Ako sa zachovať, keď sa 4,5 ročný syn pociká?

Zodpovedané
30. mar 2019

Dobrý deň,

môj 4,5 ročný syn je odplienkovaný od 2,5 roka. Niekedy sa stalo, že sa v noci pocikal. Tak som neriešila. Ibaže trvá to dodnes, mesiac aj bez nehody a potom sa pociká.

Potom do mesiaca sa pociká aj 5-10krát Nemám pocit, žeby u neho nastal nejaký stres/zmena. Skúšala som aj pri ňom spávať, že ho dám cikať, keď mu v noci treba. Pocikal sa aj tak. Ja spím veľmi tvrdo, on tiež.

Lekárka mu brala moč a výsledky sú v poriadku. Keď sa ho opýtam, prečo sa pocikal, tak povie, že nevie. Alebo povie, že tvrdo spal. Cez deň sa snažím aby pil, aby nepil večer. Vysvetľujem mu, že večer nemôže piť. On má chápe, ale on je aj tak v noci smädný. Chvíľami mám pocit, že mi to robí naschval.

Mám ho za to kritizovať?

Ako sa mám zachovať, keď sa znova pociká?

Ďakujem za radu

Dobrý deň,

synček ešte nie je dostatočne zrelý vydržať každú noc bez plienky, resp. nepocikaný. Vekom to väčšinou spontánne ustúpi a pocikávanie prestáva.

Je to občasné, nie každú noc. Synčeka však určite nekarhajte, mohol by sa dostať pod negatívny psychický tlak.

Vhodné je založenie si denníka suchých nocí, kde si spolu so synčekom budete značiť dvoma farbami suché a mokré noci. Bude to forma hry a synčeka tým mierne motivujete.

Pomočovaním detí v noci nad 5 rokov som sa venovala tu: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pediater-poradna/preco-sa-5-rocne-dieta-este-v-noci-pocikava/

K tomu, že dieťa sa začne pomočovať v noci po určitom čase "suchých nocí" často prichádza v predškolskom a školskom veku (hovoríme o sekundárnej enuréze) - najčastejšie dôvody sú:

  • emocionálne výkyvy
  • infekcia močových ciest (preto Vám lekárka vyšetrovala moč)
  • obstipácia - zápcha

- polyúria (zvýšený celkový objem moču- pri ochorení obličiek, cukrovke, zvýšenom prijme sladkých nápojov)


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas