icon

Ako sa odreagovať od neustáleho domáceho kolotoča s deťmi?

30. júl 2025

Ahojte mamičky. Určite sú tu nejaké, ktoré nemajú možnosť využívať babky, lebo žijete daleko. To je aj náš prípad. Muž je v práci do 18tej. S deťmi (3r a 1r) som nonstop 24/7. Ako sa odreagovať, aby som sa z toho všetkého nezblaznila? Deti nie sú zlé, len proste ten neustály kolotoč a stereotyp.. Asi 2x bola staršia u susedy na 45 minút, kým som išla s mladším do obchodu. Sama sa ponúkla, že ju postráži. Inak nemám nikoho takého v okoli, každý je cez deň v práci, po večeroch si robí okolo domu. Večer sa neviem dostať nikam, lebo deti chcú zaspávať len so mnou a mladšie ešte na noc kojím.

klementinka58
30. júl 2025

boli casy ked bolo toho na mna vela, ze manzel prichadzal domov podala som mu dieta a sla som sa odreagovat...ani sa nepytal, stacilo ked videl v akom stave som

anonym_4d1aa1
30. júl 2025

@anonym_autor tak to je čo spravíš?boli časy, keď som mužovi závidela, že sa oblečenie a ide do práce, tam mu navaria atď...večer nezehli, nevar.Preco máš večer iba hodinu pre seba malý chodí neskoro spat?Ja som deti uložila o 20 a do polnoci bol môj čas.Film, vaňa, vlasy tiež som niekedy varila, aby som cez deň mohla so synom spat najedli sme sa a išli pre dcéru.Ste čerstvo nasťahovaní povinnosti je veľa jedine sa s tým zmieriť a počkať, kým deti vyrastú.Nsjlepsie je nájsť si kamarátku a cez deň mať s kým vybehnut s detmi.

frantisska
30. júl 2025

ja by som zacala tym, ze ked ste vy u starkych, tak im nechas na chvilu deti a ides za kamoskami, kedze tam mas kamosky, ak uz to vydrzi tu chvilu aj mladsi (ak nie, tak zacat to skusat ked sa uz bude dat). a tak isto ked pridu druhi na navstevu k vam, mozes si nejaku chvilku ukradnut pre seba, alebo pre cas vo dvojici, alebo aj pre cas s jednym dietatom napriklad. a zacni si cielene hladat kamaratky. Ja som sa do noveho mesta pristahovala ako cerstvo vydata pred takmer 10 timi rokmi, nikoho sme tu nemali. Rodina 250km daleko. Bolo to tazke na zaciatku, ale teraz praveze uz to zazemie co sa tyka priatelov mame tu, aj ked treba prilezitostne postrazit. Ale to velmi nevyuzivam, kedze sami maju deti. Ale tym, ze babky su daleko, tak my sme toto zanedbali. Ja uz som deviaty rok doma, uz idem do prace, ale citim, ze sme si to nenastavili dobre, ze sme stale s tymi detmi a striedame sa my pri nich ak jeden z nas nieco potrebuje, nas cas vo dvojici je velmi vynimocny a zriedkavy, uz sa to chystame zmenit, uz aj najmladsia vydrzi s hocikym uz mam vyhliadnutu pomoc tak aj na to by som sa zamerala, na potencialne opatrovatelky, mlade dievcata v tvojom okoli 🙂

viestta
30. júl 2025

@anonym_autor otec deti ma vikendy volne, moze sa pol dna venovat detom a ty sa mozes venovat sebe. Alebo nech sa o deti postara vecer a ty vypadnes z domu na par hodin

radostka
30. júl 2025
@anonym_autor

@radostka pred deťmi sme veľa cestovali, chodili na koncerty, divadla, športové podujatia.. problém je, že zázemie, kamarátov či nejakých spolužiakov zo škôl máme daleko, všetko 400km+/-. Na novom mieste bývame krátko, preto som pisala, že nemám v okoli nikoho takého. Pár kolegýň. Jedna ma tri deti a kopec starosti, ďalšie dve sú bezdetné, mladučké, majú svoj život a stretnúť sa vieme možno tak raz za dva mesiace. Teraz v lete sa nám to ani nepodarilo, keďže veľa cestujú, dovolenkujú, majú svoje plány.. večer mam tak hodinku pre seba, staršia zaspí rýchlo, s menším ke to na dlhšie… občas si tu hodinku ukradnem pre seba, ale často musim riešiť varenie na ďalší deň alebo nejaké povinnosti, žehlenie, riešime s mužom veci okolo domácnosti, dokončujeme dve izby..

@anonym_autor nemozete zostat dlhsie u starych rodicov? my sme u nich bezne v lete aj na tyzden. Muz robi z domu, pripadne nas tam necha a ide domov kvoli praci. Ja som sa pri druhom dietati naucila oddychovat aj s nimi. Jasne, ze niekedy su dni na maslu a vyzaduje si to kvalitny “me time”… ale napr. dost cestujeme aj s detmi, boli sme na Pohode, chodim na detske divadielka (cez prazdniny byva kulturne leto a vsade je vela aktivit). Snazim sa proste najst program, ktory je aj pre mna ok aj pre nich. Proste aby sme vypadli z domu. Deti su vonku pokojnejsie, netreba doma upratovat 😉 Kym je teplo, je to pohoda, rychlo kamkolvek vybehneme, horsie je v zime. Pri vareni si pustim podcast alebo hudbu na sluchadla, pri skladani pradla pozeram serial. Proste kusok po kusku 🙂

denkabemommy
30. júl 2025

Mám to podobne, chodievam večer behať to je tak 30-60minút zvyčajne a keď už pracujem (ale home office), tak si hľadám rôzne eventy raz za 2-3 mesiace, kedy si muž vezme voľno a ja idem medzi "svojich ľudí" 🙂

pe_mi
30. júl 2025

@anonym_autor ahoj, naučte deti spať aj s tatinom.
Samozrejme to kojenie je teraz také obmedzujúce ,ale je to hlupost naučiť len na jedného rodiča
Som tiež celé dni sama ,ale že úplne
Manžel v zahraničí
Všetko okolo domácnosti a deti okolo mňa ,nesťažujem sa ale !
Chodím behávať a doma cvičím ,mám činky ,cattlebally, gumy a cvičím si pred roldorom v spálni.
To sa kľudne sa aj s deťmi.virm aktivita zase s nimi, ale aj to je možnosť
Behávať chodím s mladšou , už má 6 rokov , ona ide na bicykli predo mnou.zabehnem denne 5-6 km, chodíme spolu
Keď bola menšia ,cca od troch rokov chodila so mnou do posilňovne,kde bol kútik
Keďže máš menšie deti, dohodni sa s manželom,že raz do týždňa ,ak ti to stačí ,budeš mať deň pre seba , s kamarátkami do kina, na kávu alebo len tak ku kamoške pokecať

ahhola
30. júl 2025

Obstaraj si vozitko 2v1 a chodievaj na tury, prechadzky, vylety... Kludne spravis 5-10km a zmenit vzduch prospeje krpcom aj tebe👣👣👣ked mas moznost skombinovat vlak, bus, si len vinna, ze ti to este nenapadlo.

anonym_1b7aeb
30. júl 2025

@anonym_autor počas víkendu je muž predsa doma a hádam má aj nejakú dovolenku, nie? V sobotu by som ho nechala doobeda oddýchnuť, pospať, poobede nejaký spoločný výlet celej rodiny a v nedeľu by som rýchlo niečo navarila a vypadla až do večera. Kúpalisko, káva s kamoškou, túlanie sa prírodou, to je fuk. Na noc si doma, mladšie nakojíš. Dva víkendy z mesiaca by som nemala rodinné, tvoja psychohygiena je dôležitá

anonym_1b7aeb
30. júl 2025
@ahhola

Obstaraj si vozitko 2v1 a chodievaj na tury, prechadzky, vylety... Kludne spravis 5-10km a zmenit vzduch prospeje krpcom aj tebe👣👣👣ked mas moznost skombinovat vlak, bus, si len vinna, ze ti to este nenapadlo.

@ahhola no to už len vypne, keď bude každých desať minút jedno z detí niečo chcieť. A ťahať všetko so sebou. To môžu s mužom ako celá rodina, ona potrebuje vypnúť od detí, nepočuť aspoň 4.5 hodín mamííí a detský plač, nie sa tralágať niekde s obidvomi.

lienka9
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_9370af tie víkendy stále nejako modifikujeme, babky chcú byť s vnúčatami a keďže cestujeme dlhu trasu, neoplatí sa nám ísť len na deň a im takisto nie.. väčšinou je z toho predĺžený víkend.. nie je to každý mesiac, ale teraz v letných mesiacoch to tak vychadza, keďže každý má nejaké voľno

@anonym_autor necitala som vsetko ale ved ked bably pridu odovzdaj deti a chod prec.ste ved spolu pomerne casto,nemusite sediet pri sebe a pozerat na seba..nech sa staraju,ked prisli za detmi :D to iste ked idetek druhym rodicom.odovzdam deri a idem do kina,na prechadzku,proste padam :D

petamich
30. júl 2025

Neviem nejako mam z tvojich odpovedi pocit, ze sa to skratka neda 😅 ja na tvojom mieste po prichode z prace deti muzovi a ja si idem po svojom (u nas nefungovalo ziadne oddychovanie, ja som cez den tiez kmitala, obcas narocnejsi den ako moj muz), cez vikend som si naplanovala nejaku aktivitu alebo muz bral dieta a ja som doma oddychovala, svokrovci su uzasni, takze pobyt tam bol za odmenu, boli cele dni s dietatom (ano mame jeden kus) a my sme oddychovali obaja. Uspavanie mame od narodenia, ze sa striedame (a tiez som kojila ale nie uspavala na prse), do dnes sa striedame, manzel kupe, ja upratujem bordel, potom jeden/druhy uspava. My sme takto fungovali. A bezne som bola u svokry aj tyzden, muz bud s nami a robil z domu alebo robil doma v BA a prisiel potom po nas.

bosorkabb
30. júl 2025

Keď už idem k svokre, mame tak odovzdám deti a idem do kina, kaviarne. Alebo načo tam stahujes všetkých? Ak je muž doma 2 víkendy tak si urobte program sami.
Ja by som teda nechcela takéto víkendy ani náhodou.

neviem_123
30. júl 2025

Ahoj, ja mam iba jedno dieta tak neviem ci ti bude moja rada uzitocna 😀 ale ja som mala cas pre seba ked spal, neriesila som domacnost (alebo ak ano iba chvilku), nebola som pri obrazovkach-tam si realne neoddychnes a nenacerpas energiu ale tiez to samozrejme vyuzivam🫣 takze ked zaspal (cez obed, vecer) zobrala som knihu a citala, rada sa ucim cudzie jazyky, tak som sa ucila. Potom som skusíla aj pri nom ked je hore zapnut youtube a zacvicit si, obcas to vydalo len na 10-15 minut ale aj to je lepsie ako nic. Ak sa da s partnerom dohodnut tak napr 2x do tyzdna si sprav hodku pre seba, staci ked sa pojdes prejst, na kavu… pripadne mne pomaha aj ked muz zoberie maleho na ihrisko a ja som sama doma, pustim si podcast a upratujem. Drzim palce ja som obcas tiez na nervy a mame len jedno.

autor
30. júl 2025

Odpoviem hromadne na to, čo sa opakuje.
Nejde o to, že sa nedá. Jasne, že si nejakú hodinku pre seba uchmatnem, keď to ide. Problém je, že manžel prichádza z prace medzi 17.30-18.30. A po 19tej sa začína večerná rutina s deťmi. Zijeme na dedine, do BA to mam na pol hodinu cesty, k večeru je to fakt všetko natesno.
Víkendy su také, že muzovi každý druhý víkend nejaký deň vychadza pohotovostný deň, keď musí byť na telefóne a byť k dispozícii. Tam je uplne zbytočné niečo plánovať.
Menšie dieťa niekedy zaspáva aj dve hodiny a ešte sa večer/v noci budí.
Stari rodičia sú fajn, z mojej strany. Trávia s deťmi čas, ale to sa ozaj vidíme raz za 5 týždňov a čas u nich využívame, aby sme sa videli aj so súrodencami, bratrancami a ich deťmi. Svokrovci nie sú na stráženie, oni chcú byť s deťmi len v našej prítomnosti.
A opakujem, s deťmi som stále, máme aj dvojkočík, vyletujeme, cestujeme, spolu oddychujeme. Ja nehľadám tipy, ako tráviť čas s deťmi, skôr ma zaujímalo, ako sa viete odreagovať pri deťoch, keď pri sebe nemáte pomoc.

pe_mi
31. júl 2025
@anonym_autor

Nejde o to, že sa nedá. Jasne, že si nejakú hodinku pre seba uchmatnem, keď to ide. Problém je, že manžel prichádza z prace medzi 17.30-18.30. A po 19tej sa začína večerná rutina s deťmi. Zijeme na dedine, do BA to mam na pol hodinu cesty, k večeru je to fakt všetko natesno.
Víkendy su také, že muzovi každý druhý víkend nejaký deň vychadza pohotovostný deň, keď musí byť na telefóne a byť k dispozícii. Tam je uplne zbytočné niečo plánovať.
Stari rodičia sú fajn, z mojej strany. Trávia s deťmi čas, ale to sa ozaj vidíme raz za 5 týždňov a čas u nich využívame, aby sme sa videli aj so súrodencami, bratrancami a ich deťmi. Svokrovci nie sú na stráženie, oni chcú byť s deťmi len v našej prítomnosti.
A opakujem, s deťmi som stále, máme aj dvojkočík, vyletujeme, cestujeme, spolu oddychujeme. Ja nehľadám tipy, ako tráviť čas s deťmi, skôr ma zaujímalo, ako sa viete odreagovať pri deťoch, keď pri sebe nemáte pomoc.

@anonym_autor ahoj,tak ja sa odreagujem pri tých výletoch, lebo predsa len vypadnem z domu.
Aj tie návštevy, ako spomínaš s bratrancami/sesternicami nie sú zle , to tiež tak oživí ten stereotyp
Dokonca,keď sa stretneme takto s kamoškami , rodinou ,čo majú deti si poviem, uff, ďakujem za naše vychované ,poslušne deti 😀 vieš ako to myslím
Tak to ma vždy nakopne
Je to stereotyp, ale takýmito stretnutiami sa to celkom pekne da zvládnuť.aspon mne to pomáha

lienka9
31. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor mne staci zmenit priestor,ist na vylet,aj ked len do centra mesta..je to na jednej strane stres a velakrat sa mi to nechce,ale ked uz sme tam je to super.ale ja vo vseobecnosti rada cestujem..ty si premysli,co by ta naplnalo bez deti a uz ich k tomu len pridaj 🙂

misicka31
31. júl 2025

Nijako,pokiaľ ti nemá kto pomôcť bude to tak kým trošku neodrastú ,potom pribudnú iné starosti, ale budú už samostatnejší,začne škola a škôlka,práca a potom nebudeš mať čas zamýšľať sa nad tým čo teraz 😃ešte ti to bude chýbať,myslím tá voľnosť 🤷

blackcat8885
4. aug 2025

Zaplatila by som si sem tam opatrovateľku hoci len na 3hodiny alebo tak. Su agentúry kde su ženy čo strážia deti. Chod niekde sama alebo s mužom aspoň do kina alebo tak

anonym_89904b
4. aug 2025

To aké úväzky majú tí vaši manželia, že tu často čítam, že napr. chodia z domu o 6, takže nestíhajú odviezť dieťa do škôlky, no ale ani vyzdvihnúť ho vraj nemôžu. Alebo ako tento, že v práci do18 tej.Či o tej šiestej je už doma? A že ešte robí cez víkendy. Tak v takom prípade musí mať čas buď ráno alebo mať nejaké iné voľné dni, nie? Ak pracuje každý týždeň naozaj 40 hodín, plus 10 hodín nadčasy, tak to nie je z dlhodobého hľadiska dobre nastavené. Vyhorí, prepne mu, nevytvorí si vzťah s deťmi, nenaučí sa ako beží domácnosť, odvykne si od vás, respektíve si ani nezvykne na život mladej rodiny... Podľa mňa je radšej v tej práci, ako vo vašom kolotoči revu a nervov, sorry. Nie že by musel. Že hodina obed. Žiadne také, že on si bude klábosiť s kolegami a potom večer nadrábať pol hodinu a o to neskôr domov. Pekne nech večer navarí, keď deti spia, ty sa za ten čas zrelaxuješ a na druhý deň si navarené nabalí do práce a za 30 min, ktoré ma zo zákona prestávku, zje. A že vybaví veci v meste - no aj ja by som radšej išla sama po práci na nákup, na poštu ako doma varila alebo prebaľovala a ukladala hračky dookola. Najprv vyriešiť manžela, aby prebral na seba aj tie nepopulárne a otravné domáce práce a povinnosti, potom budeš mať automaticky čas na seba.

anonym_c0feab
4. aug 2025

Keď má otec voľno, vykašľať sa na návštevy a venovať sa sebe.
Spomínaš žehlenie..... máte málo oblečenie,že často periesš a treba aj často žehliť?
Ja žehlím len v nedeľu poobede,všetko čo sa za celý týždeň popralo.jednu sobotu si vybehnem z kamoškou na nechty, kávu,nákupy,to mám na celé doobedie.
Druhú sobotu som doma,ďalšiu sobotou znova káva s kamoškou,niečo si kúpiť len tak pre radosť sama pre seba.
Muž keď príde o šiestej z práce,zober sa ,vybehni si na nákup potravín,pekne sama,bez detí,v kľude si nakúpiť,aj tá chvíľka čo si vybehneš len do Kauflandu na veľký nákup a pekne sama ,tiež to dobre padne.

modra_kolobezka
4. aug 2025

Na internete su videa jogy a pilatesu, da sa podla nich cvicit ked si sama doma. Mne osobne viac pomohli cvicenia pre mamicky s detmi, ktore boli v nasom meste, tam som pocas MD chodila. Necitila som sa potom tak izolovana

anonym_3463e0
4. aug 2025

@anonym_autor no neviem, ak tvrdíš že chlap je do večera v práci, na opatrovateľku nemáte peniaze, každý je v práci, resp 400km od teba, nemáš ich komu dať, večer ich treba uspávať, tak mi to teda vychádza, že sa z toho kolotoča len tak ľahko nedostaneš, len vydržať ešte aspoň dva roky....viem že som "veľmi pozitívna a veľmi som ti poradila" no to mi vychádza z tvojich odpovedí 😃 tak snáď už len, keď ste pri tých babkách a dedkoch, tam by som odišla na pol dňa niekam sama resp. s chlapom na výlet....a deti nechala v mene božom pri starých rodičoch...

nyusika
4. aug 2025

Okamžite by som zrušila tie "rodinné" víkendy
Cestovala by som raz štvrťročne.

zuzi0911
4. aug 2025

Ja sa napr nedokážem uvoľniť bez deti . Proste stale na né myslím,atď.
Minule prisla k nám mama na noc ,ze pôjdeme na jednu akciu s muzom . Konečne sami a ešte aj vidina prespatej noci ...
Realita..Uzili sme si to áno,bolo krásne?no stále tam bolo ..ci maly spinka ..ci bude spinkať pekne s babkou atď..a ja v noci som nemohla spat,lebo som sa strasen tesila na malého 🤣
Preto za mna je super večer keď už spí ,uvarím si čaj,či nalejem víno a pustím si hudbu do uší ,alebo čítam. Vtedy vypnem a úplne sa uvolnim
Toto je pre mňa úplný relax 🙂

sundew
4. aug 2025

Tak u nas su deti naucene zaspávať aj s otcom ,mladšia (2,5r( este niekey nie ale uz aj to ponaly ide. Muz chodi domov aj neskor ako 18:00 ,hned ako pride ja odchadzam- cvicit do posilňovne alebo behat ,ak sa podari s kamoskou von (ale to sa skor mne nechce😂)
Inak za rok to za svude ine,uvidis 🙂 a my byvame 1200km od babiek.

ivec16
4. aug 2025

ak ma muz flexi pracovnu dobu, mozno by sa dalo zeby si si vedela najst nejaly pravidelny konicek aspon na hodinku (jazykovy kurz, alebo nieco sportove pohybove… ja som si odskocila na jazykovy kurz, muz ma v tom podporoval ostal 2 hodiny s detmi vtedy, vedel si slravit okno v praci a vy posuvat si to… nadrobit, dorobit neskor

colanna
4. aug 2025

A taka klasika,ze zapni im rozpravku primeranu veku a aspon tu chvilu rob nieco co ta bavi...

anonym_c5ab2b
4. aug 2025

Ak ste každý víkend s nejakou rodinou, treba začať tam. Poznajú sa dobre, par hodín ich zvládnu postrazit. Vy si spravte s mužom volno, a máte každý víkend nejaké odreagovanie len vo dvojici, obom vám prospeje.

basska_b
5. aug 2025

Inak kamoska sa ma vcera pytala, ze ci mi.nevadi, ze nemam cas pre seba. Ked sa nad tym zamyslim, tak niekedy mi to vadi, ale zistila som, ze relaxujem vtedy, ked deti su v jednej moestnosti a ja v druhej. Alebo ked sa 20minut normalne hraju na ihrisku samy a ja si oddychujem. Potom spravidla chcu jest a pit a pohadaju sa, ale... bolo tam tych 20.minut! 😃