihrisku ublizoval detom bude v tej istej triede v skolke, skoro ma piclo. A vies co? Bol najlepsi a najposlusnejsi chlapcek v triede, este ho obcas stretavam, ministruje v kostole a vyzera byt velmi fajn a slusny. Netreba zo vsetkeho robit dramu (jeho mama vredy nerobila, robila som ju len ja 😅)

candii
1. júl 2024

@zuzuliennka1 ale mňa nezaujíma tvoj syn. Ja reagujem na autorkinu story, kde fyzicky útok bol.

zuzuliennka1
1. júl 2024

@candii ale aj to bol predsa fyzicky utok toho druheho dietata. Nie jej. Takze tu aj tak nic nevyriesime. Nespravne reagovali obe. Nie su si dlzne nic. Co sa jej syn s nou natahoval? Podla autorky to mal nechat tak a ist si po inu loptu (co ale tiez nerobi a tiez sa o hracky natahuje, ako to sama pise)

barborachors
1. júl 2024

tak a co ti bránilo jej vynadat, ona je predsa za decko zodpovedná, nie? aj majiteľ psa je predsa zodpovedný za pohryznutie. Mala si synovi povedať nech tomu druhemu decku vráti to pohryznutie. Aspon ja by som to tak urobila. Oko za oko, zub za zub.

zorkahorka
1. júl 2024

Nechcem sa matky zastavat, ale uz mozno ani nevladze reagovat. Mozno to to dievčatko robi casto. Ja by som tiez zasiahla a pivedala mu svoje. Niekefy je lepsie, ked reaguje cudzi ako vlastna matka

simca06022011
1. júl 2024

@zuzanockamt je jedno ci ma dieta diagnozu, pokym tu diagnozu nema rodic, ma sa aspon ospravedlnit. Rodic. Podla tohto by vacsian deti nevychovanych vlastne malo diagnozu a nemozu za to. Ci vysvetluje nieco dietatu, je ina vec, ale ma zakrocit a ospravedlnit sa aj za dieta a nie zazerat a sledovat.

iwesska
1. júl 2024

Nejdem hodnotit situaciu,ked sme ju nevideli,fakt je,ze matka sa mala ospravedlnit tebe a mala chlapcovi. Na druhej strane,to tvoje pekne dohovaranie asi nema velky efekt,kedze tie hracky trha aj nadalej.

simca06022011
1. júl 2024

A som za to, dnes s dostupom casu este viac = treba aby zakrocil rodic ublizovaneho dietata, ak rodic toho co ublizuje nereaguje. Synatora uc nie len, aby bol dobry clovek, ale aby bol hlavne odolny clovek, pripraveny na roznych ludi, lebo s tymto sa stretavat bude. A plac mu casom nepomoze, len akcia-reakcia. Trhanie hraciek a pod pri 2,5r detoch nejdem riesit, tam by sa malo riesit to ze nie je to moje = nedriapem to od nikoho, a basta.

janage
1. júl 2024

Autorka ja na také situácie hovorím, že jeden ako druhý. Nepíšeš vek dievčatka. Ak by obe boli tvoje deti tak jednému dohovoriť, že o hračku sa nenatahuje ak nie je jeho a je tam x ďalších a dieťa čo pohrýzlo si vypočuje, , že má pusu tak povie, keď sa mu niečo nepáči a nehryzie. Inak hryzu často deti čo nevedia dobre komunikovať verbálne.

markusrasford
1. júl 2024

@cyberk dobre si zakonspirovala nepoznáš celú situáciu ale si si zafabulovala. Aj keby bola ta loptička toho dievčatka nemá čo hrýzť deti na pieskovisku. Existuje aj iná forma ako sa zachovať. Podľa teba musí každá negatívna vec vyvolať reakciu. Nie svet není len čierno biely.

dkethe
1. júl 2024

Mas dobry pohlad, vychovu a pristup. Synovi si opisala situaciu pravdivo - bolo to zle, nesmie sa to. Ta matka by mohla byt rada ze niesi ako ona --> zena z podobneho sudka by tam narobila cirkus.
Ja som sa s takymi situaciami nikdy nestretla, mozno zalezi od lokality? U nas ked hocake dieta co len piesok sype, vsetky zakrocime 😆

zazka666
2. júl 2024

Mne , kebyže niekto chcel brať loptičku a či mobil, a ešte by mi pri tom reval do ucha, tiež ho.pohryziem!

pipistrel13
3. júl 2024

autorka pise o tom,ze problem vidi v spravani sa matky,ktpora mala dieta za jeho skutok nejakym sposobom upozornit,nie o reakcii dietata,pretoze derti reaguju rozne...
a ospravedlnovat matku,ze je to v poriadku,to teda nie je,pretoze z takychto ospravedlneni neskor vznikaju tie kopance,bitky,urazanie a pod. vo vyssom veku deti..
co je nespravne treba jasne pomenovat vzdy a od utleho veku,hoci vsetky matky vieme,ze je to velakrat velmi vycerpavajuce..

17alexis
3. júl 2024

Reakcia matky nula bodov. Tak asi vyzera aj vychova. Kazdopadne mam 2r dieta a neexistuje, aby tahalo hracku niekomu inemu. Vie, ze toto sa nerobi. Keby som videla, ze sa ju niekomu snazi vytrhnut alebo niekto iny jej, okamzite by som zakrocila.

mariazatkova
3. júl 2024

Môj mladší syn párkrát uhrizol staršieho keď sa hádali za hračky. Vždy ho zato hresim. Cudzie deti zatial nepohryzol ale tiež by som ho za to určite výhre sila. Treba vedieť kde je hranica a ze toto teda už naozaj je cez. Táto mamička to bohužiaľ asi berie ze sa jej dcéra len bránila. Ale aj takto by to nemala robiť. Jej dcéra si na to zvykne a potom bude hrýzť hlava nehlava alebo co...

mima172
3. júl 2024

Už som to tu pár x spomínala, napíšem to ešte raz. Keď mala moja dcéra čerstvé 2 roky, čiže bola drobček, tak k nej prišlo dievča cca 5 ročné, čiže už veľké dievča. Moja malá sa hrala v pieskovisku, ja som sedela kúsok od nej a sledovala ju. Dievčatko som poznala už dlhšie, vždy mi jej bolo veľmi ľúto. Matka ju mala na háku, sedela chrbtom, bud telefonovala alebo fajčila a ťukala do telefónu. Tá mala behala po ihrisku a každému robila zle, rodičia len hromžili ale potichu, čiže len popod nos. Zrazu prišla do piesku, v sekunde vyšklbla mojej malej hračky z ruky a teraz sa podrž - napľula jej do tváre. No a mne nebolo viac treba, taký hukot som narobila, že až. Nato reagovala už aj jej mater, žiadne ospravedlnenie, nič, začala do mňa, že som pi...a kopec iných vybraných slov. Pridalo sa ku mne par rodičov, začali jej dohovárať, že jej dcéra robí všetkým zle, ona to mala totálne na háku! Na celú situáciu povedala, že a co ze oplula moju malú, tak jej to mala moja malá vrátiť.
Žiaľ, aj takéto matere sú.
Čiže k vašej situácií - reagovala si správne.

tesi56
3. júl 2024

Mne sa raz stalo, keď som bola s deťmi na ihrisku, že tam boli také tri mamičky s malými deťmi a mali neskutočne veľa hračiek, ktoré tam vysypali krížom po celom pieskovisku. Nejaké dieťa si jednu z tých hračiek požičalo a tá mama sa postavila a začala ziapat na svojho malého syna, nech mu to nedovolí brať si, že to sú jeho hračky a keď sa chce hrať iné dieťa, tak nech si donesie svoje hračky. Akože toto ma neskutočne pobúrilo. Vzala som svoje deti a išli na iné ihrisko, čo našťastie nemáme ďaleko. Nebolo možné totiž, aby sa iné malé deti nezaujímali o tieto hračky, čo boli vysypane všade po pieskovisku.

mary174
3. júl 2024

Ach, ja mam pocit ze dnesne matky fakt nerozmyslaju. Tu neslo o to ze chlapec sa natahoval o hracku, to je normalne detske spravanie aj to ze ho dievcatko pokusalo je zial normalne (nevie ovladat svoje emocie) co vsak nie je normalne ze matka dievcatka nijak nereagovala a este sa spravala nevhodne ked autorka vysvetlovala syncekovi ze kusat ine deti nie je pekne , co vobec nie je pekne a normalne. Na toto chcela autorka poukazat.

mary174
3. júl 2024

Matky co tu pisu ze sa dieta nema trhat o hracky a teda autorka je zla matka hmmm. Asi mate bud totalne apaticke deti alebo starsie deti a uz ste zavudli. 2 rocne dieta proste si berie co chce, trva dlho mu vysvetlit neber hracky. Ine by bolo ak by to bola hracka toho dievcatka,no zjavne nebola

mary174
3. júl 2024

@shee11 tak ty mas naozaj zvlastny nazor, ucit dieta ze mu cely zivot niekto bude ublizovat a netreba s tym nic robit, resp ma robit to iste lebo je to asi normalne. Potom to presne takto vyzera v nasich skolach resp v nasom svete, hlavne na slovensku.

vlastnynazor
3. júl 2024

@candii uplny suhlas, ze dnes sa na akekolvek nevychovane dieta prisudi nejaka novodoba diagnoza a vsetko je akoze ok.
Osobne som poznala 2 deti asbergerov v tom istom case: 1 s velmi zlou a chaotickou vychovou bolo nezvladnute - proste hroza (a videla a zazila som aj tu vychovu) a druhe dieta asberger sice so striktnou ale stale milujucou vychovou, akurat doraz na dodrziavanie nastavenych pravidiel vratane zachovania slusneho spravania a je to perfektne vychovane dieta - teda uz teenager, samostatne, neboji sa vyjadrit svoj nazor ale vzdy slusne. Za mna je to vo velkom vo vychove a tiez by som ocakavala namiesto prepichovania ocami tej druhej matky nejake vychovne slovo. Ale ved naco, dieta bude nevychovane, tak z neho spravime asbergera, no nie?

mary174
3. júl 2024

@vlastnynazor aspon niekto tu ma normalny nazor. Vela robi vychova, jasne formuju nas aj rovesnici, zivotne okolnosti atd ( napr moj krstny alkoholik veru ma milujucich a spravnych rodicov) no to neznamena ze vychova nema ziadny zmysel, prave naopak.

gab1sol
3. júl 2024

Doťahovali ste sa už niekedy o niečo? Ja s mojim bratom často, keď sme boli deti. A verte, že počas toho doťahovania sme si navzájom, aj nechcene vedeli ublížiť. Neraz som mojimi zaťatými nechtami ubližila sebe, aj bratovi a to som len “bránila” vec, ktorú som nechcela pustiť. A brat ubližil nechtiac mne, ako mi to chcel vziať. Takže pri takom doťahovaní môže byť ublížené ako jednému dieťaťu, tak aj druhému a kusnutie môže byť už len vyvrcholením… A teraz, kto sa má komu ospravedlniť? Myslím, že chyba nastala na oboch stranách, že vôbec to doťahovanie došlo až tak ďaleko, že dievča kuslo…

shee11
3. júl 2024

@mary174 nechapem. cakas, ze sa tvojmu dietatu nikdy nestane nič zlé? ze ho uchrániš pred všetkým? podla mna to autorka príliž prežíva... to pohryznutie. Netreba robiť z toho takú vedu.

mary174
3. júl 2024

@gab1sol myslim ze ublizene bolo chlapcovi. Predpokladam ze keby chlapec pokuse dievca autorka to primerane riesi. Porovnavat hadky surodencov a cudzich deti je zvlastne. Ja som sa so sestrou casto bila, mama to riesila ale medzi nami. Cudzie dieta som v zivote nepokusala, neudrela, nestipala, keby tak spravim je mi to vysvetlene a isto by som dostala na zadok.