Ako ste zvládli prvé pokusy o chôdzu?

andreatytler
10. sep 2020

Mam taky problem s babtkom ktore sa pusta same do priestoru ale je na nohach velmi neisty. Popri nabytku zacal chodit pred 2 mesiacmi a teraz ked ma 9 mesiacov sa zacal pustat do priestoru. Urobi 2-3 kroky a spadne. Mam z toho des lebo mame v celom dome drevene dlazky. Chodim za nim a istim. Pada ako opity… na vsetky strany ale vacsinou dopredu na vsetky 4 alebo na zadok ale obcas ho tazka hlava prevazi a udrie si ju. Mam dojem ze je to na neho priskoro, ze by mal byt najskor trochu istejsi na nohach a vedel pekne udrzat rovnovahu v stoji a az potom sa pustat do chodze alebo je to takto normalne? Mam ho nechat nech ide aj na tu dlazku alebo skor radsej drzat medzi tymi sedackami? Su tie penova stvorce dobre pre trenovanie rovnovahy? Ako dlho vam to trvalo od prvych pokusov o samostatnu chodzu k istej chodzi bez padov?
Dakujem za rady a nazory.

evkakozickova
10. sep 2020

@andreatytler môj takisto začínal chodiť,zo začiatku som mu musela byť stále za zadkom,trvalo to cca mesiac kým sa naučil normálne. A padať búde ešte dosť 😊

ckatka
10. sep 2020

Najlepšie urobíš keď ho necháš tak.a nebudeš chytať.

Mozog potrebuje dostať kompletnú informáciu o tom pohybe, čo sa stalo a prečo spadol. Nabudúce to urobí . lepšie. Ale keď ho zachytis, tak nevie to vyhodnotiť.
Deti pri učení chôdze väčšinou padajú do sedu na plienku. Pevná podlaha je fajn lebo dieťa cíti po čom.chodi, mäkký koberec ho môže ešte viac vyviesť z rovnováhy.

Chápem.ze.sa bojíš aby si neudrel hlavu, tak mu daj čiapku.na.tu chvíľu. Alebo kúp par nie hrubých kobercov na trasy kde chodí najviac. (Tam.pozor na potkynanie).

My mame doma tiez tvrdé podlahy aj dlažbu, na dvore kamienky bordel...A nikdy som ho nezachytavala, behom pár dní bol profík chodec 😉

A ešte najlepšie nechat naboso vtedy. To si nozka najlepšie kontroluje co robí a co cíti. My sa bojíme.ze.im bude zima na nohy ale sú v pohybe, nebude.

malicka_mysicka
10. sep 2020

@andreatytler moj tiez toto zacal robit v 9m, normalne chodit zacal v 11, ja mam tiez vsade drevo, a nechala son ho padat, mozno dva-trikrat si buchol hlavinu a potom sa uz 'naucil padat'.

vojtasova
10. sep 2020

Pamätajte, dieťa robí len to na čo má 🤗
A vie že je si iste , buďte pri ňom..sem tam kuknite, dajte bokom .. veci,aby si neublížilo. A len ho sledujte ..🤗

Naučí sa 👶

andreatytler
autor
10. sep 2020

@evkakozickova Dakujem. Jeden - dva mesiace casteho padania zvladnem. Dufam ze nas bude rychly ziak tak ako vas.
Akurat vcera som videla chlapika co bol na prechadzke s dietatom. On len kracal a dieta popri nom bezalo. Bol este fakt malicky ale bezal ako o dusu a kazdych 5 metrov sa vyrubal na betonovy chodnik ale tak ze uplne sa rozcapil a tvarou na zem a ani vobec neplakal. Len sa postavil a bezal dalej. Nalepsi bol ten otec co sa ani len nezohol a ani len nezastal... len v pohode, pomalicky kracal a pozeral na syna ako pada ako hruska. Som si pomyslela ze "chlapi" ale vidim ze to iste budem musiet urobit aj ja 🙂

andreatytler
autor
10. sep 2020

@ckatka Ved to som aj ja myslela ze ho nesmiem chytat lebo inac sa na to nauci a tak len drzim ruky vedla neho a len ked vidim ze pada naozaj zle tak ho chytim. Problem je ze sa ma za tie ruky snazi chytit a to mu nechcem dovolit. Druhy problem je moj chrbat ☹
Ale vidim ze je na to vsetko jednoduche riesenie... ciapka... to ma teda nenapadlo. jemu ciapky nevadia a teraz ked je chladnejsie uz mu v nej nebude ani teplo.
Taky lacny, stary koberec sme dali do kuchyne lebo tam je dlazba.
S tymi bosimi nohami to som si aj ja vsimla ze mu to ide lepsie a na boso bol v podstate cele leto ale teraz mu davame protismikove ponozky. Jemu sa nohy vela potia a staci ked je co i len rochu chladnejsie a ma ich studene ako zaba. Ale aj tak budeme uz coskoro musiet zacat kurit a tak pridame teplotu a nechame ho trenovat na boso. Dakujem za rady.

andreatytler
autor
10. sep 2020

@malicka_mysicka Super, Dakujem za radu. Dufam ze aj nas sa nauci tak rychlo bezpecne padat ako vas.

andreatytler
autor
10. sep 2020

@vojtasova Dakujem. On bol od narodenia strasne zhavy do pohybu a ked konecne zistil ako chodit tak ide za tym hlava nehlava. Preto som mala dojem ze ho treba trochu krotit. Ale vidim ze netreba. Uz teraz vidim ake stresy budem mat na preliezkach kde bude ako kaskader.

vojtasova
10. sep 2020

@andreatytler nebojte sa , skúsite si prečítaj knihu samostatne dieťa alebo ako sa stať lenivou mamou skvelá kniha ktorá vám pomôže poradí 🙏🙏🤗🤗

siska53
10. sep 2020

@andreatytler no..zacal.chodit velmi skoro.. nas zacal v 11.m. a teda on dost padal.. lebo on ked získal istotu, uz nechodil, ale behal a nevedel.padat.. ale neriesila som.nic, len večer, ked uz bol unavenejsi, som go mala.na remencoch.
Mala zacala az v 18.m, ra skoro nepadala a ked uz, rak bezpecne..

andreatytler
autor
10. sep 2020

@siska53 Presne aj nas ked je unaveny pada ovela viac, takze vecer chodime skor kocikovat a pred spanim ho drzim medzi tymi sdackami na penovych stvorcoch.

andreatytler
autor
10. sep 2020

@vojtasova Jej, dakujem za radu ohladom tych knih. Urcite precitam.

seepferdchen
14. sep 2020

@andreatytler da sa kupit na tlacenie take choditko ale dieta ho tlaci pred sebou ako kociarik ci furik, len je to na chodenie, ak sa velmi bojis 🙂 my to nemame ale pride mi to fajn🙂. Mozno tym ze zacal chodit relativne skoro, nema mozno este spevnene chrbtove svalstvo. Moj zacal az po roku ale je stabilny,aspon doma teda, dlho stvornozkoval.

andreatytler
autor
15. sep 2020

@seepferdchen Dakujem... mame taky vozik co ma sluzit ako choditko. Aj sa s tym hra ale nejak moc to pred sebou netlaci aj napriek tomu ze mu to v kuse nukam a ukazujem. On radsej tlaci pred sebou stolicky...
Inak dnes sme boli u terapeutky koli tomu ze si zavrtava prsteky do zeme ked stoji a ta ma prekvapila ze jeho problemy s rovnovahou su skor z toho ze nema uvedomenie svojho tela v priestore (neviem ci som to dobre povedala). Proste sa vyda do priestoru
ale nevie kde v tom priestore je jeho telo... Dala nam na to cvicenia tak uvidim.

seepferdchen
15. sep 2020

@andreatytler aj stolicky su super 🙂 drzim palce, treba na to cas a cvicit tie cviky, to bude dobre