icon

Ako správne odplienkovať dieťa a posilniť zručnosť?

cubos
28. okt 2025

Ahojte baby, potrebujem poradiť.
Malý má 2 roky a 4 mesiace.
Skúšali sme ho odplienkovať už skôr, ale nedarilo sa, úprimne, ani som sa o to veľmi nepokúšala.
Dnes som si povedala, že to skúsime znova.
Vie, kde sa ciká, sadnúť si sadne, ale neposedí dlho. Na redukcii tiež chvíľu posedí, ale nevyciká sa ani do nočníka, ani na redukcii.

Od rána som mu menila legíny už päťkrát 😁
Áno, dávam tomu čas, týždeň, dva, tri.
Len sa chcem uistiť, že to robím správne.

Keď sa vyciká do legín, nechám mu ich cca 5 minút, aby cítil ten diskomfort. Vysvetľujem mu, kde sa ciká, hovorím pokojne, nehulákam 😂
Spolu to utrieme a asistuje mi pri prezliekaní.

Nechávať tie mokré legíny 5 minút stačí?
Alebo dlhšie?
Lebo očividne mu tých 5 minút vôbec neprekáža a vyciká sa znova 😅
Ďakujem za rady 😊

dadis
28. okt 2025

@cubos Nie je este pripraveny, pokojne to nechaj na jar

anonym_cabbab
28. okt 2025

pokiaľ necháš dietatu mokré oblečenie akúrát mu zarobíš na pekný zápal močových ciest alebo ine zdravotné problemy , akože to dufám nemyslíš vážne že ho nechávaš v mokrom
tvoje dieťa nieje pripravené skús to na jar a odporúčam ti aj niečo si o tom naštudovať očividne vôbec nevieš ako nato

cubos
autor
28. okt 2025

@dadis je to možné, no skúsim to ešte, je to len prvý deň 🙂

@anonym_cabbab prosím ťa, nerob z toho drámu.
Aj keby som ho začala prezliekať hneď, trvá to dve minúty – takže tých päť minút mu určite nespôsobí zápal močových ciest.
V dome máme 25 stupňov.
Áno, možno neviem, ako na to správne, ale poraďte mi, ako na to 🙂

deedol
28. okt 2025
@cubos

Aj keby som ho začala prezliekať hneď, trvá to dve minúty – takže tých päť minút mu určite nespôsobí zápal močových ciest.
V dome máme 25 stupňov.

@cubos ako je na tom recovo? s mojim sme sa dohodli a proste chapal hned, nemal ziadne take nehody, ako pises ty. tiez sa priklanam k tomu, ze nechat to na jar - teraz aj keby sa vam to podarilo (ciastocne), prichadza obdobie pancuch a oteplovakov a oni na zaciatku cikaju ze hned, nebudete sa stihat vonku vyzliekat. kludne skus v aprili/maji.

anonym_ca4c6e
28. okt 2025
@cubos

V dome máme 25 stupňov.

@cubos 25 stupňov je strašne veľa. Nechaj ho bez legín a spodného prádla. nočník daj tak aby ho videl, ľahko sa k nemu dostal. Nenechávaj ho tam posedieť, aby sa vycikal. Ide naň, vyciká sa, ide preč. Kľudne vysvetľij, občas pripomeň nočník. Chce to trpezlivosť

cubos
autor
28. okt 2025

@deedol Viem, že toto zimné obdobie nie je ideálne na odplienkovanie.
Trochu sa bojím, že to nestihneme do troch rokov a nevezmú mi ho do škôlky.
Takže vôbec na neho netlačím, len som to dnes skúsila.
Keď to nepôjde, tak to proste nepôjde 😊

Rečovo je na tom tak, že mi rozumie, ja rozumiem jemu, ale nie všetko.
Asi pred mesiacom začal do svojho slovníka každý deň pridávať pár nových slov.

Dohodu, o akej píšeš ty, zatiaľ nemáme – takúto komunikáciu ešte nie 😊

@anonym_ca4c6e áno, máme dva nočníky, v izbach kde trávi najviac času + jedna redukcia.
Na každom nočníku sedia zvieratká ktoré akože cikajú.
Zvieratká vie posadiť nech cikajú, povie "ššš", pomojká keď sa akože vycikajú a takto dookola kým sa všetky prestriedajú😁
Dám tomu ešte čas, keď sa to nepodarí, tak je to v poriadku, ďakujem 😊

januska12323
28. okt 2025

Pokiaľ nevie dať najavo, že cika zbytočne ho budeš stresovať. Najprv musíš na ňom vidieť, že chápe čo robí až potom skúšať.

cubos
autor
28. okt 2025
@januska12323

Pokiaľ nevie dať najavo, že cika zbytočne ho budeš stresovať. Najprv musíš na ňom vidieť, že chápe čo robí až potom skúšať.

@januska12323 Nemyslím si, že mu spôsobujem stres.
Fakt to skúšame hravou formou 🙂
Ale je pravda, že asi ešte nevie, čo presne sa vlastne snažíme naučiť 🙂
Uvidím zajtra, ako na tom bude, a potom to prípadne presuniem na neskôr.

Neviem, či ma chápe. Inokedy, keď si napríklad čítame knihu, opakujem mu jedno slovíčko aj dvadsaťkrát, tvári sa, že nemá záujem.
Na druhý deň mi však sám pomenuje tú vec, aj bez toho, aby som sa ho na to pýtala.🤷‍♀️
Každopádne, ďakujem ti 😊

thereisabear
28. okt 2025

Zbytočne sa trápite obaja. To nie je o dĺžke tréningu, dieťa sa vie odplienkovať aj za deň, keď je pripravené.

anonym_06cf01
28. okt 2025

@cubos ahoj. Ja mam 15 mesacnu dceru, ktoru ucim na nocnik. Mne sa osvedcilo, ze idem na wc sadnem, nocnik mam oproti sebe, poviem jej nech si sadne, vycika sa, lebo aj mama cika a vycika sa. Utriem a hotovo. Vobec jej nerobim ziadne animacie. Vysvetlila som jej, ze na nocnik bude chodit cikat a kakat. Zatial sa sama nepyta, ale s tym pocitam, ze to pride neskor.

cubos
autor
28. okt 2025
@anonym_06cf01

@cubos ahoj. Ja mam 15 mesacnu dceru, ktoru ucim na nocnik. Mne sa osvedcilo, ze idem na wc sadnem, nocnik mam oproti sebe, poviem jej nech si sadne, vycika sa, lebo aj mama cika a vycika sa. Utriem a hotovo. Vobec jej nerobim ziadne animacie. Vysvetlila som jej, ze na nocnik bude chodit cikat a kakat. Zatial sa sama nepyta, ale s tym pocitam, ze to pride neskor.

@anonym_06cf01 v tomto veku som tiež skúšala, vedel pekne posedieť a aj sa mu pár krát podarilo vycikať sa. Presne takto som to robila ako ty.
Potom som to presunula na neskoršie lebo sa nevedel dlho pýtať sám.
Možno som urobila chybu práve tu, lebo teraz je to komplikovanejšie. V tomto veku je už neposedný.
Sadne si na nočník na max 10sekund, najlepšie oblečený.
Keď idem davať gate dole, už huláka 😁
Ale, ďakujem za tvoju skúsenosť 😊